Το παρασκήνιο και οι εκπλήξεις των φετινών κρίσεων στις ΕΔ

0
1092

ΣΤΟΝ ΑΠΟΗΧΟ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ, ΧΩΡΙΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΕΣ ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ

Του ΛΕΩΝΙΔΑ Σ. ΜΠΛΑΒΕΡΗ – lsblav@gmail.com – ΠΗΓΗ: ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 12/03/2022 – [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Ολοκληρώθηκαν οι ετήσιες τακτικές και έκτακτες κρίσεις στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, ώστε να προκύψουν τα νέα Ανώτατα Συμβούλια των Κλάδων, που εν συνεχεία έκαναν τις υπόλοιπες κρίσεις, στον απόηχο των εξελίξεων της Ουκρανίας και με το βλέμμα στο εγγύς μέλλον.

Η πολιτική βούληση της κυβέρνησης, διά του ΥΠΕΘΑ, Νίκου Παναγιωτόπουλου ήταν, ακριβώς λόγω της περιόδου που διέρχεται η χώρα αλλά και των όσων συμβαίνουν στον άμεσο περίγυρο του στρατηγικού ενδιαφέροντος της (Βαλκάνια, Κύπρος, Ανατολική Μεσόγειος), οι κρίσεις να είναι οι απολύτως απαραίτητες και να μην επιχειρηθούν «καρατομήσεις». Το μήνυμα αυτό πέρασε και στις στρατιωτικές ηγεσίες των Κλάδων και το τελικό αποτέλεσμα φάνηκε από τις αποφάσεις.

Αυτή η πρώτη φάση των φετινών κρίσεων πραγματοποιήθηκε χωρίς εκπλήξεις και με «λελογισμένες» αποστρατείες όσων ήταν απολύτως απαραίτητο, για να μην μπλοκαριστεί η επετηρίδα των Κλάδων με αποφάσεις του Συμβουλίου Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ), που συνήλθε υπό την προεδρία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, και με τη συμμετοχή των Αρχηγών ΓΕΣ, Αντιστρατήγου Χαράλαμπου Λαλούση, ΓΕΝ, Αντιναυάρχου Στυλιανού Πετράκη, ΓΕΑ, Αντιπτεράρχου (I) Θεμιστοκλή Μπουρολιά, και υπηρεσιακών παραγόντων.

  • Στο Πολεμικό Ναυτικό παρέμεινε για τρίτη χρονιά ο άκρως πετυχημένος Αρχηγός Στόλου, Αντιναύαρχος Παναγιώτης Λυμπέρης, παρά τις αντιδράσεις που συνάντησε, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, η απόφαση αυτή στο ΣΑΓΕ από συγκεκριμένη πλευρά, ενώ παρέμεινε επίσης ο Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ, Αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης, στενότατος συνεργάτης του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ. Οι δύο αυτές παραμονές είχαν ως αποτέλεσμα να μην αποστρατευθεί φέτος ουδείς Αντιναύαρχος μάχιμος, ει μη μόνον ένας Αντιναύαρχος μηχανικός, ο επί διετία πετυχημένος διοικητής Διοικητικής Μερίμνης Ναυτικού, Γεώργιος Μπαμπλένης, και στη θέση του να προαχθεί ο Αντιναύαρχος (Μ) Χαρίλαος Παπαδημητρίου. Παρέμειναν επίσης άλλοι τέσσερις Υποναύαρχοι μάχιμοι. Αποστρατεύτηκαν ακόμα τρεις Υποναύαρχοι, εκ των οποίων ο επί διετία Διοικητής της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, Υποναύαρχος Ιωάννης Καλογερόπουλος, είναι μια ξεχωριστή περίπτωση για καθαρώς προσωπικούς λόγους, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε και την παραίτηση του μέχρι προ 20ημέρου περίπου Υποδιοικητή της Διοικήσεως Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ, Υποναυάρχου Στυλιανού Κωστάλα.
  • Στον Στρατό Ξηράς αποστρατεύτηκαν τέσσερις Αντιστράτηγοι, ενώ αυξήθηκαν οι θέσεις των Αντιστρατήγων κατά μία με το «σπάσιμο» της θέσεως του στρατιωτικού εκπροσώπου της Ελλάδος σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, που έως τώρα αμφότερες κατέχονταν από τον επανελθόντα από την αποστρατεία Αντιναύαρχο Ιωάννη Παυλόπουλο. Όμως οι τελευταίες δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία και οι συνακόλουθες, εντονότατες δραστηριοποιήσεις ΝΑΤΟ και Ε.Ε. φαίνεται πως απαιτούσαν το «σπάσιμο» των δύο θέσεων, που έτσι και αλλιώς τυπικώς υπήρχαν και δεν δημιουργήθηκαν τώρα, με την παρουσία δύο προσώπων.

