Τη λήψη επιπλέον μέτρων σε περίπτωση έξαρσης του κορωνοϊού επιβεβαιώνει καθηγητής και μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας της Βρετανίας – Αύξηση κρουσμάτων καταγράφεται σε πολλές χώρες της Ευρώπης
Οι υπουργοί της βρετανικής κυβέρνησης δεν παραδέχονται ότι ετοιμάζουν νέο σχέδιο, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες δεν θα επιτρέπει τη μίξη νοικοκυριών, εάν παρατηρηθεί αύξηση κρουσμάτων.
Η καθηγήτρια Λούσι Τσάπελ και μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων της κυβέρνησης της Βρετανίας, όμως, είπε ότι έχουν προταθεί και μέτρα πέρα από το «plan b».
Όταν ρωτήθηκε, συγκεκριμένα, ο καθηγητής από βουλευτές εάν πράγματι υπάρχει plan C, απάντησε: «Έχει προταθεί. Το έχουμε συζητήσει, αλλά δεν το έχουν εκτενώς επεξεργαστεί».
Ο ανώτατος αξιωμνατούχος δεν ξεκαθάρισε, ωστόσο, τι είδους μέτρα θα περιλαμβάνει ένα ενδεχόμενο plan C.
Ποιες χώρες σχεδιάζουν νέους περιορισμούς
Ευρύ πεδίο συζητήσεων ανοίγει το μεγάλο ποσοστό ανεμβολίαστων σε χώρες της Γηραιάς Ηπείρου, όπως στη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, τη Λετονία, την Τσεχία. Με το τέταρτο κύμα της πανδημίας να βρίσκεται προ των πυλών και τον αριθμό των κρουσμάτων να αυξάνεται σε πολλές χώρες, κυβερνήσεις έχουν αρχίσει να καταρτίζουν ένα plan b, σε περίπτωση έξαρσης του ιού.
Η αρχιτεκτονική της νέα πολιτικής περιορισμών βασίζεται στους ανεμβολίαστους, που αν μη τι άλλο βρίσκονται στο στόχαστρο της Ευρώπης.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Αυστρίας, με τη Βιέννη, εν μέσω αύξησης κρουσμάτων και εισαγωγών στις ΜΕΘ, να προωθεί σχέδιο lockdown μόνο για τους ανεμβολίαστους, που σημαίνει ότι θα μπορούν να κυκλοφορούν υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
Το γεγονός ότι ο χειμώνας ευνοεί τη μετάδοση της νόσου Covid-19, λόγω διασκέδασης σε κλειστούς χώρους, έχει ενεργοποιήσει τους ειδικούς ώστε να μην τεθεί η κατάσταση εκτός ελέγχου.
Ο εντοπισμός και η διασπορά της μετάλλαξης «Δέλτα +», την ίδια στιγμή, καθιστά σημαντική τη λήψη μέτρων για τη θωράκιση του πληθυσμού. Πάντως, έχει διαπιστωθεί ότι η συντριπτική πλειονότητα όσων βρίσκονται στην Εντατική, ανά τον κόσμο, αποτελείται από ανεμβολίαστους.
Το χτίσιμο τείχους συλλογικής ανοσίας, που από την αρχή ήταν το ζητούμενο για τη μείωση των μολύνσεων, φαντάζει μακρινός στόχος από τη στιγμή που μεγάλη μερίδα πολιτών εμφανίζεται δύσπιστη απέναντι στον εμβολιασμό.
Προβληματίζει, ειδικότερα, η κατάσταση που επικρατεί στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης. Ενδεικτική είναι η περίπτωση της Ρουμανίας με 500, περίπου, ημερήσιους θανάτους από κορωνοϊό και με μόνο το 36% του κόσμου θωρακισμένο απέναντι στη νόσο. Για τον λόγο αυτόν, το Βουκουρέστι αναμένεται να ανακοινώσει μέτρα περιορισμού.
Η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη που συνοδεύτηκε από υψηλή διασπορά του ιού, οδήγησε τη Λετονία σε έκτακτα μέτρα, συγκεκριμένα σε lockdown ενός μήνα.