Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Το τελευταίο του διάγγελμα πριν το δημοψήφισμα του 1974

2
148

Αυτό ήταν και το τελευταίο του πολιτικό διάγγελμα, λίγο πριν ο ελληνικός λαός ψηφίσει υπέρ της αβασίλευτης δημοκρατίας

κωνσταντινος-γλυξμπουργκ
Έφυγε χθες από τη ζωή ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ σε ηλικία 82 ετών αντιμετωπίζοντας χρόνιας προβλήματα υγείας.

Ο γεννημένος το 1940, Κωνσταντίνος, έγινε βασιλιάς το 1964. Τρία χρόνια μετά την άνοδο εξουσία οι Συνταγματάρχες κατέλυσαν τη Δημοκρατία. Μετά το αντικίνημα ενάντια στην Χούντα, που έμεινε στην ιστορία ως το Βασιλικό Κίνημα, ο Κωνσταντίνος εξορίστηκε.  Το 1974 όταν προκηρύχθηκε το δημοψήφισμα για να επιλέξει ο ελληνικός λαός το πολίτευμα που επιθυμεί. Ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος απεύθυνε διάγγελμα από το Λονδίνο που βρισκόταν εκείνη την περίοδο.

Ήταν και το τελευταίο του πολιτικό διάγγελμα. «Ο Βασιλεύς δεν πρέπει να φοβήται την κρίσιν του Λαού όταν μάλιστα έχη ήρεμη την συνείδησι, ότι εξεπλήρωσε το χρέος του» ακούγεται να λέει τέως Βασιλιάς Κωνσταντίνος.

Το 1974, ύστερα από την αποκατάσταση της δημοκρατίας, έγινε το δημοψήφισμα της 8ης Δεκεμβρίου, κατά το οποίο το εκλογικό σώμα ψήφισε υπέρ του αβασιλεύτου (3.245.111 ψήφοι υπέρ της αβασίλευτης δημοκρατίας, ποσοστό 69,18% και 1.445.875 ψήφοι υπέρ της βασιλευομένης, ποσοστό 30,82%).

Δείτε στο βίντεο – ντοκουμέντο το διάγγελμα του Κωνσταντίνου στις 26 Νοεμβρίου 1974, λίγες μέρες πριν το δημοψήφισμα.

 

Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Τα δάκρυά του που είχαν συγκινήσει την Ελλάδα – Δείτε βίντεο

Ο Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ είχε «λυγίσει» σε εκδήλωση βράβευσης των Ελλήνων Ολυμπιονικών μετά τους Αγώνες στο Ρίο το 2016

tews_zappeio_xr
Συγκίνηση είχαν προκαλέσει πριν από 7 χρόνια τα δάκρυα του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, ο οποίος έφυγε από τη ζωή το βράδυ της Τρίτης (10/1) σε ηλικία 82 ετών, σε τελετή βράβευσης των Ελλήνων Ολυμπιονικών μετά τους αγώνες στο Ρίο.

Ο Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ είχε ανέβει στο βήμα προκειμένου να παραδώσει το βραβείο στη Σοφία Μπεκατώρου με τον ίδιο να μην καταφέρνει να συγκρατήσει τα δάκρυά του.

«Κύριε Πρόεδρε ευχαριστώ πολύ. Αυτό που δεν γνωρίζουν οι Έλληνες και καλό είναι να το μάθουν είναι ότι τα παιδιά αυτά κάνουν μεγάλη προσπάθεια και ως εκ τούτου τους ευχαριστώ κυρίως που μας έδωσαν ένα χαμόγελο στις δύσκολες ημέρες» είχε πει με εμφανή τη συγκίνησή του ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος απευθυνόμενος προς τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο ο οποίος ήταν παρών στην εκδήλωση που είχε πραγματοποιηθεί στο Ζάππειο.

Όπως είναι γνωστό ο Κωνσταντίνος το 1960 συμμετείχε και στους Ολυμπιακούς αγώνες της Ρώμης με την ομάδα ιστιοπλοϊας της Ελλάδας. Συμμετείχε ως πηδαλιούχος του σκάφους «Νηρεύς» με πλήρωμα τους Οδυσσέα Εσκιτζόγλου και  Γιώργο Ζαΐμη. Η ομάδα απέσπασε το πρώτο χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο της Ελλάδας μετά το 1912.

