Πρωτοφανείς σε αριθμό παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, με την Άγκυρα να ρισκάρει θερμό επεισόδιο, καθώς συγκεντρώνει σε πολύ μικρή περιοχή τρομερή δύναμη ισχύος – Στο στόχαστρο κυρίως η περιοχή των Δωδεκανήσων – Πρόκληση και με ερευνητικό σκάφος στη Σάμο
Πρώτο θέμα στην εσωτερική πολιτική ατζέντα έγιναν πάλι τα Ελληνοτουρκικά, μετά τις μαζικές υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών που μέσα σε λίγες ώρες την προηγούμενη Τετάρτη πέταξαν πάνω από 22 ελληνικά νησιά, μεταξύ των οποίων η Ρόδος, η Σάμος, η Κως, η Λέρος, η Κάρπαθος, η Κάλυμνος, τα Ιμια και το Καστελόριζο, καταγράφοντας 41 πτήσεις πάνω από ελληνικό έδαφος και 168 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου!
Η επιλογή της ηγεσίας της Αγκυρας να δώσει οδηγίες στους πιλότους των τουρκικών F-16 να κάνουν «σουρωτήρι» τον ελληνικό εναέριο χώρο προκάλεσε συναγερμό στα υπουργεία Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών. Είναι ενδεικτικό ότι το μεσημέρι της Τετάρτης, αφού τα τουρκικά μαχητικά είχαν κάνει 15 υπερπτήσεις σε Λειψούς, Αρκιούς, Σάμο, Φαρμακονήσι, Αγαθονήσι, Φούρνους και Οινούσσες, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών κάλεσε εκτάκτως τον πρεσβευτή της Τουρκίας για να του υποβάλει διάβημα διαμαρτυρίας. Ποιο ήταν το αποτέλεσμα των προειδοποιήσεων της Αθήνας, ότι οι τουρκικές προκλήσεις όχι μόνο παραβιάζουν την ελληνική κυριαρχία, αλλά και θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των πτήσεων πολιτικών αεροσκαφών στο Αιγαίο; Μέσα σε τέσσερις ώρες από την ελληνική διαμαρτυρία, από τις 17.17 μέχρι τις 21.15 το βράδυ της Τετάρτης, τα τουρκικά F-16 έκαναν ακόμη 26 υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά, κουρελιάζοντας κάθε έννοια καλής γειτονίας και αποδεικνύοντας ότι οι προφορικές διαβεβαιώσεις του Ταγίπ Ερντογάν προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στις 13 Μαρτίου, για «ήρεμο καλοκαίρι» στο Αιγαίο δεν διήρκεσαν πολύ.
«Δεν έχει ξανασυμβεί αυτό», σχολίασε υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή που μίλησε στο «ΘΕΜΑ», την ώρα που συνεχίζονταν οι τουρκικές υπερπτήσεις. Η ελληνική αντίδραση για την αντιμετώπιση των 18 τουρκικών F-16, 10 εκ των οποίων πετούσαν οπλισμένα με πυραύλους αέρος-αέρος, ήταν η απογείωση μαχητικών αεροσκαφών επιφυλακής σε αριθμό ίσο ή και μεγαλύτερο των εισβολέων. Παρά τον αριθμό των 168 παραβιάσεων, σημειώθηκαν μόνο δύο εμπλοκές, αφού οι Τούρκοι πιλότοι αρκούνταν στην τακτική του κλεφτοπόλεμου και των πτήσεων πάνω από ελληνικό έδαφος και δεν επιδείκνυαν διάθεση να προκαλέσουν εικονικές αερομαχίες με τους Ελληνες χειριστές.
Αναθεωρητική ατζεντα
Η επιλογή των νησιών πάνω από τα οποία πέταξαν τα τουρκικά F-16 δείχνει ότι η αναθεωρητική ατζέντα της Αγκυρας επικεντρώνεται στην περιοχή των Δωδεκανήσων. Αρκιοί, Λειψοί, Αγαθονήσι, Φαρμακονήσι, Ρω, Καστελόριζο, Καλόλιμνος, Ιμια, Τέλενδος, Κάλυμνος, Σύμη, Ρόδος, Λέρος, Κως, Στρογγύλη, Νίσυρος, Χάλκη, Κάρπαθος και Πρασονήσι ήταν τα νησιά του συγκροτήματος της Δωδεκανήσου πάνω από τα οποία πέταξαν τα τουρκικά F-16 την προηγούμενη Τετάρτη.
