Οι Ρεπουμπλικάνοι ανακτούν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων, κάτι που δεν είναι ασυνήθιστο στις ενδιάμεσες εκλογές – Φρένο στα σχέδια του Τραμπ για μια νέα υποψηφιότητα – Στον β’ γύρο θα κριθεί η κρίσιμη έδρα της Τζόρτζια
Σε θρίλερ διαρκείας εξελίσσεται η μάχη για τον έλεγχο της Γερουσίας στις ΗΠΑ, ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ δέχεται βολές «εκ των έσω» για το γεγονός ότι οι Δημοκρατικοί άντεξαν εκλογικά – και περιόρισαν τις απώλειές τους στις ενδιάμεσες εκλογές.
Μπορεί οι Ρεπουμπλικάνοι να ανακτούν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων, ωστόσο το «κόκκινο κύμα» – από το χρώμα των Ρεπουμπλικάνων – έφτασε αποδυναμωμένο στην κάλπη, καθώς, όπως έδειξαν τα exit polls, πέρα από τον πληθωρισμό, για τους πολίτες μέτρησε ως κριτήριο ψήφου και το θέμα των αμβλώσεων, μετά από την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου που θέτει περιορισμούς στο δικαίωμα αυτό.
Ο πρόεδρος Μπάιντεν – ο οποίος αναμένεται να κάνει δηλώσεις αργότερα απόψε – καταγράφει καλύτερες επιδόσεις, τόσο από τον Μπιλ Κλίντον, όσο και από τον Μπαράκ Ομπάμα, οι οποίοι είχαν πολύ πιο μεγάλες απώλειες, τόσο στη Βουλή, όσο και στην Γερουσία, στις ενδιάμεσες εκλογές που έγιναν κατά την πρώτη προεδρία του καθενός.
Ήδη, στελέχη του Λευκού Οίκου διαβεβαιώνουν ότι στις προθέσεις του Μπάιντεν παραμένει το ενδεχόμενο να είναι και πάλι υποψήφιος για την προεδρία, ενώ στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικάνων κυριαρχεί η κριτική για τις κινήσεις του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος περίμενε έναν εκλογικό θρίαμβο προκειμένου να αναγγείλει στα μέσα Νοεμβρίου την υποψηφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές του 2024.
Η πιο κρίσιμη ήττα για τον Τραμπ ήταν στην Πολιτεία της Πενσυλβάνια, όπου ο εκλεκτός του, ο τηλεγιατρός «Δρ. Οζ», τουρκικής καταγωγής και οπαδός του Ερντογάν, έχασε από τον υποψήφιο των Δημοκρατικών Τζον Φέτερμαν.
Η Τζόρτζια και ο Β’ γύρος
Το βράδυ της Τετάρτης, οι Ρεπουμπλικάνοι προηγούνταν με 49 – 48 στη κούρσα για την ανανέωση της Γερουσίας, ενώ εκκρεμούσαν εκλογές σε τρεις Πολιτείες. Κατά πάσα πιθανότητα, οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν εξασφαλίσει άλλη μία Πολιτεία, τη Νεβάδα – και θα φτάσουν τις 50 έδρες, όσες δηλαδή κατείχαν από τις προηγούμενες εκλογές. Οι Δημοκρατικοί με ασφάλεια θα πάρουν άλλη μία έδρα στην Αριζόνα και θα φτάσουν τις 49. Όμως, η μάχη θα κριθεί στις 6 Δεκεμβρίου, καθώς τότε θα κληθούν οι ψηφοφόροι της Τζόρτζια για έναν δεύτερο εκλογικό γύρο καθώς ο Δημοκρατικός υποψήφιος που προηγείται ελαφρά δεν εξασφαλίζει το 50%+1 , λόγω της ύπαρξης τρίτου υποψηφίου.
