Εκλογές 21 Μαΐου ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης – Για δεύτερες «κλείδωσε» η 2α Ιουλίου- «Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ποιον ψηφίζουν πρωθυπουργό»

11
5493

Πληροφορίες ότι για τις δεύτερες εκλογές «κλείδωσε» η 2α Ιουλίου – «Η πρώτη κάλπη θα δείξει ποιος θα κυβερνήσει και η δεύτερη πώς θα κυβερνήσει»

Την διεξαγωγή εκλογών στις 21 Μαΐου ανακοίνωσε το πρωί της Τρίτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο. Όσον αφορά, δε, την περίπτωση διεξαγωγής δεύτερων εκλογών αυτές είπε οτι θα διεξαχθούν στις αρχές Ιουλίου με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι ως ημερομηνία έχει «κλειδώσει» η 2α Ιουλίου.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός επισήμανε για άλλη μια φορά την «παγίδα ακυβερνησίας» από την απλή αναλογική τονίζοντας ότι «η πρώτη κάλπη θα δείξει ποιος θα κυβερνήσει και η δεύτερη πώς θα κυβερνήσει».

«Γι’ αυτό και οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ποιον ψηφίζουν για πρωθυπουργό» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος στην εισήγησή του προχώρησε έναν μινί απολογισμό του νομοθετικού έργου της κυβέρνησης από το 2019.

Δείτε την εισαγωγική τοποθέτηση του πρωθυπουργού

 

Εισαγωγική τοποθέτηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου

Η απόφαση για τη διεξαγωγή των εκλογών στις 21 Μαΐου αντί για τις 28 Μαΐου ελήφθη καθώς συνεκτιμήθηκαν αφενός η διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων που ξεκινάνε αρχές Ιουνίου και αφετέρου οι υποχρεώσεις της χώρας καθώς στις 11-12 Ιουλίου είναι προγραμματισμένη η Σύνοδος Κορυφής των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ.

Μετά την ανακοίνωση της ημερομηνίας των εκλογών από τον Κυριάκο Μητσοτάκη τελευταίο νομοσχέδιο θα ειναι το ερανιστικό του υπουργού Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, που θα συζητηθεί το αργότερο έως τη Μεγάλη Τρίτη. Στη συνέχεια η Βουλή θα κλείσει για Πάσχα και δεν θα ανοίξει ξανά με τις εκτιμήσεις να αναφέρουν ότι θα διαλυθεί ως τις 21-22 Απριλίου.

Σημειώνεται, επίσης, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης πριν την ανακοίνωση είχε ενημερώσει την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Κλείσιμο
mitsotakis_ypourgiko_in__2_

Η εισήγηση του πρωθυπουργού

Ξεκινώντας την εισήγησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι «συμπληρώνεται ένας κυκλος 50 τακτικών συνεδριάσεων του υπουργικού από το καλοκαίρι του 2019 με ένα έργο που αποτυπώνεται σε 432 νόμους που ψηφίστηκαν και καλύπτουν όλο το φάσμα της δημόσιας πολιτικής από τη θωράκιση της εθνικής άμυνας και την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού μέχρι την μόνιμη ελάφρυνση από δεκάδες φόρους και την αύξηση των συντάξεων μετά από 12 χρόνια.Από την ψηφιακή πρόοδο και την αναβάθμιση της παιδείας και της υγείας μέχρι τον νέο κατώτατο μισθό που έφτασε τα 780 ευρώ».

«Πρόκειται όπως γνωρίζετε για πρωτοβουλίες οι οποίες υλοποιήθηκαν ενώ αντιμετωπίσαμε παράλληλες κρίσεις όπως η πανδημία, τις προκλήσεις των γειτόνων στο Αιγαίο, την απόπειρα μεταναστευτικής εισβολής, τελευταία την ενεργειακή έκρηξη, την εισαγόμενη ακρίβεια από τον πόλεμο στην Ουκρανία, μια σειρά από φυσικές καταστροφές. Εξελίξεις τις οποίες η πολιτεία έχει καταφέρει να υψώσει μια σειρά από ισχυρά αναχώματα. Θυμίζω ότι σχεδόν έχουμε μηδενίσει τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, έχουμε τον 6ο χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ευρώπη, ενώ οι έκτακτες ενισχύσεις στο εισόδημα θα συνεχιστούν όσο συνεχίζει η έκτακτη απειλή της διεθνούς ακρίβειας» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

