Ελλάδα-Τουρκία: Έρχεται η πιο σκοτεινή ώρα; 10 ειδικοί προειδοποιούν

1
3939

Η ακραία τουρκική ρητορική, οι ευθείες απειλές εισβολής και η μερική διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με τη χώρα μας, θυμίζουν προοίμια πολέμου. To newsbomb.gr ζήτησε τη γνώμη από 10 διακεκριμένους διεθνολόγους, οι οποίοι αναλύουν τη σοβαρή αυτή κατάσταση, σταχυολογούν το σημερινό τουρκικό έθνος υπό το πρίσμα των επιδιώξεων της γείτονας, αναφέροντας παράλληλα και τις εκτιμήσεις τους για το τι μέλλει γενέσθαι.

 

Διανύουμε την εποχή κατά την οποία έχουν συγκεντρωθεί οι περισσότερες πιθανότητες, εδώ και δεκαετίες, για μια επικίνδυνη ανάφλεξη στο Αιγαίο, που θα μπορούσε να οδηγήσει από ένα θερμό επεισόδιο, μέχρι και ολοκληρωτικό πόλεμο, μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Οι απειλές για εισβολή, οι χάρτες με τη… μισή Ελλάδα σε κόκκινο χρώμα, το «όραμα» της Γαλάζιας Πατρίδας, είναι ζητήματα που αναδεικνύονται και απασχολούν τη γείτονα σχεδόν σε καθημερινή βάση, την ίδια ώρα που τα τουρκικά μαχητικά και drones παραβιάζουν καθημερινά τον εθνικό εναέριο χώρο μας σε ασύλληπτους ρυθμούς.

Ο Ταγίπ Ερντογάν δεν μιλάει πια με τον Έλληνα ομόλογό του, προτιμώντας να διαμηνύει ότι «θα έρθει ένα βράδυ ξαφνικά» και να θυμάται τη δόξα του… Ματζικέρτ, αλλά το πλέον ανησυχητικό είναι ότι δεν είναι ο μόνος. Σύσσωμη η αντιπολίτευση, συμμερίζεται τις επιδιώξεις του, ενώ είναι ορισμένοι που τον θεωρούν ακόμη και… προδότη γιατί δεν έχει κάνει ακόμα τις απειλές του πράξη. Την ίδια ώρα, τα πογκρόμ διώξεων όσων εκφράζουν απόψεις εκτός γραμμής και των μετριοπαθών φωνών, συνεχίζεται αμείωτα, σαν ένα σύγχρονο κυνήγι μαγισσών.

Ως εκ τούτου, τα περιθώρια αισιοδοξίας για την επόμενη ημέρα, με ή χωρίς τον Ερντογάν στο τιμόνι της Τουρκίας, φαίνονται ανύπαρκτα. Όπως ανύπαρκτα φαίνονται και τα περιθώρια επίλυσης των διαφορών -δηλαδή ικανοποίησης των τουρκικών αξιώσεων- στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, όπως κάνουν τα πολιτισμένα κράτη, στον υπόλοιπο κόσμο, είτε με απευθείας συνομιλίες είτε προσφεύγοντας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Οι ειδικοί αναλυτές συμφωνούν, ότι η περίοδος που διανύουμε είναι κρίσιμη, όπως κρίσιμα είναι και τα επόμενα χρόνια, διότι όπως φαίνεται, ο Ερντογάν έχει στρέψει την κοινωνία του από το δυτικό αξιακό σύστημα, στον βαθμό που ήταν προσανατολισμένο σε αυτό ένας μέρος της, στο βαθύ Ισλάμ. Οι διεργασίες που λαμβάνουν χώρα στην Τουρκία τα τελευταία χρόνια θυμίζουν την επανάσταση του Ιράν της δεκαετίας του 1970, οπότε και κυριάρχησε απόλυτα η θεοκρατία και ο ισλαμικός φονταμεταλισμός. Το επικίνδυνο αυτό μωσαϊκό συνθέτουν και οι φιλοδοξίες για την απόκτηση πυρηνικού οπλοστασίου.

