«Σύρραξη μεταναστών-δουλεμπόρων πάνω στο σκάφος» – Μαχαιρώματα με έξι νεκρούς πάνω στο πλοίο |Οι τελευταίες στιγμές των μεταναστών λίγο πριν «χαθούν» ΒΙΝΤΕΟ| Οι διασωθέντες αποκαλύπτουν την αιτία της βύθισης

1
2828

Ναυάγιο στην Πύλο: Μαχαιρώματα με έξι νεκρούς πάνω στο πλοίο καταγγέλλουν διασωθέντες

Το αιματηρό επεισόδιο σημειώθηκε πριν μπουν στην ελληνική ζώνη έρευνας και διάσωσης – «Στρατιωτικός νόμος» πάνω στο σκάφος, τους χτυπούσαν με ξύλο, πλήρωναν για λίγο νερό – Πέντε βλάβες παρουσίασε το αλιευτικό κατά το ταξίδι του

metanasteutiko_xr
Για αιματηρό επεισόδιο με μαχαιρώματα και έξι νεκρούς πάνω στο πλοίο φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να έχουν καταθέσει διασωθέντες του ναυαγίου σε διεθνή χωρικά ύδατα, ανοιχτά της Πύλου.

Κατά πληροφορίες, από τις καταθέσεις διασωθέντων στις λιμενικές αρχές, αυτό συνέβη πριν μπουν στην ελληνική ζώνη έρευνας και διάσωσης, στα διεθνή χωρικά ύδατα. Δεν διευκρινίζεται ωστόσο εάν το επεισόδιο σημειώθηκε μεταξύ διακινητών και μεταναστών ή ανάμεσα σε αντίπαλες ομάδες μεταναστών.

Από τις καταθέσεις προκύπτει ακόμη ότι το μοιραίο αλιευτικό, που μέχρι στιγμής είναι γνωστό ότι οδήγησε στον θάνατο 78 ανθρώπους (άλλοι 104 έχουν διασωθεί) παρουσίασε βλάβη πέντε φορές κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Δύο, ενώ είχε φύγει από τα παράλια της Λιβύης και πριν μπει στην ελληνική ζώνη έρευνας και διάσωσης και άλλες τρεις εντός αυτής, με τελευταία τη μοιραία.

Μετά τις δύο πρώτες βλάβες, κάποιοι από τους μετανάστες ζήτησαν να επιστρέψουν στο Τομπρούκ, κάτι όμως που δεν δέχτηκαν οι διακινητές, οι οποίοι είχαν σαφείς εντολές να πάει το σκάφος στην Ιταλία.

Σύμφωνα με τις ίδιες καταθέσεις στις λιμενικές αρχές, στο πλοίο επικρατούσε «στρατιωτικός νόμος», τους φέρονταν σκληρά, ενώ οι διασωθέντες λένε ότι ένας εκ των διακινητών κυκλοφορούσε με ένα ξύλο και χτυπούσε τους μετανάστες που αντιδροσαν για τις απάνθρωπες συνθήκες. Όπως είπαν, ακόμη και για λίγο νερό, έπρεπε να πληρώσουν.

Όσον αφορά στις καταγγελίες ότι το πλωτό του Λιμενικού βύθισε το σκάφος κατά τη διάρκεια της ρυμούλκησης, κύκλοι του Λιμενικού επισήμαναν ότι κανένας από τους 11 διασωθέντες που έδωσαν πρώτοι κατάθεση, δεν ανέφερε εμπλοκή του Λιμενικού στο ναυάγιο.

Όπως λένε, η καταγγελία έχει γίνει σε μεταγενέστερη κατάθεση από άλλο διασωθέντα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι, ενδεχομένως, υπήρξε έξωθεν παρέμβαση, προκειμένου να ισχυριστεί κάτι τέτοιο.

Οι εννέα διακινητές θα οδηγηθούν τη Δευτέρα στον εισαγγελέα. Αναμένεται να ζητήσουν προθεσμία για τις απολογίες τους, επικαλούμενοι αδυναμία επικοινωνίας με τους δικηγόρους που ανέλαβαν την υπεράσπισή τους, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Επισημαίνεται ότι τα αίτια του ναυαγίου θα διερευνηθούν από επιτροπή της ΕΕ, η οποία θα ζητήσει όλες τις συνομιλίες που έχουν καταγραφεί μεταξύ του Ενιαίου Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης με τους λιμενικούς που επιχειρούσαν στο σημείο, αλλά και με τα παραπλέοντα πλοία.

Επίσης, θα ζητηθεί και όλο το οπτικοακουστικό υλικό.

Σταμάτησαν να λειτουργούν οι μηχανές και το σκάφος έμεινε ακυβέρνητο – «Μπορεί και να φτάσουμε στην Ιταλία, μπορεί και όχι» τους ανακοίνωσαν οι διακινητές

Ξεκαθαρίζει σταδιακά το τοπίο για το πώς το μοιραίο αλιευτικό έφτασε να βυθιστεί στα ανοιχτά της Πύλου, καθώς οι διασωθέντες μετανάστες στις καταθέσεις τους κάνουν την ίδια αναφορά για «σύρραξη πάνω στο σκάφος» λίγο πριν αρχίσει να μπάζει νερά τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη (14/06).

