ΕΟΔΥ: Εγρήγορση για τα Περιστατικά Οξείας Ηπατίτιδας σε παιδιά στο Ηνωμένο Βασίλειο – Τι συμβαίνει στη χώρα μας

0
1582

Επί ποδός είναι ο ΕΟΔΥ μετά τα αλλεπάλληλα περιστατικά Οξείας Ηπατίτιδας στο Ηνωμένο Βασίλειο σε παιδιά. Στη χώρα μας προς ώρας δεν έχει καταγραφεί αύξηση αλλά ο ΕΟΔΥ καλεί τους γιατρούς να είναι σε εγρήγορση και να ενημερώνουν τις αρχές.

Ειδικότερα όπως τονίζει ο ΕΟΔΥ, τις τελευταίες εβδομάδες, παρατηρήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, ένας ασυνήθιστα υψηλός αριθμός περιπτώσεων οξείας ηπατίτιδας, σε παιδιά. Σε κανένα περιστατικό δεν απομονώθηκε ιός ηπατίτιδας (Α έως Ε) και δεν παρατηρήθηκε επιδημιολογική συσχέτιση με ταξίδια. Το κλινικό σύνδρομο εμφανίζεται σε παιδιά ηλικίας έως 16 ετών, κυρίως 2-5 ετών, και περιλαμβάνει σοβαρή οξεία ηπατίτιδα με αξιοσημείωτα αυξημένες τρανσαμινάσες, συχνά με ίκτερο. Σε παιδιά ηλικίας έως 10 ετών, συχνά παρατηρήθηκαν γαστρεντερικά συμπτώματα, συνήθως εμετοί, που προηγήθηκαν του ίκτερου.

Μέχρι τις 8 Απριλίου 2022, είχαν εντοπιστεί 74 κρούσματα, στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ορισμένες περιπτώσεις χρειάστηκαν μεταφορά σε εξειδικευμένες παιδιατρικές ηπατολογικές μονάδες και έξι (6) παιδιά υποβλήθηκαν σε μεταμόσχευση ήπατος. Σύμφωνα με αναφορές των ειδικών μονάδων, έως τις 11 Απριλίου, δεν έχει καταγραφεί κανένας θάνατος.

Από τον εργαστηριακό έλεγχο που έχει έως τώρα πραγματοποιηθεί, έχουν αποκλειστεί οι ιοί ηπατίτιδας (Α έως Ε), ενώ σε κάποιες περιπτώσεις έχει εντοπιστεί ιός SARS-CoV-2 και/ή αδενοϊός, χωρίς όμως να μπορεί να αποσαφηνιστεί μέχρι στιγμής ο τυχόν ρόλος των ιών αυτών στην παθογένεια της ηπατίτιδας που εμφανίζουν τα καταγεγραμμένα περιστατικά. Συνεπώς, υποκείμενη αιτία αυτής της αύξησης, από τις αρχές του 2022, παραμένει επί του παρόντος, άγνωστη. Σε εξέλιξη βρίσκεται περαιτέρω εργαστηριακή διερεύνηση των περιστατικών που εντοπίστηκαν, για πρόσθετες λοιμώξεις, χημικούς παράγοντες και τοξίνες.

Μετά την ανακοίνωση των περιστατικών από τη Μεγάλη Βρετανία, έχουν αναφερθεί:

έως πέντε (5) περιπτώσεις (επιβεβαιωμένες ή πιθανές) οξείας ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας σε παιδιά, στην Ιρλανδία,
τρία (3) επιβεβαιωμένα περιστατικά, στην Ισπανία
τέσσερα (4) περιστατικά, στην Ολλανδία, εκ των οποίων τα τρία (3) χρειάστηκαν μεταμόσχευση ήπατος.
Επίσης, υπάρχουν αναφορές για εννέα (9) κρούσματα ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας σε παιδιά, στις ΗΠΑ, τα οποία επί του παρόντος βρίσκονται υπό διερεύνηση από τις εθνικές αρχές.

Στη χώρα μας, μέχρι στιγμής, δεν έχει αναφερθεί αύξηση κρουσμάτων ηπατίτιδας στα παιδιά, αλλά οι κλινικοί γιατροί καλούνται να είναι σε εγρήγορση για αυτήν την αναδυόμενη κατάσταση, να επαγρυπνούν για την έγκαιρη ανίχνευση παιδιών ηλικίας έως 16 ετών, που παρουσιάζουν σημεία και συμπτώματα ηπατίτιδας, χωρίς σαφή αιτιολογία και σε τέτοια περίπτωση να ενημερώσουν άμεσα τον ΕΟΔΥ.

 

Ο ΕΟΔΥ παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της κατάστασης, βρίσκεται σε συστηματική επικοινωνία με τους ευρωπαϊκούς φορείς Δημόσιας Υγείας, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) και έχει ήδη ενημερώσει σχετικά, όλες τις Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας, τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο καθώς και τις Επιστημονικές Εταιρείες τα μέλη των οποίων ενδέχεται να αντιμετωπίσουν παρόμοια περιστατικά.