«Η οδυνηρή τραυματική εμπειρία των Τεμπών ανέδειξε τις ελλείψεις που έχει ακόμα το κράτος μας. Νησίδες αναχρονισμού που αντιστέκονται στην πρόοδο δίπλα σε ανεύθυνες συμπεριφορές που την υπονομεύουν. Η ανατροπή όλων αυτών καθίσταται ως προτεραιότητα για την επόμενη ημέρα» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

mitsotakis_ypourgiko_in__3_

Ανακοινώνοντας την ημερομηνία των εκλογών ο πρωθυπουργός είπε: «Η χώρα και οι πολίτες χρειάζονται καθαρούς ορίζοντες και σε πείσμα όσων διέδιδαν τα αντίθετα σενάρια οι εκλογές θα διεξαχθούν στο τέλος της τετραετίας όπως είχα δεσμευθεί. Θα γίνουν την Κυριακή 21 Μαΐου. Και αν χρειαστεί δεύτερη αναμέτρηση ώστε να ακυρωθεί η περιπέτεια της απλής αναλογικής αυτή θα πραγματοποιηθεί το αργότερο μέχρι τις αρχές Ιουλίου. Πρόκειται για έναν προγραμματισμό απόλυτα συνεπή με τις συνταγματικές προθεσμίες που ταυτόχρονα συνυπολογίζει μια σειρά από σοβαρά γεγονότα της κοινωνικής και οικονομικής ζωής όπως η έναρξη των πανελλαδικών εξετάσεων και η έναρξη της τουριστικής περιόδου».

«Στο μεταξύ όμως η δική μας δουλειά συνεχίζεται και σίγουρα από αυτή δεν έλειψαν λάθη, είμαστε εδώ για να τα διορθώνουμε και το σύνθημα μας στο εξής θα είναι: προχωράμε μπροστά μαζί αλλάζοντας την Ελλάδα πιο ασυμβίβαστα και πιο τολμηρά» στέλνοντας το μήνυμα για τον στόχο της Νέας Δημοκρατίας.

«Για να συμβεί αυτό όμως θα πρέπει όλοι μας να θυμίζουμε τα μεγάλα βήματα που έκανε η χώρα αυτά τα 4 χρόνια. Όχι μόνο γιατί η συνέπεια λόγων και πράξεων χτίζει την εμπστοσύνη των πολιτών αλλά και γιατί το σημαντικό μας έργο αποδεικνύει ότι η Ελλάδα μπορεί να αλλάζει. Μερικές φορές όχι όσο γρήγορα θα θέλαμε, αλλά αλλάζει» συνέχισε ο πρωθυπουργός.

«Αγαπητοί συνάδελφοι, πράγματι εδώ και τέσσερα χρόνια αξίζει τον κόπο σε κάθε ευκαιρία να θυμίσουμε ότι παρά τις μεγάλες δυσκολίες τηρήσαμε όλες τις κεντρικές μας προεκλογικές δεσμεύσεις. Μειώσαμε φόρους και εισφορές, στηρίζουμε και στηρίξαμε το μέσο εισόδημα, έχουμε σήμερα μία οικονομία που αναπτύσσεται με ρυθμό σχεδόν διπλάσιο του μέσου όρου της ευρωζώνης. Θυμίζω, ήμασταν ουραγοί στην ανάπτυξη το 2019. Δεσμευτήκαμε και κάναμε πράξη ότι θα φέρουμε πολλές ξένες επενδύσεις, ότι θα δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας. Έχουμε δημιουργήσει 300.000 θέσεις εργασίας. Έχουμε ρίξει την ανεργία κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες. Έχουμε ενισχύσει την Υγεία και την Παιδεία. Έχουμε κάνει 25.000 προσλήψεις στην Παιδεία μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού. Η εθνική μας άμυνα έχει θωρακιστεί όσο ποτέ. Ενώ αντιμετωπίσαμε και το μεταναστευτικό. Να θυμίσω την κατάσταση την οποία κληρονομήσαμε όταν ήρθαμε στα πράγματα, τον Ιούλιο του 2019» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζοντας τον απολογισμό του κυβερνητικού έργου.

Έθεσε, δε, το εθνικό στοίχημα λέγοντας ότι «όλα αυτά μέσα σε ένα νέο ψηφιακό κράτος, το οποίο, ωστόσο, χρειάζεται νέα δομή λειτουργίας, όχι μόνο μεγαλύτερους μισθούς αλλά και με διαρκή αξιολόγηση. Και αυτό θα είναι το επόμενο εθνικό στοίχημα. Μάλιστα, ήδη σήμερα θα συζητήσουμε την επιβράβευση της αποδοτικότητας στο Δημόσιο και τους ταχύτερους διορισμούς μέσω του νέου ενιαίου διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, θυμίζω ύστερα από δύο χρόνια αμειβόμενης δοκιμαστικής περιόδου».

