Τουρισμός πολυτελείας: Στα 540 δισ. € ετησίως η αξία του τομέα στην Ευρώπη έως το 2035 | Ποιο είναι το ποσοστό του στην Ελλάδα

0
72

Σε 130 έως 170 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως αποτιμάται η αγορά του τουρισμού πολυτελείας στην Ευρώπη, η οποία θα μπορούσε να τριπλασιαστεί μέσα στην επόμενη δεκαετία, φτάνοντας τα 520 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, υπό την προϋπόθεση, αφενός να αναπτυχθούν ορισμένοι προορισμοί και αφετέρου να υλοποιηθούν οι κατάλληλες επενδύσεις σε υποδομές κι εκπαίδευση.

Στην Ελλάδα το 7% του ΑΕΠ της χώρας προέρχεται από τον τουρισμό πολυτελείας.

Αυτό αποκαλύπτει η μελέτη με τίτλο “High-end Tourism, a strong driver in Europe”, η πρώτη του είδους της σε ευρωπαϊκή κλίμακα, η οποία διεξήχθη από την Bain and Company για λογαριασμό της European Cultural and Creative Industries Alliance (ECCIA).

“Η Ευρώπη είναι ο κορυφαίος τουριστικός προορισμός στον κόσμο και ο ευρωπαϊκός τουρισμός υψηλής ποιότητας αντιπροσωπεύει 130 έως 170 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως”, δήλωσε ο Matteo Lunelli, ο νέος πρόεδρος της ECCIA, η οποία αποτελείται από έξι ευρωπαϊκούς οργανισμούς.

Οκταπλάσιες δαπάνες

Η μελέτη δείχνει ότι ενώ καταλαμβάνουν μόνο το 2% των εγκαταστάσεων φιλοξενίας, οι τουρίστες πολυτελείας παράγουν σχεδόν το 22% των συνολικών εσόδων από τον ευρωπαϊκό τουρισμό, αντιπροσωπεύουν το 22% των δαπανών για διαμονή και έως και το 33% των δαπανών για πολιτισμό, ψυχαγωγία και αγορές.

Οι τουρίστες υψηλών εισοδημάτων ξοδεύουν οκτώ φορές περισσότερα από τους μέσους τουρίστες και η ξενοδοχειακή βιομηχανία υψηλών προδιαγραφών απασχολεί διπλάσιο προσωπικό από τη λεγόμενη “κλασική” ξενοδοχειακή βιομηχανία.

Η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο κατέχουν τα πρωτεία στον τουρισμό πολυτελείας, με τα έσοδα από αυτόν να  ξεπερνούν τα 20 δισεκατομμύρια ευρώ και η Γερμανία εισπράττει μεταξύ 5 και 10 δισεκατομμυρίων ευρώ .

Σύμφωνα με την έρευνα, ο τζίρος από τον τουρισμό πολυτελείας στην Ελλάδα εκτιμάται σε 10 δισ. ευρώ (7% του ΑΕΠ της χώρας) και για την Πορτογαλία μεταξύ 4 και 6 δισ. ευρώ.

Η έκθεση υπογραμμίζει την εμφάνιση στην αγορά του τουρισμού πολυτελείας νέων προορισμών, όπως η Κροατία, η Σλοβενία και οι σκανδιναβικές χώρες, οι οποίες προσελκύουν επισκέπτες για τη φυσική και βιώσιμη ανάπτυξή τους.

“Γνωρίζουμε ότι οι τουρίστες υψηλού εισοδηματικού επιπέδου προτιμούν να επισκέπτονται την Ευρώπη για λόγους γαστρονομίας, πολιτισμού, ιστορίας, τέχνης, αγορών και λιγότερο για τη φύση και την ευεξία, σε αντίθεση με προορισμούς όπως το Μπαλί, η Αυστραλία ή η Ιαπωνία”, εξηγεί η Bénédicte Epinay, εντεταλμένη της Colbert Committee.

“Με τις σωστές ευρωπαϊκές στρατηγικές, μπορούμε να αναπτύξουμε και να κατευθύνουμε τον τουρισμό προς την αειφορία και τη φύση”, υπογραμμίζει η κα. Epinay. “Διότι είναι άλλο πράγμα να προσελκύεις κόσμο στο Παρίσι, στα κάστρα του Λίγηρα και στη γαλλική Ριβιέρα, και άλλο να πείσεις τον κόσμο να επισκεφθεί την υπόλοιπη Γαλλία”, εξηγεί.

Σύμφωνα με την ίδια, για να “ανοίξουν” νέοι προορισμοί, είναι απαραίτητο να αυξηθούν οι υποδομές που θα διευκολύνουν τα ταξίδια. Επιπλέον, πρέπει να γίνουν αλλαγές στην εκπαίδευση για τον τουρισμό υψηλού επιπέδου, προκειμένου να καταστεί η Ευρώπη παγκόσμιο σημείο αναφοράς σε αυτήν την κατηγορία ταξιδιωτών.

Με βάση τη μελέτη, ο τουρισμός πολυτελείας στην Ευρώπη θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση της αξίας του τομέα σε 520 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, μεταξύ 2030 και 2035.

πηγή: https://money-tourism.gr/toyrismos-polyteleias-sta-540-dis-eyro-etisios-axia-tomea-stin-eyropi-eos-to-2035/

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