Συνέντευξη εφ’ όλη της ύλης στην ΕΡΤ και τον δημοσιογράφο Γιώργο Κουβαρά, παραχώρησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Νέα παρέμβαση στη βενζίνη που θα ανακουφίσει τους πολίτες προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην ΕΡΤ και τον Γιώργο Κουβαρά.
«Θα υπάρξει παρέμβαση και στη βενζίνη και θα υπάρξουν ανακοινώσεις την επόμενη εβδομάδα από το οικονομικό επιτελείο. Ο προηγούμενος τρόπος (δηλαδή το Fuel Pass) δίνει ένα περίγραμμα για το πώς θα παρέμβουμε και ίσως αυτή τη φορά να είναι με πιο ενισχυμένο τρόπο, διότι αντέχουμε δημοσιονομικά. Θα είναι μία ανακούφιση για τους πολίτες ενόψει των καλοκαιριών διακοπών», ανέφερε ο Κυριακός Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός τόνισε πάντως πως η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει σε μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.
«Δεν μπορούμε να κάνουμε διάλογο με το παράλογο»
O πρωθυπουργός αναφερόμενος στις τουρκικές προκλήσεις έστειλε μηνύματα προς την Τουρκία, λέγοντας πως η Ελλάδα δεν μπορεί να κάνει διάλογο με το παράλογο.
«Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί. Οι Έλληνες να αισθάνονται ασφαλείς. Η χώρα εκτός από την αποτρεπτική ικανότητα, έχει και πολύ ισχυρούς συμμάχους και βρίσκεται μέσα σε ένα πλαίσιο χωρών που θεωρούν ότι τα σύνορα δεν μπορούν να παραβιάζονται με τη βία και ότι οι διάφορες πρέπει να λύνονται με βάση το διεθνές δίκαιο», είπε για την Τουρκία.
«H Τουρκία ήταν αυτή η οποία, εντός εισαγωγικών, «έκανε το πρώτο βήμα» πρόκλησης και έντασης ως προς τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.Όπως η Τουρκία ήταν αυτή που τον Νοέμβριο του 2019, λίγους μήνες αφότου εκλέχτηκα Πρωθυπουργός και αφότου είχαμε την πρώτη μας συνάντηση στον ΟΗΕ, υπέγραψε το προκλητικό και παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο. Όπως η Τουρκία ήταν αυτή που τον Μάρτιο του 2020 εργαλειοποίησε το προσφυγικό και ανάγκασε την Ελλάδα να υψώσει το ανάστημά της, να προστατεύσει τα σύνορα της πατρίδος μας που είναι ταυτόχρονα και σύνορα της Ευρώπης» ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Όχι σε Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι δεν υπάρχει λόγος για σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών.
«Είμαι πάντα στη διάθεση οποιουδήποτε αρχηγού για ενημέρωση. Υπάρχει θεσμοθετημένος δίαυλος ενημέρωσης των κομμάτων από τον Υπουργό Εξωτερικών και αυτή η ενημέρωση γίνεται με πολύ συστηματικό και μεθοδικό τρόπο» σημείωσε.
Μητσοτάκης για Ερντογάν: Όχι σε παράλογα επιχειρήματα
Σχολιάζοντας τη δήλωση-άρνηση να συναντηθεί μαζί του ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι νομοτελειακά κάποια στιγμή αυτό θα γίνει.
«Όπως είπα και στον ίδιο πρέπει να μπορούμε να συμφωνούμε ότι διαφωνούμε και να αντιλαμβανόμαστε ότι τα επιχειρήματα δεν μπορούν να αγγίζουν τη σφαίρα του παραλόγου. Με το παράλογο δεν μπορούμε να κάνουμε διάλογο και αυτά που λέει η Τουρκία, σχετικά με τα νησιά, είναι παράλογα», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Για το tweet Τσίπρα προς τον Ερντογάν στην τουρκική γλώσσα
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε και το tweet που είχε αναρτήσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, προς τον κ. Ερντογάν στην τουρκική γλώσσα.
