Φωτοβολταϊκά στις ταράτσες με επιδότηση – Νέο πιλοτικό πρόγραμμα

0
305

Την ώρα που εκατομμύρια συμπολίτες μας αντιμετωπίζουν δυσβάσταχτους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, η χρήση των φωτοβολταϊκών στις ταράτσες για αυτοπαραγωγή ενέργειας παραμένει μία τεράστια αναξιοποίητη ευκαιρία για τη χώρα μας.

Το Ελληνικό Γραφείο της Greenpeace και η Genervest κάνουν την ηλιακή ενέργεια προσιτή για όλους με το πρόγραμμα FREE SOLAR, που θα δώσει τη δυνατότητα σε νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις να αποκτήσουν το δικό τους οικιακό σύστημα φωτοβολταϊκών χωρίς αρχικό κεφάλαιο επένδυσης και με ευνοϊκούς όρους χρηματοδότησης. 

Με τη λειτουργία του φωτοβολταϊκού θα μπορέσουν να εκμηδενίσουν το κόστος προμήθειας και τις επώδυνες ρήτρες αναπροσαρμογής καθώς και να επιτύχουν σημαντική εξοικονόμηση χρημάτων από τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας για τα επόμενα 25 χρόνια.

Η πρώτη πιλοτική υλοποίηση του προγράμματος θα γίνει στην περιοχή της Θεσσαλίας για τα 20 πρώτα νοικοκυριά και, σε συνεργασία με την Ενεργειακή Κοινότητα Καρδίτσας (ΕΣΕΚ)[2], η Greenpeace και η Genervest καλούν όσους επιθυμούν να ενταχθούν στο πιλοτικό πρόγραμμα FREE SOLAR Θεσσαλίας να δηλώσουν συμμετοχή στο https://genervest.org/freesolar/.

Το FREE SOLAR δημιουργήθηκε για να επιταχύνει την ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας για αυτοπαραγωγή (net-metering) από νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις σταδιακά σε όλη την Ελλάδα. Μέσα από συνεργασίες με τοπικούς φορείς, όπως ενεργειακές κοινότητες, συνεταιριστικές ενώσεις, εγκαταστάτες φωτοβολταϊκών, χρηματοδοτικά ιδρύματα κ.α., το FREE SOLAR θα δώσει την ευκαιρία σε νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις να βρουν εύκολα χρηματοδότηση. Απώτερος σκοπός της Greenpeace και της Genervest είναι η δημιουργία στην Ελλάδα ενός πλαισίου φιλικού για επενδύσεις σε μικρά συστήματα αυτοπαραγωγής ηλιακής ενέργειας, οι οποίες θα πραγματοποιούνται με μηδενικό αρχικό κεφάλαιο και ανταγωνιστικό επιτόκιο.

Για το πιλοτικό FREE SOLAR στην περιοχή της Θεσσαλίας, η Genervest συνεργάζεται με την Ενεργειακή Κοινότητα Καρδίτσας (ΕΣΕΚ) προκειμένου να απλοποιήσουν τις διαδικασίες και να βοηθήσουν τα 20 ωφελούμενα νοικοκυριά να αποκτήσουν εύκολα το δικό τους οικιακό φωτοβολταϊκό. Τα έργα θα φιλοξενηθούν στην πλατφόρμα της Genervest ως ένα ενιαίο έργο της ΕΣΕΚ και θα αναζητήσουν χρηματοδότηση από μικρούς και μεγάλους επενδυτές. Η ΕΣΕΚ και η Genervest, σε συνεργασία με τοπικούς συνεργάτες και εγκαταστάτες φωτοβολταϊκών, θα βοηθήσουν τα νοικοκυριά να ολοκληρώσουν τη διαδικασία εγκατάστασης στον χώρο τους. Όσα νοικοκυριά δεν διαθέτουν κατάλληλη οροφή, είναι επίσης ευπρόσδεκτα να υποβάλλουν αίτηση. Η Genervest και η ΕΣΕΚ θα ξεκινήσουν διαδικασίες για τη δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου συλλογικής αυτοπαραγωγής (virtual net-metering) με παρόμοια οφέλη και για συμμετέχοντες που επιθυμούν να γίνουν μέλη της κοινότητας.

Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος από το να εξαλείψεις το υψηλό κόστος προμήθειας και τις ρήτρες αναπροσαρμογής των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος από το να παράγεις τη δική σου ηλιακή ενέργεια”, ανέφερε ο Τάκης Γρηγορίου, σύμβουλος για θέματα ενέργειας στην Genervest.

Η δυνατότητα αυτοπαραγωγής ενέργειας από τα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις υφίσταται θεσμικά από το 2015. Ωστόσο, η Ελλάδα έχει αποτύχει να εκμεταλλευτεί τις τεράστιες δυνατότητες της αυτοπαραγωγής για την προστασία των νοικοκυριών – και ιδιαίτερα των πιο αδύναμων – από το υψηλό ενεργειακό κόστος, όπως βλέπουμε να συμβαίνει σήμερα.

Μια σειρά εμποδίων, με σημαντικότερο την εύρεση φθηνής χρηματοδότησης και την έλλειψη ορθής πολιτικής για την ενεργειακή φτώχεια, έχουν αποτρέψει εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά από το να αποκτήσουν ένα φωτοβολταϊκό. Στην Genervest θέλουμε να αλλάξουμε τα δεδομένα”, ανέφερε ο Τάκης Γρηγορίου.

“Για ένα δίκαιο και εκδημοκρατισμένο ενεργειακό σύστημα το οποίο θα βασίζεται στους πολίτες, η Ενεργειακή Κοινότητα Καρδίτσας θα συμβάλλει στη μείωση της ενεργειακής ένδειας σε τοπικό επίπεδο και θα τους βοηθήσει να πάρουν την ενέργεια στα χέρια του”, αναφέρει ο Απόστολος Κανδύλας, Πρόεδρος της Ενεργειακής Κοινότητας Καρδίτσας.

Όσα νοικοκυριά ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν, μπορούν να υποβάλουν αίτηση και να συμπληρώσουν τη φόρμα εδώ

πηγή: aftodioikisi.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