Αυγή: Τίτλοι τέλους για το καθημερινό φύλλο – Κλείνει μετά από 70 χρόνια | Εργαζόμενοι: H χρεοκοπία έχει πρόσωπα και διευθύνσεις, έχουμε κόψει τους μισθούς κατά 30%

0
962

Συνυφασμένη με την ιστορία της Ελλάδας τις τελευταίες επτά δεκαετίες είναι η εφημερίδα Αυγή. Τα αξεπέραστα – όπως φαίνεται – οικονομικά προβλήματα βάζουν ταφόπλακα στο παραδοσιακό έντυπο της ανανεωτικής Αριστεράς.

Η εφημερίδα Αυγή «γεννήθηκε» στην καρδιά της μετεμφυλιακής Ελλάδας. Τα κομματικά πάθη δίχαζαν τη χώρα και οι ιδέες που πρέσβευαν οι κομμουνιστές έψαχναν μέσα έκφρασης.

Πέραν του παράνομου Ριζοσπάστη, επίσημου οργάνου του εκτός νόμου ΚΚΕ, τα έντυπα του ευρύτερου αριστερού χώρου ήταν στην πλειοψηφία τους βραχύβια.

Στη μετεμφυλιακή περίοδο ο Ριζοσπάστης εκδίδεται αραιά και ακανόνιστα και η έκδοση μειώνεται περισσότερο όταν το εργατικό κίνημα και το κόμμα απέκτησαν τρόπους νόμιμης έκφρασης μέσω της ΕΔΑ (Ενιαία Δημοκρατική Αριστερά).

Η εφημερίδα της θα είναι η Αυγή, η οποία πρωτοεκδόθηκε στην Αθήνα στις 24 Αυγούστου του 1952 και συνεχίζει να κυκλοφορεί επί 70 χρόνια, μέχρι σήμερα, που το καθημερινό της φύλλο σταματά.

Η ιστορική ημερήσια πρωινή εφημερίδα εκφράζει διαχρονικά θέσεις υπέρ της Αριστεράς και από το 1991 και έπειτα τις επίσημες απόψεις του Συνασπισμού και του διάδοχου σχήματος, του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Αυγή: Κυκλοφορία της εφημερίδας

Η Αυγή εκδόθηκε για πρώτη φορά πριν από ακριβώς 70 χρόνια ως όργανο της Ενιαίας Δημοκρατικής Αριστεράς (ΕΔΑ). Αρχικά ως εβδομαδιαία και κατόπιν ως ημερήσια. Στην περίοδο 1967 – 1974 η έκδοσή της απαγορεύτηκε από τη στρατιωτική χούντα.

Μετά τη μεταπολίτευση, το ΚΚΕ Εσωτερικού επανεκδίδει, στις 4 Αυγούστου του 1974, την Αυγή ως κομματικό του όργανο, ενώ στη συνέχεια υποστήριζε κυρίως τις θέσεις του Συνασπισμού.

Σήμερα, εκφράζει το χώρο της ανανεωτικής και της ριζοσπαστικής Αριστεράς και ιδιαίτερα του ΣΥΡΙΖΑ. Το κόμμα κατέχει το 40% των μετοχών και το υπόλοιπο είναι σε μικρούς μετόχους, δηλαδή αναγνώστες, εργαζομένους και ψηφοφόρους. Κανένας δεν έχει πάνω από 3%.

Αυγή: Ένθετα που έγραψαν ιστορία

Μέσα στην Αυγή, ο αναγνώστης είχε στα χέρια του πλούσια και άκρως ενδιαφέροντα ένθετα, όπως «Παιδεία και Κοινωνία», «Αναγνώσεις και Ενθέματα», «Πρίσμα», «Κόσμος» με μεταφρασμένα άρθρα από τη Libération, τους Financial Times, την Washington Post κ.ά. Από το 2013 έρχεται με την Αυγή και η ελληνική έκδοση της Le monde diplomatique.

Αυγή: Οι διευθυντές της εφημερίδας

Πρώτος εκδότης και διευθυντής της Αυγής (1952 – 1956) ήταν ο Βασίλης Ευφραιμίδης, δημοσιογράφος, εκδότης και πολιτικός του ΚΚΕ.

