Την ίδια ώρα που στην κυβέρνηση αποκλείουν κατηγορηματικά το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown, εφιαλτικές είναι οι προβλέψεις των ειδικών για την πορεία της πανδημίας.
Από την κυβέρνηση ξεκαθαρίζουν σε κάθε τόνο ότι δεν θα υιοθετηθεί το μέτρο του lockdown, παρά την επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα και τον υψηλό αριθμό διασωληνωμένων και νεκρών που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στη Βουλή, απέκλεισε το ενδεχόμενο lockdown για επιστημονικούς λόγους. «Lockdown δεν θα γίνει για επιστημονικούς λόγους. Έχει εμβολιαστεί το 73% του ενήλικου πληθυσμού και δεν κινδυνεύει με βαριά νόσηση. Ούτε στην επιτροπή πλέον καταγράφεται τάση είσηγησης lockdown».
Σχετικά με την πορεία των εμβολιασμών, ο υπουργός Υγείας σχολίασε ότι «Δεν έχουμε τον αριθμό εμβολιασμών που θα θέλαμε, όμως τρέχουν πάλι με ρυθμούς Μαρτίου 2021, έχουμε περίπου 1.000.000», συμπληρώνοντας ότι «η τρίτη δόση πάει πάρα πολύ και θα κλείσει θετικά».
Ακόμη, ο κ. Πλεύρης εξήγησε ότι «δεν καταγράφεται ενδιαφέρον πρώτης δόσης στις μεγάλες ηλικίες, άνω των 60 ετών. Αντιθέτως η νεολαία φαίνεται πως έρχεται με ταχύτερους ρυθμούς για εμβολιασμό. Έχει νιώσει πίεση». Αναφερόμενος πάντως στο ποσοστό εμβολιασμών στο υπουργείο υγείας, ο κ. Πλεύρης ανάφερε πως αγγίζουν το 75%, ενώ λίγο χαμηλότερα βρίσκεται ο Ε.Ο.Φ.
Γκάγκα: Δεν είναι θέμα lockdown, αλλά τήρησης των μέτρων
Με την σειρά της, η υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, μιλώντας στο MEGA, επανέλαβε την ανάγκη να τηρήσουν οι πολίτες τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί προκειμένου να περιοριστεί η πανδημία, σημειώνοντας ότι η εφαρμογή ενός lockdown δεν θα λύσει αυτομάτως το πρόβλημα. «Πέρυσι, τέτοια εποχή, που είχαμεlockdown είχαμε αντίστοιχους αριθμό νεκρών» τόνισε.
Και πρόσθεσε ότι «Δεν είναι θέμα lockdown, είναι θέμα να προσέξουμε ο καθένας τον εαυτό μας, τους δικούς, τις οικογένειές μας και τους φίλους μας», υπογραμμίζοντας ότι τα «αστυνομικού τύπου μέτρα δεν θα βοηθήσουν καλύτερα».
Ακόμη, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας σημείωσε ότι «Δημιουργούμε ένα διχασμό στον κόσμο, αντί να πάμε όλοι μαζί -με ένα πνεύμα ομόνοιας και κοινωνικότητας- και να πούμε ότι έχουμε πανδημία και πρέπει να προσέξουμε».
Στη συνέχεια, η Μίνα Γκάγκα σχολίασε την πορεία των εμβολιασμών, επισημαίνοντας ότι το εμβόλιο είναι το «διαβατήριο» κατά της πανδημίας και ανέφερε ότι έχουν προγραμματιστεί 1.140.000 νέα ραντεβού για εμβολιασμό, εκ των οποίων τα 140.000 αφορούν σε εμβολιασμό πρώτης δόσης.
«Δεν είναι 100.000 κάθε ημέρα, αλλά και πάλι δεν είναι λίγα» σημείωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, υπογραμμίζοντας ότι δεν γνωρίζει αν «η υποχρεωτικότητα είναι ο καλύτερος τρόπος να πείσουμε τους γύρω μας».
