Δικηγορικός Σύλλογος Κω: Κοινό ψήφισμα των δικηγόρων Ελλάδος και Κύπρου για τις τουρκικές ενέργειες στα Κατεχόμενα

0
86

Στην αναγκαιότητα ανάληψης κοινής και συντονισμένης δράσης της νοµικής κοινότητας της Κύπρου και της Ελλάδας µε σηµείο αναφοράς την παραβατικότητα και τις αξιώσεις της Τουρκίας, αναφέρθηκαν σήμερα, Τρίτη, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που πραγματοποίησαν, ο Παγκύπριος ∆ικηγορικός Σύλλογος και η ολοµέλεια των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων της Ελλάδος.

Ειδικότερα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ολομέλεια, αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης που είχε με τον ΠΔΣ, τονίστηκε η σηµασία προγραµµατισµού και υλοποίησης κοινών δράσεων και συνεργειών επί καίριων θεµάτων, µε απώτερο στόχο την περαιτέρω σύσφιξη των µεταξύ τους σχέσεων.

Ακόμη, στην ανακοίνωσή της η ολομέλεια αναφέρει, πως «ανήµερα της θλιβερής επετείου της τουρκικής εισβολής, αναµενόµενα και αναπόφευκτα, η συζήτηση επικεντρώθηκε στην αναγκαιότητα ανάληψης κοινής και συντονισμένης δράσης της νοµικής κοινότητας της Κύπρου και της Ελλάδας, µε σηµείο αναφοράς την παραβατικότητα και τις αξιώσεις της Τουρκίας οι οποίες συνιστούν συνεχιζόµενα εγκλήµατα πολέµου».

Στο πλαίσιο αυτό, όπως αναφέρει η ολομέλεια, «ως πρώτη ενέργεια αποφασίστηκε η σύνταξη και έκδοση κοινού ψηφίσµατος καταδίκης των εντεινόµενων προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας, µε αφορµή και τις εξαγγελίες του Τούρκου Προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν, για άνοιγµα του 3,5% της περιοχής της Αµµόχωστου».

Σύμφωνα με την ολομέλεια, «οι πράξεις αυτές είναι αντίθετες µε τα ψηφίσµατα της Γενικής Συνέλευσης και του Συµβουλίου Ασφαλείας του Οργανισµού Ηνωµένων Εθνών για την Κύπρο, µε ψηφίσµατα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, µε τις συνθήκες προσχώρησης της Κυπριακής ∆ηµοκρατίας ατην Ευρωπαϊκή Ενωση, το Ευρωπαϊκό ∆ίκαιο, αποφάσεις του Ευρωπαϊκού ∆ικαστηρίου, δικαστηρίων της Κυπριακής ∆ηµοκρατίας και του Ηνωµένου Βασιλείου. Μεταξύ άλλων, παραβιάζουν θεµελιώδη δικαιώµατα, όπως αυτά κατοχυρώνονται από την Ευρωπαϊκή Σύµβαση Ανθρωπίνων ∆ικαιωµάτων του Συµβουλίου της Ευρώπης και τον Χάρτη θεµελιωδών ∆ικαιωµάτων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και τον Καταστατικό Χάρτη του Οργανισµού Ηνωµένων Εθνών».

Το ψήφισμα

Στο ψήφισμα που εξέδωσαν η ολομέλεια των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων της Ελλάδας και ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος αναφέρονται τα εξής:

«Σαράντα επτά χρόνια µετά την τουρκική εισβολή του 1974 στην Κύπρο, καταδικάζουµε µε τον πλέον έντονο και κατηγορηματικό τρόπο τα τετελεσµένα της εισβολής και της κατοχής και την κάθε επιχειρούμενη και μεθοδευμένη προσπάθεια της Τουρκίας να υλοποιήσει τις προκλητικές της εξαγγελίες, είτε αυτές αφορούν την Αµµόχωστο, είτε τη συνολική επίλυση του Κυπριακού.

Ο Παγκύπριος ∆ικηγορικός Σύλλογος (Π∆Σ) και η Ολοµέλεια των Προέδρων των ∆ικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, διατρανώνουµε τη θέλησή µας για εξεύρεση δίκαιης και βιώσιµης λύσης του κυπριακού ζητήματος στη βάση των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και του ευρωπαϊκού κεκτηµένου.

Έχοντας μνήμη της κατάφωρης αδικίας είναι επάναγκες να διατηρούμε την εγρήγορση και την προσήλωσή μας στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, ενόσω η Τουρκία επιδιώκει αδιάλειπτα τη νομιμοποίηση και/ή τη δημιουργία νέων τετελεσμένων.

Ως δικηγόροι και νομικοί αντιλαμβανόμαστε τη σοβαρότητα των δεδομένων που διαμορφώνονται και συναισθανόμενοι την ανησυχία για δυνητικές νέες πραγματικότητες, έχουμε χρέος, ευθύνη και καθήκον να συνεργαστούμε αποτελεσματικά με γνώμονα τη διαφύλαξη των συμφερόντων της Κύπρου και του συνόλου των πολιτών της.

Μεταξύ των άμεσων ενεργειών μας, είναι η αποστολή καταγγελτικών ψηφισμάτων και επιστολών σε διεθνείς και ευρωπαϊκούς οργανισμούς και θεσμούς, για την επιχειρούμενη προσπάθεια εποικισμού της πόλης της Αμμοχώστου, την εμμονή της Τουρκίας στη λύση δύο κρατών, την παράνομη κατοχή ευρωπαϊκού εδάφους, καθώς και την αδιάκοπη σύληση και καταστροφή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Ανάγκη επίσης και προτεραιότητα, είναι η διενέργεια όλων των απαραίτητων πράξεων και νομικών διαβημάτων προς πάσα κατεύθυνση, τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, ούτως ώστε να τεθεί υπό διερεύνηση η διάπραξη εγκλημάτων πολέμου στην Αμμόχωστο, με αίτημα την προσαγωγή των ενόχων ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Οι αλλεπάλληλες απόπειρες της Τουρκίας να υπονομεύει τις προσπάθειες για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων επίλυσης του Κυπριακού, επιβάλλουν στοχευόμενο συντονισμό ενεργειών, ιδιαιτέρως σε ό,τι αφορά τις νομικές πτυχές του προβλήματος. Η ενότητα και ο ορθολογισμός είναι βασικές προϋποθέσεις προς την προσπάθεια εξεύρεσης λύσης που θα ενώνει την Κύπρο, θα την απαλλάσσει από τα στρατεύματα κατοχής και το παρωχημένο καθεστώς εγγυήσεων».

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