Χαρακτηριστική ήταν η ανάρτηση ενός από τους υπευθύνους των εκλογών στη συγκεκριμένη Πολιτεία, ο οποίος προανήγγειλε την … παράταση μέ μία χιουμοριστική ανάρτηση, στην οποία αναφέρει ότι «είναι ασφαλές να πούμε ότι θα υπάρξει δεύτερος γύρος» ,εμφανίζοντας δύο ανθρώπους να παρακολουθούν ένα ματς σε ένα μπαρ, λέγοντας ότι μόνον μία παράταση θα το έκανε καλύτερο…
Σε περίπτωση που επικρατήσουν τελικά οι Δημοκρατικοί στη Τζόρτζια, τότε οι συσχετισμοί στη Γερουσία δεν αλλάζουν – στις περιπτώσεις που δεν θα υπάρχει πλειοψηφία, τότε θα μετρά , όπως και σήμερα, διπλή η ψήφος της αντιπροέδρου Κάμαλα Χάρις. Αν αυτό συμβεί, τότε ο πρόεδρος Μπάιντεν θα έχει λιγότερα προβλήματα στη νομοθέτηση, με δεδομένο ότι οι Ρεπουμπλικάνοι θα έχουν πλέον την πλειοψηφία στη Βουλή.
Εκλογές ΗΠΑ – Μπάιντεν: Οι Αμερικανοί μίλησαν με τις ψήφους τους
Οι εκλογές θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες, όπως φαίνεται. Τρεις πολιτείες έχουν μείνει να κρίνουν το αποτέλεσμα. Ωστόσο, ο πρόεδρος Μπάιντεν εξέφρασε αισιοδοξία.
Με τα ψηφοδέλτια των ενδιάμεσων εκλογών να καταμετρώνται ακόμη και τη διαδικασία για τον έλεγχο του Κογκρέσου να βρίσκεται σε εξέλιξη, ο Πρόεδρος Μπάιντεν απήυθυνε διάγγελμα στο έθνος.
Οι Ρεπουμπλικάνοι χρειάζονται μόνο μία ακόμη έδρα για την πλειοψηφία στη Γερουσία και άλλες πέντε για την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Οι Δημοκρατικοί, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που βρίσκονται εντός του Λευκού Οίκου, αισθάνονται ενθουσιασμένοι και δικαιωμένοι από τα μέχρι τώρα αποτελέσματα, μετά από μια εκλογική περίοδο κατά την οποία αμφισβητήθηκε η πολιτική ικανότητα του Μπάιντεν.
«Η δημοκρατία μας έχει δοκιμαστεί τα τελευταία χρόνια, αλλά οι Αμερικανοί μίλησαν με τις ψήφους τους. Δεν ξέρουμε όλα τα αποτελέσματα ακόμα, αλλά είμαι αισιόδοξος. Οι ψηφοφόροι έδειξαν τις ανησυχίες τους. Μόλις ξεκινήσαμε», είπε κατά την έναρξη της ομιλίας του. Τόνισε, μάλιστα, ότι το «μεγάλο κόκκινο κύμα» που προέβλεπαν κάποιοι δεν ήρθε.
«Η πλειοψηφία των πολιτών υποστήριξαν την οικονομική μου ατζέντα. Ανεξάρτητα με το τελικό αποτέλεσμα, είμαι προετοιμασμένος να συνεργαστώ με τους Ρεπουμπλικανούς. Δεν θα υποστηρίξω όμως καμία πρόταση Ρεπουμπλικανών που θα χειροτερεύει τον πληθωρισμό», προσέθεσε.
«Θα κρατήσω την υπόσχεσή μου ότι κανείς δεν θα δει αυξημένους φόρους. Θα είμαι ξεκάθαρος, σε καμία περίπτωση, δεν θα δεχτώ αλλαγές στην κοινωνική ασφάλιση για ιατρική περίθαλψη. Θα ασκήσω βέτο σε οποιαδήποτε προσπάθεια να περάσει η απαγόρευση της έκτρωσης», τόνισε ο πρόεδρος.
«Είμαστε οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και τίποτα δεν είναι πέραν των δυνατοτήτων μας», είπε κλείνοντας την ομιλία του για να δεχτεί ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους.
Ο Αμερικανός πρόεδρος μίλησε, επίσης, για τα σχέδια του για το 2024, τονίζοντας ότι η πρόθεσή του έιναι να θέσει ξανά υποψηφιότητα για πρόεδρος.
