«Κουνούν» μαντήλι και φέτος μάγειρες και σερβιτόροι – Καμπανάκι για τρύπα 100.000 κενών θέσεων στον τουρισμό – «Δεν φτάνει η νέα σύμβαση»

0
1271

Πάνω από 100.000 συνολικά θέσεις εργασίας αναμένεται να μείνουν κενές στον κλάδο του τουρισμού το 2023 εκτιμά ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) Γρηγόρης Τάσιος, προκαλώντας και φέτος πονοκέφαλο η έλλειψη χεριών στη βαριά βιομηχανία της χώρας. Την ίδια ώρα τα μηνύματα των προκρατήσεων δείχνουν αύξηση φέτος κατά 20% των αφίξεων σε σχέση με πέρσι, γεγονός που κάνει την εξίσωση του προβλήματος ακόμη πιο δύσκολη.

Αγώνα δρόμου για την εύρεση προσωπικού ξεκίνησαν νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά οι επαγγελματίες του τουρισμού κατακλύζοντας με αγγελίες το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και διοργανώνοντας ημερίδες καριέρας σε όλη την επικράτεια, χωρίς, όμως, η ανταπόκριση να είναι μέχρι στιγμής η αναμενόμενη. «Με την αλλαγή του χρόνου όλοι οι επαγγελματίες του κλάδου έχουν ενεργοποιηθεί για να βρουν προσωπικό, ψάχνονται περισσότερο αλλά κανείς δεν ξέρει που θα βγάλει αυτή η προσπάθεια. Σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχει κάτι οργανωμένο και δεν γνωρίζω ότι θα ρθει από κάποια χώρα συγκεκριμένος αριθμός εργαζομένων για να καλύψει τα κενά» εξηγεί ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Χαλκιδικής Γεώργιος Γκιλής στη γεωγραφική περιοχή του οποίου ήταν αρκετά οξυμένο πέρσι το πρόβλημα.

Καταφεύγουν σε πατέντες για να μην κλείσουν
Για άλλη μια χρονιά οι επιχειρηματίες στον ξενοδοχειακό χώρο αλλά και στον χώρο της εστίασης θα αναγκαστούν να καταφύγουν σε λύσης ανάγκης προκειμένου να «κρατηθούν» και να λειτουργήσουν είτε μειώνοντας τα διαθέσιμα τραπέζια, είτε επιστρατεύοντας συγγενείς και φίλους για να καλύψουν το προσωπικό που λείπει, είτε βγάζοντας πιάτα από το μενού, είτε μειώνοντας τις ώρες λειτουργίας της επιχείρησης εξηγεί στο ethnos.gr o πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρχιμαγείρων Ελλάδος Τάσος Ζησόπουλος.

«Θα έχουμε πρόβλημα πάλι φέτος. Ο επαγγελματίας δεν θα κλείσει το μαγαζί του. Θα υπολειτουργήσει. Θα επιστρατεύσει την μάνα του, την ξαδέρφη του, την θεία του για να βάλουν ένα…χεράκι αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα προσφέρει υπηρεσία υψηλού επιπέδου. Θα αναγκαστεί να κάνει πατέντα. Και ανάλογα με τον επιχειρηματία αρχίζει μια εξίσωση» τονίζει ο κ. Ζησόπουλος. Το κομμάτι της λάντζας καλύπτεται εδώ και χρόνια από αλλοδαπούς ενώ και στις δεύτερες δουλειές θα αναγκαστούν να προσλάβουν και φέτος ξένους εργαζόμενους οι επιχειρηματίες.

Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων: Στα ξενοδοχεία έμειναν κενές 60.000 θέσεις το 2022
«Διακρίνω ότι το πρόβλημα θα υπάρχει και φέτος» τονίζει από την πλευρά του στο ethnos.gr o Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) Γρηγόρης Τάσιος. Ήδη για το 2022 το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) του ΞΕΕ ανακοίνωσε ότι το 2022 υπήρξαν 60.000 κενές θέσεις μόνο στα ξενοδοχεία οι οποίες δεν καλύφθηκαν. «Δεν βλέπω να αλλάζει κάτι δυστυχώς το 2023. Αυτή τη στιγμή η αγορά κάνει μια εκτίμηση για κενές θέσεις στον κλάδο του τουρισμού που θα ξεπερνά τις 100.000. Η περίοδος που διανύουμε είναι μια περίοδος που αναζητούμε προσωπικό μέσω αγγελιών και διοργάνωση ημερών καριέρας, αλλά φαίνεται ότι το πρόβλημα θα υπάρχει. Η πρόσκληση για εργαζόμενους από τρίτες χώρες δεν φαίνεται να προχωρά στο βαθμό που θέλουμε τόσο με την βελτίωση της νομοθεσίας όσο και με την ουσιαστική παρέμβαση των κοινωνικών εταίρων. Αυτό που είναι σίγουρό είναι ότι δυσκολευόμαστε να έχουμε μια καλή σεζόν με την έννοια της εύρεσης προσωπικού» λέει στο ethnos.gr o Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων.

