Στα σκαριά υποχρεωτική ασφάλιση ακινήτων και ειδικό τέλος κλιματικής κρίσης

1
9274

Την υποχρεωτική ασφάλιση ή την παροχή ισχυρών κινήτρων για την ασφάλιση κτηρίων και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων δρομολογεί η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της αναθεώρησης του μηχανισμού αντιμετώπισης των οικονομικών συνεπειών από μελλοντικές θεομηνίες.

Συγχρόνως, προωθείται και η επιβολή ενός τέλους ή φόρου μόνιμου χαρακτήρα με στόχο να αυξηθεί το ειδικό αποθεματικό του κρατικού προϋπολογισμού για την αποκατάσταση των ζημιών από φυσικές καταστροφές.

Η τραγωδία με την πλημμύρα στη Θεσσαλία ανέδειξε το «ασφαλιστικό έλλειμμα» που υπάρχει σήμερα και, όπως έλεγε στη «Ναυτεμπορική» άνθρωπος της ασφαλιστικής αγοράς, έχουν τρομάξει στην κυβέρνηση από τη διαπίστωση του εύρους των ανασφάλιστων επιχειρήσεων, ένα ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί, ενώ μεγάλο είναι και το ποσοστό των ανασφάλιστων κατοικιών.

Η καταστροφή στη Θεσσαλία βρήκε το υπουργείο Οικονομικών να προετοιμάζει την ενεργοποίηση της έκπτωσης 10% από τον ΕΝΦΙΑ για όσους θα ασφαλίζουν πλήρως τα ακίνητά τους (σ.σ.: μιλάμε για πλήρη ασφάλιση κατά όλων των κινδύνων και για ποσά τουλάχιστον 10% ανά τετραγωνικό).

Το μέτρο θα εφαρμοστεί από τον Μάιο του 2024, όταν θα εκδοθούν τα νέα εκκαθαριστικά του φόρου κατοχής ακινήτων. Προχθές ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, έθεσε το ζήτημα της υποχρεωτικής ασφάλισης ακινήτων ή επαγγελματικών δραστηριοτήτων προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη συνδρομή του ασφαλιστικού κλάδου στην κάλυψη των ζημιών.

Στο χτύπημα του «Daniel» οι αποζημιώσεις που αναμένεται να δοθούν από τον ασφαλιστικό κλάδο εκτιμώνται στα 500 με 600 εκατ. ευρώ, ίσως και παραπάνω. Με δεδομένο ότι οι ασφαλισμένες επιχειρήσεις ανέρχονται στο 15% του συνόλου, υπολογίζεται πως οι ζημιές μόνο στις επιχειρήσεις της Θεσσαλίας κυμαίνονται στα 2,5 δισ. ευρώ. Για την ασφάλιση των επιχειρήσεων, μελετώνται ισχυρότερα φορολογικά κίνητρα, ενώ ψάχνουν και φόρμουλα ώστε να καταστεί υποχρεωτική η ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών.

Σε κάθε περίπτωση, επανέρχεται επίσης στο προσκήνιο το θέμα της αύξησης του αριθμού των ασφαλισμένων ακινήτων ώστε σε περίπτωση φυσικών καταστροφών το κόστος να μην καλύπτεται εξ ολοκλήρου από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά να κατανέμεται σε μεγαλύτερο ποσοστό και στις ασφαλιστικές εταιρείες.

Περιβαλλοντικός φόρος Συγχρόνως, ο κ. Πατέλης επιβεβαίωσε ότι προωθείται η επιβολή τέλους για να ενισχυθεί το ειδικό αποθεματικό του κρατικού προϋπολογισμού για την αποκατάσταση των ζημιών από φυσικές καταστροφές, το οποίο σήμερα είναι 300 εκατ. ευρώ και φυσικά δεν επαρκεί.

Στις επόμενες μέρες αναμένεται να διευκρινιστούν ο μηχανισμός επιβολής του νέου περιβαλλοντικού φόρου και οι υπόχρεοι που θα βαρύνει (φυσικά ή νομικά πρόσωπα), καθώς υπάρχουν διάφορα σενάρια.

Ως προς την εισπρακτική απόδοση του συγκεκριμένου τέλους, οι πληροφορίες μιλούσαν βράδυ της Πέμπτης για ποσό της τάξεως των 100-150 εκατ. ευρώ (ώστε να αυξηθεί ο «κουμπαράς» στα 400-450 εκατ. ευρώ), ενώ για τις λεπτομέρειες κυβερνητικά στελέχη παρέπεμπαν στις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού που πρόκειται να γίνουν σήμερα Σάββατο.

Ένα από τα σενάρια, η επιβολή τέλους της τάξεως των λίγων ευρώ μηνιαίως σε παροχή συγκεκριμένης υπηρεσίας, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα πρόκειται για τέλος καθολικής εφαρμογής. Υψηλά ιστάμενο κυβερνητικό στέλεχος που μίλησε στη «Ν» είπε, ερωτώμενος για το νέο τέλος, ότι «δεν θα είναι κάτι υπερβολικό ή τραγικό», θέλοντας με τον τρόπο αυτό να καθησυχάσει για το ύψος της επιβάρυνσης.

(Πηγή: Ναυτεμπορική)

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