«Κοιτάξτε, νομίζω ότι αυτές είναι κινήσεις επικοινωνίας, όσο όμως προβάλλονται οι εθνικές θέσεις με οποιονδήποτε τρόπο θεωρώ ότι αυτό, επί της αρχής, είναι εθνικά ωφέλιμο, αρκεί όπως σας είπα να υπάρχει μία συστράτευση μεταξύ αυτών που λέμε και αυτών που κάνουμε. Από εκεί και πέρα θέλω επίσης να επισημάνω το γεγονός ότι η Τουρκία σήμερα αντιμετωπίζει σημαντικές οικονομικές δυσκολίες και η άποψή μου είναι ότι είναι λάθος αυτή τη στιγμή να ανακαλύπτονται δήθεν απειλές κατά της Τουρκίας, προκειμένου να μετατεθεί η συζήτηση από εσωτερικά προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζει η τουρκική κυβέρνηση», είπε ο πρωθυπουργός.
«Εκλογές στο τέλος της τετραετίας»
Σε ερώτηση για το χρόνο των εκλογών ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι θα απαντά μονότονα ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.
«Να ξεκαθαρίσουμε ότι πάντα μπορεί να συντρέχουν κάποιοι λόγοι για πρόωρες εκλογές και να υπάρχουν πολύ περισσότεροι λόγοι, γιατί να μην πάει κανείς σε πρόωρες εκλογές» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης
«Η πολιτική αστάθεια θα καθορίσει τις εξελίξεις» τονίζει, ενώ δεν κρύβει την ανησυχία του: «Δεν θα ήθελα οι πρόωρες εκλογές να αντικατασταθούν από τοξικό κλίμα» συμπλήρωσε.
Αναφερόμενος στο εκλογικό σύστημα, επιρρίπτει ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ και ξεκαθαρίζει ότι ο ίδιος δεν πιστεύει στην απλή αναλογική.
«Μείζον ζητούμενο είναι η σταθερότητα και η κυβερνησιμότητα» υπογραμμίζει, ενώ… βγάζει και είδηση αναφορικά με τα σενάρια αυτοδυναμίας, εάν την κατακτήσει η ΝΔ: «Αυτοδύναμη κυβέρνηση δεν σημαίνει κυβέρνηση αποκλειστικά με στελέχη της ΝΔ, το έχω αποδείξει. Άλλο αυτοδύναμες, άλλο μονοκομματικές κυβερνήσεις».
«Γραφικός ο μηδενισμός απέναντι στο κυβερνητικό έργο»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέκρινε με δριμύτητα την κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το κυβερνητικό έργο, κάνοντας λόγο για «τοξικότητα και πόλωση».
«Νομίζω ότι ο τρόπος και ο μηδενισμός της αντιπολίτευσης απέναντι στο κυβερνητικό έργο που μερικές φορές, όπως σας είπα, φτάνει στο σημείο να είναι γραφικός, η απόλυτη διαστρέβλωση της πραγματικότητας με fake news και ψέματα -ειδικά ως προς την πανδημία- είναι απαράδεκτο. Απαράδεκτο ο αρχηγός της αντιπολίτευσης να βγαίνει και να λέει ότι «είμαστε πρώτοι σε θανάτους στην Ευρώπη». Είναι ψέμα, όχι απλά δεν επιβεβαιώνεται από τα στατιστικά αλλά έρχεται σε πλήρη αντίθεση με όλα όσα μας έχουν πει σημαντικοί διεθνείς οργανισμοί, επιστημονικά περιοδικά για το γεγονός ότι τα καταφέραμε καλύτερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και στο ζήτημα των θανάτων», είπε χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος αναφέρθηκε και στις προσωπικές επιθέσεις που δέχεται ο ίδιος κατά καιρούς:
«Υπάρχει και μια διαρκής, προσωπική στοχοποίηση την οποία την καταλαβαίνω. Ξέρετε, στην πολιτική δεν έχω την απαίτηση οι αντίπαλοι να σου πλέκουν το εγκώμιο. Αυτή είναι η πολιτική αντιπαράθεση, η πολιτική είναι από τη φύση της σκληρή. Αλλά πιστεύω ότι πολλές φορές οι χαρακτηρισμοί, η τοξικότητα η οποία ενισχύεται στο διαδίκτυο, η πόλωση και η ακρότητα του λόγου που εκφράζει η αντιπολίτευση δια στελεχών της και συχνά δια του αρχηγού της, νομίζω ότι στην παρούσα φάση που χρειαζόμαστε περισσότερη ηρεμία, συγκέντρωση στα πραγματικά προβλήματα και κυρίως εναλλακτικές προτάσεις, τις οποίες είμαστε πάντα έτοιμοι να ακούσουμε, νομίζω ότι αυτό σίγουρα δεν θα έκανε καλό στη χώρα».
