Ξεχωριστό κεφάλαιο στις δηλώσεις της Άνγκελα Μέρκελ και του Κυριάκου Μητσοτάκη αποτέλεσε η οικονομία με την Γερμανίδα Καγκελάριο να αναφέρεται στα χρόνια των Μνημονίων και την επιβάρυνση των Ελλήνων
Η οικονομία αποτέλεσε το δεύτερο μεγάλο κεφάλαιο των κοινών δηλώσεων της Άνγκελα Μέρκελ και του Κυριάκου Μητσοτάκη οι οποίες στο μεγαλύτερο τμήμα τους κάλυψαν το ζήτημα των ελληνοτουρκικών σχέσεων και της τουρκικής προκλητικότητας.
Η Άνγκελα Μέρκελ αφού χαρακτήρισε αρχικά «αρκετά ζωντανές» τις σχέσεις Ελλάδας-Γερμανίας σημειώνοντας ότι οι δυσκολίες ήταν δεδομένες προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερότητα του ευρώ είπε αναφερόμενη στην περίοδο των Μνημονίων «εγώ προσωπικά είχα απόλυτη επίγνωση για την επιβάρυνση και την πρόκληση που σημαίνει αυτό για τους ανθρώπους στην Ελλάδα».
«Αυτό που καταφέραμε να βρούμε στο τέλος ήταν ένας κοινός βηματισμός ώστε η Ελλάδα να παραμείνει μέλος της ΕΕ» πρόσθεσε η κυρία Μέρκελ η οποία σημείωσε ότι «μόλις ολοκληρώθηκε (σ.σ. η κρίση των Μνημονίων) είχαμε να αντιμετωπίσουμε το μεταναστευτικό και εκεί δείξαμε ότι μπορούμε να μοιραζόμαστε ευθύνες. Και το σύμφωνο ΕΕ-Τουρκίας μας δείχνει ότι μπορούμε να συνεργαστούμε με την Τουρκία».
Η Άνγκελα Μέρκελ δέχθηκε και ερώτηση για τα ζητήματα της οικονομίας κατά την πολυτάραχη περίοδο των μνημονίων λέγοντας «ότι τότε ήμασταν εξαιρετικά σοκαρισμένοι για το πόσο ευάλωτο ήταν το ευρώ από σπεκουλαρίσμα εκ των έξω. Αυτό έπληξε χώρες με υψηλότερο χρέος που δεν είχαν εφαρμόσει όσα θα έπρεπε σε επίπεδο μεταρρυθμίσεων. Εγώ πάντα δεσμεύτηκα υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ. Ξέρω ότι απαίτησα πολλά από τους πολίτες της Ελλάδας αλλά από την άλλη υπήρξαν και διαφορετικές κυβερνήσεις. Τώρα στη σημερινή εποχή το ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων δεν είναι τόσο έντονο όσο στο παρελθόν».
Μητσοτάκης: Αλλαγές στο σύμφωνο σταθερότητας δεν σημαίνει επιστροφή σε κακές πρακτικές
Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ίδια ερώτηση που αφορούσε το τι προσμένει η Ελλάδα από την επόμενη κυβέρνηση της Γερμανίας είπε αρχικά ότι «προσβλέπω σε μια καλή συνεργασία με τον κ. Σολτς που θα περιλαμβάνει και τη συζήτηση για το Σύμφωνο σταθερότητας που θα πρέπει να λάβει υπόψη όχι μόνο τα διδάγματα της προηγούμενης δεκαετίας αλλά και το θέμα της πανδημίας που αύξησε το χρέος αλλά γέννησε και το Ταμείο Ανάκαμψης».
«Πιστεύω ότι θα γίνουν παρεμβάσεις στους πολλούς τυπικούς κανόνες αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα ξεχάσουμε τι σημαίνει δημοσιονομική σταθερότητα και αυτό αφορά και τη χώρα μας που έχει υψηλό χρέος. Σε καμία περίπτωση η συζήτηση για την αλλαγή του Συμφώνου Σταθερότητας δεν θα πρέπει να θεωρηθεί άδεια για επιστροφή σε κακές πρακτικές του παρελθόντος. Στο χέρι μας είναι να αξιοποιήσουμε τους πόρους του ταμείου Ανάκαμψης» κατέληξε για το ζήτημα της οικονομίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Μητσοτάκης: Άδικη ορισμένες φορές η Άνγκελα Μέρκελ για την Ελλάδα
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην κατάσταση της οικονομίας της Ελλάδας στην αρχή των κοινών δηλώσεων κάνοντας μια ανασκόπηση της παρουσίας της κυρίας Μέρκελ ως ο 8ος πρωθυπουργός που τη συναντά τα τελευταία 16 χρόνια.
«Η Ελλάδα δεν είναι η χώρα των ελλειμμάτων αλλά ένα σύγχρονο κράτος κάτι που αναγνωρίζουν οι δικοί σας αναλυτές. Έτσι εξηγείται το ενδιαφέρον των δεκάδων γερμανικών επιχειρήσεων να επενδύσουν εδώ, η σταθερή προτίμηση στα ελληνικά προϊόντα, ο υπερδιπλάσιος Γερμανών επισκεπτών που ήρθαν στην Ελλάδα σε σχέση με πέρυσι».
«Σε όλο αυτό το διάστημα η Άνγκελα Μέρκελ υπήρξε η φωνή της σταθερότητας και της λογικής. Άδικη ορισμένες φορές αλλά καθοριστική όταν υψώθηκε. Όπως το 2015 αρνήθηκε τον εξοστρακισμό της Ελλάδας από την Ευρώπη κόντρα σε κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησης της» σημείωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
δύο ΕΧΘΡΩΝ του Ελληνικού Έθνους. Της Μέρκελ και του Μητσοτάκη. Χειροκροτήστε υπόδουλοι…
Έφτασε η πιο μισητή Γερμανίδα την Ελλάδα την ημέρα του οχι για να μας θυμίσει τις θηριωδίες στο Δίστομο στα Καλάβρυτα το ολοκαύτωμα τις εκτελέσεις την κατοχική πείνα των προγόνων της Γερμανών. Για να μας θυμίσει την οικονομική κατάκτηση της με τους τοκογλύφικους δανεισμους τα επαχθή μνημόνια τις υποθήκες στο Τυπεδ την εξαθλίωση χιλιάδων Ελλήνων. όχι δεν δεχόμαστε τα ψεύτικα σου λόγια τα μεγάλα.