Το ενδεχόμενο η Ρωσία να εισβάλει στην Ουκρανία έχει δημιουργήσει τεράστια πολιτική κρίση, ενώ τα οικονομικά προβλήματα αρχίζουν και φουντώνουν, ιδιαίτερα στο τομέα των τροφίμων και του σιταριού, όπου ούτως ή άλλως οι τιμές ανέβαιναν, λόγω της ακρίβειας που έφερε η πανδημία.
Δημοσίευμα του reuters.com, αναφέρει ότι οι παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές κατρακύλησαν, ενώ η κλιμάκωση της έντασης είναι πιθανό να αναγκάσει τους αγοραστές σιταριού, καλαμποκιού και ηλιέλαιου να αναζητήσουν εναλλακτικές λύσεις, ανεβάζοντας τις παγκόσμιες τιμές κοντά στα υψηλά πολλών ετών.
Σύμφωνα με αναλυτές και εμπόρους, το καλαμπόκι έφτασε σε υψηλό επτά μηνών, ενώ τα τρία βασικά συστατικά τροφίμων και ζωοτροφών έχουν αυξηθεί κατά 40% από τα χαμηλά του 2021, λόγω της μείωσης της παγκόσμιας παραγωγής και της ισχυρής ζήτησης.
Ο ρόλος της Μαύρης Θάλασσας
Αναφορές από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ σημειώνουν ότι η Ρωσία συγκεντρώνει στρατεύματα στα σύνορα με την Ουκρανία, όμως επίσημα έχει επιβεβαιωθεί πως ρωσικό ναυτικό έχει βγει στη Μαύρη Θάλασσα.
«Υπάρχουν ήδη διακοπές στον εφοδιασμό», είπε ένας έμπορος στο Reuters και επισήμανε ότι «τα πλοία αποφεύγουν να εισέλθουν στη Μαύρη Θάλασσα λόγω του κινδύνου πολέμου».
Με τις δύο χώρες να αντιπροσωπεύουν περίπου το 29% των παγκόσμιων εξαγωγών σιταριού, το 19% των παγκόσμιων προμηθειών καλαμποκιού και το 80% των παγκόσμιων εξαγωγών ηλιελαίου, οι έμποροι ανησυχούν ότι οποιαδήποτε στρατιωτική δέσμευση θα μπορούσε να επηρεάσει την κίνηση των καλλιεργειών και να προκαλέσει μαζικό αγώνα από τους εισαγωγείς για την αντικατάσταση των προμηθειών από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.
«Οι διακοπές στον εφοδιασμό από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας θα επηρεάσουν τη συνολική παγκόσμια διαθεσιμότητα», δήλωσε ο Phin Ziebell, οικονομολόγος αγροτικών επιχειρήσεων στην Εθνική Τράπεζα της Αυστραλίας.
Στα 2 ευρώ το ψωμί
Το ρεπορτάζ για το δελτίο ειδήσεων του Alpha αναφέρει ότι το ψωμί μπορεί να αγγίξει το 1.80 ή 2 ευρώ, λόγω της κρίσης στην Ουκρανία. Χαρακτηριστικά, μέσα σε ένα μήνα η τιμή του καλαμποκιού αυξήθηκε 8,77% και το σιτάρι 5,51%, αναφέρει το ρεπορτάζ.
Επίσης, παραγωγοί που μίλησαν στη κάμερα του δελτίου, σημείωσαν ότι οι ανατιμήσεις θα έρθουν από το καλοκαίρι, ενώ η ακρίβεια θα ακριβύνει το ζυμάρι, ακόμη και το σανό.
Μέχρι στιγμής, οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων κυμαίνονται ήδη κοντά στα υψηλά των τελευταίων 10 ετών, λόγω της ισχυρής ζήτησης για σιτάρι και γαλακτοκομικά προϊόντα, σύμφωνα με την υπηρεσία τροφίμων του ΟΗΕ.