mitsotakis_ypourgiko_in__1_

«Για τα παραπάνω, βέβαια, θα έχουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε τις επόμενες εβδομάδες. Για την ώρα έχω δύο σχόλια μόνο να κάνω. Το πρώτο αφορά τα καθήκοντά μας. Εξακολουθούμε να υπηρετούμε την αποστολή μας ως Υπουργοί όλων των Ελλήνων. Ενώ στη Βουλή θα προωθούμε νομοσχέδια τα οποία έχουν συζητηθεί χωρίς τροπολογίες της τελευταίας στιγμής, όπως συνέβαινε άλλοτε. Το δεύτερο που θέλω να τονίσω επικεντρώνεται στην αλήθεια του δημόσιου λόγου μας. Γιατί μόνο με αυτή τελικά μπορούμε να απαντάμε στο δηλητήριο των ψεμάτων των αντιπάλων μας. Πρέπει να παρουσιάζουμε το σημαντικό μας έργο με πειθώ, αλλά χωρίς υπερβολές, νιώθοντας, ακούγοντας, προσπαθώντας, αναγνωρίζοντας τα λάθη όπου αυτά έχουν γίνει, αλλά μη ακυρώνοντας τη σημαντική προσπάθεια την οποία έχουμε πετύχει αυτά τα χρόνια, ώστε η Ελλάδα του 2023 να είναι σε πολύ καλύτερη θέση απ’ ό,τι ήταν η Ελλάδα το 2019».

«Παράλληλα, έχουμε ένα συνεχές χρέος να αποκαλύπτουμε την παγίδα ακυβερνησίας της απλής αναλογικής, εξηγώντας ότι η πρώτη κάλπη θα κρίνει ποιος θα κυβερνήσει, ενώ η δεύτερη κάλπη θα κρίνει πώς θα κυβερνήσει. Και τονίζοντας ότι σε έναν εξαιρετικά ασταθή κόσμο η χώρα χρειάζεται σταθερή ηγεσία, γι’ αυτό και ο πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ποιον ψηφίζουν για Πρωθυπουργό» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στην απλή αναλογική και απαντώντας στις πρόσφατες δηλώσεις του Νίκου Ανδρουλάκη.

«Θα σας ενθάρρυνα να χρησιμοποιούμε και παραδείγματα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες έχουν περιέλθει σε έναν κυκεώνα αστάθειας, ακριβώς επειδή έχουν ως εκλογικό σύστημα την απλή αναλογική, η οποία πολύ συχνά οδηγεί, πράγματι, σε ακυβερνησία. Στη γειτονική Βουλγαρία θα γίνουν την Κυριακή εκλογές. Είναι οι πέμπτες εκλογές, επαναλαμβάνω, οι πέμπτες εκλογές μέσα σε δύο χρόνια. Αδυνατούν οι φίλοι μας Βούλγαροι να σχηματίσουν οποιαδήποτε κυβέρνηση, θύματα και αυτοί της απλής αναλογικής και της αδυναμίας συνεννόησης μεταξύ των κομμάτων. Αναρωτιέμαι αν αυτό χρειαζόμαστε σήμερα στη χώρα μας» συνέχισε στο ίδιο πλαίσιο ο κ. Μητσοτάκης.

«Συνεπώς, αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία σημαίνει ισχυρή Ελλάδα. Προϋπόθεση για να αποκτήσουμε ένα αποτελεσματικότερο κράτος, με καλύτερους μισθούς για όλους, αξιοπρεπή, καλύτερη υγεία σε καλύτερα νοσοκομεία, προσιτή στέγη κυρίως για τους νέους μας. Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες στις εκλογές της 21ης Μαΐου θα επιλέξουν τελικά εάν ο τόπος θα συνεχίσει να διεκδικεί και να κερδίζει το στοίχημα του εκσυγχρονισμού. Φάνηκε πόσο δύσκολο είναι αυτό. Και θα κρίνουν τελικά δύο διαφορετικές θητείες στην οικονομία, στην κοινωνία, στην άμυνα, στην εξωτερική πολιτική, στη διεθνή εκπροσώπηση της χώρας. Ακόμα, θα κρίνουν την ετοιμότητα και τη δυνατότητα διαχείρισης κρίσεων, αλλά θα κρίνουν -πιστεύω- και την ειλικρίνεια, την πολιτική ευαισθησία και τη διαρκή προσπάθεια. Έτσι, με ευθύνη και ωριμότητα οι πολίτες, ο κυρίαρχος ελληνικός λαός, θα ζυγίσει και θα αποφασίσει. Είμαι σίγουρος ότι θα αποφασίσουν σωστά» κατέληξε στην εισήγησή του ο πρωθυπουργός.

