Εύα Καϊλή : Η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα, προχώρησε σε αφαίρεση όλων των αρμοδιοτήτων της Ελληνίδας
Αντιπροέδρου. Προχωρά η διαδικασία της καθαίρεσή της. Την Κυριακή (11/12) ανακοινώσεις από τη Δικαιοσύνη του Βελγίου.
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο σκάνδαλο διαφθοράς που ξέσπασε στο Ευρωκοινοβούλιο, με την Ελληνίδα αντιπρόεδρο Εύα Καϊλή να έχει άμεση εμπλοκή. Η πρόεδρος, Ρομπέρτα Μετσόλα, κοινοποίησε στους υπόλοιπους ευρωβουλευτές και στην ίδια την κ. Καϊλή, επιστολή με την οποία ενημερώνει ότι της αφαίρεσε όλες τις αρμοδιότητες που είχε.
Την είδηση γνωστοποίησε ο ευρωβουλευτής, και αντιπρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης. «Η πρόεδρος Ρομπέρτα Μέτσολα με απόφαση της, που μόλις μας κοινοποιήθηκε, αναστέλλει-με άμεση εφαρμογή-όλες τις αρμοδιότητες που είχε αναθέσει στην Αντιπρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Εύα Καϊλή. Επισπεύδονται οι διαδικασίες για την οριστική καθαίρεση της από το Προεδρείο του ΕΚ », έγραψε χαρακτηριστικά στο Twitter.
Μάλιστα, ο κ. Παπαδημούλης, δημοσίευσε και το σχετικό έγγραφο που έφτασε στα χέρια των ευρωβουλευτών από την πρόεδρο Μετσόλα.
Η πρόεδρος των Ευρωσοσιαλιστών ζητά Διάσκεψη Προέδρων για την Καϊλή
Η κ. Καϊλή παραμένει υπό κράτηση ενώ προχωρούν τάχιστα οι διαδικασίες για να καθαιρεθεί από τη θέση της. Η πρόεδρος των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Ιράτσε Γκαρσία Πέρεζ, με μήνυμα της στο Twitter έκανε γνωστό πως θα φέρει το θέμα στην επόμενο Διάσκεψη των Προέδρων, έτσι ώστε να προχωρήσει η διαδικασία που προβλέπεται από τον Κανονισμό του Ευρωκοινοβουλίου.
«Οι S&D θα ζητήσουν νέο σημείο στην ημερήσια διάταξη της επόμενης διάσκεψης των προέδρων του ΕΚ, με βάση το άρθρο. 21 του Κανονισμού. Δεδομένης της έρευνας, η Εύα Καϊλή θα πρέπει να αντικατασταθεί ως αντιπρόεδρος του ΕΚ προκειμένου να προστατευθεί η αξιοπρέπεια του θεσμού και η εμπιστοσύνη των πολιτών », έγραψε χαρακτηριστικά στο Twitter.
Παράλληλα, τόσο οι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες, όσο και οι Πράσινοι, έχουν γνωστοποιήσει ότι θα μπλοκάρουν τη διαδικασία για τη βίζα των πολιτών του Κατάρ, μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου διαφθοράς.
Πώς μπορεί να καθαιρεθεί η Εύα Καϊλή
Η κράτηση της Εύας Καϊλή , η οποία δεν έχει μετατραπεί σε σύλληψη καθώς όπως διευκρινίστηκε για να υπάρξει σύλληψη θα έπρεπε να πιαστεί επ’ αυτοφώρω να τελεί αδίκημα για να αρθεί η ασυλία της αυτόματα, δεν έχει οδηγήσει πάντως και στην καθαίρεσή της. Αυτό μπορεί να συμβεί μετά από διαδικασίες που ακολουθούνται από το Ευρωκοινοβούλιο σε αυτές τις περιπτώσεις. Κινητικότητα υπάρχει και ήδη οι Πράσινοι αλλά και οι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες αναμένεται να προχωρήσουν στα προβλεπόμενα. Άλλωστε, οι τελευταίοι έχουν διαγράψει ήδη την κ. Καϊλή από την πολιτική τους ομάδα, κάτι που έκανε και το ΠΑΣΟΚ το βράδυ της Παρασκευής.
