Ο καθηγητής Θωμαΐδης απέδωσε την αύξηση των κρουσμάτων στη χαλάρωση των μέτρων και στις μετακινήσεις – «Ή θα εμβολιαστούμε, ή θα νοσήσουμε», τόνισε – Κικίλιας: Εμβολιασμοί ακόμη και έξω από ιερούς ναούς – Τι είπε για την υποχρεωτικότητα
Εφιαλτική πρόβλεψη για 10.000 κρούσματα ημερησίως από τον Σεπτέμβριο αν δεν εμβολιαστούν όλοι έκανε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης.
«Με την επιστροφή των εκδρομέων του Αυγούστου θα υπάρξει μια περαιτέρω διάδοση της πανδημίας στην Αττική, που μπορεί να κορυφωθεί στο διάστημα από 16 έως 20 Σεπτεμβρίου, και θα επιφέρει πίεση στο σύστημα Υγείας του λεκανοπεδίου», ξεκαθάρισε ο κ. Θωμαΐδης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.
Τόνισε πως εάν ενταθούν οι εμβολιασμοί δεν θα φτάσουμε στα 10.000 κρούσματα ημερησίως, όπως προβλέπουν πολλοί επιστήμονες. «Εάν εμβολιαστούμε, έχουμε μεγάλες πιθανότητες να μη δούμε τέτοια νούμερα τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο. Αν δεν εμβολιαστούμε, όμως, είναι πολύ πιθανό να το δούμε αυτό το κύμα. Ή θα εμβολιαστούμε, ή θα νοσήσουμε. Δεν υπάρχει κάτι άλλο», επισήμανε ο κ. Θωμαΐδης.
Κάλεσε τους συμπολίτες μας να κάνουν έστω και την πρώτη δόση, όσοι περισσότεροι μπορούν, ώστε ένα μέρος του πληθυσμού να αποκτήσει ανοσία που θα επιτρέψει να μην έχουμε τόσες πολλές εισαγωγές στα νοσοκομεία. «Μερικοί δείχνουν να μην αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητα της κατάστασης», πρόσθεσε.
Όπως είπε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας, οι μετρήσεις στα λύματα δείχνουν σταθεροποίηση του ιικού φορτίου στην Αττική το τελευταίο δεκαήμερο, κάτι που οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού του λεκανοπεδίου έχει φύγει για διακοπές. Ωστόσο, το ιικό φορτίο δεν μειώνεται, αλλά παραμένει σταθερό σε σχετικά υψηλά επίπεδα.
Απέδωσε την αύξηση των κρουσμάτων και του δείκτη θετικότητας σε πολλές περιοχές της χώρας, στη χαλάρωση των μέτρων και στις μετακινήσεις, λέγοντας πως η εξέλιξη αυτή ήταν αναμενόμενη.
«Αν δείτε λίγο προσεκτικά τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, στην Αττική ανακοινώνονται περίπου το 20% των κρουσμάτων πανελλαδικά, είτε τα τεστ είναι 80.000 είτε 120.000. Αυτό σημαίνει ότι με τη λήξη των καλοκαιρινών διακοπών θα δούμε μια επιβάρυνση της Αττικής», υπογράμμισε ο κ. Θωμαΐδης.
Κικίλιας: Εμβολιασμοί ακόμη και έξω από ιερούς ναούς – Τι είπε για την υποχρεωτικότητα
«Δεν είναι στην πρόθεση μας να εφαρμοστεί κάποιο οριζόντιο lockdown, παρά μόνο τοπικά lockdown», τόνισε ο υπουργός Υγείας
«Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έχει καταλήξει με σαφήνεια για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού των υγειονομικών. Είναι θέμα ηθικής τάξεως. Βλέπω ότι η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα έχει εμβολιαστεί και θα συνεχίσει να εμβολιάζεται», τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο υπουργός Υγεάις, Βασίλης Κικίλιας.
Όπως είπε ο υπουργός Υγείας, «οι υγειονομικοί δεν αντιδρούν, κάποιοι συνδικαλιστές αντιδρούν. Πάνω από το 94-95% των γιατρών έχουν εμβολιαστεί. Όσον αφορά τους νοσηλευτές που είναι η καρδιά του ΕΣΥ, δεκάδες χιλιάδες από αυτούς έχουν εμβοίαστεί και συνεχίζουν να εμβολιάζονται».
Όσον αφορά στη συνεργασία κυβέρνησης-Εκκλησίας στο θέμα της πανδημίας είπε μεταξύ άλλων ότι «θα πάμε τους εμβολιασμούς έξω από τους ιερούς ναούς», ενώ παράλληλα εξήρε την πρωτοβουλία της Ενορίας Αγίου Νικολάου Αρχανών στην Κρήτη, εκεί που μικτό κλιμάκιο της 7ης ΥΠΕ σε συνεργασία με τον δήμο Αρχανών Αστερουσίων, θα πραγματοποιήσει εμβολιασμούς κατά του κορωνοϊού στον Ιερό Ναό της Παναγίας Αρχανών.
Ο υπουργός ανέφερε πως, «δεν είναι στην πρόθεση να εφαρμόσει κάποιο οριζόντιο lockdown, παρά μόνο τοπικά μέτρα εφόσον χρειαστεί».
Μιλώντας και με επιστημονικά δεδομένα, ο υπουργός Υγείας ανέφερε πως μειώνεται 20 φορές ο κίνδυνος στους 60 ετών και άνω για όσους έχουν εμβολιαστεί.
