Η δήλωση του προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικλ ΜακΚόλ
Η Αίγυπτος είχε προειδοποιήσει το Ισραήλ για τους κινδύνους πιθανής βίας «τρεις μέρες» πριν από την επίθεση της Χαμάς, δήλωσε ο Μάικλ ΜακΚόλ, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων.
«Γνωρίζουμε ότι η Αίγυπτος είχε προειδοποιήσει τους Ισραηλινούς τρεις ημέρες πριν ότι θα μπορούσε να συμβεί ένα τέτοιο γεγονός», τόνισε ο ΜακΚόλ στο αμερικανικό Κογκρέσο, σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα haaretz. «Η προειδοποίηση υπήρξε, αλλά δεν γνωρίζουμε σε τι επίπεδο. Δεν ξέρουμε ακόμα πώς χάσαμε (οι ΗΠΑ) αυτή την υπόθεση, δεν ξέρουμε και πώς την έχασε το Ισραήλ», είπε ο ΜακΚόλ μιλώντας σε δημοσιογράφους, μετά από «κλειστή» σύσκεψη με κυβερνητικούς αξιωματούχους.
Την Δευτέρα ένα δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας Yedioth Ahronoth (Ynet) ανέφερε ότι ο επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της Αιγύπτου είχε προειδοποιήσει τον πρωθυπουργό του Ισραήλ δέκα ημέρες πριν από την επίθεση της Χαμάς, αλλά ο Μπενιαμίν Νετανιάχου αγνόησε την προειδοποίηση και υποβάθμισε την απειλή.
Το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού χαρακτήρισε ανυπόστατο το δημοσίευμα.
Είχαμε προειδοποιήσει για «κάτι μεγάλο», αλλά οι Ισραηλινοί είχαν αλλού το μυαλό τους
«Είχαμε προειδοποιήσει το Ισραήλ για κάτι μεγάλο» αλλά αυτοί είχαν αλλού το μυαλό τους, δήλωσε πριν από δύο μέρες αξιωματούχος της υπηρεσίας πληροφοριών της Αγύπτου στο Associated Press, προσθέτοντας άλλον ένα κρίκο στο «φορτίο» των ευθυνών που βαραίνουν τις μυστικές υπηρεσίες και τον στρατό του Ισραήλ για τον πλήρη αιφνιδιασμό που υπέστησαν από τη Χαμάς.
Σύμφωνα με τον Αιγύπτιο αξιωματούχο, οι Ισραηλινοί προτίμησαν να επικεντρωθούν στη Δυτική Όχθη και υποβάθμισαν τη σοβαρότητα της απειλής από τη Γάζα. «Τους προειδοποιήσαμε ότι η κατάσταση θα εκραγεί σύντομα, και πολύ σύντομα μάλιστα, και ότι η έκρηξη θα είναι μεγάλη. Αλλά υποτίμησαν αυτές τις προειδοποιήσεις».
Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση της Αιγύπτου διατηρεί στενή επικοινωνία με το Ισραήλ και τη Χαμάς σε μια προσπάθεια να αποφύγει την περαιτέρω κλιμάκωση των μεταξύ τους συγκρούσεων και να διασφαλίσει την προστασία των Ισραηλινών που κρατούνται όμηροι από Παλαιστίνιους ενόπλους, δήλωσαν δύο αιγυπτιακές πηγές από τις υπηρεσίες ασφαλείας.
Η Αίγυπτος έχει ζητήσει από το Ισραήλ να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και από τη Χαμάς να φροντίσει να διατηρήσει σε καλή κατάσταση τους ομήρους αλλά και ανοικτό το ενδεχόμενο αποκλιμάκωσης σύντομα.