«Κινδυνεύει να φαίνεται αλαζόνας ο Νίκος Ανδρουλάκης»
Σχολιάζοντας τη δήλωση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ότι με την ψήφο του Κινήματος πρωθυπουργική καρέκλα δεν θα δει ούτε ο Μητσοτάκης ούτε ο Τσίπρας ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ο πρωθυπουργός πρέπει να είναι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος είτε μόνος του, είτε σε κυβέρνηση συνεργασίας.
«Ο κ. Ανδρουλάκης είναι ένας νέος πολιτικός αρχηγός και αν μπορώ να δώσω μία συμβουλή θα ήταν ότι θα ήταν καλό να αποφεύγει χαρακτηρισμούς και φράσεις που κινδυνεύουν να τον κάνουν να φαίνεται ως αλαζόνας» κατέληξε.
«Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες έστειλαν αμυντικό υλικό στην Ουκρανία»
Σε ερώτηση για την αποστολή οπλισμού στην Ουκρανία ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι τέτοιες αποστολές έγιναν από όλες τις χώρες.
«Θα θέλαμε η Ελλάδα να είναι η θλιβερή εξαίρεση σε αυτή την ευρωπαϊκή πολιτική; Πιστεύω πως όχι. Πόσω μάλλον μια χώρα η οποία έχει ζητήματα με έναν επιθετικό γείτονα. Και εύχομαι να μην χρειαστεί ποτέ να φτάσουμε στο σημείο να ενεργοποιήσουμε τις συμμαχίες μας. Δεν πιστεύω ότι θα φτάσουμε σε αυτό το σημείο, αλλά οι συμμαχίες υπάρχουν ακριβώς ώστε να δρουν αποτρεπτικά απέναντι σε οποιονδήποτε μπορεί να επιβουλεύεται κυριαρχία ή κυριαρχικά δικαιώματα.Και στη χειρότερη περίπτωση να μπορούν να ενεργοποιηθούν εάν η χώρα καθ’ οιονδήποτε τρόπο δεχθεί κάποια επίθεση.
Άρα η Ελλάδα, η οποία βρίσκεται σε αυτή την δύσκολη περιοχή, με έναν απρόβλεπτο γείτονα, δεν θα έπρεπε να σπεύσει -όχι πρώτη αλλά θα έλεγα με την ίδια λογική που το έκαναν άλλες χώρες- να στηρίξει μια χώρα της οποίας τα σύνορα παραβιάζονται δια της βίας; Και εν πάση περιπτώσει…» κατέληξε.
«Η εικόνα της χώρας αλλάζει»
Σε ερώτηση αν η ελληνική οικονομία προστατευμένη σήμερα ή μπορεί να ζήσουμε μια νέα κρίση σαν κι αυτή που ζήσαμε τα προηγούμενα χρόνια ο πρωθυπουργός ήταν κατηγορηματικός.
«Όχι, δεν θα ζήσουμε καμία κρίση όπως αυτή που ζήσαμε τα προηγούμενα χρόνια. Για τον απλούστατο λόγο ότι οι κρίσεις που ζήσαμε τα προηγούμενα χρόνια ήταν κρίσεις ελληνικής υπαιτιότητας. Ειδικά η αχρείαστη δεύτερη κρίση του 2015 ήταν μια κρίση όπου ουσιαστικά πήγαμε και «πυροβολήσαμε τα πόδια μας» και παρατάθηκε η ελληνική περιπέτεια τουλάχιστον κατά μία τετραετία».