Το καλό και το κακό σενάριο για την πανδημία
Ο Θάνος Πλεύρης, αναφερόμενος στο τέταρτο κύμα της πανδημίας, εξήγησε ότι θα αυξάνονται τα νούμερα το επόμενο διάστημα. «Το καλό σενάριο θέλει την κορύφωση στην πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου. Το κακό σενάριο βλέπει το πικ μετά τα Χριστούγεννα. Ωστόσο, υπάρχει σταθεροποίηση στις περιφέρειες που απασχολούν. Για παράδειγμα στη Θεσσαλία μπορούμε να μιλάμε για πτώση, ενώ στη Θεσσαλονίκη υπάρχει σταθεροποίηση».
Τζανάκης στο Newsbomb.gr: Να πάμε σε νέους περιορισμούς αν δεν αποδώσουν τα νέα μέτρα
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης,μιλώντας στο Newsbomb.gr, διευκρίνισε πως τα νέα μέτρα είναι προς την σωστή κατεύθυνση.
Ωστόσο, ερωτηθείς για το τι θα συμβεί στην περίπτωση που οι νέοι περιορισμοί δεν αποδώσουν, ο κ. Τζανάκης εξήγησε ότι «προσωπικά πιστεύω πως τα νέα μέτρα θα αποδώσουν, ωστόσο την πλήρη εικόνα θα την έχουμε σε δεκαπέντε ημέρες. Εάν δεν έχουν θετικό αποτέλεσμά, θα πρέπει να ληφθούν νέα περιοριστικά μέτρα, όπως η μείωση ωραρίου στα καταστήματα και η επαναφορά των τετραγωνικών ανά πελάτη. Είναι στο τραπέζι όλα».
Γουργουλιάνης: Εφιαλτική πρόβλεψη για 3.000 νεκρούς μέχρι τα Χριστούγεννα
Την ίδια στιγμή, εφιαλτική είναι η πρόβλεψη του καθηγητή Πνευμονολογίας και διευθυντή πνευμολογικής κλινικής πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Κωνσταντίνου Γουργουλιάνη, ο οποίος εκτίμησε ότι μέχρι τα Χριστούγεννα 3.000 συνάνθρωποί μας θα χάσουν τη ζωή τους από τον φονικό ιό.
Ο κ. Γουργουλιάνης, μιλώντας στο Star, τόνισε ότι «Το τελευταίο διάστημα έχουμε επιλέξει λόγω του ότι δεν έχουμε εμβολιαστεί να ανοσοποιηθούμε από τη φυσική νόσο. Επειδή η λοίμωξη υπάρχει μες τις οικογένειές μας, μες τις οικογένειες όλων αυτό που θα συμβεί είναι ότι θα μολυνθούνε σχεδόν όλοι οι άνθρωποι που έχουν εκτεθεί, με αποτέλεσμα να χαθούν αρκετοί άνθρωποι».
«Με απλά μαθηματικά πεθαίνουν, χάνονται κάθε μέρα 50- 60 άνθρωποι επί 50- 60 μέρες που κρατάει αυτό το κύμα- φτάνουμε πολύ εύκολα σε έναν αριθμό δυστυχώς 3.000 ανθρώπων που θα χάσουν τη ζωή τους μέχρι τα Χριστούγεννα» κατέληξε.
Τα μέτρα που είναι… stand by
Σύμφωνα με το Star, σε πρώτη φάση θα συζητηθεί ο αποκλεισμός των μη εμβολιασμένων και από τους μεικτούς χώρους εστίασης, δηλαδή θα τους επιτρέπεται μόνο το take away.
Παράλληλα θα υπάρξει αποκλεισμός των μη εμβολιασμένων από τις αγορές εντός των εμπορικών καταστημάτων, οι οποίοι θα μπορούν να κάνουν ψώνια μόνο με click away.
Στο τραπέζι αν χρειαστεί θα μπει και το rapid test για ανεμβολίαστους στα σουπερμάρκετ, αλλά αυτό εκτιμάται ότι θα είναι το τελευταίο μέτρο που θα επιλεγεί.