Πόλεμος στο Ισραήλ: Το protothema στην Ασκελόν – H Χαμάς χτύπησε το παιδιατρικό τμήμα του νοσοκομείου (Βίντεο)
Συγκλονιστικές εικόνες από την Ασκελόν με οικογένεια που προσπαθεί να καλυφθεί – Αναφορές για χτυπήματα και στο λιμάνι – Οι τρομοκράτες της Χαμάς χτύπησαν ξανά το νοσοκομείο της πόλης
Στην πέμπτη ημέρα βρίσκεται ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς με τις εικόνες από τις βομβαρδισμένες περιοχές και τους νεκρούς να αποτυπώνουν τη φρίκη από τα χτυπήματα των αντιμαχόμενων πλευρών ενώ η Ασκελόν βομβαρδίζεται ξανά.
Οι εικόνες που καταγράφει ο ανταποκριτής του protothema.gr Φρίξος Δρακοντίδης είναι συγκλονιστικές. Στο βίντεο που ακολουθεί φαίνεται μια οικογένεια μαζί με το παιδί της που προσπαθεί να καλυφθεί την ώρα που βομβαρδίζεται η περιοχή.
Δείτε βίντεο με την οικογένεια που προσπαθεί να κρυφτεί:
Στο μεταξύ, υπάρχουν αναφορές για χτυπήματα και στο λιμάνι της πόλης Ασκελόν αλλά ο στρατός δεν αφήνει κανέναν πολίτη να προσεγγίσει το σημείο ενώ παράλληλα, οι τρομοκράτες της Χαμάς, όπως επιβεβαίωσε στον ανταποκριτή του protothema.gr Φρίξο Δρακοντίδη, χτύπησαν ξανά το νοσοκομείο της πόλης που βρίσκεται σε απόσταση μισής ώρας περίπου από τη Γάζα.
Δείτε βίντεο από το νοσοκομείο της Ασκελόν:
Ο ανταποκριτής του protothema.gr Φρίξος Δρακοντίδης εξασφάλισε εικόνες από την Παιδιατρική κλινική του νοσοκομείου όπου χτύπησε η Χαμάς. Το νοσοκομείο χτυπήθηκε από ρουκέτα που εκτοξεύτηκε από τη Γάζα, τον παλαιστινιακό θύλακα που ελέγχεται από την ισλαμιστική Χαμάς.
«Μια ρουκέτα έπληξε το Κέντρο Ανάπτυξης του Παιδιού», ένα κτίριο που ανήκει στο νοσοκομείο Μπαρζιλάι, ανέφερε η διοίκησή του σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε. Μια εκπρόσωπος είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι το κτίριο υπέστη ζημιές, αλλά δεν υπάρχουν τραυματίες.
Δείτε βίντεο μετά το χτύπημα της Χαμάς στην Παιδιατρική κλινική:
Πώς ξεκίνησε η επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ
Η αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ και ο τρόπος με τον οποίο εξαπολύθηκε υποδηλώνουν ότι είναι μια επιχείρηση που ενδέχεται να διαρκέσει, με τη Δύση να έχει υπόνοιες για εμπλοκή του Ιράν στον σχεδιασμό της.
Η επίθεση εξαπολύθηκε το Σάββατο (7/10) τα ξημερώματα εν μέσω της αργίας του Σαββάτου για τους Εβραίους και 50 χρόνια συν μία ημέρα μετά τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ, ένας συμβολισμός που δεν επιλέχθηκε τυχαία.
«Είναι μια τεράστια αποτυχία για το Ισραήλ και μια τεράστια επιτυχία για τη Χαμάς», εκτίμησε ο Κόμπι Μάικλ ερευνητής του think tank INSS στο Τελ Αβίβ.
Το εύρος της επίθεσης δεν αφήνει καμία αμφιβολία: «Για να εξαπολυθεί μια τέτοια επιχείρηση χρειάζεται πολλή προετοιμασία, σχεδιασμός, συντονισμός, χρειάζεται να έχει κανείς προοπτικές ή σημαντικούς στόχους», σημείωσε ο Μάικλ.