«Οι Τούρκοι θα πιέζουν όσο θεωρούν ότι τους παίρνει μέχρι να πειθαναγκάσουν την ελληνική πλευρά σε αυτό που θέλουν να κερδίσουν», παρατηρεί έμπειρος διπλωματικός παράγοντας με τον οποίο συνομίλησε το «ΘΕΜΑ», προεξοφλώντας ότι ο Ταγίπ Ερντογάν «θα κάνει τα ίδια, πότε με περισσότερη και πότε με λιγότερη ένταση, όσο δεν του δίνουμε αυτά που θέλει».
Την επομένη του μαζικού κύματος των 41 τουρκικών υπερπτήσεων πάνω από ελληνικά νησιά, η τουρκική Πολεμική Αεροπορία δεν έστειλε ούτε ένα μαχητικό στο Αιγαίο, επιβεβαιώνοντας ότι η Αγκυρα μπορεί να αυξομειώνει την ένταση, να απειλεί και να δημιουργεί κλίμα πρόκλησης θερμού επεισοδίου κατά βούληση.
Παρατηρώντας τους χάρτες με τα νησιά πάνω από τα οποία πέταξαν τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, είναι εύκολο να διαπιστωθεί η τρομακτική συγκέντρωση ισχύος σε ένα μικρό γεωγραφικό χώρο και οι προφανείς κίνδυνοι πρόκλησης ατυχήματος.
Την επομένη του αρνητικού ρεκόρ των 41 υπερπτήσεων και 168 παραβιάσεων, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έκανε νέο, έντονο διάβημα διαμαρτυρίας στον επικεφαλής της τουρκικής διπλωματικής αποστολής στην Αθήνα.
Ο γενικός γραμματέας του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης, απευθυνόμενος στον Τούρκο πρεσβευτή, επισήμανε ότι η συνεχιζόμενη τουρκική προκλητική και παραβατική συμπεριφορά, η οποία παραβιάζει την ελληνική κυριαρχία, είναι απολύτως καταδικαστέα και απαράδεκτη και προειδοποίησε ότι με μονομερή ευθύνη της Τουρκίας οι ενέργειες αυτές δημιουργούν κλίμα ιδιαίτερης έντασης στις σχέσεις των δύο χωρών, παρά τις προσπάθειες βελτίωσης.
Η δεύτερη αντίδραση στις τουρκικές προκλήσεις ήταν η απόφαση να μετατεθούν για το μέλλον οι συζητήσεις για τα στρατιωτικά Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που οι κύριοι Μητσοτάκης και Ερντογάν είχαν συμφωνήσει να διεξαχθούν αυτή την περίοδο.
Το βασικό μήνυμα αποτροπής ήρθε από το ΓΕΕΘΑ που έδωσε εντολή να αναπτυχθούν στις επιχειρησιακές θέσεις οι οποίες προβλέπονται από τα σχέδια μάχης όλα τα αντιαεροπορικά συστήματα που βρίσκονται στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου. Μετά την εκτίμηση του βαθμού ετοιμότητας της ελληνικής αντιαεροπορικής ομπρέλας με συστήματα που αν απαιτηθεί μπορούν να εγκλωβίσουν στα ραντάρ τους άγνωστα ίχνη, όπως τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη που παραβιάζουν τον ελληνικό εναέριο χώρο χωρίς να έχουν καταθέσει σχέδια πτήσης, το ΓΕΕΘΑ έδωσε οδηγίες για πραγματοποίηση εκπαιδευτικής άσκησης.
Από την πλευρά τους, οι Τούρκοι επιχείρησαν να κάνουν το άσπρο μαύρο και όχι μόνο αρνήθηκαν ότι πραγματοποίησαν υπερπτήσεις πάνω από κατοικημένα ελληνικά νησιά, αλλά κατηγόρησαν την Αθήνα για παραβίαση του… τουρκικού εναέριου χώρου!
