Προβληματισμοί για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα– Ιδιαίτερα ανησυχητικά τα επιδημιολογικά δεδομένα. Ποιος ο ρόλος της μετάλλαξης Δέλτα.
Έντονη ανησυχία προκαλούν τα επιδημιολογικά δεδομένα όσον αφορά στην πορεία της πανδημίας Covid-19 στη χώρα μας, καθώς τα συνολικά κρούσματα από τις αρχές του Αυγούστου έχουν υπερβεί τα 37.000, μέσα στις δύο πρώτες εβδομάδες του μήνα.
Όπως είπε στο Newsbomb.gr ο Νίκος Τζανάκης, καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, με βάση το μοντέλο που μελετά με την ομάδα του, τα κρούσματα κατά μέσο όρο θα κινηθούν στα 3.500, ενώ μέχρι το τέλος του μήνα το «ταβάνι» θα είναι στα 4.500. Όσον αφορά τους διασωληνωμένους ο κ. Τζανάκης σημείωσε ότι φαίνεται πως θα φτάσουμε τους 300 ενώ στα επίπεδα αυτά θα κινηθούν και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία.
Σε σχέση με την μετάλλαξη Δέλτα και τα εμβόλια ο καθηγητής ανέφερε πως τα στοιχεία έχουν δείξει ότι τα εμβόλια πιάνουν τη μετάλλαξη που πλέον έχει επικρατήσει κατά 90% στη χώρα μας, ενώ σε ό,τι αφορά στην Κρήτη, η οποία τις τελευταίες εβδομάδες καταγράφει πολλά κρούσματα και στο Ηράκλειο εδώ και λίγες μέρες ισχύουν κάποια περιοριστικά μέτρα, ανέφερε ότι υπάρχουν και άλλες περιοχές με πιο επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο στις οποίες δεν έχει επιβληθεί lockdown. Αυτές σύμφωνα με τον ίδιο είναι η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Ίος, η Πάρος και η Νάξος.
Η επικράτηση της μετάλλαξης «Δέλτα» αναμένεται να φτάσει το 90%. Όπως αναφέρθηκε κατά την ενημέρωση της Πέμπτης, η πανδημία εξακολουθεί να αποτελεί «νόσο των νέων», αρχίζει όμως και μια μεταστροφή σε μεγαλύτερες ηλικίες. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι μέσα σε 20 ημέρες διπλασιάστηκαν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία ενώ υπάρχει μικρή αλλά υπαρκτή αύξηση στο δείκτη εισιτήρια προς εξιτήρια, πράγμα που σημαίνει μια μικρή επιβάρυνση στο ΕΣΥ.
Την Παρασκευή ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 3.493 νέα κρούσματα του κορονοϊού στη χώρα. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 235, με 24 νέους θανάτους. Όσον αφορά στη γεωγραφική κατανομή τους, αξίζει να σημειωθεί πως 927 ήταν στην Αττική και 441 στην Κρήτη. Ενδείξεις αυξημένης πίεσης στα νοσοκομεία παρατηρούνται, πέραν της Κρήτης, και στην Πελοπόννησο.
Σε αυτό το πλαίσιο, υπογραμμίζεται επανειλημμένα από τις αρχές η σημασία του εμβολιασμού: Όπως δήλωσε την Πέμπτη ο Χαράλαμπος Γώγος, καθηγητής Παθολογίας/ Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, ο εμβολιασμός είναι ζωτικής σημασίας, δεδομένου και ότι σε λίγο καιρό αναμένεται να αποτελέσει πιθανό πρόβλημα η παρουσία του ιού στους χώρους της εκπαίδευσης. Ωστόσο, όπως είπε, το «στοίχημα» του τουρισμού φαίνεται να κερδίζεται.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.