Ο πρωθυπουργός απευθύνεται στο Κογκρέσο των ΗΠΑ. Το Newsbomb.gr είναι στην Ουάσιγκτον για το διήμερο ταξίδι του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, και μεταδίδει.
Ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που απευθύνει ομιλία στο Κογκρέσο των ΗΠΑ γίνεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Στις 18:00 της Τρίτης (17/5), ο κ. Μητσοτάκης θα μιλήσει ενώπιον των Αμερικανών Γερουσιαστών, ενώ νωρίτερα είχε συνάντηση με την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι.
Το Newsbomb.gr και η δημοσιογράφος Αμαλία Κάτζου είναι στην Ουάσιγκτον και καλύπτουν λεπτό προς λεπτό όλα όσα συμβαίνουν κατά τη διάρκεια του διήμερου ταξιδιού του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ.
Δείτε LIVE την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο
H oμιλία στο Κογκρέσο
Λίγες ώρες μετά τη συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν, η οποία αποτιμάται θετικά από την κυβέρνηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα απευθυνθεί στους Γερουσιαστές και τη Βουλή των Αντιπροσώπων και το Newsbomb.gr θα είναι εκεί για να μεταδώσει λεπτό προς λεπτό όσα θα συμβούν στο Κογκρέσο.
Σύμφωνα με πληροφορίες η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη θα είναι συγκινησιακά φορτισμένη με ιδιαίτερες αναφορές στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί στο θέμα της Ουκρανίας και στην ξεκάθαρη θέση που έχει πάρει η Ελλάδα και θα τονίσει πως η χώρα μας είναι πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και ο πιο αξιόπιστος εταίρος και σύμμαχος των ΗΠΑ στην περιοχή.
Με αυτό τον τρόπο ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα καταστήσει σαφές πως η τουρκική προκλητικότητα δημιουργεί εικόνα αποσταθεροποίησης στη νοτιοανατολική Μεσόγειο και αυτό θα πρέπει να γίνει αντιληπτό από τους Αμερικανούς νομοθέτες. Επίσης θα στηλιτεύσει τα παζάρια της Τουρκίας αναφορικά με την ενδεχόμενη ένταξη στο ΝΑΤΟ της Φινλανδίας και της Σουηδίας, ενώ είναι βέβαιο πως θα στείλει μήνυμα για την προοπτική αναβάθμισης των τουρκικών F-16.
Ο πρωθυπουργός στο «λόφο» του Καπιτωλίου, θα έχει συνάντηση με την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις, η οποία είναι πρόεδρος της Γερουσίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με τη Νάνσι Πελόζι, την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, ενώ θα δει και τα προεδρεία των Επιτροπών Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας και της Βουλής, της οποίας πρόεδρος είναι ο εμβληματικός γερουσιαστής Μπόμπ Μενέντεζ, ο οποίος το βράδυ της Δευτέρας ήταν παρών και στη δεξίωση που παρέθεσε προς τιμήν του κ. Μητσοτάκη ο Αμερικανός πρόεδρος στον Λευκό Οίκο.
Τι ειπώθηκε πίσω από τις κλειστές πόρτες για F35, ενεργειακά, Τουρκία
Η Ελλάδα είναι ήδη εξαιρετικά ενισχυμένη από τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τζο Μπάιντεν το βράδυ της Δευτέρας στον Λευκό Οίκο με τον διεθνή τύπο να αποτυπώνει το κλίμα με τη φράση «εμβαθύνονται οι σχέσεις των δύο χωρών».
Ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει με αποδείξεις στον πρόεδρο των ΗΠΑ την προκλητική στάση της Τουρκίας στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου σε μια περίοδο που η Άγκυρα δεν έχει και την καλύτερη εικόνα λόγω των παζαριών που κάνει στο ΝΑΤΟ για την είσοδο Φινλανδίας και Σουηδίας στη συμμαχία ενώ παράλληλα εξαπέλυσε και τη «βόμβα» για πρόθεση της Αθήνας να αγοράσει μια μοίρα των πιο εξελιγμένων μαχητικών πέμπτης γενιάς (F35).