Από τις 26 Απριλίου 2018 έως και πριν από λίγες ώρες, διευθυντής της εφημερίδας ήταν ο Άγγελος Τσέκερης, που διαδέχθηκε τους Κωστή Νικολακάκο και Νίκο Φίλη.

newsit.gr

Εργαζόμενοι της Αυγής: H χρεοκοπία της εφημερίδας έχει πρόσωπα και διευθύνσεις, έχουμε κόψει τους μισθούς κατά 30%

Avgi

Σε έντονο ύφος η ανακοίνωση των εργαζομένων, μετά από τη γενική τους συνέλευση

Αντίθετοι σε κάθε σχεδιασμό για το κλείσιμο του καθημερινού φύλλου της ΑΥΓΗΣ δηλώνουν οι εργαζόμενοι στο κομματικό φύλλο του ΣΥΡΙΖΑ και ζητούν συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα «με στόχο να λάβουμε καθαρές απαντήσεις σε σχέση με τη διάλυση της εφημερίδας, που έχει αρχίσει ήδη να υλοποιεί η Διοίκηση», όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν.

Η απόφαση της γενικής συνέλευσης των εργαζομένων της Αυγής, όπως δημοσιοποιήθηκε από την ΕΣΗΕΑ.

Όχι στο κλείσιμο της ΑΥΓΗΣ/Αγώνας για δουλειά και αξιοπρέπεια

Σε μία από τις μαζικότερες συνελεύσεις των τελευταίων ετών και σε ιδιαίτερα φορτισμένο κλίμα για την κρίσιμη ιστορικά στιγμή που βιώνει η εφημερίδα, η γενική συνέλευση των εργαζομένων της ΑΥΓΗΣ αποφάσισε ομόφωνα με 49 ψήφους ΥΠΕΡ τα εξής:

Δηλώνουμε απερίφραστα αντίθετοι σε κάθε σχεδιασμό για το κλείσιμο του καθημερινού φύλλου της ΑΥΓΗΣ και τη διάλυση της ιστορικής εφημερίδας της αριστεράς και του τόπου, που συμπληρώνει φέτος τα 70 χρόνια από τη γέννησή της.

Δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι μετά από 7 δεκαετίες αδιάλειπτης καθημερινής μάχης για την ενημέρωση, η οποία ανετράπη μόνο από το καθεστώς των συνταγματαρχών, οι εργαζόμενοι της ΑΥΓΗΣ παραμένουμε ακόμη εδώ και θα δώσουμε μάχη για να παραμείνει ανοιχτή η καθημερινή και κυριακάτικη έκδοση της, θα παλέψουμε για τις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματά μας.

Καταγγέλλουμε ως απαράδεκτη και κυνική τη στάση της Διοίκησης, η οποία ενώ εξακολουθεί να μην μας ενημερώνει επίσημα για το σχέδιο καταστροφής της ΑΥΓΗΣ, έχει αρχίσει ήδη να υλοποιεί σχέδιο για το κλείσιμο του καθημερινού φύλλου και την απώλεια αγνώστου αριθμού θέσεων εργασίας, εντείνοντας την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος εθελουσίας εξόδου, το οποίο είχαμε καταγγείλει από την πρώτη στιγμή ως βόμβα στα θεμέλια του οργανισμού. Μέσα σε αυτό το κλίμα ενημερωθήκαμε και για την παραίτησή του διευθυντή της εφημερίδας Α. Τσέκερη, με αποτέλεσμα να μένει σήμερα διευθυντικά ακέφαλη.

Όμως η χρεωκοπία της εφημερίδας και η απαξίωση του δημοσιογραφικού της στίγματος έχει πρόσωπα και διευθύνσεις, και σίγουρα τα πρόσωπά αυτά δεν είναι των εργαζομένων, οι οποίοι επί σειρά ετών έχουμε βάλει πλάτη για τη διάσωση της εφημερίδας. Από το 2014 μέχρι σήμερα οι μισθοί της ΑΥΓΗΣ έχουν περικοπεί κατά το 1/3 και οι θέσεις εργασίας, κυρίως από αποχωρήσεις, έχουν μειωθεί κατά το 1/4, την ίδια στιγμή που υπάρχουν σημερινές οφειλές 600.000 ευρώ προς τους εργαζόμενους από δεδουλευμένα προηγούμενων ετών

