«Στην ερώτηση γιατί διάλεξα την Αεροπορία πάντα απαντώ ότι ήμουν προορισμένη να την υπηρετήσω πριν ακόμα γεννηθώ» έγραφε σε ανάρτηση της στο Facebook το 2020 η σμηναγός Εύη Ανδρεαδάκη που σκοτώθηκε χθές στην Λιβύη
Μία 40χρονη από την Κρήτη είναι μεταξύ των νεκρών στο φριχτό τροχαίο δυστύχημα που σημειώθηκε στη Λιβύη. Συνολικά πέθαναν πέντε άτομα (δύο νοσηλεύτριες, ένας υπαξιωματικός και τρία στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων), σύμφωνα με πληροφορίες.
Η 40χρονη – με καταγωγή από την Κρήτη – εδώ και αρκετά χρόνια υπηρετούσε στις Ένοπλες Δυνάμεις και συγκεκριμένα στην Πολεμική Αεροπορία ως νοσηλεύτρια στην 251 ΓΝΑ ενώ ζούσε και δραστηριοποιούνταν στην Αθήνα.
Η ίδια πριν μερικά χρόνια σε ανάρτησή της απαντούσε σε όλους όσοι την ρωτούσαν πώς και επέλεξε να καταταγεί στην Πολεμική Αεροπορία, σύμφωνα με το cretapost.
Όπως ανέφερε ο λόγος ήταν ο θείος της που ήταν ένας πιλότος ο οποίος πέθανε ηρωικά εν ώρα καθήκοντος.
Ο θείος της ήταν ο γνωστός Βασίλης Ανδρεαδάκης που στις 23 Μαΐου την ώρα που πραγματοποιούσε πτήση πάνω από την Λαμία το σκάφος παρουσίασε βλάβη. Ενώ ο πύργος ελέγχου του λέει να εγκαταλείψει το σκάφος εκείνος, βλέποντας πως αν το έκανε αυτό το αεροσκάφος θα έπεφτε μέσα στην πόλη της Λαμίας, αρνήθηκε και το οδήγησε έξω από την πόλη, βρίσκοντας τραγικό θάνατο κατά την πτώση του.
Μάλιστα, η ίδια σε ανάρτησή της αναφέρει: «Στην ερώτηση γιατί διάλεξα την Αεροπορία πάντα απαντώ ότι ήμουν προορισμένη να την υπηρετήσω πριν ακόμα γεννηθώ … Ένας μεγάλος άντρας, όπως ο αείμνηστος θείος μου, σε γαλουχεί με υψηλά ιδεώδη όχι μόνο με τον ενάρετο βίο του, αλλά κυρίως με τον “ευκλεή θάνατο” που επιλέγει…».
Τριήμερο πένθος στις ένοπλες δυνάμεις μετά την τραγωδία που στοίχισε τη ζωή 5 μελών της ανθρωπιστικής βοήθειας
Τις σκληρές εικόνες στο σημείο του φονικού τροχαίου στη Λιβύη, διαδέχονται τα πρώτα λόγια συντετριμμένων συγγενών των θυμάτων στο Live News τα ερωτήματα για το αλαλούμ της πληροφόρησης και ένα τραγικό παιχνίδι της μοίρας που αποκαλύπτεται για το ένα από τα 5 θύματα της τραγωδίας, τη νοσηλεύτρια της Πολεμικής Αεροπορίας που είχε χάσει στο παρελθόν σε δύο δυστυχήματα τον θείο και τον αδερφό της.
Η τραγική είδηση επιβεβαιώνεται μετά από ώρες. Στο τροχαίο δυστύχημα σκοτώνονται 3 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, ένας υπαξιωματικός κι δύο νοσοκόμες μαζί με άλλα δύο αδέρφια που ήταν διερμηνείς. Ο πατέρας τους που μιλάει στο Live News προσπαθεί να συνειδητοποιήσει το τραγικό χτύπημα της μοίρας.
«Είναι μία παλγιομετωπική σύγκρουση και πήρε φωτιά το λεωφορείο, αυτό έχει γίνει. Αυτά που έχουν δημοσιευτεί από τοπικά βίντεο και λοιπά είναι τα πιο πειστικά. Οι άνθρωποι που είναι εκεί που έγινε η σύγκρουση είναι νεκροί», είπε ο πατέρας τους.
Το δυστύχημα σημειώθηκε χθες το μεσημέρι όταν το λεωφορείο που μετέφερε τα 19 μέλη της ελληνικής αποστολής συγκρούστηκε μετωπικά με αυτοκίνητο που πήγαινε στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας.
Στο σημείο επικρατεί πανδαιμόνιο. Πέντε Έλληνες είναι νεκροί, με τους τραυματίες να μεταφέρονται σε νοσοκομεία για τις πρώτες βοήθειες.
«Τα παιδιά είναι νεκρά και οι άλλοι 3 συνάνθρωποί μας κι αυτοί νεκροί. Αυτοί οι άνθρωποι δεν μπόρεσαν να βγουν όταν πήρε φωτιά διότι είχαν χτυπηθεί», είπε ο πατέρας των θυμάτων.
