Ακρίβεια: Ανατιμήσεις …εφιάλτης
Ανατιμήσεις που θα φτάσουν ακόμα και σε διψήφιο ποσοστό, αναμένεται να υπάρξουν σε τουλάχιστον 500 προϊόντα σούπερ μάρκετ από τις επόμενες ημέρες:
- Παιδικές πάνες έως 30%
- Απορρυπαντικά έως 30%
- Σαμπουάν έως 30%
- Ξυραφάκια έως 30%
- Σοκολατοειδή έως 30%
- μπεσαμέλ έως 30%
- ζυμαρικά και σάλτσες έως 29%
- λουκούμια έως 27%
- λιαστές ντομάτες έως 20%
- μπάρες δημητριακών και κονσέρβες λαχανικών έως 19%
- καθαριστικά σπιτιού έως 18%
- τυριά, μπισκότα και φρυγανιές έως 16%
- ζωοτροφές έως 15%
- ελαιόλαδο έως 14%
- ρύζι 13%
Οι αναλυτές πάντως εκτιμούν ότι ο νέος αυτός κύκλος ακρίβειας, δεν πρόκειται να είναι ο τελευταίος και θα έρχεται σε κύματα έως την στιγμή που θα βρεθεί η ισορροπία.
Ακρίβεια: Πότε έρχεται το Market Pass
Νέα δεδομένα φέρνουν νωρίτερα την αίτηση για το επίδομα ακρίβειας που μπορείτε να εξαργυρώσετε για τρόφιμα. Πότε πληρώνεται η κάρτα αγορών.
Αναλυτικός οδηγός για το Market Pass βγήκε την παραμονή των Χριστουγέννων και «έκρυβε» μια μικρή έκπληξη για όσα ξέραμε για το νέο πολυαναμενόμενο έκτακτο επίδομα.
Σύμφωνα με τη νέα διαρροή από το υπουργείο Οικονομικών, παρότι είχε ανακοινωθεί ότι οι αιτήσεις στο gov.gr θα ξεκινήσουν από τα μέσα Φεβρουαρίου του 2023, τελικά η πλατφόρμα θα ανοίξει στις αρχές του μήνα.
Υπενθυμίζεται ότι η αίτηση θα γίνεται και πάλι στο vouchers.gov.gr και θα ακολουθείται η ίδια διαδικασία που γινόταν για το Fuel Pass. Απλά, αυτή τη φορά, αναμένεται να είναι πολύ περισσότεροι οι δικαιούχοι, αφού η κυβέρνηση διαμηνύει ότι το «κουπόνι» του σούπερ μάρκετ θα καλύψει σχεδόν 8 στους 10 πολίτες.
Η οικονομική ενίσχυση θα αφορά μία έκπτωση της τάξης του 10% για να καλυφθούν οι αγορές από καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνους, κρεοπωλεία, ισχυοπωλεία και άλλα που διαθέτουν POS), σε προκαθορισμένα ποσά όμως που το οικονομικό επιτελείο έχει υπολογίσει ότι ξοδεύουν οι δικαιούχοι.
Δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι φυσικά πρόσωπα άγαμα ή έγγαμα ή σε κατάσταση χηρείας ή πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή εν διαστάσει ή διαζευγμένα.
Ειδικά, για τους έγγαμους ή τα πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, δικαιούχος είναι ο υπόχρεος σε υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος κατά το άρθρο 67 του ν. 4172/2013 ή ένας εκ των δύο σε περίπτωση υποβολής χωριστής δήλωσης.
Τα φυσικά πρόσωπα δικαιούνται της ενίσχυσης, εφόσον πληρούν τα ακόλουθα κριτήρια:
- Το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα ανέρχεται έως 16.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή υπόχρεο σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει
- Το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα ανέρχεται έως 24.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης που υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση ή τους έγγαμους που υποβάλλουν φορολογική δήλωση ή τα φυσικά πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και έχουν υποβάλει κοινή φορολογική δήλωση χωρίς τέκνα, το οποίο προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο, άλλο εξαρτώμενο μέλος και φιλοξενούμενο μέλος του νοικοκυριού.