Δείτε βίντεο από την Ασκελόν που βομβαρδίζεται ξανά:
Το protothema στην Ασκελόν που βομβαρδίζεται ξανά pic.twitter.com/txBV4hryU2
— kakajason (@kakajason50) October 11, 2023
«Διότι η Χαμάς γνωρίζει πολύ καλά ότι το τίμημα για μια τέτοια επιχείρηση θα είναι ιδιαίτερα υψηλό», πρόσθεσε.
Τον Μάιο του 2021 η Χαμάς αιφνιδίασε το Ισραήλ εξαπολύοντας χιλιάδες ρουκέτες, κατά διαστήματα μέχρι και εκατό μέσα σε λίγα λεπτά, με στόχο να μπλοκάρει το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας Σιδηρούς Θόλος.
Τότε εκτοξεύθηκαν περίπου 4.360 ρουκέτες σε διάστημα 15 ημερών, ενώ τώρα έπεσαν στο ισραηλινό έδαφος περίπου 3.000 σε δύο ημέρες, σύμφωνα με τον Έλιοτ Τσάπμαν ειδικό σε θέματα Μέσης Ανατολής στη βρετανική εταιρεία πληροφοριών Janes.
Αν η Χαμάς διατηρήσει αυτόν τον ρυθμό, «θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη επίθεση με ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ μέχρι στιγμής», σημείωσε.
«Η Χαμάς εκτιμάται ότι διαθέτει σημαντικό απόθεμα ρουκετών και μοιάζει πιθανό να είναι σε θέση να συνεχίσει τα πλήγματα για καιρό», σχολίασε ο Φαμπιάν Χινζ του IISS.
Δείτε βίντεο από την πόλη Ασκελόν:
Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα η Γάζα
Διακόπηκε η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στη Γάζα αφού ο μοναδικός ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός στον αποκλεισμένο παλαιστινιακό θύλακα σταμάτησε να λειτουργεί, όπως μετέδωσαν μέσα ενημέρωσης που πρόσκεινται στη Χαμάς.
Νωρίτερα ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Ενέργειας, Τάφερ Μέλχεμ, είχε δηλώσει στον ραδιοφωνικό σταθμό Voice of Palestine πως ο σταθμός θα εξαντλούσε τα καύσιμά του σε 10 με 12 ώρες.
Το Ισραήλ διέκοψε την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στη Γάζα προχθές, Δευτέρα, στο πλαίσιο της «συνολικής πολιορκίας» που επιβάλλει στον θύλακα σε αντίποινα για τη μαζική εισβολή Παλαιστίνιων ενόπλων στο ισραηλινό έδαφος.
Πόλεμος στο Ισραήλ: Μετά το Τζέραλντ Φόρντ οι ΗΠΑ στέλνουν στη Μέση Ανατολή και το αεροπλανοφόρο Αϊζενχάουερ
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Συμβουλίου Ασφαλείας το αεροπλανοφόρο θα βρεθεί στην περιοχή τις επόμενες μέρες
Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή είναι ραγδαίες καθώς μετά το αεροπλανοφόρο USS Gerald Ford φτάνει στην περιοχή και το USS Dwight D. Eisenhower. Συγκεκριμένα ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας υποστήριξε σε δηλώσεις του πως δεύτερο αμερικανικό αεροπλανοφόρο θα βρεθεί στη Μεσόγειο τις επόμενες ημέρες.
Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ ανέφεραν πως η παρουσία του «Gerald R. Ford» στην περιοχή δεν έχει στόχο την ανάμειξη της Ουάσινγκτον στον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς αλλά η αποτροπή άλλων χωρών στο να εμπλακούν σε αυτόν.
Σύμφωνα με τον Κίρμπι το αεροπλανοφόρο που θα βρεθεί τις επόμενες μέρες στην Μέση Ανατολή είναι το «Dwight D Eisenhower» το οποίο θα ξεκινήσει «για ένα μακρύ και προγραμματισμένο ταξίδι» το οποίο θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα και «θα βρεθεί όπου είναι απαραίτητο».
