Η ιστορία του Αιγαίου και οι απέναντι… Γράφει η Κατερίνα Παπαθωμά Μαστοροπούλου

4
1597

Γράφει η Κατερίνα Παπαθωμά Μαστοροπούλου

Kύριε διευθυντά
Με αφορμή εύστοχο σχόλιο του πλοιάρχου Π.Ν. ε.α. κ. Ματθαίου Δημητρίου («Κ» 18/6/22) με το οποίο προτείνεται η «αναβάθμιση» του Ναυτικού Μουσείου ώστε να ανταποκρίνεται στο μέγεθος και στην ιστορία της ελληνικής ναυτοσύνης, θα ήθελα να καταθέσω τα εξής: Σε κεντρικό σημείο της μικρασιατικής πόλεως Αλικαρνασσού έχει ανεγερθεί από ετών το «Βodrum Maritime Museum». Πρόκειται για ιδιαίτερα ευρύχωρη αυτοτελή κατασκευή, επί τούτω σχεδιασμένη εκ θεμελίων. Το κτίσμα παραπέμπει διακριτικά στο οθωμανικό αρχιτεκτονικό παρελθόν. Εκτίθενται (σε ξύλινη «πανομοιότυπη» μορφή, με πάσα λεπτομέρεια και σε κλίμακα σωστά προσαρμοσμένη στον χώρο) όλα τα είδη και οι παραλλαγές των παλαιών πλεούμενων του Αιγαίου με τουρκικά, εννοείται, τα ονόματά τους. Δεν λείπουν ούτε τα σφουγγαράδικα με τα σκάφανδρα των δυτών. Το θέαμα είναι άκρως εντυπωσιακό και επιπλέον εμπλουτισμένο από παλιές φωτογραφίες. Στον  δε ημιώροφο υπάρχουν πάμπολλες προθήκες με άπειρα είδη θαλασσίων οστράκων κ.ά. στοιχείων του βυθού. Είναι τόσο πλούσια η συλλογή αυτή που, ενώ προφανώς τα εκθέματα προέρχονται από όλες, θα λέγαμε, τις θάλασσες του κόσμου, δίδεται η εντύπωση ότι έχουν ερευνήσει οι Τούρκοι ψαράδες με το «μικροσκόπιο» όλο τον βυθό του Αιγαίου! (Χώρια το Ινστιτούτο Εναλίων Αρχαιοτήτων που στεγάζεται στο Ιπποτικό κάστρο του Αγ. Πέτρου και είναι ίσως το σημαντικότερο στον κόσμο.)

Σε συνάρτηση με την άκρως εντυπωσιακή πρώτη εικόνα του λιμανιού, όπου παρατάσσονται υπέροχα όντως και υπερπολυτελή κρουαζιεροκάικα, τουρκικής βεβαίως κατασκευής, το σαφέστατο μήνυμα που εκπέμπεται από το εν λόγω μουσείο στα «μιλιούνια» των ακατατόπιστων τουριστών, είναι ότι το Αιγαίο είναι μια θάλασσα που τη χρησιμοποιούσαν αποκλειστικά και μόνο τουρκικά πλεούμενα! Ναυτικό Μουσείο υπάρχει και στην Κάλυμνο. Είναι όμως ταπεινό γιατί απευθύνεται βασικά στα Καλυμνιόπουλα για να μην ξεχνούν την ιστορία του σφουγγαράδικου νησιού τους. Το Maritime Museum του Βodrum όμως έχει άλλη στόχευση και εμβέλεια, απευθυνόμενο στη διεθνή κοινή γνώμη.Εμείς φυσικά επαναπαυόμαστε στο γεγονός της  απόλυτης ταύτισής μας με το Αιγαίο «από καταβολής κόσμου» που δικαίως τη θεωρούμε αυτονόητη, αδιάσειστη και σεβαστή από τους πάντες. Ξέρουν όμως πολύ καλά οι γείτονες ότι το αυτονόητο αυτό καθώς και η υπερδισχιλιόχρονη ελληνικότητα των αιγαιακών μικρασιατικών παραλίων μέχρι το 1922, ισχύει μόνον για εμάς και ελάχιστους μελετημένους Ευρωπαίους, όχι πάντως για τα μετακινούμενα και «δεόντως» ξεναγούμενα πλήθη της τουριστικής βιομηχανίας. Χαρακτηριστικό ότι μέσα στο πνεύμα αυτό έστησαν προσφάτως στην Αλικαρνασσό (δίπλα σε έναν σκηνογραφικά αναδομημένο μνημειώδη αρχαίο τάφο) ανδριάντα ενός αρχαίου ανδρός με την ουδέτερη επιγραφή: «Ηerodotos, The Father of Historiae»…

Εφημερίδα Καθημερινή

4 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Τον ταρσανά της Κω, τα αρχαία νεώρια τα πέταξαν στα σκουπίδια όπως βέβαια και τόσα άλλα τα ανθρωπάκια της καρέκλας και της παρακμής

  2. Μπράβο σας κυρία Παπαθωμά είναι η αδιάψευστη ιστορική αλήθεια την οποία πρέπει να γνωρίζει όλος ο κόσμος

  3. Οι νεοέλληνες δεν τιμούν όσο αξίζει το παρελθόν τους.
    Με τον πόλεμο που έρχεται ίσως βελτιωθεί η κατάσταση

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