Ο κανονισμός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την καθαίρεση από τη θέση του αντιπροέδρου του Σώματος, προβλέπει Διάσκεψη των Προέδρων και πλειοψηφία τριών πέμπτων, αντιπροσωπεύοντας τρεις πολιτικές ομάδες, έτσι ώστε να προταθεί στην Ολομέλεια ο τερματισμός της θητείας της Αντιπροέδρου αν θεωρηθεί ότι ο εν λόγω βουλευτής έχει υποπέσει σε σοβαρό παράπτωμα. Στη συνέχεια, το Κοινοβούλιο αποφασίζει για την πρόταση με πλειοψηφία δύο τρίτων.
Παραμένει υπό κράτηση η Εύα Καϊλή – Ανακοινώσεις την Κυριακή
Όπως έγινε γνωστό, ο αρμόδιος εισαγγελέας στις Βρυξέλλες του Βελγίου θα αποφασίσει μέχρι αύριο το μεσημέρι για την τύχη της κ. Καϊλή. Μέχρι τότε, η κ. Καϊλή θα παραμείνει υπό κράτηση. Νωρίτερα πηγές από τις Βρυξέλλες ανέφεραν ότι το μεσημέρι της Κυριακής, περίπου στις 13:00, θα υπάρξουν ανακοινώσεις από ανακριτή και εισαγγελέα. Στο δελτίο Τύπου που θα εκδοθεί, θα εξηγείται το αν θα απαγγελθούν κατηγορίες και ποιες θα είναι αυτές.
Η έρευνα παραμένει ενεργή, με την υπόθεση να λαμβάνει τεράστιες διαστάσεις, για αυτό τον λόγο οι Αρχές του Βελγίου είναι φειδωλές στις δηλώσεις τους. Τα στοιχεία έχουν διαρρεύσει με το… σταγονόμετρο, ενώ παραμένει άγνωστο ακόμα και το πού τελεί υπό κράτηση η κ. Καϊλή και τα άλλα πρόσωπα που έχουν προσαχθεί από τις Αρχές του Βελγίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι έρευνες είχαν αρχίσει από το καλοκαίρι . Οι βελγικές Αρχές δούλεψαν υπό άκρα μυστικότητα, από τη στιγμή που είχαν ενδείξεις, και ακολούθησαν συγκεκριμένα βήματα για να καταφέρουν να φτάσουν στην άκρη του νήματος της υπόθεσης. Βελγικά και ιταλικά δημοσιεύματα αναφέρουν πως το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται από τον πρώην Ιταλό ευρωβουλευτή Παντζέρι, και κάποιες συνομιλίες που είχε με την οικογένειά του. Από εκεί έγινε η αρχή, για να φτάσουμε ως την Παρασκευή όταν έγινε η τεράστια επιχείρηση σε 16 σημεία στις Βρυξέλλες που κατέληξε στην κράτηση προσώπων, στην κατάσχεση ηλεκτρονικών συσκευών και κινητών τηλεφώνων αλλά και 600.000 ευρώ σε μετρητά .
Δημοσιεύματα στο Βέλγιο αναφέρουν πως προσήχθη και ο πατέρας της Εύας Καϊλή , ο οποίος φέρεται να πιάστηκε επ’ αυτοφώρω με μια τσάντα γεμάτη χαρτονομίσματα. Σύμφωνα με τους Βέλγους, ήταν μια προσπάθεια να μεταφερθούν τα χρήματα μετά την προσαγωγή του συντρόφου της κ. Καϊλή το πρωί της Παρασκευής.