Τα φυσικά πρόσωπα δικαιούνται της ενίσχυσης, εφόσον πληρούν τα ακόλουθα κριτήρια:
- Το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα ανέρχεται έως 16.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή υπόχρεο σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει
- Το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα ανέρχεται έως 24.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης που υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση ή τους έγγαμους που υποβάλλουν φορολογική δήλωση ή τα φυσικά πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και έχουν υποβάλει κοινή φορολογική δήλωση χωρίς τέκνα, το οποίο προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο, άλλο εξαρτώμενο μέλος και φιλοξενούμενο μέλος του νοικοκυριού.
Για τις μονογονεϊκές οικογένειες:
- το ως άνω εισόδημα ανέρχεται έως 24.000 ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο, άλλο εξαρτώμενο μέλος και φιλοξενούμενο μέλος μετά το πρώτο.
Στο ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα δεν περιλαμβάνεται εκείνο το οποίο αθροιστικά απαλλάσσεται από το φόρο εισοδήματος.
Η ενίσχυση δίνεται σε επίπεδο νοικοκυριού. Ως μέλη του νοικοκυριού λαμβάνονται οι σύζυγοι ή μέλη με σύμφωνο συμβίωσης, τα εξαρτώμενα τέκνα αυτών, τα λοιπά εξαρτώμενα μέλη και τα φιλοξενούμενα μέλη.
Το μηνιαίο όριο αγορών ανά νοικοκυριό επί του οποίου λαμβάνει την ενίσχυση 10% ανέρχεται σε 220 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό, αυξανόμενο κατά 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού και έως 1.000 ευρώ αγορές.
Παραδείγματα:
- Μονομελές νοικοκυριό: 220 ευρώ μηνιαίες αγορές, 22 ευρώ μηναία ενίσχυση
- Ζευγάρι χωρίς τέκνα: 320 ευρώ μηνιαίες αγορές, 32 ευρώ μηναία ενίσχυση
- Μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο: 320 ευρώ μηνιαίες αγορές, 32 ευρώ μηναία ενίσχυση
- Μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα: 420 ευρώ μηνιαίες αγορές, 42 ευρώ μηναία ενίσχυση
- Ζευγάρι με ένα εξαρτώμενο τέκνο: 420 ευρώ μηνιαίες αγορές, 42 ευρώ μηναία ενίσχυση
- Ζευγάρι με δύο εξαρτώμενα τέκνα: 520 ευρώ μηνιαίες αγορές, 52 ευρώ μηναία ενίσχυση
- Ζευγάρι με τρία εξαρτώμενα τέκνα: 620 ευρώ μηνιαίες αγορές, 62 ευρώ μηναία ενίσχυση
- Ζευγάρι με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα: 720 ευρώ μηνιαίες αγορές, 72 ευρώ μηναία ενίσχυση
Ακρίβεια: Ποιοι χάνουν το Market Pass
- Τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία δηλώνονται στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων ως εξαρτώμενα μέλη του υπόχρεου κατά το άρθρο 11 του ν. 4172/2013.
- Τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία δηλώνουν στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων ότι φιλοξενούνται.
- Τα φυσικά πρόσωπα που εμπίπτουν στο φόρο πολυτελούς διαβίωσης.
- Οι φορολογικοί κάτοικοι αλλοδαπής.
- Τα φυσικά πρόσωπα που δεν έχουν υποβάλλει οριστικά τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2021 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2022.
Η πλατφόρμα θα ανοίξει στις αρχές Φεβρουαρίου 2023 και η πρώτη πληρωμή θα γίνει στα τέλη του ίδιου μήνα. Ο δικαιούχος φυσικό πρόσωπο (ο υπόχρεος σε υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος ή ένας εκ των δύο συζύγων/μελών σε περίπτωση υποβολής χωριστής δήλωσης) εισέρχεται σε σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα στο gov.gr, με τους κωδικούς taxisnet, όπου πιστοποιείται η επιλεξιμότητα και πληροφορείται το μηνιαίο ύψος της ενίσχυσης.
