Μίκης Θεοδωράκης: Τι συμβαίνει όταν στη χώρα κηρύσσεται «εθνικό πένθος» | – Πλήθος κόσμου έξω από το σπίτι του (ΦΩΤΟ)

4
2284

Θάνατος Μίκη Θεοδωράκη: Η κυβέρνηση πήρε πίσω το… μισό τριήμερο εθνικό πένθος

Θάνατος Μίκη Θεοδωράκη: Η κυβέρνηση πήρε πίσω το… μισό τριήμερο εθνικό πένθος
Σε γκάφα σχετικά με το τριήμερο εθνικός πένθος για τον θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη υπέπεσαν το ΥΠΕΣ και ο υπουργός Μάκης Βορίδης, παίρνοντας πίσω το μισό της αρχικής ανακοίνωσης. 

Δηλαδή, ενώ αρχικά ανακοίνωσαν την μεσίστια έπαρση σημαίας σε όλα τα δημόσια κτήρια και την αναστολή δημόσιων εορταστικών εκδηλώσεων, στη συνέχεια αναίρεσαν το δεύτερο σκέλος!

Συγκεκριμένα, με δεύτερη ανακοίνωσή του του ΥΠΕΣ έκανε γνωστό  ότι, τελικώς, ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, με αφορμή την κήρυξη από τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη τριήμερου εθνικού πένθους για τον θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη και λαμβάνοντας υπόψη τις διατάξεις του νόμου 851/1978 «Περί της Εθνικής Σημαίας, των Πολεμικών Σημαιών και του Διακριτικού Σήματος του Προέδρου της Δημοκρατίας» αποφάσισε (ΜΟΝΟ) τη μεσίστια έπαρση της Σημαίας σε όλα τα δημόσια κτήρια από την Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου έως και το Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου.

Ως εκ τούτου, το τριήμερο εθνικό πένθος για το θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη που ανακοίνωσε με πομπώδεις εκφράσεις ο ίδιος ο πρωθυπουργός θα περιοριστεί μόνο στις μεσίστια έπαρση της σημαίας, ενώ οι εορταστικές εκδηλώσεις θα συνεχιστούν κανονικά.

πηγή: aftodioikisi.gr/

Τριήμερο εθνικό πένθος για το θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά το υπουργικό Συμβούλιο της Πέμπτης 2 Σεπτεμβρίου.

«Τη σημερινή μας συνεδρίαση σκιάζει δυστυχώς μία πολύ θλιβερή είδηση: Ο Μίκης Θεοδωράκης περνά πια στην αιωνιότητα. Η φωνή του σίγησε και μαζί του σίγησε και ολόκληρος ο Ελληνισμός», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινώντας την εισαγωγική τοποθέτησή του στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Εθνικό πένθος μπορεί να προκηρυχθεί από τον θάνατο πολλών ανθρώπων έπειτα από μια φυσική καταστροφή, ένα τρομοκρατικό χτύπημα ή κάποιο άλλο δυστυχές γεγονός, όπως και από το γεγονός θανάτου ενός ιδιαίτερα σημαντικού ανθρώπου για ένα έθνος ή λαό. Χαρακτηρίζεται από πένθος που επιφέρει και μνημονικές δραστηριότητες που παρατηρούνται στην πλειοψηφία του πληθυσμού μιας χώρας.

Τι ορίζει όμως το «εθνικό πένθος»

Σε ένδειξη πένθους, το κράτος αποφασίζει σε ορισμένες περιπτώσεις το κλείσιμο δημοσίων υπηρεσιών ή σχολείων, την ανάρτηση των σημαιών μεσίστια για μία ή περισσότερες ημέρες. Παρόμοια εκδήλωση πένθους μικρότερης διάρκειας είναι η τήρηση ενός λεπτού σιγής σε συναθροίσεις και συγκεντρώσεις.