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΡΕΝ, στις καταθέσεις τους οι επιβαίνοντες, αναφέρουν ότι αργά το βράδυ της περασμένης Τετάρτς (01:40) και ενώ βρίσκονταν για τουλάχιστον δύο μέρες χωρίς νερό και τρόφιμα, οι μηχανές σταμάτησαν να λειτουργούν. Το πλοίο άρχισε να μπάζει νερά και τότε ήταν που ακούστηκε για πρώτη φορά από τους διακινητές το σενάριο ότι μπορεί και να μην καταφέρουν να φτάσουν στην Ιταλία.

«Δεν θα πάμε Ιταλία, μάλλον σταματάμε στην Ελλάδα», είναι η ατάκα που επαναλαμβάνεται στις καταθέσεις. «Αλλά θα δούμε, μπορεί και να φτάσουμε στην Ιταλία, μπορεί και όχι» συμπλήρωναν οι δουλέμποροι βλέποντας τις πρώτες αντιδράσεις των μεταναστών που είχαν πληρώσει από 4.000 έως και 5.000 ευρώ για το ταξίδι «ελπίδας» για μια καλύτερη ζωή.

Ουσιαστικά, το πλοίο από εκείνη την ώρα έμεινε ακυβέρνητο και εκεί ήταν που άρχισαν οι πρώτοι διαπληκτισμοί μεταξύ των μεταναστών και των δουλεμπόρων. Οι τελευταίοι φέρονται να προσπάθησαν να επιβληθούν στο εξαγριωμένο πλήθος που άρχισε να μετακινείται πάνω στο πλοίο, το οποίο ξαφνικά άρχισε να παίρνει κλίση και να βυθίζεται.

Οι τελευταίες στιγμές των μεταναστών λίγο πριν «χαθούν» στο ναυάγιο στην Πύλο

Εικόνες από τις τελευταίες στιγμές που ήταν ζωντανοί και χαρούμενοι οι εκατοντάδες μετανάστες που «χάθηκαν» στα νερά της Μεσογείου, είχαν δημοσιευθεί στο Διαδίκτυο λίγες μόλις ώρες πριν τη βύθιση του αλιευτικού σκάφους στα ανοιχτά της Πύλου.

Λίγο πριν γραφτεί ο τραγικός επίλογος των εκατοντάδων αδικοχαμένων ανθρώπων, έμοιαζαν όλοι αισιόδοξοι για τη νέα ζωή που πίστευαν ότι θα ανοιγόταν μπροστά τους, αλλά η κατάληξη -όπως αποδείχθηκε την περασμένη Τετάρτη (14/06)- δεν είχε αίσιο τέλος.

Οι άθλιες συνθήκες στις οποίες μεταφέρονταν από τους διακινητές, εκμεταλλευόμενοι την ανάγκη τους, και το αδιαχώρητο που κυριολεκτικά επικρατούσε πάνω στο αλιευτικό σκάφος χωρητικότητας μόλις λίγων δεκάδων ατόμων, οδήγησαν στον θάνατο έναν τεράστιο αριθμό αθώων ψυχών.

Κάθεται ο ένας ασφυκτικά κολλημένος πάνω στον άλλον χωρίς αποθέματα τροφής και νερού, με σκοπό να ολοκληρώσουν ένα πολυήμερο και εξαιρετικά επικίνδυνο ταξίδι στη Μεσόγειο, χωρίς μέτρα ασφαλείας, προκειμένου να εκπληρώσουν το όνειρο για να φτάσουν στον προορισμό που τους υπόσχονταν οι διακινητές με αντάλλαγμα τις οικονομίες μίας ζωής.

Η πλειοψηφία των επιβαινόντων ήταν άνδρες, με ελάχιστες γυναίκες και παιδιά, ενώ ανάμεσά τους υπάρχουν και οι διακινητές, 9 εκ των οποίων έχουν διασωθεί και κατηγορούνται για ανάμειξη στην υπόθεση που στοίχισε τη ζωή σε έναν υπέρμετρο αριθμό ατόμων που πίστευαν σε ένα καλύτερο μέλλον.

Όπως φαίνεται και βίντεο, πολλοί από αυτούς σχημάτιζαν το σύμβολο της νίκης με αφορμή το ταξίδι, ωστόσο η μοίρα είχε άλλα σχέδια για αυτούς.

Σημειώνεται πως ο ακριβής αριθμός τους παραμένει άγνωστος, αλλά ανέρχονται σε αρκετές εκατοντάδες. Έχουν διασωθεί συνολικά 104 από τους μετανάστες που επέβαιναν στο μοιραίο αλιευτικό, ενώ 78 έχουν επιβεβαιωμενά χάσει τη ζωή τους. Οι υπόλοιποι θεωρούνται αγνοούμενοι, αλλά όσο περνά ο χρόνος οι ελπίδες να βρεθούν ζωντανοί όλο και λιγοστεύουν.

Ειδήσεις σήμερα:

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