Νίκος Σταμ. Μανούσης στην «Καθημερινή» της Κυριακής: Μια πανδημία μέσα στην Πανδημία. Ο καθοριστικός ρόλος της παιδείας

2
1504

Σχετίζεται η πρόσφατη έξαρση της βίας με την πανδημία και πώς; Τι να περιμένουμε μετά το τέλος της πανδημίας;

Ο καθοριστικός ρόλος της παιδείας
Η Καθημερινή13 Φεβ. 2022 Νίκος Στ. Μανούσης* * Ψυχίατρος – Νευρολόγος.
Βία, λέξη με πολλές εκφάνσεις που μετασχηματίζεται: στην οικογένεια, στο σχολείο, στα γήπεδα, στην κοινωνία εν γένει. Διαχρονικό φαινόμενο παγκόσμιας εμβέλειας και δύσκολα μετρήσιμο. Ζούμε σε μια περίοδο μεγάλης κοινωνικής έντασης, με τα περιστατικά βίας στην περίοδο της πανδημίας να έχουν αυξηθεί δραματικά. Τα εργαλεία και οι μέθοδοι αποτροπής της εξάπλωσης του ιού (παρατεταμένη καραντίνα, κοινωνική απομόνωση, κλείσιμο επιχειρήσεων, τηλεργασία), η οικονομική στενότητα και η ανασφάλεια έχουν δημιουργήσει ευκαιρίες για κατάχρηση της βίας. Καθοριστικός και καθόλου αμελητέος είναι και ο παράγοντας της ακόμα πιο διαδομένης, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, χρήσης του Διαδικτύου. Eνας μεγάλος όγκος παραπληροφόρησης διαδίδεται εκεί και οι εικονικές κοινότητες δημιουργούν έντονες συνθήκες πόλωσης, επηρεάζοντας ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
Οπως σε όλες τις ακραίες κοινωνικές συνθήκες, έτσι και η πανδημία έχει επιδεινώσει το άγχος, προκαλώντας προβλήματα ψυχικής υγείας και καλλιεργώντας ξεσπάσματα βίας. Ο βίαιος άνθρωπος δεν έχει αναπτύξει τις κατάλληλες κοινωνικές δεξιότητες, που να επιτρέπουν την ήπια εξωτερίκευση του θυμού του, τη διαχείριση του στρες του, με συνέπεια να εμφανίζει συχνά διαταραχές στη συμπεριφορά του και να διαταράσσεται η αρμονική του συνύπαρξη με τους συνανθρώπους του. Η επόμενη μέρα, της επιστροφής στην κανονικότητα, είναι το μεγάλο στοίχημα γιατί οφείλουμε ως κοινωνία που βαδίζει στην τέταρτη βιομηχανική επανάσταση να προσπαθήσουμε να εξαλείψουμε τα περιστατικά βίας. Η παιδεία είναι εκείνη που από νωρίς, από την παιδική κιόλας ηλικία, πρέπει να περάσει το μήνυμα στους αυριανούς πολίτες ότι η βία σε μια ευνομούμενη κοινωνία δεν έχει θέση.

 

Νίκος Στ. Μανούσης

Νευρολόγος – Ψυχίατρος                             π. Επιστημονικός Διευθυντής ψυχιατρικής κλινικής «ΓΑΛΗΝΗ»

π. Πρόεδρος της Ένωσης ΚΩΩΝ Αθηνών

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Έτσι ακριβώς γιατρέ. Υπάρχει έλλειψη
    σωστής παιδείας σεβασμού προς τον διπλανό μας τον σύντροφο τον γείτονα τον συνάνθρωπο μας. Δεν έχουμε αξιοπρέπεια ώστε να διαχειριζόμαστε το θυμό το μίσος την αντιζηλία τον φθόνο τα πάθη και την στιγμιαία οργή μας. Μπορεί τα ανθρωποειδή να χρησιμοποιούν άριστα το μυαλό τους στην επιστήμη όμως μας τρομάζει η δύναμη τους να κάνουν τα πιο φρικτά εγκλήματα.

  2. Πολύ σωστά κ.Μανούση. Με την ιδιότητά μου και ως εκπαιδευτικού, μου επιτρέπεται να θέσουμε πρωτίστως ρητορικά ένα ερώτημα: » Η σημερινή κοινωνία είναι επαρκώς ευνομούμενη, ώστε να τύχει προβολής της και προς παραδειγματισμό από την παιδεία; » ( https://www.capital.gr/o-petros-lazos-grafei/3597695/eunomoumeni-politeia )

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