Χαλάρωση μέτρων: Όλα όσα αλλάζουν αμέσως μετά το Πάσχα, τι θα γίνει με τι μάσκες

1
1509

Κορονοϊός: Μετά το Πάσχα αναμένεται περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων ενώ το πρόστιμο των μη εμβολιασμένων άνω των 60 φτάνει στο τέλος του.

Σε περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων από το Πάσχα και μετά προσανατολίζεται η κυβέρνηση καθώς οι δείκτες της πανδημίας του κορονοϊού παρουσιάζουν διαρκώς βελτίωση.

Αν και ο οδικός χάρτης θα συζητηθεί τις επόμενες ημέρες από τα μέλη της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, ήδη έχει σκιαγραφηθεί το τι θα αλλάξει από τις αρχές Μαΐου δεδομένων των επιδημιολογικών δεδομένων που βελτιώνονται σταθερά το τελευταίο διάστημα.

Εμβολιασμένοι και μη εμβολιασμένοι πολίτες θα έχουν «ελευθέρας» σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανοιχτούς χώρους, όπως είναι τα θερινά σινεμά και τα θέατρα, οι συναυλίες και οι ανοικτοί χώροι των εστιατορίων χωρίς την επίδειξη του πιστοποιητικών εμβολιασμού, πιστοποιητικών νόσησης ή αρνητικού τεστ.

Δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο, όσο πλησιάζουμε προς το καλοκαίρι, και με τον καιρό σύμμαχο, το περιοριστικό αυτό μέτρο να πάψει να ισχύει και για την είσοδο σε εμπορικά καταστήματα και λιανεμπόριο.

Επίσης, αυτό που αναμένεται να περιλαμβάνεται στο πακέτο χαλάρωσης των μέτρων, θα είναι η σταδιακή μείωση με στόχο την τελική κατάργηση των υποχρεωτικών τεστ (PCR, rapid, self test) σε εργασιακούς χώρους και των self test στα σχολεία.

Τι θα γίνει με την μάσκα

Ωστόσο, εξαίρεση από το πακέτο χαλάρωσης των μέτρων αποτελεί η χρήση μάσκας η οποία φαίνεται πως θα μας συντροφεύει και το καλοκαίρι, αλλά μόνο στους εσωτερικούς χώρους και όπου παρατηρείται συγχρωτισμός στους εξωτερικούς.

Η κατάργηση της μάσκας είναι το μέτρο που δεν θα μας εγκαταλείψει τόσο εύκολα ακόμα και το καλοκαίρι. Εξάλλου, η χρήση της έχει να κάνει μόνο με τους εσωτερικούς χώρους ή όπου υπάρχει συνωστισμός.

Κάτι τέτοιο άλλωστε, τόνισε και ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, με δηλώσεις του, τονίζοντας για το σχετικό μέτρο πως «μπορούμε να είμαστε πιο επιφυλακτικοί. Δεν χρειάζεται να γίνουν γρήγορες κινήσεις»

Έρχεται η 4η δόση

Παράλληλα, μέσα στις επόμενες ημέρες θα κριθεί και το θέμα της 4ης δόσης εμβολιασμού στον γενικό πληθυσμό αλλά και η 3η στα παιδιά. Τόσο το ECDC όσο και ο EMA θα αποφασίσουν πως θα εξελιχθούν τα εμβολιαστικά προγράμματα. Με βάση αυτές τις συστάσεις θα αποφασίσει η κάθε χώρα τόσο για την 4η δόση στον γενικό πληθυσμό, όσο και για την 3η δόση στα παιδιά.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί καμία οριστική απόφαση, ειδικά για την 3η δόση στα παιδιά τα οποία προς στιγμήν θεωρείται ότι καλύπτονται από τις 2 δόσεις του εμβολίου.

Τέλος το πρόστιμο στους μη εμβολιασμένους άνω των 60

Την ίδια ώρα, από την Παρασκευή 15 Απριλίου σταματά η βεβαίωση του διοικητικού πρόστιμου των 100 ευρώ στους μη εμβολιασμένους συμπολίτες μας άνω των 60 ετών, ένα μέτρο το οποίο δεν αποκλείεται να πέσει ξανά στο τραπέζι τον Σεπτέμβριο.

Διαβάστε επίσης:

Η απόλυτη τρέλα στη Σαγκάη: Σκοτώνουν κατοικίδια ασθενών με Covid – Αυξήθηκαν οι αυτοκτονίες

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