Παραιτήθηκε ο Δημ. Αβραμόπουλος από επίτιμο μέλος της ΜΚΟ του «εγκεφάλου» του κυκλώματος που εμπλέκεται η Εύα Καϊλή
Σειρά παραιτήσεων από τη ΜΚΟ Fight Impunity που ανήκει στον φερόμενο ως εγκέφαλο του κυκλώματος που εμπλέκεται η Εύα Καϊλή και πρώην Ιταλό ευρωβουλευτή, Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, γίνονται από σημαντικές προσωπικότητες της ΕΕ, τις τελευταίες ώρες.
Συγκεκριμένα, στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΜΚΟ επίτιμο μέλος ήταν ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος αποχώρησε – μετά τις αποκαλύψεις – από τη ΜΚΟ για θέματα αρχής. Μέλη ήταν και η πρώην επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι, ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας, Μπερνάρ Καζνέβ, η επί χρόνια ευρωβουλευτής Σεσίλια Βικστρομ και άλλοι.
Η απάντηση των μελών, μετά το σκάνδαλο, ήταν άμεση με τις παραιτήσεις να γίνονται αμέσως μόλις έγινε γνωστή η είδηση της έρευνας και προσαγωγής της Εύας Καϊλή.
Ο Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, δε, υπήρξε στενός συνεργάτης του συντρόφου της Εύας Καϊλή.
Ποιος είναι ο Παντσέρι
Μέλος του ιταλικού κόμματος Articulo Uno – το οποίο αποσχίστηκε από το Δημοκρατικό Κόμμα το 2017, o Παντσέρι ήταν ευρωβουλευτής για 15 χρόνια. Ειδικότερα, από το 2004 έως το 2019 ήταν μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Προοδευτική Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D).
Το 2017, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Λουξεμβούργου κάλεσε τον Παντσέρι να επιστρέψει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 83.764 ευρώ. Η απόφαση ελήφθη μετά από έρευνα που ξεκίνησε το 2009 από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF), για παραβάσεις των κανόνων για την επιστροφή εξόδων των βουλευτών.
Ήδη από το 2014, ο Παντσέρι υπηρετούσε στην Υποεπιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (DROI), όπου την περίοδο 2017-2019 ήταν πρόεδρος.
Ως πρόεδρος δήλωσε το 2019 στη Ντόχα ότι το Κατάρ έγινε σημείο αναφοράς για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αποδείκνυε συνεχώς ότι ήταν στο σωστό δρόμο.
Η ΜΚΟ
Το 2019, ο Παντσέρι ήταν συνιδρυτής της ΜΚΟ Fight Impunity στις Βρυξέλλες. Η οργάνωση, όπως αναφερόταν, επιδιώκει να προωθήσει τον αγώνα κατά της ατιμωρησίας για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
Σύμφωνα με τις Le Soir – Knack οι βελγικές αρχές έκαναν έρευνα και στο γραφείο της Fight Impunity, χωρίς να υπάρξει απάντηση.
Η ΜΚΟ αποτελείται από ιδιαίτερα σημαντικές προσωπικότητες, ενώ η έδρα της βρίσκεται κοντά στην αμερικανική πρεσβεία, τη μόνιμη αποστολή στις Βρυξέλλες και το βελγικό ομοσπονδιακό κοινοβούλιο.
Συνεργάτης του Παντσέρι υπήρξε παλαιότερα και ο σύντροφος της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζιόρτζι, που έχει επίσης συλληφθεί από τις αρχές.
Πηγή protothema.gr
Σε κάθε μπέρδεμα πάντα κάπου είναι και μια ΜΚΟ. Κάτσε να δούμε την ΜΚΟ που είναι η Μανταλένα Καϊλή μην σκάσει και από εκεί τίποτις. Α ρε Ευδοξία πρέπει να είσαι η μοναδική που πήγες ταμείο στο Κατάρ φέτος 😂😂😂😂😂😂.