Το Ελληνικό κράτος έχει κηρύξει εθνικό πένθος στις εξής περιπτώσεις:

  • Τον Μάρτιο του 1994 μετά το θάνατο της Μελίνας Μερκούρη,
  • Τον Απρίλιο του 1998 για το θάνατο του Κωνσταντίνου Καραμανλή,
  • Το καλοκαίρι του 2007 για τις εκτενείς πυρκαγιές που έπληξαν την χώρα σε πολλά μέρη της, με την Ηλεία να δέχεται την μεγαλύτερη καταστροφή και οι οποίες επέφεραν τον θάνατο τουλάχιστον 63 ανθρώπων,
  • Τον Ιανουάριο του 2008 για το θάνατο του Μακαριστού Αρχιεπίσκοπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλου της Ορθόδοξης Ανατολικής Εκκλησίας της Ελλάδος,
  • Τον Νοέμβριο του 2017 για τις φονικές πλημμύρες της Δυτικής Αττικής που στην κόστισαν την ζωή σε 23 ανθρώπους στην Μάνδρα,
  • Τον Ιούλιο του 2018 μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές της Αττικής που εκδηλώθηκαν στο Δυτικό και Ανατολικό τμήμα της και επέφεραν την απώλεια δεκάδων ανθρώπων στο δεύτερο με περιοχή με τους περισσότερους θανάτους και πληγέντες το Μάτι,
  • Τον Σεπτέμβριο του 2021 για τον θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη.
  • Συγκίνηση για τον θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη – Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε έξω από το σπίτι του

    Η Μαργαρίτα Θεοδωράκη
    Η Μαργαρίτα Θεοδωράκη
    Intimenews/Παναγιώτης Τζάμαρος

    Κλίμα συγκίνησης έξω από το σπίτι του κορυφαίου δημιουργού Μίκη Θεοδωράκη

    Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε το πρωί της Πέμπτης έξω από το σπίτι του Μίκη Θεοδωράκη στην Ακρόπολη για να αποτίσει τον δικό του φόρο τιμής στον μεγάλο μας μουσικοσυνθέτη. Ο Μίκης Θεοδωράκης έφυγε απί τη ζωή σήμερα Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2021 και ώρα 08.35 από καρδιοαναπνευστική ανακοπή.

    Φίλοι, συγγενείς, γείτονες, καλλιτέχνες, έχουν συγκεντρωθεί έξω από την κατοικία του στη συμβολή των οδών Επιφανούς και Γαριβάλδι στο κέντρο της Αθήνας για να αποχαιρετίσουν τον μεγάλο μουσικοσυνθέτη κρατώντας άσπρα και κόκκινα λουλούδια.

    Μέχρι στιγμής στο σπίτι του μεγάλου δημιουργού έχουν βρεθεί ο Γιώργος Νταλάρας με τη σύζυγό του Άννα Νταλάρα, ο Γιώργος Λιάνης καθώς και ο Βασίλης Λέκκας.

    Φανερά συγκινημένη η κόρη του, Μαργαρίτα Θεοδωράκη μιλώντας στους δημοσιογράφους είπε ότι η κατάσταση της υγείας του τις τελευταίες μέρες είχε επιδεινωθεί πολύ. «Ήταν πολύ καλός άνθρωπος, σπουδαίος άνθρωπος. Να τον αγαπάτε», τόνισε.

    «Για μένα ήταν πιο ξεχωριστός θα τολμήσω να το πω και από τον θάνατο του πατέρα μου. Έζησα κοντά του σαν γιος του. Η απώλεια είναι τεράστια. Παράλληλα νιώθω και μια χαρά μέσα μου, όχι μόνο λύπη γιατί αυτός ο άνθρωπος που φεύγει τώρα, ήταν τόσο γεμάτος από Ελλάδα που ξεχειλίζει, και αυτή την εισπράττω συνέχεια. Είμαι γεμάτος από την Ελλάδα του Μίκη, από τον ίδιο τον Μίκη. Στεναχωριέμαι αλλά ταυτόχρονα είμαι πολύ περήφανος, χαρούμενος γιατί ξέρω ότι έφυγε ο τελευταίος επιφανής Έλληνας, γιατί αυτό ήταν ο Θεοδωράκης αλλά οι Έλληνες ξέρουν κι έχουν τρόπους να τιμούν τους μεγάλους απόντες», ανέφερε συναισθηματικά φορτισμένος ο Γιώργος Λιάνης.