ΣΠΑΝΙΟ

Η έκπληξη ωστόσο προέρχεται από το γεγονός ότι για τη θέση αυτή προκρίθηκε εν ενεργεία ανώτατος αξιωματικός και όχι κάποιος «επανελθών» – όχι απαγορευμένο βεβαίως, αλλά σπάνιο γεγονός, που επέφερε την κατά μία θέση αύξηση των Αντιστρατήγων. Έτσι, λοιπόν, το ΣΑΓΕ αποφάσισε την τοποθέτηση του έως τώρα Διοικητή της 1ης Στρατιάς, Αντιστρατήγου Πέτρου Δεμέστιχα, ως ΣΑ/ΣΕΒΑΣ, στη θέση του μόνιμου στρατιωτικού αντιπροσώπου της Ελλάδος στο ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες. Επίσης «προήχθησαν» κατά θέση οι ήδη Αντιστράτηγοι Νικόλαος Φλάρης (Γενικός Επιθεωρητής Στρατού – Διοικητής Δόγματος Εκπαιδεύσεως), Άγγελος Χουδελούδης (Διοικητής 1ης Στρατιάς), Αναστάσιος Σπανός (Διοικητής ΣΕΘΑ), ο νεοπροαχθείς Δημήτριος Χούπης, προερχόμενος από τις Διαβιβάσεις, αλλά έχοντας μακρά θητεία στις Ειδικές Δυνάμεις, Αρχηγός Τάξεως 1987 της Σχολής Ευελπίδων (Διοικητής ΑΣΔΕΝ), Ιωάννης Τσιόπλος (Διοικητής Δ’ Σ.Σ.), Γεώργιος Κωστίδης (Διοικητής ΑΣΔΥΣ), Δημόκριτος Κωνσταντάκος (Επιτελάρχης ΓΕΣ) και Σωτήριος Κωστάκογλου (Διοικητής Γ’ Σ.Σ./NRDC-GR). Παρέμειναν στη θέση τους οι Αντιστράτηγοι Γεώργιος Τσιτσικώστας (Διοικητής ΔΕΠ) και Γεώργιος Κέλλης (Υπαρχηγός ΓΕΣ). Τέσσερις των Ειδικών Δυνάμεων, εκ των οποίων τρεις και βατραχάνθρωποι, δηλαδή του ιδίου πνεύματος και φιλοσοφίας με τον Στρατηγό Φλώρο.

  • Στην Πολεμική Αεροπορία παρέμεινε, φυσικά, ως Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας, ο Αντιπτέραρχος (I) Γεώργιος Φασούλας, ο οποίος είχε επιλεγεί προ μηνός περίπου, ενώ προήχθησαν σε Αντιπτεράρχους (I) οι Υποπτέραρχοι (I) Πέτρος Χατζήρης, ως Διοικητής της Διοικήσεως Αεροπορικού Υλικού, και Κωνσταντίνος Κελλάρης, ως Επιτελάρχης ΓΕΕΘΑ, με τον Αντιπτέραρχο (ΜΑ) Γεώργιο Καραδήμα ως Γενικό Επιθεωρητή ΓΕΑ, ενώ διατηρήθηκαν και άλλοι πέντε Υποπτέραρχοι ιπτάμενοι.

