Γονικές παροχές και δωρεές: Αλαλούμ στις Eφορίες σχετικά με το νέο αφορολόγητο όριο

0
1286

Τι ισχύει για το αφορολόγητο των 800.000 ευρώ για γονικές παροχές ή δωρεές – Για όσα πρέπει να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στα γκισέ των Εφοριών μίλησε στο Newsbomb.gr η γνωστή φοροτεχνικός Φιλοθέη Μαριδάκη. 

Το αφορολόγητο όριο των 800.000 ευρώ εφαρμόζεται από την 1η Οκτωβρίου για κινητή και ακίνητη περιουσία και ισχύει για δωρεές μεταξύ συζύγων ή προσώπων που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή για δωρεές από παππούδες ή γιαγιάδες προς εγγόνια ή για δωρεές από παιδιά σε γονείς – Δηλαδή για κατοικίες, οικόπεδα, αγροτεμάχια, χρηματικά ποσά, μετοχές, ομόλογα, επιχειρήσεις, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής κλπ.

Η γνωστή φοροτεχνικός κυρία Φιλοθέη Μικραδάκη μίλησε στο Newsbomb.gr για το τι ισχύει για όσα πρέπει να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι για τις γονικές αροχές και δωρεές αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στις Εφορίες.

Η φοροτεχνικός κυρία Φιλοθέη Μικραδάκη

«Κάθε περιουσιακό στοιχείο από ακίνητα, μετοχές και επιχειρήσεις έως χρηματικά ποσά που μεταβιβάζονται με δωρεά ή γονική παροχή από τους γονείς στα παιδιά ή από τα παιδιά στους γονείς ή από τους παππούδες και τις γιαγιάδες στα εγγόνια είναι πια αφορολόγητα μέχρι του ποσού των 800.000 ευρώ. Πάνω από το ποσό αυτό επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 10%» ανέφερε η κυρία Μακριδάκη.

Ωστόσο σύμφωνα με την φοροτεχνικό, σε κάποιες Εφορίες παρατηρείται «κόλλημα» της όλης διαδικασίας.

«Αρκετά προβλήματα υπάρχουν σήμερα στις Εφορίες με τους φορολογούμενους πολίτες να διαμαρτύρονται για τις καθυστερήσεις που δημιουργεί η μη έκδοση ακόμα της διευκρινιστικής εγκυκλίου του υπουργείου Οικονομικών για την αύξηση του αφορολογήτου ορίου στις γονικές παροχές αλλά και τις δωρεές» είπε η φοροτεχνικός.

Σύμφωνα με την φοροτεχνικό «υπάρχουν Εφορίες που εφαρμόζουν τον νόμο και κινούνται με βάση το δεδομένο ότι το εν λόγω αφορολόγητο έχει αυξηθεί στις 800.000 ευρώ, και ταυτόχρονα υπάρχουν και άλλες Εφορίες οι οποίες επισημαίνουν στους φορολογούμενους ότι δεν μπορούν να κινήσουν τις διαδικασίες καθώς δεν έχει εκδοθεί ακόμα η σχετική εγκύκλιος με την οποία θα αποσαφηνίζεται πλήρως ο τρόπος που θα ελέγχεται και θα γίνεται η όλη διαδικασία, όχι τόσο για τις γονικές παροχές αλλά κυρίως για τις δωρεές μεγάλων χρηματικών ποσών».

Αξίζει να σημειωθεί πως γονική παροχή ή δωρεά χρηματικών ποσών διενεργείται υποχρεωτικά με μεταφορά χρημάτων μέσω τραπεζικών λογαριασμών.

«Οι φορολογούμενοι που θα δωρίζουν χρήματα στα παιδιά τους μπορεί να απαλλάσσονται από την πληρωμή φόρου ωστόσο θα πρέπει να είναι σε θέση να αποδείξουν στην εφορία τον νόμιμο τρόπο απόκτησης των χρημάτων που δίνουν στα παιδιά τους» διευκρίνισε η κυρία Μακριδάκη.

Επιπλέον όπως επισημαίνει η φοροτεχνικός «γονική παροχή ή δωρεά χρηματικών ποσών διενεργείται υποχρεωτικά με μεταφορά χρημάτων μέσω τραπεζικών λογαριασμών».

Αξίζει να σημειωθεί πως η αξία των γονικών παροχών και των δωρεών που έχουν ήδη διενεργηθεί πριν την 1η Οκτωβρίου δεν συνυπολογίζεται στο αφορολόγητο των 800.000 ευρώ που δικαιούται κάθε δωρεοδόχος.

Για γονικές παροχές και δωρεές προς τους συγγενείς της Α’ κατηγορίας που υπερβαίνουν τις 800.000 ευρώ φορολογούνται με συντελεστή 10%.

Αναφορικά με τις κληρονομιές η κυρία Μακιδάκη είπε: «για τις κληρονομιές δεν υπάρχει καμία αλλαγή και εξακολουθούν να φορολογούνται με συντελεστές που κυμαίνονται από 1,5% έως και 10% ανάλογα με την αξία της περιουσίας με απαλλαγή για τις πρώτες 150.000 ευρώ».

Ειδήσεις

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