Δημοσκόπηση MRB: Στο 6,4% κλείνει η ψαλίδα – Η ακρίβεια καθορίζει την ψήφο λέει το 63,6% | «Σκαρφαλώνει» ο Ανδρουλάκης σε δημοτικότητα

3
2383

Το 63,6% των πολιτών θα πάνε στην κάλπη με οδηγό την ακρίβεια – Λάθος οι χειρισμοί της κυβέρνησης στο θέμα των υποκλοπών απαντούν οι ερωτηθέντες – Ποιες είναι οι μετακινήσεις ψηφοφόρων και οι συσπειρώσεις; Ποιος σκαρφαλώνει στην δημοτικότητα; Τι απαντούν για «τεχνοκράτη πρωθυπουργό»; Αναλυτικά η δημοσκόπηση της MRB για το Newsbomb.gr

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της MRB για λογαριασμό του Newsbomb.gr που διενεργήθηκε στο διάστημα 31 Αυγούστου μέχρι 5 Σεπτεμβρίου και άρα περιέχει και τον απόηχο του ζητήματος των παρακολουθήσεων, η ψαλίδα μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να διαμορφώνεται στο 6,4%.

Συγκεκριμένα το ποσοστό της ΝΔ κινείται στο 28,6% (ενώ στην προηγούμενη δημοσκόπηση από16 – 18 Μαΐου 2022 ήταν στο 29,1%). Ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να ανεβαίνει από 21,7% της προηγούμενης έρευνας του Μαΐου στο 22,2%. Μικρή άνοδο εμφανίζει και το ΠΑΣΟΚ που από το 11,8% πηγαίνει στο 12,1%. Το ΚΚΕ βρίσκεται στο 5,1%, η Ελληνική Λύση 4,5% και το ΜεΡΑ25 στο 4,1%. Το κόμμα «Έλληνες – εθνικό κόμμα» του Ηλία Κασιδιάρη είναι στο 2%.

Χάνει η ΝΔ, σταθερός ο ΣΥΡΙΖΑ, άνοδος για ΠΑΣΟΚ

Κοιτώντας τη διαχρονική εξέλιξη της πρόθεσης ψήφου από το Νοέμβριο του 2021 μέχρι και σήμερα φαίνεται ότι η ψαλίδα κλείνει από τις 9,8 μονάδες στις 6,4.

Αντίστοιχα η ΝΔ πέφτει από το 32,3% στο 28,6%. Ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζει μια σταθερή πορεία αφού κινείται για όλο αυτό το διάστημα από το 22,5% στο 22,2%, ενώ το ΠΑΣΟΚ παρουσιάζει ανοδική τάση από το 9,3% στο 12,1%.

Mε τις σχετικές αναγωγές τα ποσοστά διαμορφώνονται ακολούθως:

-Για τη ΝΔ από 31,6% μέχρι 37,4%

-Για τον ΣΥΡΙΖΑ από 24% μέχρι 29,4%

-Για το ΠΑΣΟΚ από 12,4% έως 16,8%

Μετακινήσεις ψηφοφόρων

ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να παρουσιάζουν αξιοσημείωτες διαρροές κυρίως προς το ΚΙΝΑΛ. Η γαλάζια παράταξη χάνει ένα ποσοστό 4,8% προς την Κουμουνδούρου και 7,9% προς τη Χαριλάου Τρικούπη, ενώ αντίστοιχα ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει 5,6 προς τη ΝΔ και 10 προς το ΠΑΣΟΚ.

«Σκαρφαλώνει» ο Ανδρουλάκης σε δημοτικότητα

Στην κατηγορία που αφορά την δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών δεν φαίνεται να έχουμε τρομακτικές μεταβολές. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στο 35,2%, ο Αλέξης Τσίπρας στο 33,5% και μια ανάσα πίσω ο Νίκος Ανδρουλάκης στο 33,2%.Από τις προηγούμενες δύο μετρήσεις της MRB αυτός που φαίνεται να έχει σκαρφαλώσει σε επίπεδο δημοτικότητας είναι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ που από το 30,1% της πρώτης μέτρησης όταν ανέλαβε τα ηνία του κόμματος βρίσκεται στο 33,2%.