«Η Δημοκρατία δεν συμβαίνει κατά λάθος. Πρέπει να παλέψουμε γι’αυτήν, να την ενισχύσουμε, να την ανανεώσουμε» έγραψε νωρίτερα στο Twitter ο Τζο Μπάιντεν, ενώ το Politico αναφέρει ότι θα είναι εκ νέου υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2024.
«Θα πω περισσότερα το απόγευμα, όμως χάρη στους δημοσκόπους και τους εργαζόμενους, σε όλη τη διάρκεια της νύχτας, διασφαλίστηκε η αξιοπιστία της διαδικασίας ψήφισης, που είναι αναφαίρετο δικαίωμα. Η εκλογική διαδικασία δεν θα μπορούσε να είχε πραγματοποιηθεί και χωρίς τη συμμετοχή εκατομμυρίων που έκαναν τις φωνές τους να ακουστούν», προσέθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος.
Πολιτείες – «κλειδιά»
Σε θρίλερ εξελίσσονται τα αποτελέσματα των ενδιάμεσων εκλογών των ΗΠΑ αφού προς ώρας, δύο πολιτείες – «κλειδιά» (Νεβάδα και Αριζόνα) είναι εκείνες που θα διαδραματίσουν καταλυτικό ρόλο στη διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος, ενώ σε σκληρό «μπρα ντε φερ» εξελίσσεται η μάχη στην Τζόρτζια, όπου θα υπάρξει και δεύτερος εκλογικός γύρος.
Τον δεύτερο γύρο επιβεβαίωσε ο υπουργός Εξωτερικών Μπραντ Ράφενσπεργκερ, καθώς η κούρσα για τη Γερουσία στη Τζόρτζια «παίζεται στον πόντο», με τον Ρεπουμπλικανό Χέρσελ Γουόκερ και τον Δημοκρατικό Ράφαελ Γουόρνοκ να είναι 48% και 49% αντίστοιχα.
Κανένας από τους δύο υποψηφίους δεν έχει εξασφαλίσει περισσότερο από το 50% των ψήφων, που σημαίνει ότι πρέπει να διεξαχθούν δεύτερες εκλογές, σύμφωνα με τους νόμους της Γεωργίας. Ο δεύτερος γύρος των εκλογών θα διεξαχθεί στις 6 Δεκεμβρίου.
Νίκη των ομογενών Μαλλιωτάκη, Μπιλιράκη, Πάππας, Σαρμπάνη
Την θητεία τους στο Κογκρέσο φαίνεται ότι ανανεώνουν οι Νικόλ Μαλλιωτάκη, Κωνσταντίνος Μπιλιράκης, Τζον Σαρμπάνης και Κρις Πάππας οι οποίοι βγήκαν αλώβητοι από τις εκλογικές μάχες.
Άνετη ήταν και η νίκη του Ρόμπερτ Μενέντεζ υιού (Robert Menendez Jr) στη Νέα Ιερσέη.
Αντίθετα, ανοικτά παραμένουν όλα τα ενδεχόμενα αναφορικά με την επί χρόνια Βουλευτή της 1ης Περιφέρειας, Ντίνα Τάιτους (Dina Titus), η οποία στο 63% της ενσωμάτωσης προηγείτο του Ρεπουμπλικανού αντιπάλου της, Μαρκ Ρόμπερτσον (Mark Robertson), όμως η καταμέτρηση είχε ακόμη δρόμο.
Στην αντίπερα όχθη, ο Ρεπουμπλικανός Άλεκ Σκαρλάτος (Alek Skarlatos), στην 4η Περιφέρεια του Όρεγκον, ήταν πίσω στην πορεία της καταμέτρησης, αν και κανένα ΜΜΕ δεν είχε ακόμη ανακηρύξει νικητή στην δική του αναμέτρηση.