Η Ελλάδα -καλώς εχόντων των πραγμάτων- θα βγει από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας τον Αύγουστο. Είναι μια πάρα πολύ σημαντική επιτυχία διότι με αυτό τον τρόπο, ουσιαστικά κλείνει ένα κεφάλαιο το οποίο άνοιξε το 2010. Μια περιπέτεια η οποία κράτησε 11 χρόνια, 12 χρόνια.
Καλώς εχόντων των πραγμάτων του χρόνου η Ελλάδα θα βρίσκεται σε επενδυτική βαθμίδα. Η χώρα εξακολουθεί να έχει ένα μεγάλο χρέος όμως τα spreads, η απόσταση δηλαδή που χωρίζει το ελληνικό επιτόκιο δανεισμού από το γερμανικό, δεν αυξάνεται. Και αυτή τη στιγμή, αν για κάτι μπορώ να πω ότι είμαι υπερήφανος, είναι ότι η εικόνα της χώρας δεν έχει καμία σχέση με την εικόνα της χώρας το 2019»
Για το κίνδυνο των πυρκαγιών και την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρωτήθηκε και για το εάν ο κρατικός μηχανισμός είναι έτοιμος απέναντι στο ενδεχόμενο να υπάρξουν νέες, μεγάλες πυρκαγιές.
«Πέρυσι περάσαμε από ένα μεγάλο σοκ. Ήταν ένα εξαιρετικά δύσκολο και τραυματικό καλοκαίρι και για όλους τους Έλληνες αλλά και για εμάς που χειριστήκαμε αυτά τα ζητήματα σε καθημερινή βάση. Είναι πολύ άγριο πράγμα οι πολύ μεγάλες φωτιές οι οποίες από ένα σημείο και πέρα είναι πάρα πολύ δύσκολο να ελεγχθούν. Κάναμε μία ειλικρινή αυτοκριτική και έχουμε κάνει το καλύτερο δυνατό για να είμαστε πολύ πιο έτοιμοι φέτος το καλοκαίρι σε σχέση με πέρυσι. Έχουμε όχι απλά νοικιάσει περισσότερα εναέρια μέσα αλλά έχουμε επαναξιολογήσει όλο τον τρόπο με τον οποίο κάναμε πολύ περισσότερες προληπτικές δράσεις στα δάση μας. Εντάξαμε τους δασολόγους στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και συνεργάζονται πια πολύ καλύτερα με την Πολιτική Προστασία και με την Πυροσβεστική», είπε ο πρωθυπουργός.
«Κάποια στιγμή τα Γλυπτά του Παρθενώνα θα επιστρέψουν»
Ερωτηθείς για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, ο Πρωθυπουργός ανέφερε: «Πρόκειται για ένα διαχρονικό ιστορικό αίτημα το οποίο πιστεύω σήμερα ότι εκφράζει την άποψη της συντριπτικής πλειοψηφίας της παγκόσμιας κοινότητας. Είναι σωστό να μιλάμε για την επανένωση των γλυπτών του Παρθενώνα και όχι την επιστροφή τους. Και το μουσείο αποδεικνύει ότι τα γλυπτά του Παρθενώνα αποτελούσαν ένα μνημείο το οποίο όταν ο Λόρδος Έλγιν έκλεψε τα γλυπτά το διέσπασε. Θεωρώ βέβαιο ότι κάποια στιγμή θα επιστρέψουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην πατρίδα μας»
Σωστά ότι οι εκλογές θα γίνουν τέλος τετραετίας. Όπως ότι χιονίζει μόνο βράδυ και οι Αζοφ ουδέποτε πείραξαν Έλληνες ομογενείς στην Ουκρανία.Αυτα είναι όλα γνωστά. Απορία. Όλοι αυτοί οι επαγγελματίες αυτοκινητιστές ανεξαρτήτου μεγέθους και είδους οχήματος καθώς και οι αγρότες με τα γεωργικά μηχανήματα πως και δεν έκαναν καμία πορεία για την τιμή των καυσίμων;Μπροστά στην βουλή σε κάποιο κόμβο εθνικής οδού ή κάτι παρόμοιο; Περίεργα πράγματα.