Προηγείται ο Μητσοτάκης στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός

Στο ερώτημα ποιος από τους δύο (Μητσοτάκης ή Τσίπρας) είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός, ο πρόεδρος της ΝΔ προηγείται με 9,4 μονάδες έναντι του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει 37,9% έναντι 28,5% του Αλέξη Τσίπρα. Αξίζει όμως να σημειώσουμε ότι υπάρχει και ένα ποσοστό 26,4% που λέει «κανείς από τους δυο». Να σημειώσουμε ότι στην προηγούμενη μέτρηση της ίδιας εταιρείας, το προβάδισμα του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν μεγαλύτερο και έφτανε 12,1% μπροστά από τον Αλέξη Τσίπρα…

Μπροστά η ΝΔ στην παράσταση νίκης

Συντριπτική είναι η υπεροχή της ΝΔ στην παράσταση νίκης (στο ερώτημα: ποιο κόμμα πιστεύετε ότι θα κερδίσει τις εκλογές;). 46,5% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι θα κερδίσει η ΝΔ και 21,9% απαντούν ο ΣΥΡΙΖΑ.

Διχασμένη η κοινή γνώμη με τις κυβερνήσεις συνεργασίας

Σε ότι αφορά τις κυβερνήσεις συνεργασίας, προκύπτει ότι το 25,8% κλείνει προς μια συγκυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ και συμμετοχή μικρότερων κομμάτων. Συγκεκριμένα το 17,7% θέλει κυβέρνηση ΝΔ με ΠΑΣΟΚ και το 8,1% κυβέρνηση ΝΔ με κάποιο άλλο μικρό κόμμα (εκτός ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ).

Στην άλλη πλευρά υπάρχει ένα εξίσου υψηλό ποσοστό 24,2% που θέλει συγκυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα το 17,1% επιθυμεί συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με ΠΑΣΟΚ και ένα ποσοστό 7,1% θα ήθελε συγκυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με μικρότερα κόμματα εκτός της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Όχι σε τεχνοκράτη πρωθυπουργό

Αυτό που σίγουρα δεν επιθυμούν οι πολίτες είναι κυβέρνηση με κάποιον τεχνοκράτη πρωθυπουργό. Το 51,4% δεν θέλει ένα σενάριο προς αυτή την κατεύθυνση (25,9% σίγουρα διαφωνώ και 25,5% μάλλον διαφωνώ). Μόνο το 33,5% επιθυμεί τεχνοκράτη πρωθυπουργό (21,4% μάλλον συμφωνώ και 12,1% σίγουρα συμφωνώ).

Η ιεράρχηση των προβλημάτων από τους πολίτες

Από την δημοσκόπηση της MRB γίνεται απολύτως ξεκάθαρο ότι ο δρόμος προς της κάλπες είναι στρωμένος με την… ακρίβεια. Στο ερώτημα «Ποια θέματα επικαιρότητας σας απασχολούν περισσότερο;» η ακρίβεια και η αύξηση των τιμών είναι μακράν το πρώτο θέμα. Το ερώτημα ετέθη ως εξής: «Θα σας διαβάσω κάποια θέματα και θα ήθελα να μου πείτε ποια είναι τα δύο βασικότερα που σας απασχολούν εσάς προσωπικά;». Από την πρώτη και την δεύτερη αναφορά (προσθετικά) προκύπτει η ακρίβεια σε ποσοστό 86,1%. Πρακτικά το 65,8% το αξιολογεί και το ιεραρχεί ως πρώτο πρόβλημα στη χώρα. 24,8% ανησυχούν για την εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις που θα έχει στην χώρα μας. 23,7% φοβούνται την ανεργία, 17,4% την πορεία των ελληνοτουρκικών και το 12,8% τους απασχολεί το ζήτημα των παρακολουθήσεων. Επί της ουσίας το ζήτημα των παρακολουθήσεων στην ιεράρχηση των πολιτών έρχεται όγδοο με ποσοστό 2,5%. Ελάχιστοι λοιπόν θεωρούν ότι είναι ένα θέμα που απασχολεί επί της ουσίας την καθημερινότητά τους.

Ο δρόμος προς τις κάλπες είναι στρωμένος με… ακρίβεια

Σε ποσοστό 63,6% οι ερωτηθέντες δηλώνουν ότι η ψήφος τους θα επηρεαστεί από την ακρίβεια. 7,1% θα επηρεαστούν από την ανεργία, 6,1% από τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, 5,8% από τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και μόνο 5,1% από τις υποθέσεις των παρακολουθήσεων με στόχο τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη και τον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη.

