Υπέρογκες αυξήσεις στους λογαριασμούς… Οι έλεγχοι που πρέπει να γίνουν

0
152

ΥΠΕΡΟΓΚΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΚΟΣΤΟΥΣ  ΣΤΟΥΣ  ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΧΡΕΩΣΕΙΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ Κ.ΛΠ.

 

Η ΚΑΤΩΘΙ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΕΣΤΑΛΗ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ

ΜΕ ΤΟ ΑΜΕΣΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΗΣ ΛΗΨΕΩΣ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΓΚΡΑΤΗΣΗ ΤΩΝ  ΥΠΕΡΟΓΚΩΝ ΑΥΞΗΣΕΩΝ ΚΟΣΤΟΥΣ  ΣΤΟΥΣ  ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΧΡΕΩΣΕΙΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ Κ.ΛΠ.

 

 

Αξιότιμα μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου , σας απευθύνουμε την παρούσα επιστολή σε συνέχεια της προηγούμενης με ημερομηνία 9/3/2022 που αναφερόταν στις υπέρογκες αυξήσεις κόστους στις πάσης φύσεως και μορφής χρεώσεις που αφορούν τους παρόχους ενέργειας.

 

Με βάση την ανάλυση των μέχρι σήμερα δεδομένων , προκύπτει ότι αντιμετωπίζουμε ένα μοναδικά ιστορικό μείγμα που δεν έχει εμφανιστεί ποτέ μέχρι σήμερα στην ιστορική διαδρομή.

 

Πλέον συγκεκριμένα , λόγω του γεγονότος ότι η σημερινή ενεργειακή κρίση ταυτίζεται με την αντίστοιχη πετρελαϊκή κρίση του 1974-1975 , επισημαίνουμε ότι  υπάρχουν σημαντικότατες ειδοποιές διαφορές . Το 1974-75 η τότε ενεργειακή κρίση ήταν καθαρά πετρελαϊκή και συνέβη σε μία ιστορική στιγμή όπου παγκοσμίως γεωπολιτικά υπήρχε σταθερότητα λόγω της υπάρξεως των δύο τότε γεωστρατηγικών μπλοκ του ΝΑΤΟ  και του Συμφώνου της Βαρσοβίας  παρά δε τα ανωτέρω, διήρκησε χρονικά περίπου μια δεκαετία και εκτόξευσε τον πληθωρισμό σε ποσοστά της τάξεως του 25 έως 30%.

Ερχόμενοι στο σήμερα και κάνοντας ανάλυση στο μοναδικά ιστορικό μείγμα της κρίσης που βιώνουμε διαπιστώνουμε τα κάτωθι :

 

  1. Αντιμετωπίζουμε μια καθετοποιημένη ενεργειακή κρίση με επιπτώσεις στην ηλεκτρική ενέργεια, στο φυσικό αέριο, στο πετρέλαιο θέρμανσης, στο πετρέλαιο κίνησης, στη βενζίνη, στα ναυτιλιακά και αεροπορικά καύσιμα.
  2. Ταυτόχρονη ύπαρξη πληθωρισμού ή στασιμοπληθωρισμού δηλαδή, η ύπαρξη του πληθωρισμού να συμπίπτει με την απουσία ανάπτυξης ή με την παρουσία  αναιμικής ανάπτυξης.
  3. Εισερχόμαστε στο τρίτο χρόνο της υπάρξεως της πανδημίας του COVID -19 (ιστορικά οι πανδημίες έπονται των πολεμικών συρράξεων και συγκρούσεων. Για πρώτη φορά ιστορικά, η πανδημία προηγήθηκε)
  4. Βρίσκεται σε εξέλιξη η μεγαλύτερη πολεμική σύρραξη σε ευρωπαϊκό έδαφος μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
  5. Βρισκόμαστε σε μία παγκόσμια γεωπολιτική και γεωστρατηγική αστάθεια λόγω της κατάρρευσης των δύο παλαιών πόλων του παγκοσμίου συστήματος και της ανάδυσης ενός καινούργιου πολυπολικού κόσμου εν μέσω συγκρούσεων και αναταραχών που ακόμα το αποτύπωμα του βρίσκεται σε διαμόρφωση
  6. Βρισκόμαστε εν μέσω μετάβασης από τις παλαιές μορφές ενέργειας στην πράσινη ενέργεια.
  7. Βρισκόμαστε εν μέσω μια επερχόμενης επισιτιστικής κρίσης που θα επηρεάσει πρωτίστως τις υπό ανάπτυξη και αναπτυσσόμενες χώρες και ασφαλέστατα την ευρωπαϊκή ήπειρο.

