Διπλές αυξήσεις στις συντάξεις για 8 κατηγορίες ασφαλισμένων

0
683

Διπλές αυξήσεις στις συντάξεις, για 8 κατηγορίες ασφαλισμένων, θα καταβληθούν την ερχόμενη εβδομάδα – από 26 έως 29 Ιουλίου – μαζί με τις συντάξεις Αυγούστου.

Ευνοημένοι – σε ορισμένες περιπτώσεις με αύξηση στο σύνολο της κύριας σύνταξης έως 80% – είναι εργαζόμενοι σε πρώην ΔΕΚΟ και τράπεζες, αυτοαπασχολούμενοι αλλά και παράλληλα ασφαλισμένοι σε δύο Ταμεία, λόγω της προσαύξησης που έχουν στη σύνταξή τους εξαιτίας των αυξημένων εισφορών που καταβάλλουν καθώς και των νέων αυξημένων ποσοστών αναπλήρωσης στις κύριες συντάξεις λόγω της εφαρμογής του νόμου Βρούτση (ν. 4670/2020).

Ο νόμος Βρούτση προβλέπει αυξήσεις στα ποσοστά αναπλήρωσης των κύριων συντάξεων όσων έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης. Αφορούν τόσο τους «παλιούς» όσο και τους «νέους» συνταξιούχους. Τα νέα ποσοστά ισχύουν μετά τα 30 έτη ασφάλισης και οι αυξήσεις μεγαλώνουν όσο οι ασφαλισμένοι πλησιάζουν στα 40 χρόνια.

Εκτός από τα νέα αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης που θα επιφέρει ο νόμος Βρούτση (οι αυξήσεις των ανταποδοτικών κύριων συντάξεων έως 11,8% θα είναι από 12 ευρώ για όσους έχουν αποχωρήσει ή αποχωρούν με 30,1 έτη ασφάλισης έως και 252 ευρώ για όσους έχουν 40 έτη ασφαλιστικού βίου), η προσαύξηση που ισχύει λόγω των αυξημένων εισφορών, με διάταξη του νόμου Κατρούγκαλου, οδηγεί σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και σε διπλασιασμό του ανταποδοτικού ποσού της σύνταξης.

Η ρύθμιση αυτή αφορά όσους ασφαλισμένους υποβάλουν ή θα υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης από την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού στις 13.5.2016. Οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι όταν συνταξιοδοτηθούν (ή έχουν συνταξιοδοτηθεί) λαμβάνουν υψηλότερο ποσό, καθώς στο παρελθόν είχαν καταβάλει υψηλότερες εισφορές για κύρια σύνταξη.

Με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου, στην περίπτωση ασφαλισμένων οι οποίοι κατέβαλλαν εισφορές ανώτερες από αυτές του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, το ανταποδοτικό μέρος της σύνταξης για κάθε έτος που έχει καταβληθεί επιπλέον εισφορά θα υπολογίζεται με ετήσιο συντελεστή αναπλήρωσης 0,075% για καθεμία ποσοστιαία μονάδα (1%) επιπλέον εισφοράς.

Διευκρινίζεται ότι η προσαύξηση στη σύνταξη ισχύει για το σύνολο των ετών για τα οποία έχουν καταβληθεί οι επιπλέον αυτές εισφορές, ήτοι ανατρέχει το σύνολο του εργάσιμου βίου κάθε ασφαλισμένου που ανήκει στις συγκεκριμένες κατηγορίες και όχι για το διάστημα από το 2002 και μετά, που ισχύει για τον υπολογισμό του μέσου όρου των συντάξιμων αποδοχών. Πάντως, όπως αναφέρουν τα Νέα, το ποσό της κύριας σύνταξης, στις περιπτώσεις τόσο των νέων όσο και των ήδη συνταξιούχων, δεν μπορεί να ξεπερνάει το νέο πλαφόν, ήτοι τις 4.608 ευρώ (μεικτά) – δηλαδή 3.725 καθαρά – που αντιστοιχεί στο 12πλάσιο της ισχύουσας σήμερα βασικής σύνταξης για 20 έτη ασφάλισης.

Εξάλλου αυξήσεις πάνω και από 100 ευρώ θα έχουν χιλιάδες συνταξιούχοι του ΝΑΤ από τον νέο επανυπολογισμό των αποδοχών τους με τα βελτιωμένα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Βρούτση.

Οι αυξήσεις θα γίνουν αισθητές για όσους έχουν από 34 έτη και άνω και θα φανούν στις πληρωμές του Αυγούστου ή του Σεπτεμβρίου.

Οσοι δεν πάρουν αύξηση στην τσέπη θα έχουν έμμεσο κέρδος από τη μείωση της προσωπικής διαφοράς, που σημαίνει ότι θα πάρουν νωρίτερα τις επόμενες αυξήσεις, που, με τα ως τώρα δεδομένα, ξεκλειδώνουν από 1/1/2023.

Οι συνταξιούχοι του ΝΑΤ που θα δουν αυξήσεις θα τις πάρουν σε πέντε δόσεις, εκ των οποίων οι δύο πρώτες θα είναι για το 2020 και 2021 και θα πληρωθούν μαζί. Οι επόμενες τρεις δόσεις θα πληρωθούν το 2022, 2023 και 2024.

Αρκετοί είχαν πάρει αύξηση και στον πρώτο επανυπολογισμό του νόμου Κατρούγκαλου, λόγω πολλών ετών και υψηλών αποδοχών, και τώρα θα έχουν νέα αύξηση. Στην πράξη θα βρεθούν με διπλή αύξηση: μία από τον νόμο Κατρούγκαλου (ν. 4387/2016) και μία από τον νόμο Βρούτση (ν. 4670/2020).

Εξάλλου υπενθυμίζεται ότι στις 27 Ιουλίου οι νέοι συνταξιούχοι από Ταμεία του ιδιωτικού τομέα, όπως ΙΚΑ, ΔΕΚΟ, τραπεζών, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, οι οποίοι αποχώρησαν με αίτηση συνταξιοδότησης στο διάστημα 13 Μαΐου 2016 – 30 Σεπτεμβρίου 2019 με τον νόμο Κατρούγκαλου και έχουν πάρει την οριστική τους σύνταξη με χρόνο ασφάλισης πάνω από τα 30 έτη, θα λάβουν τα αναδρομικά του νόμου Βρούτση.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