Ανάμεσα στα 3 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που σκοτώθηκαν και η 40χρονη Εύη, που υπηρετούσε ως νοσηλεύτρια στην Πολεμική Αεροπορία, με την τραγική ιστορία που αποκαλύπτεται για τη ζωή και τα διαδοχικά χτυπήματα της μοίρας να συγκλονίζουν από το πρωί ολόκληρη τη χώρα.
Ο αδερφός της άτυχης στρατιωτικού είχε επίσης σκοτωθεί σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα, ενώ ο θείος της που ήταν ιπτάμενος, έφυγε από τη ζωή επίσης εν ώρα καθήκοντος, όταν το αεροσκάφος στο οποίο επέβαινε συνετρίβη κατά τη διάρκεια διατεταγμένης αποστολής.
«Η ιστορία είναι πραγματικά φοβερή, δεν πιστεύω να υπάρχει κάτι πιο φοβερό και πιο τραγικό σε άνθρωπο. Και μακάρι να μην συμβεί και σε κανέναν», είπε ο ξάδερφος της 40χρονης.
Ο θείος της 40χρονης είχε σκοτωθεί στις 23 Μάϊου του 1980 όταν το αεροσκάφος του παρουσίασε βλάβη και συνετρίβη πάνω από τη Λαμία. Η αυτοθυσία του θείου της, που προτίμησε να μην εγκαταλείψει το αεροσκάφος για να μην συντριβεί μέσα στην πόλη, έπαιξε ρόλο όπως είχε αποκαλύψει η ίδια, στην επαγγελματική της επιλογή…
«Στην ερώτηση γιατί διάλεξα την Αεροπορία πάντα απαντώ ότι ήμουν προορισμένη να την υπηρετήσω πριν ακόμα γεννηθώ… Ένας μεγάλος άντρας, όπως ο αείμνηστος θείος μου, σε γαλουχεί με υψηλά ιδεώδη όχι μόνο με τον ενάρετο βίο του, αλλά κυρίως με τον «ευκλεή θάνατο» που επιλέγει…», είχε αναφέρει η 40χρονη.
Λίγα χρόνια αργότερα το 2005 έρχεται ακόμα ένα σκληρό χτύπημα της μοίρας. Ο αδερφός της 40χρονης χάνει τη ζωή του, σε τροχαίο επί της Λεωφόρου Βουλιαγμένης.
«Στο τέλος της ημέρας θέλω απλά να είμαι περήφανη που άνοιξα την καρδιά μου ακόμα και αν πληγώθηκε. Περήφανοι για τους λίγους φίλους που στάθηκαν άτεγκτοι πυλώνες να με ξαναχτίσω όποτε γκρεμίστηκα», είχε πει η 40χρονη.
Την απώλεια του αδερφού της δεν κατάφερε να την ξεπεράσει ποτέ, όπως έλεγαν ορισμένοι από τους ανθρώπους που την ζούσαν καθημερινά.
«Είμαι περήφανη για τον τρόπο που άνθισα και αναπτύχθηκα. Στο τέλος της ημέρας να είμαι περήφανη που έχω βιώσει την αγάπη σε κάθε έκφανση».
«Ο αδερφός της ο Βασίλης – τον έβγαλαν Βασίλη τιμητικά για το όνομα του πεσόντος της οικογένειά μας – σκοτώθηκε πριν χρόνια σε τροχαίο και αυτός στην Βουλιαγμένης και τώρα σκοτώθηκε και η Εύη», συμπλήρωσε ο ξάδερφος της 40χρονης.
Η τραγική είδηση για τον χαμό της 40χρονης σκόρπισε θλίψη και στον τόπο καταγωγής της, στο Ηράκλειο της Κρήτης. Με συγγενείς και φίλους να προσπαθούν να συνειδητοποιήσουν όλα όσα συνέβησαν από τη μια στιγμή στην άλλη.
Αίσθηση πάντως προκάλεσε το αλαλούμ στην ενημέρωση, με το ΓΕΕΘΑ για αρκετές ώρες να κάνει λόγο για τροχαίο με τραυματίες, παρά το γεγονός πως στη Λιβυή η πολύνεκρη τραγωδία είχε γίνει πρώτο θέμα, με αυτά τα πλάνα να πλαισιώνουν την είδηση. Ανάλογη ανακοίνωση είχε εκδόσει μία ώρα αργότερα και το υπουργείο Εξωτερικών.
Μάλιστα 5 λεπτά πριν τα μεσάνυχτα το ΓΕΕΘΑ έκανε λόγο για δυστύχημα με 3 νεκρούς και δύο αγνοούμενους.
Το πρωί η τραγωδία επιβεβαιώθηκε και ενημερώθηκαν επίσημα οι συγγενείς των θυμάτων. Οι πρώτοι νεκροί των Ενόπλων Δυνάμεων στο εξωτερικό από το μακρινό 1993, όταν ο λοχίας Μιχάλης Σούμπουρος είχε σκοτωθεί σε ενέδρα ανταρτών.
