Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης από το υπουργείο Υγείας για την πορεία της πανδημίας στη χώρα, τέθηκε ερώτημα προς τον Καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων κ. Γκίκα Μαγιορκίνη, σχετικά με τη νέα μετάλλαξη «Όμικρον 2» και τι δεδομένα υπάρχουν.
Ο ίδιος απάντησε ότι η συγκεκριμένη υποπαραλλαγή είναι γνωστή στο Υπ. Υγείας από τον Δεκέμβριο. Δεν αποτελεί ακριβώς νέο στέλεχος ιού.
Συγκεκριμένα, όπως δείχνουν τα ως τώρα στοιχεία η μετάλλαξη «Όμικρον», που επικρατεί πλέον πανευρωπαϊκά έχει 2 κλάδους. Ο ένας είναι αυτός που γνωρίζουμε και ο άλλος είναι ο λεγόμενος στην επιστημονική κοινότητα «Stelth-ΘΕΣΗ 67».
Ο συγκεκριμένος κλάδος εμφανίστηκε σε μεμονωμένες περιπτώσεις στη Νορβηγία.
Ακόμη όμως -όπως είπε ο κ. Μαγιορκίνης- δεν έχουμε στοιχεία που να τον χαρακτηρίζουν ως νέα μετάλλαξη και βεβαίως, δεν μπορεί να γίνει λόγος περί της μεταδοτικότητάς του.
«Δεν έχουμε αρκετές αναφορές», πρόσθεσε. Το παρακολουθούμε.
Τι λένε για τη μετάλλαξη «Όμικρον 2»
Δημοσιογραφικές «πηγές» ωστόσο αναφέρουν ότι η «Όμικρον 2» εμφανίστηκε στη Δανία, το Ισραήλ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Στη Μεγάλη Βρετανία εντοπίστηκαν ήδη 53 κρούσματα με Όμικρον 2 και 20 είναι καταγεγραμμένα στο Ισραήλ, με τις πρώτες μελέτες να δείχνουν ότι είναι πιο μεταδοτική από την αρχική μετάλλαξη.
Οι μελέτες για την Ομικρον2 προφανώς μόλις ξεκινούν και πολύ λίγα είναι γνωστά για αυτήν την «παραλλαγή της παραλλαγής», λέει ο Ιταλός επιδημιολόγος Ρομπέρτο Κάουντα, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Cattolica del Sacro Cuore και διευθυντής της Μονάδας Λοιμωδών Νοσημάτων στο Νοσοκομείο Gemelli. Ο Ιταλός επιδημιολόγος αρχίζει να υποθέτει πάντως ότι μπορεί να είναι ακόμη πιο επιθετική από την Όμικρον 1, επειδή θα περιέχει περισσότερες μεταλλάξεις. Το ενθαρρυντικό είναι πάντως πώς δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι θα μπορούσε να είναι πιο θανατηφόρος.
Δείτε περισσότερα για την «Όμικρον 2» εδώ
πηγή: aftodioikisi.gr