Νέα Υόρκη: Μυστήριο με άνδρα που αγόρασε 250 αεροπορικά εισιτήρια για εφέδρους που θα πήγαιναν στο Ισραήλ
Πριν από δύο ημέρες είχε γίνει γνωστό ότι το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι καλεί στα όπλα 300.000 εφέδρους. Ο εθνικός αερομεταφορέας του Ισραήλ El Al θα αυξήσει τα δρομολόγιά του για να μεταφέρει εφέδρους πίσω στο Ισραήλ, ώστε να βοηθήσει στη μεγαλύτερη επιστράτευση στην ιστορία της χώρας, μετά την επίθεση των μαχητών της Χαμάς το Σαββατοκύριακο.
Ο άνδρας, εβραϊκής καταγωγής, στάθηκε κοντά στο γκισέ εισιτηρίων της El Al και αγόρασε αθόρυβα εισιτήρια για όσους του έδειχναν την κλήση που είχαν λάβει από τον IDF, όπως ανέφερε ο Avi Meyer, αρχισυντάκτης της Jerusalem Post, σε ανάρτηση στο X, πρώην Twitter.
Συνολικά, ο άνδρας αγόρασε 250 εισιτήρια με προορισμό το Ισραήλ, σύμφωνα με ένα μέλος του πληρώματος της El Al, ανέφερε ο Meyer.
Η εκπρόσωπος της El Al, Ofri Rimoni είπε ότι υπήρξε μια «έκρηξη» υποστήριξης προς τους εφέδρους και, αφού άκουσε τι είχε συμβεί, επικοινώνησε με τους υπαλλήλους της εταιρείας και του αεροδρομίου για να ρωτήσει τι συνέβη.
Ένας άνδρας (Χαρέντι Εβραίος) προφανώς μπήκε και πλήρωσε για να αποσταλεί ο στρατιωτικός εξοπλισμός των εφέδρων με cargo, είπε η Rimoni στην The Post.
Αργότερα ένας άλλος άνδρας με πιστωτικές κάρτες, ο οποίος φαινόταν ότι ήταν με κάποια αμερικανική οργάνωση, αγόρασε διάφορα αεροπορικά εισιτήρια για εφέδρους που έπρεπε να πάνε στο Ισραήλ — αν και δεν είναι σαφές πόσα εισιτήρια αγόρασε.
Η αεροπορική εταιρεία αρνήθηκε ότι ο άνδρας πλήρωσε 500.000 δολάρια, όπως ισχυρίστηκαν ορισμένοι χρήστες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Η Rimoni τόνισε ότι η αεροπορική εταιρεία δεν είναι νομικά εξουσιοδοτημένη να δέχεται δωρεές για λογαριασμό των εφέδρων, αλλά είπε ότι «υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που έρχονται στο JFK στα γκισέ μας και ζητούν να αγοράσουν εισιτήρια για στρατιώτες».
Ήταν «όμορφο» να βλέπεις Αμερικανούς να εμφανίζονται στο αεροδρόμιο για να βοηθήσουν στην αγορά εισιτηρίων, πρόσθεσε.
Ενώ οι περισσότερες μεγάλες αεροπορικές εταιρείες ακυρώνουν πτήσεις προς το Ισραήλ από τότε που ξέσπασαν θανατηφόρες μάχες με τη Χαμάς αυτό το Σαββατοκύριακο, η El Al και άλλες αεροπορικές εταιρείες με έδρα το Ισραήλ πρόσθεσαν πτήσεις για να προσελκύσουν εφέδρους στο Ισραήλ.
Η El Al ανέφερε στο Reuters την Τρίτη ότι, ενώ δεν προσφέρει δωρεάν πτήσεις για εφέδρους, ωστόσο εργάζεται για να διατηρήσει τις τιμές προσιτές για όσους επιστρέφουν στο Ισραήλ για να υπερασπιστούν την χώρα.
το μεγάλο κακό είναι που σκοτώνονται άμαχοι και στις 2 πλευρές για το χατήρι κάποιων που είναι μακριά και δεν κινδυνεύουν.