Δύο νοσηλεύτριες, ένας υπαξιωματικός και δύο διερμηνείς οι πέντε Έλληνες νεκροί στο τροχαίο
Γιοι του προέδρου ελληνικής κοινότητας Βεγγάζης οι διερμηνείς – Στρατιωτικές πηγές αποκλείουν το ενδεχόμενο τρομοκρατικού χτυπήματος
Απαντώντας στις φήμες που κυκλοφορούν στα social media, τις τελευταίες ώρες, ότι μπορεί το δυστύχημα να μην οφείλεται σε τροχαίο, οι ίδιες πηγές, αποκλείουν το ενδεχόμενο τρομοκρατικού χτυπήματος. Μάλιστα, όπως λένε, ο Λίβυος οδηγός του φορτηγού που συγκρούστηκε μετωπικά με το λεωφορείο που μετέφερε την ελληνική αποστολή, είχε μαζί του πέντε μέλη της οικογένειάς του. Από τους έξι επιβαίνοντες στο φορτηγό σκοτώθηκαν οι τρεις.
Όπως αναφέρουν, επίσης, οι στρατιωτικέ πηγές, στην περιοχή που έγινε το δυστύχημα δεν λειτουργούσε δίκτυο κινητής τηλεφωνίας. Γι αυτό οι τραυματίες Έλληνες στρατιωτικοί δεν μπορούσαν να επικοινωνήσουν και να ενημερώσουν την Αθήνα για το δυστύχημα. Τα δορυφορικά τηλέφωνα που είχαν μαζί τους καταστράφηκαν μετά τη σύγκρουση απο την έκρηξη και τη φωτιά.
Μητσοτάκης: Όλη η χώρα πενθεί
Στο φρικτό τροχαίο με τους πέντε νεκρούς, αναφέρθηκε νωρίτερα σε ανάρτησή του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Είναι διπλά οδυνηρό να θρηνούμε ζωές που χάθηκαν σώζοντας ζωές», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός για τους πέντε που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια ανθρωπιστικής αποστολής, τονίζοντας ότι «όλη η χώρα πενθεί».
Αναλυτικά η ανάρτηση του πρωθυπουργού:
«Είναι διπλά οδυνηρό να θρηνούμε ζωές που χάθηκαν σώζοντας ζωές. Και ταυτόχρονα να αγωνιούμε για την υγεία ανθρώπων μας, που θέλησαν να απαλύνουν την αγωνία άλλων ανθρώπων. Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που ταξίδεψαν στη Λιβύη για να βοηθήσουν μετά το χτύπημα της φύσης που πλήγωσε και τη δική μας χώρα.
Σε ένα τραγικό δυστύχημα θρηνούμε, δυστυχώς, 5 μέλη της ελληνικής αποστολής. Ένα δράμα που συνέβη, ενώ εκτελούσαν το ευγενές καθήκον του ανθρωπισμού και της διεθνούς αλληλεγγύης.
Όλη η χώρα πενθεί. Η σκέψη μου είναι με τις οικογένειες των θυμάτων και στους 10 τραυματίες μας. Η Πολιτεία θα σταθεί στο πλευρό τους».
Υπενθυμίζεται ότι λίγο πριν τις 7 το πρωί, στο αερόδρομιο της Ελευσίνας προσγειώθηκε, το C-130 με τα μέλη της ελληνικής ανθρωπιστικής βοήθειας που τραυματίστηκαν στο τροχαίο στη Λιβύη το μεσημέρι της Κυριακής. Μάλιστα, λίγο αργότερα στην Ελλάδα έφτασε και το C-27 που μετέφερε τις πέντε σορούς.
Την ίδια ώρα, οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε το φρικτό τροχαίο δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστές. Γνωρίζουμε μόνο ότι το λεωφορείο στο οποίο επέβαινε η αποστολή των 19 Ελλήνων στρατιωτικών, νοσηλευτών και διασωστών που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια (φάρμακα, υγειονομικό υλικό και τρόφιμα) για τους πληγέντες της κακοκαιρίας Daniel στη Ντέρνα συγκρούστηκε μετωπικά με φορτηγό. Το δυστύχημα έγινε στην τοπική οδό Μαράουα όταν το φορτηγό βρέθηκε -υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες- στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας. Και τα δύο οχήματα τυλίχτηκαν στις φλόγες μετά από τη σφοδρότατη σύγκρουση.
Το λεωφορείο με τους Έλληνες στρατιωτικούς ήταν μέρος μικρής φάλαγγας με ένα τζιπ να προπορεύεται και ένα να ακολουθεί το πούλμαν με τους 19. Άγνωστο, παραμένει, ωστόσο, πώς κατάφερε και έσπασε τον σχηματισμό ο οδηγός του φορτηγου.
Οι άλλοι δύο νεκροί της ελληνικής αποστολής, όπως έγινε γνωστό, ήταν διερμηνείς και παιδιά του προέδρου της ελληνικής κοινότητας Βεγγάζης.