«Η ελληνική Πολεμική Αεροπορία πραγματοποίησε προβοκατόρικες πτήσεις κοντά στις ακτές της χώρας μας μεταξύ 26-28 Απριλίου 2022, παραβιάζοντας επανειλημμένα τον τουρκικό εναέριο χώρο στα Δίδυμα, στην Ντάτσα και στην περιοχή του Ντάλαμαν. Η Πολεμική Αεροπορία μας απάντησε σε αυτές τις προβοκατόρικες πτήσεις και παραβιάσεις σύμφωνα με τους κανόνες εμπλοκής», υποστήριξε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Τανζού Μπιλγκίτς.
«Οταν στρατιωτικοποιούνται αυτά τα νησιά, τότε κανένας δεν έχει δικαίωμα να πει κουβέντα απέναντι στις προσπάθειες της Τουρκίας που έχουν αμυντικό στόχο», είχε πει τη Μεγάλη Παρασκευή ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ.
Η ισορροπία στη θάλασσα
Τα ελληνικά χωρικά ύδατα βόρεια της Σάμου παραβιάζει τις τελευταίες ημέρες το μικρό τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Tubitak Marmara» που κινείται στην περιοχή πραγματοποιώντας εργασίες αποτύπωσης των σεισμικών ρηγμάτων. Πρόκειται για τα ρήγματα που προκάλεσαν τον φονικό σεισμό της 30ής Οκτωβρίου του 2020 στη Σμύρνη. Οι επιστημονικές έρευνες για τη χαρτογράφηση των ρηγμάτων και την προσπάθεια υπολογισμού του σεισμικού δυναμικού της περιοχής ανοιχτά της Σάμου, σύμφωνα με τον παράκτιο σταθμό της Σμύρνης που εξέδωσε Navtex στις 18 Απριλίου, θα διαρκέσουν μέχρι τις 15 Μαΐου.
Το «Tubitak Marmara» δεν συνοδεύεται από τουρκικά πολεμικά πλοία και παρακολουθείται διακριτικά από μια ακταιωρό της τουρκικής Ακτοφυλακής. «Η φύση των τουρκικών ερευνών δεν μας ανησυχεί, πρόκειται για προσπάθεια καταγραφής του ρήγματος», ανέφερε στο «ΘΕΜΑ» αρμόδια πηγή του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, επισημαίνοντας ότι τμήματα των εργασιών του «Tubitak Marmara», που κινείται με πολύ χαμηλή ταχύτητα μόλις 4 κόμβων, διεξάγονται σε περιοχή πάνω από ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Το κρεσέντο των τουρκικών υπερπτήσεων δείχνει ότι το καθεστώς της Αγκυρας δεν έχει μεταβάλει τις σταθερές επιδιώξεις του για τη δημιουργία τετελεσμένων στο Αιγαίο. Σε μια περίοδο που ο Ταγίπ Ερντογάν και η Τουρκία προβάλλονται ως «έντιμοι διαμεσολαβητές» μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας με σκοπό τον τερματισμό των πολεμικών επιχειρήσεων, η διεθνής κοινότητα μοιάζει να υιοθετεί δημοσίως στάση παρατηρητή.
Στη διπλωματική σφαίρα είναι κοινό μυστικό ότι οι μετοχές της Αγκυρας έχουν ανέβει μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, αν και ο Ερντογάν τηρεί στάση επαμφοτερίζουσα, στηρίζοντας ταυτοχρόνως και τη Μόσχα αλλά και το Κίεβο. «Υπενθυμίζω ότι η Τουρκία δεν έχει ευθυγραμμιστεί με καμία από τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ενωση και όλα τα άλλα μέλη του ΝΑΤΟ. Θέλω απλώς να επισημάνω ότι αυτό δεν συνιστά τυπική συμπεριφορά εκ μέρους μιας χώρας που φιλοδοξεί να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή οικογένεια», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης την Πέμπτη, έχοντας δεξιά του την πρωθυπουργό της Φινλανδίας Σάνα Μαρίν.