«Εννιά στους δέκα που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι. Με κορωνοϊό νοσηλεύονται τέσσερα νεογνά και δέκα παιδάκια, ενώ ένα είναι διασωληνωμένο», ανέφερε.
Στην Κρήτη η πρώτη εκκλησία – εμβολιαστικό κέντρο
Στον Ιερό ναό Αγίου Νικολάου στις Αρχάνες
Σε μια κρητική πλατεία, ένας πρίγκιπας παγκοσμίου φήμης χορεύει παραδοσιακούς χορούς. Λίγα μέτρα μακριά και τρία χρόνια αργότερα, ένας ορθόδοξος ναός γίνεται ο πρώτος στην Ελλάδα στον οποίο, για λίγες ώρες, οι πιστοί δεν θα προσέρχονται μόνο για την προσευχή.
Για λίγες ώρες, σε λιγότερο από δύο εβδομάδες, μια άλλη πίστη θα οδηγήσει κατοίκους και μη των Αρχανών, μιας κωμόπολης 20 λεπτά μακριά από το Ηράκλειο –την οποία το 2018 είχε επισκεφθεί ο πρίγκιπας Κάρολος– στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου: η πίστη στην επιστήμη. Στις 6 Σεπτεμβρίου, από τις 9 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι, θα προσέλθουν στον ναό για να εμβολιαστούν.
Η πρωτοβουλία, στο πλαίσιο της οποίας μετατρέπεται για πρώτη φορά εκκλησία στην Ελλάδα σε εμβολιαστικό κέντρο, είναι πρωτοποριακή για μια χώρα στην οποία μεγάλο ποσοστό των αντιεμβολιαστών σχετίζεται με την Εκκλησία, είτε από την πλευρά κληρικών είτε πιστών. Κάποιοι όμως θέλησαν να δείξουν πως επιστήμη και Εκκλησία, όχι μόνο μπορούν να συμπορεύονται, αλλά αυτή είναι και η χριστιανική δίοδος, σύμφωνα με τον ιερέα του ναού.
«Σκοπός είναι να δώσουμε το μήνυμα ότι η Εκκλησία δεν είναι εναντίον, ότι ενδιαφέρεται και για την πνευματική και για τη σωματική υγεία», αναφέρει στην «Κ» ο πατήρ Ανδρέας Καλιοντζάκης, χάρη στον οποίο μετουσιώνεται η συγκεκριμένη ιδέα. «Το Ευαγγέλιο λέει “φύλαξε το σώμα σου ως καθαρτήριο της ψυχής”», λέει ο ίδιος, «είμαστε υποχρεωμένοι να προφυλάξουμε την υγεία του σώματός μας, δεν μπορεί η Εκκλησία να σαμποτάρει την επιστήμη, η θεολογία με την επιστήμη πρέπει να συνεργάζονται».
Η συγκεκριμένη συνεργασία ξεκίνησε όταν ο πατήρ Ανδρέας συναντήθηκε τηλεοπτικά με τον καθηγητή Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκο Τζανάκη. «Εδώ και καιρό ψάχνουμε μια τέτοια σημειολογική διαδικασία, να δώσει τον τόνο της συμβολής της Εκκλησίας στους εμβολιασμούς, διότι μια μικρή μερίδα ιεραρχών και παπάδων αντιστρατεύονται», λέει στην «Κ» ο κ. Τζανάκης. «Αξιοποιήσαμε τη διάθεση του πατέρα Ανδρέα», συμπληρώνει, και το εγχείρημα, στο οποίο συμμετέχει και η 7η Υγειονομική Περιφέρεια και ο Δήμος Αρχανών – Αστερουσίων, άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά.
Οι πολίτες που θα εμβολιαστούν στον ναό θα λάβουν τη δόση του εμβολίου Johnson & Johnson και έχουν προθεσμία μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου να δηλώσουν πως θέλουν να εμβολιαστούν, αν και η διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ, Ελένη Μπορμπουδάκη, λέει πως θα υπάρχει και δυνατότητα εμβολιασμού για όσους τελευταία στιγμή «αλλαξοπιστήσουν». «Η ιδιαιτερότητα της Κρήτης είναι ότι έχουμε μεγάλο ποσοστό επισκεπτών», τονίζει. «Είναι πολύ σημαντικό να χτίσουμε τείχος ανοσίας προκειμένου να μπορέσουμε να είμαστε ασφαλείς», αναφέρει. Ο κ. Τζανάκης θεωρεί πως η συγκεκριμένη πρωτοβουλία θα βοηθήσει. «Είμαι ενθουσιασμένος διότι θα έχει πολύ θετική συμβολή στην καλή εξέλιξη της εμβολιαστικής προσπάθειας της χώρας», τονίζει.
Οι αντιδράσεις είναι ήδη ενθαρρυντικές – πιστοί που μέχρι πρότινος ήταν αντιεμβολιαστές έχουν ήδη αλλάξει γνώμη. «Εχουμε μερικούς αρνητές», αναφέρει ο π. Ανδρέας. «Γύρω στα 10 με 15 άτομα αυτή τη στιγμή έχουν πειστεί. Με ενδιαφέρει το μήνυμα να έχει απήχηση, ότι η Εκκλησία συμπορεύεται με την επιστήμη».
πηγή: kathimerini.gr