Οι προαναφερθείσες εξελίξεις έχουν ως αποτέλεσμα να έχουν εξαιρετικά «πλασαρίσματα» για τις επόμενες κρίσεις του 2023 εξαιρετικοί αξιωματικοί, στενοί συνεργάτες του Στρατηγού Φλώρου, καθώς του χρόνου συμπληρώνουν την ανώτατη προβλεπόμενη τριετία στο σημερινό αξίωμά τους οι νυν Αρχηγοί ΓΕΣ και ΓΕΝ, ενώ μπορεί να υπάρξουν εξελίξεις και στο θέμα της Κύπρου, με την ανάγκη επιλογής -τότε- και νέου Αρχηγού ΓΕΕΦ.

Ολοκληρώθηκαν οι τακτικές και έκτακτες κρίσεις των ανωτάτων αξιωματικών και των Συνταγματαρχών του Στρατού Ξηράς

Σε διαδοχικές συνεδριάσεις του το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο (ΑΣΣ), το ανώτατο συλλογικό όργανο αποφάσεων του Στρατού Ξηράς, που συνήλθε όλη την εβδομάδα υπό την προεδρία του Αρχηγού ΓΕΣ Αντιστρατήγου Χαράλαμπου Λαλούση, έκρινε τους αξιωματικούς, με τις αποφάσεις του να δημοσιοποιούνται την Παρασκευή το βράδυ και το Σάββατο το πρωί, ως ακολούθως:

Στο πλαίσιο των ετήσιων τακτικών κρίσεων στο βαθμό του Υποστρατήγου Όπλων και Σωμάτων το ΑΣΣ έκρινε διατηρητέους 22 Υποστρατήγους Όπλων και 3 Υποστρατήγους Σωμάτων, ενώ ως «ευδοκίμως τερματίσαντες τη σταδιοδρομία τους» 9 Υποστρατήγους Όπλων και 4 Υποστρατήγους Σωμάτων.

Κατά τις έκτακτες κρίσεις Ταξιαρχών Όπλων και Σωμάτων το ΑΣΣ έκρινε προακτέους κατ’ εκλογή 19 Ταξιάρχους Όπλων και 5 Ταξιάρχους Σωμάτων.

Παράλληλα έκρινε «διατηρητέο στον αυτό βαθμό» 1 Ταξίαρχο Όπλων.

Στο πλαίσιο των ετήσιων τακτικών κρίσεων το ΑΣΣ έκρινε τους αξιωματικούς στο βαθμό του Συνταγματάρχη Όπλων και Σωμάτων, ως εξής:

Ως «Διατηρητέους» 87 συνταγματάρχες Όπλων και 203 συνταγματάρχες Σωμάτων, 1 συνταγματάρχη Όπλων Eλαφράς Υπηρεσίας και 1 Συνταγματάρχη Σωμάτων Ελαφράς Υπηρεσίας, 46 συνταγματάρχες Όπλων Εκτός Οργανικών Θέσεων (ΕΟΘ) και 18 συνταγματάρχες Σωμάτων ΕΟΘ, 7 Μη διατηρητέους συνταγματάρχες Όπλων ΕΟΘ. Επίσης έκρινε ως «Ευδοκίμως τερματίσαντες τη σταδιοδρομία τους» 14 συνταγματάρχες Όπλων και 8 συνταγματάρχες Σωμάτων, καθώς και 1 συνταγματάρχη Σωμάτων Ελαφράς Υπηρεσίας.

Ακόμα, στο πλαίσιο των ετήσεων κρίσεων , το ΑΣΣ έκρινε «προακτέους κατ’ εκλογή» 42 συνταγματάρχες Όπλων, 7 συνταγματάρχες Σωμάτων και 1 συνταγματάρχη Οικονομικού, ενώ έκρινε «διατηρητέους στον αυτό βαθμό» 24 συνταγματάρχες Όπλων, 3 συνταγματάρχες Σωμάτων, 6 συνταγματάρχες Οικονομικού, ενώ έκρινε 1 συνταγματάρχη Όπλων ως «ευδοκίμως τερματίσαντα τη σταδιοδρομία του».