O Τουρκικός παροξυσμός sto αποκορύφωμά του: «Μας κατηγορούν ότι η Αθήνα «κατέλαβε» το Μαράθι και εγκαινίασε μονάδα αφαλάτωσης νερού»
Ο απόστρατος αξιωματικός και γεωπολιτικός αναλυτής Γιουμίτ Γιαλίμ, κατηγόρησε τον Τούρκο υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, για … «μειοδοσία» επειδή ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκου έκοψε την «κορδέλα» εγκαινίων στο νησί των πέντε κατοίκων
Τα πρόσφατα εγκαίνια μονάδας αφαλάτωσης στη νησίδα Μαράθι της Πάτμου, παρουσία του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργου Χατζημάρκου, ενόχλησε τον πρώην Γενικό Γραμματέα του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, απόστρατο αξιωματικό και γεωπολιτικό – στρατιωτικό αναλυτή, Γιουμίτ Γιαλίμ, που κατηγόρησε τον Τούρκο υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, για… «μειοδοσία».
Χαρακτηρίζοντας «κατοχικό κυβερνήτη» τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, ο Γιαλίμ έστρεψε τα πυρά του κατά της κυβέρνησης Ερντογάν, επειδή δεν αντιδρά στην «κατάληψη» της νησίδας από την Αθήνα. «Ενθαρρυμένη από την αδράνεια του Ταγίπ Ερντογάν, η Ελλάδα συνεχίζει την εγκατάσταση και τις επενδύσεις στα κατεχόμενα νησιά μας. Η Ελλάδα κατασκεύασε Μονάδα Επεξεργασίας Θαλασσινού Νερού στο Μαράθι Αϊδινίου αξίας 201.500 ευρώ. Με τη λειτουργία του θα καλυφθούν οι απαιτήσεις σε πόσιμο νερό των Ελλήνων πολιτών και των Ελλήνων στρατιωτών που είναι εγκατεστημένοι στο νησί» αναφέρει προκλητικά ο πρώην Γενικός Γραμματέας του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, που χαρακτηρίζει «τουρκικό» το Μαράθι, το οποίο «καταλήφθηκε» από την Ελλάδα το… 2016. «Το νησί Μαράθι Αιδινίου έχει καταχωρηθεί ως τουρκικό στα αρχεία της Τουρκοϊταλικής Συνέλευσης της 4ης Ιανουαρίου 1932 και της Κοινωνίας των Εθνών, αλλα καταλήφθηκε από την Ελλάδα το 2016» λέει.
Ο Γιαλίμ κατηγορεί τον Τούρκο υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, που δεν απέτρεψε την παρουσία του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργου Χατζημάρκου, του δημάρχου Πάτμου Λευτέρη Πέντε και άλλων Ελλήνων αξιωματούχων στο Μαράθι, που τέλεσαν εγκαίνια με τις ευλογίες ιερέα που «διόρισε» το πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης, με τις σημαίες της Ελλάδας, της Ε.Ε. και του Βυζαντίου να κυματίζουν στο νησί. «Ενώ τελούνταν τα εγκαίνια παρουσία Ελλήνων κρατικών αξιωματούχων στο τουρκικό νησί, ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού -που είναι υπεύθυνος για τη διατήρηση της δημόσιας τάξης στα νησιά, παρακολουθούσε την τελετή σαν τουρίστας. Ο Σοϊλού δεν μπορεί να αποπέμψει τον Χατζημάρκο, ούτε να ορίσει διαχειριστή στη θέση του» σχολιάζει προκλητικά ο Τούρκος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής.
Ο Γιουμίτ Γιαλίμ , είναι ένας από τους κύριους εκφραστές του τουρκικού αναθεωρητισμού κατά της χώρας μας. Μέσα από βιβλία, άρθρα, διαλέξεις, συνεντεύξεις στα ΜΜΕ κ.α. ο Γιαλίμ, έχει καταφέρει να επιβάλλει μια σειρά από ακραίες θέσεις, ως επίσημο δόγμα της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής. Ο Γιαλίμ ήταν αυτός που πρώτος έθεσε δημόσια στην Τουρκία, θέμα υποτιθέμενης παράνομης κατοχής από τη χώρα μας νησιών, νησίδων και βραχονησίδων στο Αιγαίο Πέλαγος. Θεωρία που αρχικά υιοθετήθηκε, για πολιτικούς λόγους, από το αντιπολιτευόμενο κεμαλικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) και στη συνέχεια από την τουρκική κυβέρνηση και τον πρόεδρο Ταγίπ Ερτογάν, στο πλαίσιο των νέο-οθωμανικών τους επιδιώξεων. Αν και θεωρείται «κεμαλικός» ο Γιαλίμ κατάφερε -χαϊδεύοντας και τ’ αυτιά των ακραίων εθνικιστών- να επιβάλλει κάποιες από τις μαξιμαλιστικές του θέσεις στην ατζέντα της πολιτικής ζωής της χώρας.
