Μαρτυρία γυναίκας για τη μωβ μέδουσα: «Δεν μπορείς να περιγράψεις τον πόνο, το κάψιμο που έχεις»

0
1940

Πώς είναι ο πόνος και ποια τα συμπτώματα από το τσίμπημα μωβ μέδουσας; Σε ποιες περιοχές θα συναντήσουμε έντονα το φαινόμενο;

Γυναίκα η οποία κολυμπούσες σε παραλία των Μεγάρων έπεσε θύμα του τσιμπήματος της μωβ μέδουσας. Όπως μοιράστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ εξήγησε ότι η τσούχτρα κόλλησε πάνω της και το αποτύπωμα έμεινε πάνω της σαν τατουάζ. «Ήρθε και κόλλησε πάνω μου. Έκανε ένα σημάδι πολύ μεγάλο. Ακόμα ο πόνος από την περασμένη Κυριακή ακόμα υπάρχει. Κάποιος που δεν το ξέρει θα νομίζει ότι έχω κάνει τατουάζ μέδουσας. Δεν μπορείς να περιγράψεις τον πόνο, το κάψιμο που έχεις», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Με έτσουζε πάρα πολύ λες και μου έριξαν βιτριόλι, τέτοιο κάψιμο ένιωσα. Μέσα μου έβραζε το δέρμα μου όλο».

Δεν εντοπίζονται εύκολα οι μωβ μέδουσες

«Πολλές φορές τα νημάτιά τους επειδή είναι διάφανα δεν μπορεί να τις εντοπίσει ο κολυμβητής και για αυτόν τον λόγο έχουμε την επαφή στο σώμα και προκαλεί πόνο» δήλωσε στο Mega ο καθηγητής Θαλάσσιας Βιολογίας, Ωκεανογραφίας & Θαλάσσιων βιοεπιστημών, Δρόσος Κουτσούμπας. Συμπλήρωσε λέγοντας: «Είναι σαν διαφανής ομπρέλα με τα πλοκάμια τους που έχουν κνιδοκύτταρα με κνιδώδες υγρό το οποίο το έχουν προκειμένου να συλλάβουν τη λεία τους».

Σύμφωνα με μαρτυρίες και τον καθηγητή είναι δύσκολο να γίνει άμεσα αντιληπτή από τους λουόμενους. Ο μεγαλύτερος όμως κίνδυνος είναι ότι παρά το μικρό μέγεθός της τα πλοκάμια της είναι διάφανα και φθάνουν μέχρι και τα δέκα μέτρα.

Τα συμπτώματα από το τσίμπημα της «Μωβ μέδουσας»

Πόνος, ναυτία, ταχυκαρδία, πτώση της αρτηριακής πίεσης, κεφαλαλγία και δύσπνοια είναι τα συμπτώματα που μπορεί να προκαλέσει ένα τσίμπημα μιας μικρής μωβ μέδουσας. Εκτός των παραπάνω στην περιοχή του τσιμπήματος μπορεί να δημιουργηθούν φουσκάλες, οι οποίες θα μείνουν στο δέρμα από λίγες ημέρες μέχρι και μήνες.

Γύρω από την περιοχή του τσιμπήματος μπορεί να δημιουργηθούν φουσκάλες που ενδέχεται να κρατήσουν από λίγες μέρες μέχρι και μήνες.

Οι περιοχές με την έξαρση του φαινομένου της «Μωβ μέδουσας»

Τις τελευταίες μέρες οι μωβ μέδουσες έχουν κάνει την εμφάνιση τους και στις παραλίες της Αττικής όπως Βουλιαγμένη, Λαγονήσι, Λαύριο, Πόρτο Ράφτη, Βραυρώνα, Νέα Μάκρη.

Μεγάλη έξαρση του φαινομένου υπάρχει και στον Αργοσαρωνικό, τη Λέσβο, την περιοχή του Νότιου Ευβοϊκού κόλπου, τη βόρεια Ελλάδα, το βόρειο Αιγαίο αλλά και στα νησιά του Ιονίου. Οι επιστήμονες που ασχολούνται με αυτό το είδος μεδουσών εξηγούν ότι η έκρηξη του πληθυσμού των μωβ μεδουσών που παρατηρείται αυτή την περίοδο οφείλεται στην κλιματική αλλαγή και στην υπεραλίευση των θηρευτών.

Μάριος: Η θαλάσσια χελώνα που τρώει μωβ μέδουσες

Κι όμως η θαλάσσια χελώνα μπορεί να δώσει λύση στο πρόβλημα με τις μωβ μέδουσες.

Ο Μάριος, μια θαλάσσια χελώνα στη Νάξο φαίνεται να είναι ο ήρωας των παραθεριστών αφού έφαγε πάνω από 100 μέδουσες μέσα σε μισή ώρα βοηθώντας έτσι στον καθαρισμό των θαλασσών από τον αόρατο εχθρό

Η οργάνωση Naxos island wildlife protection αναδημοσίευσε ένα βίντεο από το καλοκαίρι του 2021 που δείχνει πώς μια θαλάσσια χελώνα μπορεί να λύσει το πρόβλημα που δημιουργείται όταν σε μια παραλία έχουν μαζευτεί πολλές μέδουσες.

Marios and the Jellyfish

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