Ορίζοντας της αγοράς αυτής εάν συμφωνηθούν όλοι οι παράμετροι είναι το 2028, οπότε και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί του προγράμματος αναβάθμισης των F16, με κυβερνητικές πηγές να εξηγούν ότι «θα αναζητηθεί και ο καλύτερος τρόπος χρηματοδότησης μίας τέτοιας μακρόχρονης επένδυσης για την Ελλάδα του 2030».
Στο πλαίσιο αυτό, μάλιστα, ιδιαίτερη σημασία δίνεται και στο ενδιαφέρον της Lockheed Martin να επενδύσει προσεχώς στη ΕΑΒ με τις κυβερνητικές πηγές να ξεκαθαρίζουν πως η ΕΑΒ θα παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο, με την αμερικανική εταιρεία να αποκτά ένα μειοψηφικό πακέτο.
Δεν θα πρέπει εξάλλου να διαφεύγει της προσοχής κανενός, και σίγουρα αυτό δεν συμβαίνει στην Άγκυρα, ότι η Τουρκία έχει αποκλειστεί από το πρόγραμμα κατασκευής των F35 μετά την απόφασή της να προμηθευτεί τους πυραύλους S-400 από τη Ρωσία.
Το πόσο αποφασισμένη είναι η ελληνική πλευρά να προχωρήσει στην αγορά των F35 προκύπτει από το γεγονός ότι κυβερνητικές πηγές εξηγούσαν πως η επιστολή ενδιαφέροντος για την αγορά των συγκεκριμένων μαχητικών αναμένεται να αποσταλεί σύντομα.
Το δεύτερο πεδίο συναντίληψης Ελλάδας–ΗΠΑ όπως αυτή διατυπώθηκε από τις θέσεις Μητσοτάκη–Μπάιντεν αφορούσε τα ενεργειακά καθώς σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές συμφωνήθηκε να υπάρξει συντονισμός των δυο πλευρών εν όψει και της έκτακτης συνόδου κορυφής τη ΕΕ στα τέλη Μαΐου.
Γι’ αυτό το λόγο εξουσιοδότησαν τον Νίκο Τσάφο, που ορίζεται ειδικός σύμβουλος του Έλληνα πρωθυπουργού στα θέματα ενέργειας, και τον Έρικ Χοκστάιν, σύμβουλο του προέδρου Μπάιντεν στα θέματα ενεργείας, να εργαστούν από κοινού.
Κοινή γραμμή των δύο ηγετών αποτυπώθηκε και στο θέμα της Ουκρανίας με τον Τζο Μπάιντεν να ευχαριστεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τον ηθικό, ηγετικό ρόλο που έχει διαδραματίσει η Ελλάδα στον πόλεμο στην Ουκρανία και τον Έλληνα πρωθυπουργό να σημειώνει ότι «οι χάρτες δεν χαράσσονται με τη βία».
Με αποδείξεις για την τουρκική προκλητικότητα ο Μητσοτάκης
Ξεχωριστό κεφάλαιο αποτέλεσε η τουρκική προκλητικότητα στη συζήτηση που είχαν κατ’ ιδίαν ο Τζο Μπάιντεν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου, την οποία κάλυψε λεπτό προς λεπτό το Newsbomb.gr που βρίσκεται στις ΗΠΑ με απεσταλμένη την Αμαλία Κάτζου.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντηση που είχε με τον Τζον Μπάιντεν αναφέρθηκε και στην τουρκική προκλητικότητα αλλά και στις υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από κατοικημένα ελληνικά νησιά.
Μάλιστα, ο πρωθυπουργός έδειξε στον Αμερικανό πρόεδρο τον χάρτη της «Γαλάζιας Πατρίδας» της Τουρκίας
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε στον πρόεδρο των ΗΠΑ και το Κυπριακό και τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. «Γνωρίζετε κ. Πρόεδρε τι συμβαίνει με το Κυπριακό ζήτημα. Να χρησιμοποιήσετε όλη σας την επιρροή για να συνεχιστούν οι συζητήσεις σύμφωνα με τα διεθνή ψηφίσματα του ΟΗΕ, κάνοντας σαφές πως δεν είναι αποδεκτή μια λύση δυο κρατών» ανέφερε χαρακτηριστικά στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Συγχαρητήρια, επιτέλους να μας πάρουνε στα σοβαρά οι άνθρωποι. Οι αρχηγοί των χωρών λειτουργούν ως καθρέφτης του λαού τους. Δόξα το Θεό.