«Μηνύσεις, και αναφορές που ταλαιπωρούν δικαστές και πολίτες και τίθενται στο αρχείο θα ακολουθούνται από την επιβολή δικαστικών δαπανών» – «Η πρόσβαση στη Δικαιοσύνη δεν μπορεί να γίνεται καταχρηστικά» –
Ποινές και πρόστιμα στους καθ’έξιν μηνυτές προανήγγειλε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης.
Μιλώντας στην Ολομέλεια, ο κ. Φλωρίδης ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα υλοποιήσει συγκεκριμένο σχέδιο για την αναβάθμιση της της Δικαιοσύνης που θα έχει ως βασικό στόχο την γρήγορη απονομή της Δικαιοσύνης.
Στο πλαίσιο αυτό και προκειμένου να μπει ένα φρένο στην βιομηχανια αγωγών και μηνύσεων, ο κ. Φλωρίδης προανήγγειλε «πρόστιμα» για τις μηνύσεις που μπαίνουν στο αρχείο.
«Η πρόσβαση στη Δικαιοσύνη δεν μπορεί να γίνεται καταχρηστικά» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φλωρίδης και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δεν επιδιώκει να θέσει εμπόδια στην πρόσβαση στη Δικαιοσύνη. «Πρέπει όμως να βάλουμε ένα τέλος στην βιομηχανία αγωγών μηνύσεων και αναφορών που ταλαιπωρούν δικαστές και πολίτες. Αναφορές και μηνύσεις που καταλήγουν στο αρχείο θα ακολουθούνται από την επιβολή δικαστικών δαπανών» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φλωρίδης.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση δεν επιθυμεί εκτεταμένες αλλαγές στους Ποινικούς Κώδικες αλλά σημειακές παρεμβάσεις και πρόσθεσε ότι οι ποινές πάνω από ένα όριο πρέπει να εκτελούνται κανονικά.
Πρόσθεσε επίσης στην ομιλία του ότι ο νέος δικαστικός χάρτης θα περιλαμβάνει – όχι καταργήσεις – αλλά ενοποιήσεις δικαστηρίων σε μια περιφέρεια και ορθολογικότερη αξιοποίηση των δικαστών.
Σε ότι αφορά τις αναφορές του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Μάντζου για τις παρακολουθήσεις ο κ. Φλωρίδης ανέφερε: «Η υπόθεση απασχόλησε Βουλή και τις ανεξάρτητες αρχές. Που κατέληξε; Η υπόθεση είναι στη Δικαιοσύνη. Ζητάτε πληροφόρηση. Δεν υπάρχει και δεν πρέπει να υπάρχει πρόσβαση στην προανακριτική διαδικασία. Δεν πιστεύω να θέλετε να υποκαταστήσω του εισαγγελείς…».
Στελέχη τραπεζών και Ποινικός Κώδικας
Ο υπουργός Δικαιοσύνης προανήγγειλε αλλαγές στον Ποινικο Κώδικα δίνοντας στίγμα αυστηροποίησης των διατάξεων που αφορούν την απιστία τραπεζικών στελεχών.
«Υπάρχουν ζητήματα στον Ποινικό Κώδικα που πρέπει να επαναρυθμίσουμε. Η απιστία των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων δεν μπορεί να εξετάζεται κατ έγκληση, δηλαδή αυτοί που διαπράττουν απιστία πρέπει να κάνουν μήνυση στον εαυτό τους. Αυτό εσείς το κάνατε στον κώδικα του 2019. Μη κουνάτε το χέρι εσείς το κάνατε . Πρέπει να αποκαθάρουμε τον Ποινικό Κώδικα από διατάξεις που είναι περίεργες» είπε ο υπουργός απαντώντας στον επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλο ο οποίος ρώτησε αν θα ληφθούν πρωτοβουλίες για την άρση της ασυλίας τραπεζικών στελεχών.
Ο κ. Φλωρίδης συνεχίζοντας την απάντησή του είπε «Οι πολίτες καλά απορούν όταν οδηγούνται στη δικαιοσύνη με το παραμικρό και την ίδια ώρα βλέπουν άλλους να προστατεύονται» ενώ πρόσθεσε «ξέρετε πότε εξαφανίστηκε το άρθρο για την τοκογλυφία των τραπεζών; Επι ΣΥΡΙΖΑ».
Να σημειωθεί πάντως πως η ρύθμιση που προβλέπει πως η απιστία που στρέφεται άμεσα κατά πιστωτικού ή χρηματοδοτικού ιδρύματος ή επιχείρησης του χρηματοπιστωτικού τομέα διώκεται κατ’ έγκληση νομοθετήθηκε το 2019 από την κυβέρνηση της ΝΔ.
Η απάντηση ΣΥΡΙΖΑ
Οι αναφορές Φλωρίδη προκάλεσαν την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος σε ανακοίνωσή του σημείωσε τα ακόλουθα:
«Ο νεόφερτος υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης κατά τη συζήτηση στη Βουλή άδειασε τη διάταξη της ΝΔ στον ποινικό κώδικα η οποία κατοχύρωσε το ακαταδίωκτο των τραπεζιτών.
Απέδωσε την νομοθετική πρωτοβουλία στον… ΣΥΡΙΖΑ, δείχνοντας απλώς πως όποιος κάνει τα πάντα για μια υπουργική καρέκλα κάποια στιγμή εκτίθεται.
Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν έχουν τίποτε άλλο να κάνουν παρά να αδειάσουν τον νέο τους υπουργό ή, καλύτερα, να αποδεχτούν τις μεθοδεύσεις τους που παραδέχτηκε με τέσσερα χρόνια καθυστέρηση».