    «Ήταν ένας άνθρωπος με μυαλό, ένας πολύ καλός άνθρωπος. Το μυαλό του ήταν ξουράφι», λέει ο Δημήτρης Δούγιας που για 45 χρόνια ερχόταν κάθε πρωί και του έφερνε εφημερίδες. «Από χθες διεκόπη η συνεργασία και μου είπαν να μην ξαναφέρω», προσθέτει.

    Κλίμα συγκίνησης έξω από το σπίτι του κορυφαίου δημιουργού

    Με χειροκροτήματα και με βαθιά συγκίνηση έφυγε για την τελευταία του κατοικία ο Μίκης Θεοδωράκης. Πλήθος κόσμου έξω από το σπίτι του ξέσπασε σε χειροκροτήματα, ενώ μεταφερόταν το φέρετρο, φωνάζοντας «αθάνατος». Την ώρα που απομακρυνόταν η νεκροφόρα η Μαρίζα Κωχ αποχαιρέτησε τον μεγάλο μουσικοσυνθέτη ρίχνοντας κλαδιά βασιλικού. Την σορό συνόδευαν συγγενείς και φίλοι.

    Λίγη ώρα μετά την είδηση του θανάτου του Μίκη Θεοδωράκη, ο πρωθυπουργός κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος στη χώρα. Νωρίτερα, είχε γίνει γνωστή η είδηση για την τελευταία επιθυμία του εθνικού μας μουσικοσυνθέτη. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μίκης ήθελε η νεκρώσιμη ακολουθία και η ταφή του να πραγματοποιηθούν στην πατρίδα του, το Γαλατά Χανίων. Ο μεγάλος μουσουργός μας είχε μεταφέρει αυτή του την επιθυμία στον ΓΓ. του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, τη γραμματέα του Ρένα Παρμενίδου και τον Πρόεδρο του «Παγκρητίου Συλλόγου Φίλων Μίκη Θεοδωράκη», Γιώργο Αγοραστάκη.

    Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

4 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Δηλαδή θα απαγορευτούν τα πάρτι των επισκεπτών μας στις παραλίες;

    Μπορούν τουλάχιστον να τα σπάνε φορώντας ακουστικά;πως θα φάνε τα κοψίδια με τις μπόμπες απόψε στα 5αστερα; γίνεται καραόκε, ελληνική βραδιά με συρτάκι,πως γίνεται ντίσκο νάιτ χωρίς τα 150 db?
    Και πριν τα φασιστικά τάγματα σχολιάσουν ..
    Απ την σουηδική τηλεόραση αυτή η διασκευή ‘της δικαιοσύνης’ μ ένα δάκρυ ,απ τον Sven Bertil, γιατί δεν λησμονώ την χώρα μου,όπως και οι Σουηδοί repeaters απ τα 70ς.
    https://youtu.be/28aoEwpSEXk

  2. Εθνικό πένθος σημαίνει επίσης, να αναλογιστεί η Δεξιά την Μακρόνησο , το Παρθένι , την Γυάρο και τα λοιπά επαίσχυντά της και να ζητήσει ειλικρινά συγγνώμη .
    Τώρα είναι αργά για κροκοδείλια δάκρυα και τριήμερα πένθη .
    Η ιστορία έχει γραφτεί.
    Ξέρουμε ποιοι ΗΤΑΝ / είναι ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ και ποιοι πατριδοκάπηλοι ΥΠΟΚΡΙΤΕΣ.

  3. οπουδήποτε στη γη την συμφωνία No5 την αναγνωρίζουν με τις πρώτες τέσσερις νότες, και τον Ζορμπά με τις πρώτες δυο…
    αυτό είναι ο Μικης

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