Η Τουρκία συνεχίζει τη συνήθη πολιτική της απειλώντας και προκαλώντας συνεχώς την Ελλάδα το τελευταίο διάστημα, με πολλούς αναλυτές να αναρωτιούνται αν κάποιο από τα ελληνικά νησιά θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως «σημείο ανάφλεξης».
Την ώρα που οι σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας έχουν κλιμακωθεί το τελευταίο διάστημα σε μεγάλο βαθμό, το Economist σε δημοσίευμα του αναλύει το ενδεχόμενο ένα μικρό νησί της χώρας μας να αποτελέσει το «σημείο ανάφλεξης» μεταξύ των δύο χωρών.
Πιο συγκεκριμένα, το δημοσίευμα αφορά το νησί του Καστελόριζου στο οποίο φιλοξενούνται μονάχα λίγες εκατοντάδες κατοίκων και σε καμία περίπτωση δεν μοιάζει για τον τόπο που θα μπορούσε να γίνει σημείο ανάφλεξης. Η καθημερινότητα στο νησί συνεχίζεται με κανονικούς ρυθμούς, ωστόσο ένα πολεμικό πλοίο το HS Daniolos, περιπολεί συνεχώς στα νερά γύρω από το νησί για λόγους ασφαλείας.
Το Καστελόριζο στο επίκεντρο της ελληνοτουρκικής διαμάχης
Το νησί πρόσφατα βρέθηκε στο επίκεντρο της ελληνοτουρκικής διαμάχης. Η Ελλάδα, στην οποία ανήκει το νησί υποστηρίζει ότι το Καστελόριζο διαθέτει μια περιοχή υφαλοκρηπίδας, ή ΑΟΖ, σύμφωνα με τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.
Στον αντίποδα, η Τουρκία λέει ότι το Καστελόριζο είναι πολύ μικρό και απέχει πολύ από την ελληνική ηπειρωτική χώρα για να δικαιούται ΑΟΖ. Επίσης, η Άγκυρα καταγγέλλει ότι οι ελληνικές αξιώσεις μπλοκάρουν την έξοδο της Τουρκίας στην Μεσόγειο.
Ο Ερντογάν αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του Economist, η Τουρκία αμφισβητεί την κυριαρχία της Ελλάδας στο Καστελόριζο αλλά και σε ορισμένα άλλα νησιά. Τον περασμένο μήνα ο πρόεδρός της, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είπε ότι οι τουρκικοί βαλλιστικοί πύραυλοι θα μπορούσαν να πλήξουν την Αθήνα.
Υπενθυμίζεται ότι λίγους μήνες νωρίτερα ο τούρκος πρόεδρος είχε προειδοποιήσει ότι «μπορεί να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ», προτείνοντας εισβολή. Ας σημειωθεί ότι οι ακτές της Τουρκίας βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από το Καστελόριζο ενώ το κοντινότερο ελληνικό νησί, η Ρόδος, απέχει 120χλμ.
Μια σειρά από συνθήκες συνηγορούν ενάντια στον κίνδυνο ένοπλης σύγκρουσης μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Το ένα είναι το γεγονός ότι και τα δύο κράτη είναι μέλη του ΝΑΤΟ. Το άλλο είναι ότι ο πόλεμος θα συνέτριβε τον τουριστικό τομέα κάθε χώρας. Αλλά ο κίνδυνος υπάρχει, επίσης επειδή η κυβέρνηση του κ. Ερντογάν πολλές φορές χρησιμοποιεί βία για την επιδίωξη των συμφερόντων της, ειδικά στη Συρία.
Καταγγελίες της Τουρκίας για στρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών
Η Τουρκία κατηγορεί τους Έλληνες για στρατιωτικοποίηση των νησιών, σε αντίθεση με τις διεθνείς συνθήκες. Πέρυσι, τουρκικά μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν εικόνες, που καταγράφηκαν από drones, που δείχνουν παραδόσεις τεθωρακισμένων οχημάτων σε ορισμένα από τα νησιά.
Η Ελλάδα δεν αρνείται την αποστολή νέων στρατευμάτων, αλλά λέει ότι το κάνει μόνο για αμυντικούς σκοπούς. Με τις εκλογές που έχουν προγραμματιστεί, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Τουρκία φέτος, αναμένεται περισσότερη ένταση μεταξύ των δύο χωρών.
Νέες απειλές Ερντογάν: Η Ελλάδα παρενοχλεί καθημερινά τα σύνορά μας – Μπορούμε και θα έρθουμε μία νύχτα ξαφνικά ζούμε τον αιώνα της Τουρκίας
Υψηλά κρατάει την ένταση ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος για άλλη μια φορά απείλησε τη χώρα μας, ενώ αναφέρθηκε στην αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας, την οποία – όπως υποστηρίζει – φοβάται η Ελλάδα.
Κατά τη διάρκεια τελετής εγκαινίων έργων στο Φετίγιε, ο Ερντογάν μίλησε για τις εξελίξεις στην τουρκική αμυντική βιομηχανία. «Με όλα αυτά, τι θα πουν τώρα οι Έλληνες; “Τι κάνουν αυτοί οι τρελοί οι Τούρκοι;”» είπε χαρακτηριστικά.