Αναδεικνύουμε ξανά το εξόφθαλμα οξύμωρο γεγονός οι ιθύνοντες να επικαλούνται την επί σειρά ετών δυσχερή οικονομική κατάσταση του οργανισμού, προκειμένου να δικαιολογήσουν τόσο την εθελουσία όσο και το επερχόμενο λουκέτο, τη στιγμή που τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έχουν προχωρήσει σε αύξηση δαπανών και σε προσλήψεις διευθυντικών στελεχών με υψηλούς μισθούς. Επιπλέον, δεν έχουν προβεί σε κανένα απολογισμό τι έχουν επιτύχει ως προς τα έσοδα από διαφημίσεις, τις συνδρομές και τις ανείσπρακτες οφειλές πελατών προς την εφημερίδα, ενώ εκκρεμότητα παραμένει μέχρι σήμερα και η κατάθεση ενός συνολικού δημοσιογραφικού και οικονομικού σχεδίου.

Επαναλαμβάνουμε ακόμη τη δυσαρέσκειά μας από τις μη ικανοποιητικές απαντήσεις στις συναντήσεις του προηγούμενου διαστήματος με τον γενικό γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ως εκπρόσωπος του βασικού μετόχου δεν δεσμεύθηκε για τη συνέχιση του καθημερινού φύλλου την επόμενη μέρα του προγράμματος της εθελουσίας εξόδου.

Για το λόγο αυτό, ζητάμε εκ νέου συνάντηση αυτή τη φορά με τον πρόεδρο και πρώην πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα, με στόχο να λάβουμε καθαρές απαντήσεις σε σχέση με τη διάλυση της εφημερίδας, που έχει αρχίσει ήδη να υλοποιεί η Διοίκηση.

Την ίδια στιγμή, απευθυνόμαστε στους αναγνώστες και φίλους της ΑΥΓΗΣ, στον κόσμο της αριστεράς, στην κοινωνία, στους συναδέλφους μας στον κλάδο των ΜΜΕ, στους εργαζόμενους και τα σωματεία άλλων κλάδων, προκειμένου να στηρίξουν τον αγώνα μας για δουλειά και αξιοπρέπεια, που ξεκινάμε.

Στο πλαίσιο αυτό αποφασίσαμε μια σειρά κινήσεων, που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, αναρτήσεις πανό σε σημεία της πόλης ενάντια στο κλείσιμο της ΑΥΓΗΣ, ενημερωτικά σποτάκια με όλους αυτούς τους ανθρώπους, εργαζόμενους, απολυμένους, αγωνιζόμενους, μετανάστες, αποκλεισμένους, που η εφημερίδα μας έχει δώσει φωνή μέσα στα χρόνια, αποστολή ψηφίσματος προς ομοσπονδίες και σωματεία με το οποίο θα ζητάμε την αλληλεγγύη τους στην υπεράσπιση των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων μας, καθώς και κείμενο συλλογής υπογραφών με αίτημα να μην κλείσει το καθημερινό φύλλο της ΑΥΓΗΣ.

Την ίδια στιγμή, αποφασίσαμε τη διοργάνωση συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας στην πλατεία Κουμουνδούρου στα γραφεία του συλλογικού ιδιοκτήτη, καθώς και στα γραφεία της εφημερίδας στην πλατεία Καραϊσκάκη, ενώ την Πέμπτη 13/11 καλούμε σε νέα συνέλευση εργαζομένων με θέμα τον προγραμματισμό κλιμακούμενων απεργιακών κινητοποιήσεων.

Οι στιγμές είναι κρίσιμες και δύσκολες, όμως, θα αγωνιστούμε ενάντια στο κλείσιμο του καθημερινού φύλλου της ΑΥΓΗΣ, με πυξίδα τη συλλογική μας δύναμη, την αλληλεγγύη και την αποφασιστικότητα που μας δίνει η πεποίθηση ότι είμαστε στη σωστή πλευρά της ιστορίας. Στην πλευρά της ιστορίας όπου θα βρίσκονται πάντα τα «λόγια που καίνε», όπως τιτλοφορούσε τα καθημερινά χρονογραφήματά του στην ΑΥΓΗ ο Κώστας Βάρναλης.