Προτιμούν τις οχτάμηνες συμβάσεις στους δήμους από τις τουριστικές επιχειρήσεις
Ο κ. Τάσιος αποδίδει το πρόβλημα έλλειψης χεριών στην φυγή πολλών εργαζόμενων στο εξωτερικό κατά τη διάρκεια της πανδημίας αλλά και στην έντονη εποχικότητα του τουριστικού επαγγέλματος που δεν το καθιστά ελκυστικό. «Δεν είναι μόνο θέμα αμοιβών» απαντά, αλλά είναι και θέμα συνθηκών εποχικότητας που πάρα πολλοί ηλικίας 25-26 ετών δεν θέλουν να εργαστούν στον κλάδο αυτό γιατί επιλέγουν άλλες δουλειές με διαφορετικές δεξιότητες. Οι συνεχόμενες προσκλήσεις των οχταμήνων της αυτοδιοίκησης δημιουργούν, σύμφωνα με τον κ. Τάσιο, ακόμη έναν ανασχετικό παράγοντα. «Στα οχτάμηνα των δήμων προσλαμβάνεται κάποιος με λιγότερα χρήματα απ΄ ότι σε μια. τουριστική επιχείρηση, αλλά ξέρει ότι δουλεύει πενθήμερο και έχει ωράριο Δημοσίου».

«Ρισκάρουμε το γαστρονομικό προφίλ της χώρας»
Τον κίνδυνο να χαθεί η έξωθεν καλή μαρτυρία του γαστριμαργικού τουρισμού της χώρας λόγω της αντικατάστασης των ελληνικών χεριών με ξένα υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρχιμαγείρων Ελλάδος. Ένα 20% από τα εκατομμύρια των τουριστών που επισκέπτεται την χώρα μας, θέλει την γαστρονομική Ελλάδα, όχι μόνο τον ήλιο και τη θάλασσα εκτιμά ο κ. Ζησόπουλος. «Αν έχουμε τέτοιες ελλείψεις φέτος που τις υπολογίζω κοντά στις 70.000 θέσεις, πως θα εξυπηρετήσουμε ποιοτικά το κομμάτι του γαστρονομικού τουρισμού;» αναρωτιέται.

Και εξηγεί: Ο Έλληνας μάγειρας και ζαχαροπλάστης θα βάλει την πινελιά του και το φιλότιμο. Δεν είναι το ίδιο με τους ξένους ό,τι και να κάνουμε, ό,τι και να πούμε. Δεν πουλάμε το γαστρονομικό προφίλ της Ισπανίας και της Γαλλίας. Πουλάμε Ελλάδα. Και οι ξένοι εργαζόμενοι δεν έχουν την γαστρονομική κουλτούρα της Ελληνίδας μάνας και γιαγιάς. Χρειάζονται ελληνικά χέρια στις κύριες δουλειές της κουζίνας ώστε να αποτυπωθεί και να προβληθεί σωστά η γαστρονομική ποιότητα και το προφίλ της χώρας. Για να γίνει αυτό απαιτούνται ανθρώπους που θα πληρώνονται σωστά και θα έχουν ανθρώπινες ανέσεις για να μπορούν να βγάλουν τη σεζόν και να έχουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε».

Καλή η κλαδική σύμβαση αλλά πρέπει να λυθεί και το πρόβλημα με τη διάρκεια του ταμείου ανεργίας
Σχολιάζοντας την νέα εθνική κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας στον ξενοδοχειακό κλάδο που υπογράφτηκε πρόσφατα ο κ. Ζησόπουλος εκτιμά ότι αν και έγινε ένα μεγάλο βήμα και αντιστράφηκε προς το θετικό το κλίμα τα σενάρια για την κάλυψη των θέσεων δε είναι αισιόδοξα. Αγκάθι που δεν έχει λυθεί και επιδρά ως ανασταλτικός παράγοντας στα κατώτερα μπριγκάντα της κουζίνας και του ζαχαροπλαστείου είναι και η διάρκεια του ταμείου ανεργίας.

 

«Δεν μπορεί όταν θέλουμε έναν άξιο υπάλληλο και εργαζόμενο στην γαστρονομία να του λέμε ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο η σεζόν και θα έχεις ταμείο ανεργίας τρεις μήνες μέχρι τα Χριστούγεννα και μετά ο Θεός να βάλει το χέρι του… Δεν πρέπει να μείνει χωρίς εισόδημα μέχρι τον Απρίλιο ή τον Μάιο που θα ξαναπάει σεζόν. Πρέπει αυτό το κράτος να το καλύψει.  Μέχρι πέρσι αυτό δεν καλύπτονταν» καταλήγει ο κ.Ζησόπουλος.

Πηγή ethnos.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