Ποιες θέσεις εργασίας λείπουν από τα ελληνικά ξενοδοχεία – Ερευνα ΙΤΕΠ

0
213

Ενδεικτικό της έλλειψης προσωπικού που καταγράφηκε φέτος είναι το γεγονός ότι από το σύνολο των ξενοδοχείων, το 40% εμφανίζει φέτος έλλειψη σε τουλάχιστον μία θέση καμαριέρας, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων.

Το 23% των θέσεων απασχόλησης στα ξενοδοχεία δεν καλύφθηκε το 2022, ποσοστό που αντιστοιχεί σε περισσότερες από 60 χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Σύμφωνα με την έρευνα «Η απασχόληση στα ξενοδοχεία 2022» που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΞΕΕ), ο αριθμός των θέσεων που παρέμειναν φέτος κενές υπερέβη τον αντίστοιχο περσινό αριθμό, ο οποίος είχε ανέλθει σε 53.249 από τις 244.124 που προβλέφθηκαν από το οργανόγραμμα των ξενοδοχείων.

Συγκεκριμένα, σε απόλυτους αριθμούς οι ελλείψεις προσωπικού, ένα από τα μείζονα προβλήματα του κλάδου, που εντάθηκε έτι περαιτέρω τη φετινή τουριστική σεζόν, αντιστοιχούν σε 60.225 θέσεις απασχόλησης από τις 262.980 απαιτούμενες. Αδυναμία κάλυψης καταγράφηκε τόσο στις θέσεις πρώτης γραμμής (frontliners),όσο και σε διοικητικές θέσεις (managerial), κυρίως λόγω της έλλειψης κατάλληλα καταρτισμένου προσωπικού.

Οι πρώτες 10 ειδικότητες (καμαριέρα, σερβιτόρος, receptionist, βοηθός σερβιτόρου, λαντζέρης, barista, τεχνική υποστήριξη, μάγειρας Α, μάγειρας Β και γενικός διευθυντής) ως προς το πλήθος των προσφερόμενων θέσεων εργασίας με βάση το οργανόγραμμα των ξενοδοχείων αντιστοιχούν στο 62% του συνόλου των θέσεων εργασίας. Με βάση, μάλιστα, τα ευρήματα της έρευνας, οι ειδικότητες αυτές αντιπροσωπεύουν το 64% των θέσεων που τελικά καλύφθηκαν και παράλληλα αντιστοιχούν στο 54% του συνόλου των θέσεων που δεν καλύφθηκαν.

Ενδεικτικό της έλλειψης προσωπικού που καταγράφηκε φέτος είναι το γεγονός ότι από το σύνολο των ξενοδοχείων το 40% εμφανίζει έλλειψη σε τουλάχιστον μία θέση καμαριέρας το 2022, έναντι 38% το 2021. Σε αντίστοιχα υψηλά επίπεδα, στο 27%, διαμορφώθηκε φέτος το ποσοστό των ξενοδοχείων που κατέγραψε έλλειψη σε τουλάχιστον μία θέση receptionist, έναντι 30% πέρυσι, τη στιγμή που το 26% των ξενοδοχείων έναντι 27% το 2021 ανέφερε μία τουλάχιστον έλλειψη σε σερβιτόρο.

Η ειδικότητα του Sommelier, του εξειδικευμένου επαγγελματία των χώρων εστίασης, που διαχειρίζεται την κάβα των ποτών και παράλληλα είναι υπεύθυνος στην προώθηση των κρασιών, κατέγραψε τις μεγαλύτερες ελλείψεις (57%), με εκείνη του guest relations (ανήκει στο προσωπικό υποδοχής των επισκεπτών) να έπεται στο 41% και την ειδικότητα του προσωπικού marketing να ακολουθεί στο 39%. Στον αντίποδα, η ειδικότητα του λογιστή/βοηθού λογιστή (11%) και εκείνη του γενικού διευθυντή (11%) εμφανίζουν τις μικρότερες ελλείψεις.

Την ίδια στιγμή, οι ξενοδόχοι επιθυμούν να προσλάβουν πάνω από 46 χιλιάδες εργαζόμενους από τρίτες χώρες (εκτός της Ευρωπαϊκής Ενωσης) κατά τη διετία 2023-2024, με το 29% αυτών να αφορά καμαριέρες. Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, μάλιστα, οι επιθυμητές προσλήψεις από τρίτες χώρες αντιστοιχούν στο 77% των ελλείψεων που καταγράφηκαν το 2022.

Πηγή euro2day.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