Αρχική Ειδήσεις Ελλάδα-Κοινωνία Ξαφνικίτιδα: Στην Ελλάδα η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή υπερβάλλουσα θνητότητα – Στοιχεία Eurostat. ...

Ξαφνικίτιδα: Στην Ελλάδα η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή υπερβάλλουσα θνητότητα – Στοιχεία Eurostat. [γράφημα] | ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 13,55% οι θάνατοι στην Ελλάδα από πέρσι που είχαμε πανδημία…

2
1848

ι επισημαίνεται σε σημερινή έκθεση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας. Πότε είχαν καταγραφεί υψηλότερα ποσοστά.

linkedin sharing button

Στην Ελλάδα καταγράφηκε τον Απρίλιο το υψηλότερο ποσοστό αύξησης της υπερβάλλουσας θνητότητας στην Ευρώπη. Με μέσο ευρωπαϊκό όρο το 10%, η χώρα μας εμφάνισε ποσοστό 28%, όπως αναφέρεται σε σημερινή έκθεση της Eurostat.

Όπως φαίνεται στο γράφημα που ακολουθεί, η Ελλάδα (με πράσινο χρώμα) απέχει σημαντικά από την Ευρώπη, με την έντονα ανοδική πορεία να έχει ξεκινήσει από τον Ιανουάριο του 2021.

Μηνιαία υπερβάλλουσα θνησιμότητα σε Ελλάδα – Ευρωπαϊκή Ένωση

Σύμφωνα με τους συντάκτες της σχετικής έκθεσης, η υπερβάλλουσα θνητότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανήλθε τον Απρίλιο στο 10%, αυξημένη κατά 6% σε σχέση με τον Μάρτιο και κατά 8% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο.

Το υψηλότερο ποσοστό εξαμήνου καταγράφηκε τον Νοέμβριο (26%), κατά τη διάρκεια του τέταρτου κύματος.

Τα ποσοστά ποικίλλουν από χώρα σε χώρα: στη Σουηδία καταγράφηκαν τιμές κατά 5% μικρότερες από τον μέσο όρο της τριετίας 2016 – 2019, ενώ στη Λετονία υπήρξε αύξηση (3%), όπως συνέβη και στην Εσθονία, στη Βουλγαρία και στη Σλοβακία (4% σε όλες).

Τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στην Ελλάδα (+28%), ενώ σε μία σειρά από χώρες – μέλη (Ιρλανδία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία και Αυστρία) να έχουν αύξηση 18% και 19%.

Μεγάλη αύξηση είχε καταγραφεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Απρίλιο του 2020 (25%), τον Νοέμβριο του 2020 (40%) και τον Απρίλιο του 2021 (21%).

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 13,55% οι θάνατοι στην Ελλάδα από πέρσι που είχαμε πανδημία…

https://www.statistics.gr/el/statistics?p_p_id=documents_WAR_publicationsportlet_INSTANCE_qDQ8fBKKo4lN&p_p_lifecycle=2&p_p_state=normal&p_p_mode=view&p_p_cacheability=cacheLevelPage&p_p_col_id=column-2&p_p_col_count=4&p_p_col_pos=1&_documents_WAR_publicationsportlet_INSTANCE_qDQ8fBKKo4lN_javax.faces.resource=document&_documents_WAR_publicationsportlet_INSTANCE_qDQ8fBKKo4lN_ln=downloadResources&_documents_WAR_publicationsportlet_INSTANCE_qDQ8fBKKo4lN_documentID=468976&_documents_WAR_publicationsportlet_INSTANCE_qDQ8fBKKo4lN_locale=el

Πηγή: https://www.iatronet.gr/article/109853/sthn-ellada-h-megalyterh-eyropaikh-ypervalloysa-thnhtothta-stoiheia-eurostat-grafhma

Χάθηκε  1,1 χρόνος από το προσδόκιμο ζωής των Ελλήνων – Ο ρόλος της πανδημίας και το μετά [γράφημα]

Τι δείχνουν οι εκτιμήσεις της Eurostat και πόσο έχει υποχωρήσει ο αναμενόμενος χρόνος ζωής την τελευταία τριετία.

whatsapp sharing button

Ανησυχία προκαλεί η τάση υποχώρησης στο προσδόκιμο ζωής των Ελλήνων. Σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση ειδικών της Eurostat, η χώρα μας έχει απώλεια 1,1 έτους μεταξύ 2020 και 2021, υποχωρώντας σταθερά στην ευρωπαϊκή κατάταξη.

Ενδεικτικό της τάσης είναι πως το προσδόκιμο κατά τη γέννηση στην Ελλάδα το 2018 ήταν 81,9 έτη, για να μειωθεί στα 81,7 το 2019 και στα 81,4 το 2020.

Οι αναλυτές της Eurostat επισημαίνουν πως το προσδόκιμο ζωής σταμάτησε να ανεβαίνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως συνέβαινε την τελευταία δεκαετία.

Αποδίδουν την τάση και στην πανδημία, σημειώνοντας πως ο κορωνοϊός οδήγησε το 2021 σε μείωση σχεδόν στα μισά κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στον σχετικό πίνακα που διαμόρφωσαν και ακολουθεί, η χώρα μας εμφανίζεται να έχει την έβδομη μεγαλύτερη μείωση μεταξύ 30 ευρωπαϊκών χωρών που συγκρίνονται.

Πώς επηρεάστηκε το προσδόκιμο επιβίωσης το 2021

Μεγαλύτερες μειώσεις

Οι μεγαλύτερες μειώσεις αφορούν τη Σλοβακία και τη Βουλγαρία (-2,2 έτη σε σύγκριση με το 2020), ακολουθούμενες από τη Λετονία (-2,1) και την Εσθονία (-2).

Σε σύγκριση με το προπανδημικό έτος 2019, η συνολική επίδραση στο προσδόκιμο ζωής εξακολουθεί να είναι αρνητική σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκτός από το Λουξεμβούργο (+0,1), τη Μάλτα και τη Σουηδία (στο ίδιο επίπεδο το 2019 και το 2021).

Σε ορισμένες περιπτώσεις, το προσδόκιμο ζωής έχει επιδεινωθεί περαιτέρω το 2021, οδηγώντας σε εκτιμώμενη συνολική απώλεια άνω των 2 ετών. Οι μεγαλύτερες μειώσεις σε σύγκριση με το 2019 καταγράφηκαν στη Βουλγαρία (-3,7), στη Σλοβακία (-3) και στη Ρουμανία (-2,7).

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. ΜΠΡΑΒΟ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΝΟΥ ΠΗΓΕ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ. ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΔΟΣΗ.

    • Απ’ το κορονοιο εννοεί ότι πέθανε παραπάνω κόσμος αν κατάλαβες γιατί κάθε μέρα πέθαιναν κάνω από εκατό άτομα αλλά όταν είσαι κολλημένος που να σκεφτείς. Μάι ζωή ίδιοι και ίδιοι

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