Δεν μπορούν να ανταποκριθούν τα νοικοκυριά

Οι αυξήσεις τιμών έχουν σαφέστατα αρνητική επίδραση στα νοικοκυριά. Είναι ενδεικτικό της κατάστασης ότι συνολικά το 63,3% δηλώνει ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί καθόλου στις υποχρεώσεις του ή δυσκολεύεται πάρα πολύ. Το 31,6% δηλώνει ότι έχει επηρεαστεί από την αύξηση των τιμών αλλά ακόμα τα καταφέρνει, ενώ υπάρχει και ένα ποσοστό της τάξης του 2,8% που δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα με την ακρίβεια.

Όχι σε κυρώσεις στην Ρωσία

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι οι ερωτηθέντες δηλώνουν σε συντριπτικό ποσοστό ότι πρέπει να σταματήσουν οι κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας αφού όλα τελικά γυρίζουν μπούμερανγκ στους λαούς της Ευρώπης. Στο ερώτημα: «Η Ευρώπη θα πρέπει να εγκαταλείψει την σκληρή στάση απέναντι στην Ρωσία & και να άρει μέρος των κυρώσεων;», το 67,4% λέει ότι πρέπει να σταματήσουν (συμφωνά και μάλλον συμφωνώ). Μόνο το 21,5% ότι η Ε.Ε. πρέπει να συνεχίσει αυτή την τακτική των οικονομικών κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας.

Λάθος οι χειρισμοί της κυβέρνησης στις υποκλοπές

Αν και δεν θα επηρεάσει καθοριστικά την ψήφο τους, οι πολίτες θεωρούν ότι πολιτικά το θέμα των υποκλοπών του κινητού του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ Ν. Ανδρουλάκη είναι αρκετά έως πολύ σοβαρό σε ποσοστό 65,5%. Μόνο το 27,2% θεωρεί το θέμα καθόλου έως λίγο σοβαρό.

Παράλληλα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ότι οι ερωτηθέντες κρίνουν αρνητικά τους χειρισμούς της κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη στο συγκεκριμένο θέμα. Σε ποσοστό 59,8% αξιολογούν μάλλον έως σίγουρα αρνητικά τους χειρισμούς της ΝΔ και του Κ. Μητσοτάκη και μόνο το 22,9% βαθμολογούν μάλλον και σίγουρα θετικά την κυβέρνηση.

Η ταυτότητα της έρευνας

ΔΕΙΤΕ ΟΛΗ ΤΗ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ MRB ΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΤΟΥ NEWSBOMB.GR

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. 0,5 % Έχασε η ΝΔ και κέρδισε ο ΣΥΡΙΖΑ μετά από όλο αυτό τον χαμό.Εντυπωσιακό .Ο κόσμος δεν θέλει να ξαναμπλέξει σε περιπέτειες με την τρομερή ομάδα του Αλέξη που ο υπουργός άμυνας έκανε μήνυση στον υπουργό εξωτερικών .Τα υπόλοιπα κόμμα τα.Ο Ευρωβουλευτής που δεν υελει να μάθει γιατί τον παρακολουθούσαν(αλήθεια τι ρόλο παίζει ο μουσουλμανοσ βουλευτής του που βλέπει Τουρκική μειωνοτητα;Δεν είναι λόγος παρακολουθήσεις;)κέρδισε 0,3%.Ο Βελόπουλος σταθερος(με τέτοιον χορηγό Ρωσσος έχει αγοράσει χρόνο σε όλα τα περιφερειακά κανάλια και τόσες κρέμες αντέχει )Μόνο ο Βαρουφακης εμφανίζεται κερδισμένος αρκετά.(άγνωστο γιατί).

    • Έτσι όπως πάει το πράγμα το 500άρικο θα είναι πετσετάκι σε λίγο καιρό. Οι μισθοί πρέπει να αυξηθούν!!!

  2. Αν η ΝΔ είναι όντως πρώτο κόμμα, (και ...Όχι επί πληρωμής παραγγελθείσες Δημοσκοπήσεις )

    σημαίνει πως πρώτοι σε ποσοστά στη χώρα μας, είναι οι Εντελώς Αχυροφάγοι Μικροοργανισμοί…! Εχουν σεισθεί τα Σύμπαντα τα τελευταία χρόνια κι ακόμη δεν κατανοήσαμε τίποτε… Φαίνεται πράγματι πως πλησιάζει το Τέλος του Κόσμου……

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