Η Γενική Συνέλευση των Εργαζομένων της ΑΥΓΗΣ, 11.1.2021

Αν δεν γίνει η εθελούσια, κίνδυνος να κλείσει η εφημερίδα, λέει η Κουμουνδούρου

avgi-arthro

Συνεδριάζει  το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ για το αδιέξοδο με την κομματική εφημερίδα – Αλληλοκατηγορούνται κομματικά στελέχη και εργαζόμενοι

Συνεδριάζει εκτάκτως -μέσω τηλεδιάσκεψης- αύριο στις 10 το πρωί το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ– Προοδευτική Συμμαχία, με μοναδικό θέμα τις εξελίξεις στην κομματική εφημερίδα «Αυγή», ενώ στελέχη της Κουμουνδούρου ξεκαθαρίζουν – απαντώντας στις κατηγορίες των εργαζομένων για «χρεοκοπία με επώνυμα και διευθύνσεις», ότι η αποτυχία του προγράμματος εθελουσίας εξόδου μπορεί να σημάνει οριστικό λουκέτο για την εφημερίδα, δηλαδή το κλείσιμο και του κυριακάτικου φύλλου, εκτός από το καθημερινό.

Στελέχη της Κουμουνδούρου

Απαντώντας, κομματικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ ανέφεραν ότι το κόμμα  εδώ και χρόνια προσπαθεί να εξυγιάνει την οικονομική κατάσταση της Αυγής, «η οποία μαζί με το ρ/σ Στο Κόκκινο απορροφά το 72% της κρατικής χρηματοδότησης του ΣΥΡΙΖΑ».  

Τα ίδια στελέχη επικαλούνται μάλιστα εκθέσεις  ήδη από το 2018  των ορκωτών λογιστών , με τις οποίες υπογράμμιζαν  πως επί της ουσίας και δεδομένης της κρίσης του Τύπου, η Αυγή έχει οικονομικά χρεωκοπήσει και καταφέρνει να συνεχίζει την έκδοσή της μόνο και μόνο από την ισχυρή χρηματοδότηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν τα κομματικά στελέχη της Κουμουνδούρου, «η Αυγή απορροφά 2 εκατ. ευρώ ετησίως, την ώρα που τα διαφημιστικά έσοδα διαρκώς μειώνονται, ενώ τα τελευταία δυο χρόνια της πανδημίας τα πράγματα έγιναν χειρότερα. Παράλληλα, οι μεγάλες ανατιμήσεις στο χαρτί που τίθενται σε ισχύ με το νέο έτος, επιδεινώνουν έτι περαιτέρω την οικονομική κατάσταση. Η πτώση των εσόδων του Μέσου και η αδυναμία περαιτέρω χρηματοδότησης από το κομματικό ταμείο, εκ των πραγμάτων οδηγούν στην δύσκολη αλλά αδήριτη ανάγκη να μειωθεί το κόστος λειτουργίας της Αυγής».

«Στο πλαίσιο αυτό», συνεχίζουν τα ίδια στελέχη,  «πριν από έναν σχεδόν μήνα, θέσαμε σε ισχύ ένα εξαιρετικά γενναιόδωρο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου για τους εργαζόμενους στην εφημερίδα Αυγή, το οποίο προέβλεπε για όσους ενταχθούν άμεση καταβολή 28 μισθών και πλήρη αποπληρωμή όλων των παλαιότερων οφειλών. Στο πρόγραμμα αυτό δυστυχώς ζήτησαν να ενταχθούν μόλις 14 εργαζόμενοι, γεγονός που δεν μπορεί να διασφαλίσει την απαιτούμενη οικονομική εξυγίανση», έλεγαν  τα στελέχη της Κουμουνδούρου, για να καταλήξουν: «Αν κάτι τέτοιο δεν υλοποιηθεί άμεσα, τότε υπάρχει πράγματι ο κίνδυνος ολικού κλεισίματος της Αυγής, όχι μόνο του καθημερινού φύλλου. Και όχι από επιλογή, αλλά από οριστικό οικονομικό αδιέξοδο».

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