 

Ηπατίτιδα: Τι γνωρίζουμε και τι όχι για την επιδημία σε παιδιά – Οι επιστήμονες απαντούν

Ηπατίτιδα: Τι γνωρίζουμε και τι όχι για την επιδημία σε παιδιά – Οι επιστήμονες απαντούν
Στην Ελλάδα δεν έχει εντοπιστεί κάποιο κρούσμα.
AP

Συναγερμός έχει σημάνει σε Ευρώπη αλλά και Αμερική με την επέκταση της μυστηριώδους επιδημίας ηπατίτιδας σε παιδιά.

Το ECDC ήταν το τελευταίο κέντρο ελέγχου που έκρουσε καμπάνακι, τονίζοντας πως στην λίστα με τα κρούσματα εκτός από τη Βρετανία και την Ισπανία, προστίθενται η Δανία, η Ιρλανδία και η Ολλανδία.

Την ίδια ώρα 9 ύποπτα κρούσματα ερευνώνται στην Αλαμπάμα των ΗΠΑ.

Στην Ελλάδα δεν έχει εντοπιστεί κάποιο κρούσμα, ωστόσο οι επιστήμονες είναι σε εγρήγορση ενώ ο ΕΟΔΥ εμφανίζεται καθησυχαστικός, ενημερώνοντας ωστόσο τον ιατρικό κόσμο για τα πιο κοινά συμπτώματα της επικίνδυνης λοίμωξης που εμφανίζεται σε παιδιά.

«Στη χώρα μας δεν έχει αναφερθεί αύξηση κρουσμάτων ηπατίτιδας στα παιδιά, αλλά οι κλινικοί γιατροί καλούνται να είναι σε εγρήγορση γι’ αυτήν την αναδυόμενη κατάσταση και να επαγρυπνούν για την έγκαιρη ανίχνευση παιδιών ηλικίας μικρότερων των 16 ετών, που παρουσιάζουν συμπτώματα ηπατίτιδας, χωρίς σαφή αιτιολογία», αναφέρει ο ΕΟΔΥ σε ανακοίνωσή του προς τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο.

Τα συμπτώματα που προβληματίζουν

Σύμφωνα με το σχετικό έγγραφο της 14ης Απριλίου, τα συμπτώματα που πρέπει να προβληματίσουν γονείς και ιατρούς είναι: ίκτερος, υπέρχρωση ούρων ή/και αποχρωματισμός κοπράνων, κνησμός, αρθραλγία / μυαλγία, πυρετός, ναυτία, εμετός ή κοιλιακό άλγος, λήθαργος ή απώλεια όρεξης, τρανσαμινάση ορού μεγαλύτερη των 500 IU/L.

Ερευνάται η σχέση της ηπατίτιδας με τον κορονοϊό

Σε κάποιες περιπτώσεις έχει εντοπιστεί η ταυτόχρονη παρουσία του SARS-CoV-2 και/ή αδενοϊός, χωρίς όμως να μπορεί να αποσαφηνιστεί μέχρι στιγμής ο τυχόν ρόλος των ιών αυτών στην παθογένεια της ηπατίτιδας.

«Αυτή την στιγμή δεν γνωρίζουμε ποιος είναι ο ιός ή το μικρόβιο που είναι η αιτιολογία αυτής της ηπατίτιδας. Εμείς εδώ, ο ΕΟΔΥ και το Υπουργείο είμαστε σε επιτήρηση και σε επαφή με κέντρα αναφοράς παιδιατρικά σε περίπτωση που αντιμετωπίσουμε τέτοιο κρούσμα. Δεν έχουμε κρούσμα στην χώρα μας αυτή την στιγμή που μιλάμε. Είμαστε σε φάση εγρήγορσης, δεν γνωρίζουμε, επιτηρούμε και αναμένουμε περισσότερα δεδομένα» ανέφερε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης.

Μυστήριο με τα κρούσματα στο εξωτερικό

Για το θέμα που απασχολεί την ιατρική κοινότητα μίλησε ο ιατρός Θεόδωρος Βασιλακόπουλος λέγοντας ότι τα περιστατικά ηπατίτιδας είναι άγνωστης αιτιολογίας.

«Δεν υπάρχει κάποιος από τους γνωστούς ιούς (κορονοϊού) που φταίει. Δεν έχει εμφανιστεί ως παρενέργεια σε παιδιά που έχουν κάνει το εμβόλιο. Η σύνδεση από τη νόσηση των παιδιών από τον κορονοϊό και την ηπατίτιδα δεν είναι τεκμηριωμένη», δήλωσε.

«Θα περιμένουμε τους ειδικούς να διερευνήσουν ένα προς ένα αυτά τα περιστατικά. Σε ορισμένες περιπτώσεις οδήγησαν σε μεταμόσχευση. Θέλει πολύ μεγάλη επιτήρηση», πρόσθεσε ο κ. Βασιλακόπουλος.

Ο ΕΟΔΥ παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της κατάστασης, βρίσκεται σε συστηματική επικοινωνία με τους ευρωπαϊκούς φορείς Δημόσιας Υγείας, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) και έχει ήδη ενημερώσει σχετικά, όλες τα μέλη των οποίων ενδέχεται να αντιμετωπίσουν παρόμοια περιστατικά.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