Πρόβλεψη 8,5 ρίχτερ στην Κρήτη και μεγάλες πλημμύρες από τον καθηγητή Συνολάκη

0
612

Ο Κώστας Συνολάκης, καθηγητής Φυσικών Καταστροφών  με έδρα στο Πολυτεχνείο Κρήτης αποκάλυψε πως το σενάριο για ένα ένα σεισμό 8,5 Ρίχτερ στην Κρήτη δεν είναι καθόλου απίθανο να συμβεί τα επόμενα χρόνια.

Ο κ Συνολάκης, όπως αναφέρει σε άρθρο του το athensmagazine  μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα μίλησε επίσης και για τις πλημμύρες, που «σκοτώνουν περισσότερους ανθρώπους από τους σεισμούς και είναι κάτι που πρέπει να το κοιτάξουμε γιατί το φαινόμενο θα χειροτερεύει. Δεν πρέπει να περιμένουμε ότι η φύση θα μας προστατέψει, χρειαζόμαστε νέες μελέτες».

Ο κ. Συνολάκης επισήμανε ότι το 365 π.Χ. και το 1303 μ.Χ. στην Κρήτη έγιναν σεισμοί πάνω από 8,5 ρίχτερ.

Οι δυο μεγάλοι σεισμοί στην Κρήτη

Ο σεισμός στην Κρήτη το 365 μ.Χ. έλαβε χώρα κατά την ανατολή του Ηλίου τις 21 Ιουλίου 365 με επίκεντρο κοντά στις ακτές της δυτικής Κρήτης. Ο σεισμός υπολογίζεται ότι είχε μέγεθος μεγαλύτερο από 8 ρίχτερ στην κλίμακα Ρίχτερ, υπολογίζεται μεταξύ 8,3 και 8,7 ρίχτερ, γεγονός που τον κατατάσσει ως τον ισχυρότερο σεισμό που έχει καταγραφεί στην Μεσόγειο. Ο σεισμός προκάλεσε εκτεταμένες καταστροφές στην κεντρική και νότια Ελλάδα, στην Λιβύη, στην Μικρά Ασία και την Αίγυπτο. Σχεδόν όλες οι πόλεις της Κρήτης καταστράφηκαν από το σεισμό. Το σεισμό ακολούθησε ένα τσουνάμι που προξένησε καταστροφές σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο, ιδίως στο Δέλτα του Νείλου και την Αλεξάνδρεια, όπου σκότωσε χιλιάδες και έφτασε σχεδόν 3 χιλιόμετρα στην ενδοχώρα. Επίσης προκάλεσε την ανύψωση της δυτικής Κρήτης μέχρι και 9 μέτρα. Ο σεισμός είχε μεγάλο αντίτυπο στους ανθρώπους στο τέλος της αρχαιότητας και αναφέρεται από μεγάλο αριθμό έργων διαφόρων συγγραφέων.

Ο σεισμός του 1303 στην Κρήτη συνέβη περίπου την αυγή στις 8 Αυγούστου. Είχε εκτιμώμενο μέγεθος περίπου 8, μέγιστη ένταση IX (Βίαιος) στην κλίμακα έντασης Μερκάλι και προκάλεσε μεγάλο τσουνάμι που προκάλεσε σοβαρές ζημιές και απώλειες ζωών στην Κρήτη και στην Αλεξάνδρεια.

Η πρόβλεψη του καθηγητή Φυσικών Καταστροφών στο Πολυτεχνείο Κρήτης Κώστα Συνολάκη για το ενδεχόμενο μεγάλου σεισμού στην Κρήτη.

«Καταλαβαίνετε λοιπόν τι θα γίνει αν γίνει ξανά ένας τέτοιος σεισμός. Υπάρχει αυτό το ενδεχόμενο, καθώς σεισμοί τέτοιοι γίνονται κάθε 700-800 χρόνια».

«Είμαστε κοντά, κανένας δεν ξέρει, αν θα είναι σε δεκαετίες, θα είναι σε 100 χρόνια. Έχουμε μπει σε μια εκατονταετηρίδα τηρουμένων των αναλογιών και από ό,τι ξέρουμε από τις σεισμικές ζώνες και πώς συμπεριφέρονται. Αυτό δεν σημαίνει πώς θα γίνει σε 700 χρόνια ακριβώς, αλλά είναι ένας μέσος όρος στο ελληνικό τόξο», τόνισε

πηγή: apopsilive.gr/

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