Έμμεση σχέση αλληλεπίδρασης και αλληλεξάρτησης σε ιστορικό και γεωλογικό χρόνο με άλλα μεγάλα ρήγματα της ευρύτερης περιοχής, ακόμα και με αυτά της Θάλασσας του Μαρμαρά και του Βορείου Αιγαίου, έχει το ρήγμα της Ανατολικής Ανατολείας, που έδωσε τον τρομακτικό σεισμό των 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και στο παρελθόν έχει δώσει πολύ ισχυρούς σεισμούς.
Αυτό σημειώνει στο ethnos.gr ο ομότιμος καθηγητής Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Σπύρος Παυλίδης, ο οποίος έχει εργαστεί στην Τουρκία και έχει μελετήσει πολλά ρήγματά της μετά το μεγάλο σεισμό του 1999.
Κατά τον ομότιμο καθηγητή, αυτή η σχέση αλληλεξάρτησης και αλληλεπίδρασης μεταξύ των συγκεκριμένων ρηγμάτων σε καμία περίπτωση δε σημαίνει ότι μπορεί να περιμένουμε άμεσα στην περιοχή μας ή σε κάποιο άλλο σημείο ένα μεγάλο σεισμό.
Ο κ. Παυλίδης σημειώνει ακόμα στο ethnos.gr ότι ο σεισμός των 7,8 βαθμών φαίνεται ότι είναι ο κύριος σεισμός, μια και έχουν ακολουθήσει εντυπωσιακά πολλοί σε αριθμό μετασεισμοί. Είναι χαρακτηριστικό ότι σημειώνεται ένας μετασεισμός ανά κάποια λεπτά, με αρκετούς από αυτούς να είναι πάρα πολύ ισχυροί.
«Πρόκειται για έναν τρομακτικό σεισμό, με πάρα πολλούς μετασεισμούς, οι οποίοι συνεχίζονται και θα συνεχιστούν διότι ο σεισμός ήταν επιφανειακός. Επεκτάθηκε σε μεγάλα ρήγματα μήκους πάνω από τριακόσια χιλιόμετρα, από την περιοχή της Αττάλειας και βορειοανατολικά. Το ρήγμα της Ανατολικής Ανατολείας είναι γνωστό και ενεργό ρήγμα, που έχει δώσει πολύ ισχυρούς σεισμούς. Εκεί που έγινε ο σεισμός συγκρούονται το ανατολικό τμήμα της Αφρικανικής πλάκας με την πλάκα της Ανατολείας, η οποία αποτελεί προέκταση της Ευρασιατικής», λέει στο ethnos.gr o κ. Παυλίδης.
Έμμεση αλληλεπίδραση σε μεγάλο αριθμό ρηγμάτων
Κατά τον ομότιμο καθηγητή Γεωλογίας του ΑΠΘ, το συγκεκριμένο μεγάλο ρήγμα της νοτιοανατολικής Τουρκίας επηρεάζει γεωδυναμικά και γεωλογικά και άλλα μεγάλα ρήγματα της ευρύτερης περιοχής. Αυτά που ξεκινούν από τα ανατολικά, κοντά στη λίμνη Βαν, εκείνα που διέρχονται βόρεια της Άγκυρας, μέχρι αυτά που βρίσκονται στη Θάλασσα του Μαρμαρά και στο Βόρειο Αιγαίο.
«Μεταξύ των ρηγμάτων αυτών υπάρχει μία έμμεση αλληλεπίδραση και αλληλεξάρτηση σε ιστορικό και γεωλογικό χρόνο. Αυτό, σε καμία περίπτωση δε σημαίνει ότι θα έχουμε άμεσα σεισμό στην περιοχή μας, ούτε ότι θα γίνει κάπου αλλού σεισμός. Τα ρήγματα αυτά μπορεί να έχουν αλληλεπίδραση ανά διαστήματα πάρα πολλών χρόνων, ακόμα και ανά εκατονταετίες. Είναι γεγονός ότι οι Τούρκοι επιστήμονες ανησυχούν πάρα πολύ για τα ρήγματα της Θάλασσας του Μαρμαρά, κάτω από την Κωνσταντινούπολη αλλά όχι εξαιτίας αυτού του σεισμού. Από το 1999 και μετά προχωρούν πολύ συχνά σε νέες ανακοινώσεις. Το σίγουρο είναι ότι από το συγκεκριμένο σεισμό μπορεί να επηρεαστούν κάποιες ώριμες για εκδήλωση σεισμού περιοχές, όμως, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ποιες θα είναι αυτές. Πρέπει να είμαστε πάντοτε σε ετοιμότητα, να αντιμετωπίζουμε τα πάντα με ψυχραιμία και να μην πιστεύουμε καμία φήμη, οι οποίες κυκλοφορούν εύκολα», τονίζει ο κ. Παυλίδης.
Κατά τον ίδιο, στο καθαρά υποθετικό ενδεχόμενο να επηρεαστούν ρήγματα στην περιοχή μας από το σεισμό στη νοτιοανατολική Τουρκία, οι συνέπειες στη χώρα μας σε καμία περίπτωση δε θα είναι τόσο καταστροφικές.
«Πάντοτε οι σεισμοί που γίνονται στη στεριά έχουν πολύ καταστροφικά αποτελέσματα. Σε εμάς, σε αυτό το καθαρά υποθετικό ενδεχόμενο, ένας σεισμός θα συνέβαινε στη θάλασσα, οπότε στη χώρα μας θα είχαμε πολύ λιγότερα καταστροφικά αποτελέσματα», σημειώνει ο ομότιμος καθηγητής Γεωλογίας του ΑΠΘ.
Πολλοί μετασεισμοί – πολλά τα θύματα
Ο κ. Παυλίδης αναμένει να ανεβεί δραματικά ο αριθμός των θυμάτων από τον καταστροφικό σεισμό, ενώ ως ιδιαίτερα εντυπωσιακό χαρακτηρίζει τον πολύ μεγάλο αριθμό των μετασεισμών που έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής.
«Παρακολουθώ συνεχώς τα διεθνή, τα ελληνικά αλλά και τα τουρκικά επιστημονικά κέντρα. Είναι εντυπωσιακός ο πολύ μεγάλος αριθμός των μετασεισμών, που καταγράφονται σε ρήγματα απόστασης τριακοσίων χιλιομέτρων. Καταγράφονται μετασεισμοί ανά λεπτά, κάποιοι από τους οποίους είναι πολύ ισχυροί. Αυτός ο μεγάλος αριθμός των μετασεισμών δείχνει καθαρά ότι ο 7,8 τα ξημερώματα ήταν ο κύριος σεισμός. Ο μηχανισμός καταγραφής του σεισμού δείχνει ότι σε πλάγια ρήγματα μετατοπίζονται οριζόντια πετρώματα και πλάκες. Η Τουρκία μετακινείται προς τη Μεσόγειο και η Συρία προς τα βορειοανατολικά. Είναι εντυπωσιακό, επίσης, ότι σπάζουν διαδοχικά τμήματα των μεγάλων ρηγμάτων», υπογραμμίζει στο ethnos.gr ο κ. Παυλίδης.