«Χειρουργικές» οι κρίσεις στο Στράτευμα

ΠΗΓΗ: ΒτΚ 12/03/2022 – Κ.Δ.Μ. – [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Χειρουργικές επεμβάσεις έγιναν στις κρίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις, οι οποίες ξεκίνησαν την περασμένη Τρίτη. Υπήρξαν ορισμένες εκπλήξεις, αλλά λίγες σχετικά αποστρατείες, ενώ γενικώς δεν υπήρξαν γκρίνιες και δυσαρέσκειες. Το αξιοσημείωτο της όλης ιστορίας είναι πως ο κορμός της ηγεσίας δεν άλλαξε, ενώ η άποψη του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κ. Φλώρου είναι πως δεν χρειάζονται ριζικές αλλαγές, αλλά αλλαγές με στόχευση και γνώμονα τη διατήρηση της ηρεμίας και της επιχειρησιακής επάρκειας.

Έκπληξη αποτέλεσε, πάντως, η αποστρατεία ενός στενού συνεργάτη του κ. Φλώρου, του επιτελάρχη του ΓΕΣ Αντιστράτηγου Παπαναγνώστου, ενώ σε Αεροπορία και Ναυτικό, λιγότερες ήταν οι αλλαγές. Ο κ. Παπαναγνώστου προέρχεται από την Αεροπορία Στρατού και πηγή μας στο Πεντάγωνο μας είπε ότι ήταν φυσιολογική η αποστρατεία του, την οποία είχε μάθει από την περασμένη Πέμπτη.

Ο Αρχηγός του ΓΕΝ Στέλιος Πετράκης κράτησε αλώβητο τον πυρήνα της ηγεσίας του Π.Ν., ενώ προχώρησε σε λίγες αποστρατείες ώστε να μην διαταραχθούν οι ισορροπίες. Το ότι παρέμεινε ο Αρχηγός Στόλου Αντιναύαρχος Λυμπέρης καταγράφεται στα θετικά των κρίσεων, όπως επίσης το ότι η κυβέρνηση έμεινε εκτός όλων των ζυμώσεων και άφησε τους στρατιωτικούς Αρχηγούς να κάνουν απερίσπαστοι τη δουλειά τους.

Μέσα στο Στρατό Ξηράς αναδεικνύονται δύο πιθανοί «επόμενοι Αρχηγοί ΓΕΣ». Οι Αντιστράτηγοι Δεμέστιχας και Φλάρης (ΣΕΒΑΣ και ΓΕΠΣ, αντίστοιχα πλέον).

Παρέμεινε ο πυρήνας

Να σημειώσουμε μερικά ονόματα αξιωματικών που έφυγαν. Εκτός από τον κ. Παπαναγνώστου, έφυγαν οι Αντιστράτηγοι Ιλαρίδης, Κακαβάς και Γριμπίρης, ενώ αξιοσημείωτη (για όσους γνωρίζουν τα ενδότερα) είναι η παραμονή του επικεφαλής της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου Αντιστράτηγου Γιώργου Τσιτσικώστα. Να τονιστεί ότι η πρόσφατη αποστρατεία του Αντιναυάρχου Κωστάλα από τη ΔΕΠ προκάλεσε αναταράξεις. Ο Τσιτσικώστας, πάντως, θεωρείται ένας εκ των αξιοτέρων αξιωματικών, με μεγάλη θητεία στις Ειδικές Δυνάμεις. Το ΚΥΣΕΑ τοποθέτησε τους Αντιστράτηγους Άγγελο Χουδελούδη ως Διοικητή 1ης Στρατιάς, Αναστάσιο Σπανό ως Διοικητή ΣΕΘΑ, Δημήτριο Χούπη ως Διοικητή ΑΣΔΕΝ, Ιωάννη Τσιόπλο ως Διοικητή Δ’ Σ.Σ. Γεώργιο Κωστίδη ως Διοικητή ΑΣΔΥΣ, Δημόκριτο Κωνσταντάκο ως Επιτελάρχη ΓΕΣ, και τον Αντιστράτηγο Σωτήριο Κωστάκογλου ως Διοικητή Γ’ Σ.Σ. Επίσης, στο Π.Ν. παρέμεινε ο Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ Αντιναύαρχος Δρυμούσης.

staratalogia.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