Καιρός – Καλλιάνος: Έρχεται ισχυρός και παρατεταμένος καύσωνας – Θα έρθουμε αντιμέτωποι με 45αρια

0
1041

Ο γνωστός μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος προειδοποιεί για πολύ υψηλές θερμοκρασίες που θα επικρατήσουν στη χώρας μας τις επόμενες ημέρες – Πού θα «σκαρφαλώσει» ο υδράργυρος

Νέο κύμα καύσωνα αναμένεται να επηρεάσει τη χώρας μας λίγο μετά την μικρή «ανάσα» δροσιάς των τελευταίων 24ώρων. Η θερμοκρασία από τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας θα πάρει την ανιούσα με το θερμόμετρο να φτάνει ακόμα τους 41 βαθμούς, ενώ δεν αποκλείεται σε κάποιες περιοχές να τους ξεπεράσει.

Για το νέο κύμα καύσωνα προειδοποιεί ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος με ανάρτηση που έκανε στο Facebook, στην οποία μάλιστα αναφέρει πώς ο καύσωνας που αναμένεται από τα μέσα της εβδομάδας, θα είναι ισχυρός ενώ τονίζει πως δεν είναι κάτι σύνηθες για τη χώρα μας.

Η ανάρτηση του Γιάννη Καλλιάνου

«ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙΤΕ , ΕΡΧΕΤΑΙ ΙΣΧΥΡΟΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΤΕΤΑΜΕΝΟΣ ΚΑΥΣΩΝΑΣ ! ΘΑ ΕΡΘΟΥΜΕ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΙ ΜΕ ΤΟΥΣ 43-44°C !

Δυστυχώς, παρακολουθώντας όλες αυτές τις ημέρες την εξέλιξη των προγνωστικών στοιχείων, πίστευα ότι ο επικείμενος καύσωνας θα ερχόταν πιο «εξασθενημένος». Φαίνεται όμως ότι θα έρθει πολύ ισχυρός. Έχει ξανασυμβεί κάτι τέτοιο στη χώρα μας, αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν είναι πολύ σύνηθες.

Θα είναι ένας καύσωνας ισχυρός, τόσο ως προς τις μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας, όσο και ως προς τη διάρκεια του η οποία θα φτάσει τουλάχιστον και τις 9-10 ημέρες.

ΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ ΘΑ ΑΡΧΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΑΠΟ ΤΑ ΔΥΤΙΚΑ

Από τη δυτική Ελλάδα θα ξεκινήσει η άνοδος της θερμοκρασίας το διήμερο Τρίτη 27/7 και Τετάρτη 28/8 με τις μέγιστες τιμές του υδραργύρου στα πεδινά και ευπαθή στη ζέστη τμήματα της δυτικής ηπειρωτικής χώρας να αγγίζουν τους 40-41°C την Τρίτη και τους 41-42°C την Τετάρτη. Τις ίδιες ημέρες, λόγω του μελτεμιού που στο Αιγαίο θα αγγίζει τα 6-7 μποφόρ, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και νησιωτικά τμήματα η θερμοκρασία δεν πρόκειται να ανέβει πάνω από τους 37-38°C και τοπικά 39°C.

Στην Αττική για παράδειγμα, η θερμοκρασία την Τρίτη θα φτάσει στους 37°C και την Τετάρτη στους 38°C.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΔΥΣΚΟΛΑ

Την Πέμπτη οι πολύ θερμές αέριες μάζες από την Αφρική θα επεκταθούν και θα επηρεάσουν και τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας. Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι την Πέμπτη 29/7, θα σημειωθούν οι παρακάτω μέγιστες θερμοκρασίες :

Αττική : 40°C

Κεντρική Μακεδονία : 41-42°C

Δυτικά Ηπειρωτικά : 43-44°C

Θεσσαλία : 41-42°C

Ανατολική Πελοπόννησος : 41-42°C

Ιόνιο : 40°C

Κρήτη : 36°C

Κυκλάδες : 35°C

Δωδεκάνησα : 40-41°C (μέγιστες στη Ρόδο)

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΚΑΥΣΩΝΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 10 ΗΜΕΡΕΣ

Δυστυχώς ο ισχυρός καύσωνας (συνοδεία Μελτεμιού τις περισσότερες ημέρες) θα επηρεάσει τη χώρα μας έως και τουλάχιστον τις 6-7 ίσως και τις 8 Αυγούστου. Άρα, όπως μπορεί να καταστεί σαφές, ο καύσωνας θα είναι παρατεταμένος με θερμοκρασίες που ενδέχεται να είναι ακόμη λίγο πιο αυξημένες από την ερχόμενη Παρασκευή και στη συνέχεια.

Εκτιμάται, ότι από την ερχόμενη Παρασκευή και στη συνέχεια (και κατά τη διάρκεια του προσεχούς ΣΚ), μπορεί να δούμε θερμοκρασίες που θα πλησιάζουν ακόμη και τους 43-44°C στα ευπαθή στη ζέστη τμήματα και πολύ τοπικά ίσως και τους 45°C.

Η ΑΤΤΙΚΗ ΘΑ ΖΗΣΕΙ ΠΟΛΥ ΖΕΣΤΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΝΥΧΤΕΣ

Στην Αθήνα από την Παρασκευή και έπειτα ενδέχεται ο υδράργυρος να ξεπερνά και τους 40°C και να φτάνει και τους 41-42°C και τοπικά ακόμη και παραπάνω. Δύσκολες θα είναι και οι νύχτες στις μεγαλουπόλεις αφού ο υδράργυρος αρκετές βραδιές δεν πρόκειται να πέσει κάτω από τους 30°C.

ΥΓ : Προσοχή στις πυρκαγιές γιατί κατά διαστήματα θα πνέει και δυνατός – καυτός βοριάς».

Ο καιρός τη Δευτέρα

Σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ τη Δευτέρα ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος με παροδικές νεφώσεις στα βορειοδυτικά ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, οπότε θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά της Ηπείρου.

Οι άνεμοι στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια θα είναι ασθενείς και από το μεσημέρι στα δυτικά βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ. Στα υπόλοιπα θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο κυρίως στα δυτικά.

Αίθριος ο καιρός στην Αττική με τους ανέμους να πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 6 και στα ανατολικά έως 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 24 έως 35 βαθμούς κελσίου με την μέγιστη στα ανατολική να είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Παρόμοιο το σκηνικό του καιρού και στη Θεσσαλονίκη, με τους ανέμους να πνέουν βόρειοι 3 με 4 μποφόρ και βαθμιαία νότιοι νοτιοανατολικοί με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί μεταξύ 20 και 33 βαθμούς κελσίου.

Ο καιρός στην υπόλοιπη χώρα

Μακεδονία, Θράκη

Γενικά αίθριος, με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις στη δυτική Μακεδονία τις απογευματινές ώρες.

Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και στα ανατολικά βορειοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 20 έως 36 βαθμούς Κελσίου και στη δυτική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Γενικά αίθριος. Παροδικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στην Ήπειρο οπότε θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά.

Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και από το μεσημέρι δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 19 έως 34 και κατά τόπους στα ηπειρωτικά έως 37 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου η ελάχιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Γενικά αίθριος.

Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα ανατολικά τοπικά έως 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 18 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη

Λίγες νεφώσεις.

Ανεμοι: Βόρειοι 6 με 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 22 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: Γενικά αίθριος.

Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 6 με 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 23 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