Πηγη: www.protothema.gr / Παναγιώτης Σαββίδης
«Τα τουρκικά μαχητικά περνούν ξυστά πάνω από τα σκάφη μας» λένε ψαράδες από την Κάλυμνο και τη Λέρο
Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA μίλησαν οι κ.κ. Στάθης Γκουλάς και Νίκος Γιαννουκάς, ψαράδες από την Κάλυμνο και τη Λέρο αντίστοιχα, που έρχονται συχνά αντιμέτωποι με τουρκικά αεροσκάφη
Σε νέα περίοδο έντασης έχουν μπει οι σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας, με τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο να ανεβάζουν το θερμόμετρο «στο κόκκινο».
Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA μίλησαν οι κ.κ. Στάθης Γκουλάς και Νίκος Γιαννουκάς, ψαράδες από την Κάλυμνο και τη Λέρο αντίστοιχα, που έρχονται συχνά αντιμέτωποι με τουρκικά αεροσκάφη.
«Είμαστε εν πλω, κατευθυνόμαστε προς τα σύνορα, ανατολικά, προς Αγαθονήσι», είπε ο κ. Γιαννουκάς.
«Οι Τούρκοι κάνουν καθημερινά πτήσεις πάνω από τα νησιά μας, εδώ και 6-7 χρόνια. Πριν δύο ημέρες ψαρεύαμε στα σύνορα στο Αγαθονήσι και είχαμε δύο ζεύγη από τουρκικά μαχητικά που πέρασαν πολύ χαμηλά, με κατεύθυνση προς τη Νάξο. Το φαινόμενο έχει ενταθεί τις τελευταίες ημέρες.
Πετούν πολύ χαμηλά, στα 150-200 μέτρα από τη θάλασσα. Περνούν πάνω από τα σκάφη μας. Σίγουρα αγχωνόμαστε, έχουμε και τα ελικόπτερα που μας παρενοχλούν, γιατί ψαρεύουμε κοντά στα σύνορα Αγαθονήσι, Φαρμακονήσι και Σάμο.
Έχει έρθει τουρκικό ελικόπτερο πάνω από το σκάφος μου, και έχει πετάξει σκοινί, είχαμε τρομοκρατηθεί, δεν ξέραμε τι θα συμβεί», περιέγραψε ο ίδιος.
«Ψαρεύουμε στις ακτές έξω από 1,5 μίλι που μας επιτρέπει ο νόμος. Δεν ξέρουμε τι μπορεί να γίνει, φοβόμαστε και μήπως μας συλλάβουν», είπε ακόμα ο κ. Γιαννουκάς.
«Το φαινόμενο είναι καθημερινό και δε μας ξενίζει. Το ζούμε σε όλο το Αιγαίο. Το ζήσαμε στο πετσί μας και με το Ορούτς Ρέις το 2020. Τότε ήταν ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι. Τώρα φαίνεται ότι προετοιμάζονται πάλι», είπε από την πλευρά του ο κ. Γκουλάς.
Νέες προκλήσεις Ακάρ: Σε επιφυλακή το τουρκικό Ναυτικό – Η Ελλάδα προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα
Δριμεία επίθεση κατά της Ελλάδας εξαπέλυσε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, τονίζοντας πως το τουρκικό Ναυτικό είναι σε επιφυλακή.
«Η Ελλαδα με προβοκάτσιες και ενέργειες σε ασκήσεις προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα. Δεν θα το επιτρέψουμε», ανέφερε ο Ακάρ.
Παράλληλα, συνεχίζοντας τις προκλήσεις, τόνισε πως «σίγουρα θα δείξουμε την αντίδρασή μας ενάντια σε οποιαδήποτε ενέργεια εναντίον μας».
«Η Πολεμική μας Αεροπορία δείχνει την απαραίτητη αντίδραση απέναντι στις παραβιάσεις τους. Το Πολεμικό μας Ναυτικό βρίσκεται ήδη σε επιφυλακή. Κάνουν ό,τι χρειάζεται για να προστατεύσουν και να προστατεύσουν τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες μας», κατέληξε.
Πηγή kathimerini.gr