Τα αποτελέσματα που έχουν οριστικοποιηθεί:
Στην Φλόριντα, ο ομογενής Δημοκρατικός υποψήφιος Κυβερνήτης, Τσάρλι Κριστ (Charlie Crist) ηττήθηκε, όπως αναμενόταν, από τον πανίσχυρο Ρεπουμπλικανό νυν Κυβερνήτη, Ρον ντε Σάντις (Ron De Santis)
Στην 12η Περιφέρεια της ίδιας Πολιτείας, ο Κωνσταντίνος Μπιλιράκης (Gus Bilirakis) επικράτησε με σημαντική διαφορά έναντι της Δημοκρατικής Κίμπερλι Γουόκερ (Kimberly Walker) και ανανέωσε πανηγυρικά μια ακόμη θητεία. Στο 97% των εκλογικών τμημάτων, ο κ. Μπιλιράκης συγκέντρωνε πάνω από το 70%.
Στην 11η Περιφέρεια της Νέας Υόρκης, η Ρεπουμπλικανή Βουλευτής, Νικόλ Μαλλιωτάκη (Nicole Malliotakis) ανακηρύχθηκε νικήτρια πολύ πριν προχωρήσει εκτενώς η καταμέτρηση. Ήδη, στο 70% της καταμέτρησης, ο αντίπαλός της και πρώην Βουλευτής Μαξ Ρόουζ (Max Rose), υπολειπόταν κατά 27 ποσοστιαίες μονάδες. Υπενθυμίζεται ότι το 2020, η πρωτοεμφανιζόμενη στα ομοσπονδιακά κοινά – τότε – Μαλλιωτάκη, είχε επικρατήσει με οριακή διαφορά. Παρόλα αυτά, οι υπηρεσίες εκλογικών προβλέψεων είχαν «κλειδώσει» εδώ και εβδομάδες την αναμέτρηση στην Ρεπουμπλικανή πολιτικό, παρότι αρχικά είχε προδιαγραφεί για τις πλέον αμφίρροπες.
Στην 3η Περιφέρεια του Μέριλαντ, διατηρώντας στην μεγαλύτερη διάρκεια της καταμέτρησης μια διαφορά ανώτερη των 10 ποσοστιαίων μονάδων, ο Τζον Σαρμπάνης (John Sarbanes) επανεξελέγη για μια ακόμη χρονιά στα έδρανα του Κονγκρέσσου, επικρατώντας της Γιουρίπζι Μόργκαν (Yuripzy Morgan).
Στην 1η Περιφέρεια του Νιού Χάμσαϊρ, ο Κρις Πάππας, μετά από μια θυελλώδη προεκλογική περίοδο, αναδείχθηκε νικητής απέναντι στην Ρεπουμπλικανή αντίπαλό του, Καρολάιν Λεβίτ (Karoline Levit) με το Associated Press να τον ανακηρύσσει νικητή λίγο πριν τη 1 μετά τα μεσάνυχτα. Ο Πάππας θεωρείτο ένας από τους πιο ευάλωτους Βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος, και η επικράτησή του σκόρπισε ικανοποίηση, ενώ επήλθε με μια σχετικά άνετη πλειοψηφία.
Εξελέγη ο Ρόμπερτ Μενέντεζ ο Νεότερος
Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα αποκτά έναν ακόμη σύμμαχο στο Κονγκρέσσο, ο οποίος αναμένεται να αποτελέσει μέλος του Ελληνικού Συμβουλίου.
Ο λόγος για τον Ρόμπερτ Μενέντεζ το Νεότερο (Robert J. Menendez), γιο του φιλέλληνα επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, Μπόμπ Μενέντεζ, ο οποίος, στην 8η Περιφέρεια της Νέας Ιερσέης, ανακηρύχθηκε νικητής έναντι του Ρεπουμπλικανού Μάρκος Αρόγιο (Marcos Arroyo).
Ιδιαίτερα συγκινημένος ο Μπομπ Μενέντεζ, πατέρας του νεοεκλεγέντος, εξέφρασε τη χαρά του για τη νίκη του γιου του και έκανε μικρή αναδρομή στις προσπάθειές του και τους αγώνες του από μικρό παιδί να πετύχει.
Εξελέγη ο Αλέξι Γιαννούλιας
Στην πολιτεία του Ιλινόις εξελέγη με 55% ως υπουργός Εσωτερικών ο ομογενής Αλέξι Γιαννούλιας.