Εν συνεχεία, αναφέρθηκε συγκεκριμένα στον πύραυλο Taifun. «Έχουν γίνει δοκιμές στη Σμύρνη αυτή τη στιγμή και φοβήκαν ότι θα εκτοξευτεί από εκεί πύραυλος. Και εγώ τους λέω: «Έλληνες, δεν έχουμε δουλειά μαζί σας όσο συμπεριφέρεστε καλά. Είναι το μόνο που πρέπει να κάνετε», σημείωσε.
Πρόσθεσε ότι το βεληνεκές του πυραύλου είναι 565 χιλιόμετρα, αλλά στόχος είναι να αυξηθεί στα 1000 χιλιόμετρα.
«Αδέρφια μου, μπορεί κάποιος που επιδεικνύει και προσβάλλει με ασέβεια τους διοικητές του στρατού μας, που δεν έδειξε ή δεν μπόρεσε να δείξει αντίδραση, ενάντια στην Ελλάδα, που παρενοχλεί τα σύνορά μας καθημερινά, ενάντια στο PKK, που έχει το αίμα δεκάδων χιλιάδων αθώων στα χέρια του, ενάντια στο FETO, τη μεγαλύτερη προδοτική συμμορία που έχει δει πρόσφατα η χώρα μας, στις χώρες που στοχεύουν την κυριαρχία μας και τους εχθρούς της Τουρκίας και του τουρκικού έθνους, να είναι πολιτικός αυτής της χώρας; Αδέλφια μου, σύμφωνα με το σύνταγμά μας, αυτός ο αδελφός σας είναι ο αρχιστράτηγος αυτού του στρατού. Δεν το λέω εγώ, το λέει το σύνταγμά μας», ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος.
Παράλληλα, κατηγόρησε την Ελλάδα ότι παρενοχλεί καθημερινά τα σύνορα της χώρας του, ενώ στα συνθήματα οπαδών του που φώναζαν «Μπορούμε να έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα», απάντησε: «Ακριβώς, μπορούμε να έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα και θα έρθουμε».
Τέλος, ο Ερντογάν τόνισε ότι τα εθνικά ζητήματα της Τουρκίας είναι πάνω από τα πολιτικά και μιλώντας γενικά ανέφερε: «Φυσικά, οι αντίπαλοί μας δεν μένουν ήσυχοι. Προσπαθούν με κάθε τρόπο να σπάσουν τις συμφωνίες που έχουν κάνει μαζί μας και να μας πάρουν όσα έχουμε πετύχει».
Πηγή kathimerini.gr
Θέλει μάτια 14 από την 80ΑΔΤΕ το επόμενο διάστημα. Η Κίναρος είναι στη μέση του Αιγαίου, θεωρείται κατοικημένο νησί έστω και με μία κάτοικο και δημιουργεί τετελεσμένα στις γεωστρατηγικές επιδιώξεις του Ερντογάν και στο εσωτερικό κλίμα ενόψη εκλογών
https://www.tovima.gr/2022/12/22/opinions/giati-oi-tourkoi-evalan-sto-mati-tin-kinaro/
H Τουρκία θα μπορούσε να καταλάβει Αγαθονήσι, Φαρμακονήσι, Κίναρο
«Η Τουρκία μπορεί να επιτεθεί σε αραιοκατοικημένα ή ακατοίκητα νησιά και νησίδες του Αιγαίου» είναι το συμπέρασμα άρθρου του Μάϊκλ Ρούμπιν, με το οποίο απαντά σε όσους θεωρούν υπερβολικές τις εκτιμήσεις για μια επιθετική τουρκική ενέργεια.«Δεν είναι σαφές εάν μια περιορισμένη ελληνική απάντηση με φράγματα πυροβολικού εναντίον των Τούρκων κατακτητών θα ήταν αρκετή, ειδικά εάν η Τουρκία παρείχε στους πεζοναύτες της αεροπορική κάλυψη ή απειλούσε με κλιμάκωση. Με απλά λόγια, ο κίνδυνος είναι ο Ερντογάν να πιστέψει ότι η Δύση και το ΝΑΤΟ μπορεί να προτιμήσουν ακόμα και έναν συμβιβασμό αντί για έναν πόλεμο εντός του ΝΑΤΟ», επισημαίνει ο Ρούμπιν και υπενθυμίζει ότι η ιστορία της Κύπρου μετά από την εισβολή μπορεί να έχει πείσει τον Ερντογάν ότι αξίζει τον κόπο να κάνει κίνηση και στο Αιγαίο!
Δεν μασάμε, εμείς έχουμε τον γέροντα ψιτακο με το νεροπιστολο.Αν μπορούν ας τολμήσουν.Εφεδρος καταδρομεας του γλυκού νερού και πρώην δόκιμος επί κραταιού ΠΑΣΟΚ.Απορω πως δεν έχει σχολιάσει ακόμα.
Δεν μπορεί γιαυτο εγώ λεω να βγάλουμε τον Τσίπρα με τον Κατρούγκαλο να τους δώσουν μερικά να ησυχάσουμε.Εξαλου έχουμε παρά πολλά όπως έλεγε πρώην υπουργός του.
Το Τουρκικό σχέδιο έχει ήδη ξεκινήσει
Οι ψυχολογικές επιχειρήσεις με όργανο την 5η φάλαγγα είναι σε εξέλιξη
Βλέπουμε πρωτοσέλιδα ντοκουμέντο, αυγής, εφσυν κτλ