Στη συνέχεια θα πρέπει να συμπληρώσετε και να επικαιροποιήσετε τα παρακάτω στοιχεία:
- Διεύθυνση email
- Αριθμό κινητού τηλεφώνου
- Αριθμό προσωπικού τραπεζικού λογαριασμού
Για τον προσδιορισμό των ανωτέρω εξαιρέσεων χρησιμοποιούνται τα δεδομένα της δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων του φορολογικού έτους 2021, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί κατά την 31η Δεκεμβρίου 2022 και άλλες πηγές.
Ο δικαιούχος – φυσικό πρόσωπο – (ο υπόχρεος σε υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος ή ένας εκ των δύο συζύγων/μελών σε περίπτωση υποβολής χωριστής δήλωσης) εισέρχεται σε σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα στο gov.gr, με τους κωδικούς Taxisnet, όπου πιστοποιείται η επιλεξιμότητα και πληροφορείται το μηνιαίο ύψος της ενίσχυσης.
Κατόπιν δύναται να επιλέξει τη χρήση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας ή την λήψη της ενίσχυσης σε τραπεζικό λογαριασμό.
Σε περίπτωση λήψης της ενίσχυσης σε τραπεζικό λογαριασμό λαμβάνει το 80% του ύψους της ενίσχυσης, σε τριμηνιαία βάση και δύναται να κάνει χρήση του ποσού όπως επιθυμεί.
Σε περίπτωση χρήσης ψηφιακής χρεωστικής κάρτας, το πλήρες ποσό της ενίσχυσης πιστώνεται σε μηναία βάση και ειδικότερα η πρώτη πίστωση πραγματοποιείται πριν το τέλος του Φεβρουαρίου 2023 και στη συνέχεια εντός της πρώτης εβδομάδας κάθε μηνός.
Ακρίβεια: Νέο κύμα αυξήσεων
Ήδη εμφανίζονται τα πρώτα σημάδια μείωσης της κατανάλωσης σε βασικά αγαθά, όπως για παράδειγμα τα γαλακτοκομικά.
Αναλυτές πάντως σημειώνουν ότι η σημαντική αποκλιμάκωση των πληθωρισμού θα ξεκινήσει την στιγμή εκείνη που θα μειωθούν οι όγκοι των πωλήσεων και η βιομηχανία, αλλά και γενικότερη εφοδιαστική αλυσίδα, δει διαχρονική πτώση στους τζίρους της.
Μέχρι τότε πάντως η αγορά τρομάζει τους καταναλωτές και ειδικά εκείνη των σούπερ μάρκετ. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη ένα ακόμη κύμα αυξήσεων της τάξεως του 5% έως 10% σε αγαθά όπως γαλακτοκομικά, κρέατα και απορρυπαντικά.
Ακρίβεια: Τι θα ανακοινώσει η ΕΛΣΤΑΤ
Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο, με βάση τα στοιχεία της Eurostat που ανακοινώθηκε την περασμένη Παρασκευή, διαμορφώθηκε στο 7,6% (από 8,8% τον Νοέμβριο), στα τρόφιμα τρέχει με διπλάσια ταχύτητα υπερβαίνοντας το 15%.
Αύριο το μεσημέρι αναμένεται να ανακοινωθεί ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή από την ΕΛΣΤΑΤ.
Παράλληλα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, ο πληθωρισμός δεν πλήττει όλους το ίδιο. Το 1/5 του πληθυσμού πλήττεται από πληθωρισμό της τάξης του 16%.
Ενδεικτικό είναι ότι για έναν πολίτη με αποδοχές της τάξης των 700 ευρώ το μήνα, ο πληθωρισμός είναι περί το 13% με 14%, σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές.
Και αυτό διότι τα φτωχά νοικοκυριά πλήττονται πολλαπλάσια από την ακρίβεια στα σούπερ μάρκετ, από ότι τα πιο ευκατάστατα και αυτό διότι οι πρώτοι ξοδεύουν μεγαλύτερο μέρος – ως ποσοστό – του εισοδήματός τους για αγορές ειδών πρώτης ανάγκης.
xristika.gr/
Κάναμε το σπίτι μας σχολείο, εκκλησία, χώρο εργασίας, καφετέρια, γυμναστήριο, τώρα και σούπερ μάρκετ. Προσεχώς ξενοδοχείο.😂😂😂😂