 

Όλα τα ανωτέρω όχι απλά προϊδεάζουν αλλά με βεβαιότητα συνηγορούν ότι η παρούσα ενεργειακή κρίση θα είναι πολυμορφική και θα έχει και συνέχεια και διάρκεια.

 

Ήδη τα πρώτα αποτυπώματα εμφανίζονται :

α) με την αύξηση του κόστους των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων

β) με την αύξηση του κόστους των αεροπορικών εισιτηρίων από Γερμανία προς Ελλάδα γεγονός που σίγουρα θα επηρεάσει την τουριστική κίνηση στη χώρα μας.

 

Η Εθνική Ομοσπονδία με πλήρη υπευθυνότητα ενόψει των κρίσιμων ιστορικά στιγμών που βιώνουμε χαιρετίζει κάθε μέτρο που λαμβάνεται από την Ελληνική Κυβέρνηση αλλά και κάθε πρόταση που διατυπώνεται από τα πολιτικά κόμματα ότι είναι προς την σωστή κατεύθυνση.

Όμως, ενόψει των παραπάνω, διατυπώνει τις κάτωθι προτάσεις προκειμένου και να συμβάλει στην κοινή προσπάθεια αλλά και να υιοθετηθούν από τον πολιτικό κόσμο.

 

Είναι κοινή διαπίστωση αλλά και δεδομένο, ότι τόσο στις τιμές λιανικής όσο και στις τιμές χονδρικής πάσης φύσεως και μορφής ενέργειας τόσο από τους παραγωγούς όσο και από τους παρόχους υπάρχουν κρούσματα αισχροκέρδειας. Ως εκ τούτου προτείνεται υπό την εποπτεία της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων και Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής των Ελλήνων και με την άμεση συνεργεία και δραστηριοποίηση των αρμόδιων διοικητικών και εποπτικών αρχών ήτοι : α) ΡΑΕ – ρυθμιστική αρχή ενέργειας ,  β) Επιτροπή Ανταγωνισμού, γ) Γενική Γραμματεία Καταναλωτή – Υπουργείο Ανάπτυξης και δ) Εισαγγελικές Αρχές της χώρας όπως προβαίνουν  σε συνεχείς ελέγχους στην αγορά ενέργειας για να διαπιστώνεται πως προκύπτει η τελική τιμή μονάδας που πληρώνει είτε ο οικιακός είτε ο βιομηχανικός είτε ο επιχειρηματικός καταναλωτής.

 

Ο έλεγχος θα πρέπει να επικεντρώνεται στα ακόλουθα σημεία :

Α) τιμή αγοράς από τους προμηθευτές εξωτερικού ως προς το πετρέλαιο – φυσικό αέριο είτε μεταφέρεται μέσω πλοίων είτε μέσω αγωγών (LNGLPG ) σχιστολιθικό αέριο – ηλεκτρική ενέργεια.

Β) διαμορφούμενη τιμή πώλησης της χονδρικής είτε προς παρόχους είτε προς προμηθευτές

Γ) διαμορφούμενη τιμή πώλησης στους τελικούς χρήστες που είναι οι οικιακοί , βιομηχανικοί, επιχειρηματικοί καταναλωτές δηλαδή, τιμές λιανικής.

 

Με βάση τα ανωτέρω το επιστημονικό επιτελείο της Εθνικής Ομοσπονδίας διατηρεί την ακράδαντη βεβαιότητα και πεποίθηση ότι θα συγκρατηθούν σε σημαντικό βαθμό οι τιμές διαμόρφωσης της  ενέργειας στις προεπιγραφόμενες βαθμίδες Β και Γ.

 

ΑΝΑΦΕΡΟΥΜΕ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΣΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΚΗ ΙΤΑΛΙΑ ΟΠΟΥ ΜΕ ΕΝΤΟΛΗ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΟΙ ΙΤΑΛΙΚΕΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΔΙΕΝΕΡΓΟΥΝ ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΣΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΘΑ ΔΙΑΡΚΕΣΕΙ Η ΚΑΘΕΤΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΡΙΣΗ.

 

Καλούμε το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων και των φορέων της χώρας να συνεργαστούν προκειμένου να αντιμετωπιστούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα πρωτοφανή ιστορικά δεδομένα που βιώνουμε.

 

 

 

 

-Ο-

ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΚΡΗΤΙΚΟΣ Σ. ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

6984065243

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