Οι απαντήσεις που μπορεί να έχει ήδη -ή να πρέπει σύντομα να αποκτήσει- ο Ελληνισμός απέναντι σε αυτές τις επιβουλές, σηματοδοτούν για ακόμη μια φορά τον ιστορικό μας ρόλο, ως ανάχωμα στον τουρκικό αναθεωρητισμό και υπερασπιστών της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας.

Δεν είναι λίγοι, άλλωστε, οι αναλυτές που γνωρίζουν καλά την πραγματικότητα στη γείτονα και εκτιμούν ότι όσο πιθανόν κρίνεται ο 21ος αιώνας να είναι ο αιώνας της ειρήνης, άλλο τόσο πιθανό είναι και να καταστεί ο αιώνας της τελικής αναμέτρησης

Δείτε το βίντεο-ντοκιμαντέρ του newsbomb.gr:

Ελλάδα-Τουρκία: Έρχεται η πιο σκοτεινή ώρα; 10 διεθνολόγοι και ειδικοί προειδοποιούν

Στο βίντεο συμμετέχουν (αλφαβητικά):

Αλέξανδρος Δρίβας, Διεθνολόγος-Στρατηγικός Αναλυτής

Θεμιστοκλής Ζανίδης, Διεθνολόγος-Πολιτικός Αναλυτής

Στέφανος Καραβίδας, Επισμηναγός ε.α. και υπ. Διδάκτωρ Γεωπολιτικής

Σωτήρης Λίβας, Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, Ιόνιο Πανεπιστήμιο

Ιωάννης Μάζης, Διεθνολόγος, Καθηγητής ΕΚΠΑ, Πρόεδρος του Τμήματος Τουρκικών Σπουδών

Κώστας Μαρδάς, Δημοσιογράφος-Συγγραφέας

Βύρων Ματαράγκας, Καθηγητής ελληνοτουρκικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο Μπασακσεχίρ της Κωνσταντινούπολης

Δημήτρης Σταθακόπουλος, Διεθνολόγος-Νομικός

Γρηγόρης Τσάλτας, Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Δικαίου της Θάλασσας, πρ. πρύτανης Παντείου

Κωνσταντίνος Φίλης, Διεθνολόγος, Διευθυντής Ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων

Διαβάστε επίσης

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. πιθανόν σε συνεννόηση (αν και δεν χρειάζεται ), χρησιμοποιούν τα Εθνικά Θέματα για να αποπροσανατολίσουν τους λαούς τους από την άγρια εκμετάλλευση, την φτώχεια, την ανισότητα, τη διαφθορά των Καθεστώτων τους μέχρι το μεδούλι και τα σκάνδαλα, ώστε να ΕΠΑΝΕΚΛΕΓΟΥΝ.
    Σίγουρα οι Τούρκοι επιζητούν σύγκρουση, μιας και ονειρεύονται να γίνουν περιφερειακή δύναμη και να επιβάλλουν το Δίκαιο του ισχυρού. Μια λύση θα ήταν η…διχοτόμηση της γείτονος, με όλη την ανατολική πλευρά να ανακηρύσσεται σε….Κουρδιστάν. 30 εκατομμύρια Κούρδοι είναι ακόμη υπόδουλοι.. Κι ας βγει καποτε Έλληνας Πρωθυπουργός να απευθυνθεί στον Τουρκικό λαό : Φίλοι γείτονες, ότι μας πήρατε μας πήρατε, δειτε τα χώματα σας, είναι παντού η παρουσία των προγόνων μας, τα δημιουργήματα τους. Χαλάλι σας. Ομως φτάνει ως εδω. Αν εσείς έχετε χέρσα Πατρίδα, εμείς έχουμε Γαλάζια. Δεν σπέρνεις, δε θερίζεις, δε χτίζεις πόλεις στο νερό. Ας βαδίσουμε στο μέλλον ειρηνικά.. (Κοντεύω τα 60 και πότε δεν άκουσα αυτά τα απλά λόγια από την πλευρά μας. Ισως να αγγιζαν την καρδιά των Λαών).

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