Ειδήσεις σήμερα:

Για 5 χρόνια ζούσε τον εφιάλτη στα χέρια του λυράρη ο ανήλικος στο Ηράκλειο

28χρονη τρανς σκότωσε έξι άτομα σε σχολείο στο Νάσβιλ – Δείτε βίντεο της επίθεσης

Εκλογές 2023: Πρόβλημα με τον τελικό Κυπέλλου στο ποδόσφαιρο – Πάνω στον τελικό της Ευρωλίγκας

Εκλογές 2023: Πρόβλημα με τον τελικό Κυπέλλου στο ποδόσφαιρο - Πάνω στον τελικό της Ευρωλίγκας
Eurokinissi

Νέα δεδομένα στη διεξαγωγή του τελικού του Κυπέλλου Ελλάδας στο ποδόσφαιρο προκάλεσε η ανακοίνωση διεξαγωγής των εθνικών εκλογών στις 21 Μαΐου, ημέρα που θα διεξαχθεί και ο τελικός της Ευρωλίγκας στο Κάουνας.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη προκαλεί πρόβλημα με τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας στο ποδόσφαιρο, ενώ την ίδια ημέρα θα λάβει χώρα ο τελικός της Ευρωλίγκας στο Final 4 του Κάουνας.

Αρχικά, η επιτροπή διοργανώσεων της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας είχε αποφασίσει τη διεξαγωγή του τελικού του Κυπέλλου Ελλάδας το Σάββατο 20 ή την Κυριακή 21 Μαΐου, μ’ έναν αστερίσκο. Αυτός αφορούσε το ενδεχόμενο προκήρυξης των εθνικών εκλογών για την εν λόγω Κυριακή (21/05).

 

Από τη στιγμή που ο Έλληνας Πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως την Κυριακή 21 Μαΐου θα διεξαχθούν οι Εκλογές 2023, η ΕΠΟ καλείται να αποφασίσει για τη νέα ημερομηνία. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ο τελικός Κυπέλλου Ελλάδας αναμένεται να διεξαχθεί το Σάββατο 27 Μαΐου, κάτι που θα πρέπει να εγκριθεί από την Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας που θα συνεδριάσει το επόμενο διάστημα.

Οι Εκλογές πέφτουν πάνω στον τελικό της Ευρωλίγκας

Ωστόσο, η προκήρυξη των Εκλογών για τις 21 Μαΐου συμπίπτει με την ημερομηνία διεξαγωγής του τελικού της Ευρωλίγκας. Το Final 4 της διοργάνωσης θα γίνει στο Κάουνας της Λιθουανίας. Οι δύο ημιτελικοί έχουν οριστεί για την Παρασκευή 19 Μαΐου και οι τελικοί, μικρός και μεγάλος, την Κυριακή 21 Μαΐου.

Πολλές πιθανότητες για να δώσει το «παρών» στην τελική φάση της διοργάνωσης έχει ο Ολυμπιακός, ο οποίος τη δεδομένη στιγμή έχει εξασφαλίσει την παρουσία του στα play offs, ενώ είναι επικεφαλής της βαθμολογίας, μαζί με τη Ρεάλ Μαδρίτης, κάτι που σημαίνει πως αναμένεται να έχει το πλεονέκτημα έδρας, άρα θα έχει τον πρώτο λόγο, θεωρητικά πάντα, για την παρουσία στο Final 4 της Λιθουανίας.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

11 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Αφού κατάφερε και κλείδωσε τις εκκλησιές κάνοντας υπακοή όλοι χωρίς καμία αντίδραση θεωρώ ότι είναι ικανός για τα πάντα. Άξιος! Καλή επιτυχία.

  2. Συμπολίτες μου, ελπίζω να μας ξαναψηφίσετε στις ερχόμενες εκλογές για να φτιάξουμε το καινούργιο νοσοκομείο, να σας φέρουμε όσους γιατρούς θέλετε και γενικώς να σας πούμε όσα ψέματα μπορούμε εμείς, ο Αλ6ς, το κοπέλι και οι λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις!!!

  3. Στον γάμο που θα γίνει…. Κουμπάροι δεν ξέρουμε ποιοι θα είναι Στην ένωση.. Του αντρογυνου.. Το παρρόν στο γάμο θα δώσουν 300 πολιτικοί.. Κουμπάροι,, παρανυφακια.. ..τωρα δεν ξέρουμε αν ο Ανδρουλάκης θα είναι παρανυφακι, γαμπρός η κουμπάρος.. Παντως.. Ο σύριζα με την ΝΔ.. Θα δώσουν ορκο αιώνιας αγάπης, δεσμού..

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