Γι’ αυτό και λίγο μετά την είδηση του θανάτου του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή είχε εκφράσει με ανάρτησή της στο Twitter «τη θλίψη για τον θάνατο του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου, πρώην Προέδρου και χρυσού Ολυμπιονίκη στην ιστιοπλοϊα». Όπως επισήμανε η ΕΟΕ στην ανάρτησή της ο Κωνσταντίνος διετέλεσε Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής από το 1955 έως το 1964 και στη συνέχεια του απονεμήθηκε ο τίτλος του Επίτιμου Προέδρου της ΕΟΕ για τη μεγάλη προσφορά του στο ελληνικό Ολυμπιακό κίνημα...

Δείτε την ανάρτηση που συνοδευόταν από φωτογραφίες στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης

Στην ανακοίνωσή της η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή  σημείωνε συγκεκριμένα ότι  «ο τέως Βασιλιάς, στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης το 1960 κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στην ιστιοπλοΐα, στην κλάση Ντράγκον, με πλήρωμα τους Οδυσσέα Εσκιτζόγλου και Γιώργο Ζαΐμη, με το σκάφος «Νηρέας».

Ηταν το πρώτο χρυσό μετάλλιο, που κερδίζει η Ελλάδα, μετά από αυτό του Κωνσταντίνου Τσικλητήρα στο μήκος άνευ φοράς το 1912 στη Στοκχόλμη. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης, ο τότε διάδοχος Κωνσταντίνος ήταν και ο Σημαιοφόρος της Ελληνικής ομάδας. Παράλληλα είχε πολλές επιτυχίες και διακρίσεις σε διεθνείς ιστιοπλοϊκούς αγώνες, ενώ συνέχισε την ενασχόληση με το αγαπημένο του άθλημα για πάρα πολλά χρόνια.

Διετέλεσε Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής από το 1955 έως το 1964 και στη συνέχεια του απονεμήθηκε ο τίτλος του Επίτιμου Προέδρου της ΕΟΕ για τη μεγάλη προσφορά του στο ελληνικό Ολυμπιακό κίνημα.

Ο τέως Βασιλιάς Κωνσταντίνος ήταν μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής από το 1963 έως το 1974 και αμέσως μετά του απονεμήθηκε ο τίτλος του Επίτιμου Μέλους της ΔΟΕ για την πολύπλευρη συνεισφορά του στην καλλιέργεια και τη διάδοση του Ολυμπιακού ιδεώδους.

Παρακολουθούσε από κοντά όλες τις εξελίξεις στον ελληνικό αθλητισμό και Ολυμπισμό και παρέστη στην εκδήλωση της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής για τη βράβευση των Ολυμπιονικών στο Ρίο ντε Τζανέιρο το 2016.

O Πρόεδρος της ΕΟΕ Σπύρος Καπράλος, ο Γενικός Γραμματέας Μανώλης Κολυμπάδης και τα μέλη της Ολομέλειας εκφράζουν τα ειλικρινή τους συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του εκλιπόντος».

Δείτε τις φωτογραφίες που δημοσίευσε η ΕΟΕ

2596451-1
konstantinos
konstantinos_2

Ειδήσεις σήμερα:

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτα!Αν δεν υπάκουε στις αντιδημοκρατικές νουθεσίες κακών συμβουλατόρων, θα ήταν μέχρι σήμερα βασιλιάς των Ελλήνων.

  2. Πράγματι τα οκτώ βασιλεια και πρίγκιπατα της Ευρώπης κρατούν τους θρόνους τους γιατί υπάκουσαν στο Σύνταγμα τους να μην ανακατεύονται στην πολιτική άλλα να είναι μόνο ως σύμβολα σε ρόλους μοναρχίας. Κακώς μπερδεύτηκε στα πολιτικά δρώμενα ο άπειρος νεαρός εικοσιπενταρης τότε Βασιλιάς με την επιβλητική βασιλομήτωρ την τρομερή Φρειδερίκη. Βέβαια οι βασιλείς ευθύνονται για πολλά εγκληματικά λάθη όπως αυτό της Μικρασιατικής καταστροφής. Αλλά και οι πολιτικοί έχουν κάνει τεράστια λάθη που τα πλήρωσαν οι Έλληνες. Στο τέλος Όλους θα τους κρίνει η ιστορία.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