Οι ανεμβολίαστοι στο στόχαστρο της πιο μεταδοτικής και επιθετικής μετάλλαξης Δέλτα – Πώς εξελίσσεται η εμβολιαστική εκστρατεία – Στα επίπεδα του Νοεμβρίου ο αριθμός των διασωληνωμένων
Το μεταλλαγμένο στέλεχος Δέλτα (ινδικό στέλεχος), η πλέον επιθετική παραλλαγή του κορωνοϊού SARS-CoV-2 που κορυφώνει την αγωνία παγκοσμίως με το ενδεχόμενο ενός τέταρτου επιδημικού κύματος, βρίσκεται στο επίκεντρο και του εγχώριου προβληματισμού επιστημόνων και Πολιτείας.
Στις κρίσιμες επόμενες 15 ημέρες για την αποτύπωση της δυναμικής του ανησυχητικού στελέχους αναφέρθηκαν ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών και επικεφαλής του Εθνικού Παρατηρητηρίου για τον έλεγχο και επιτήρηση του κορωνοϊού, κ. Δημήτρης Θάνος και ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, κ. Νίκος Τζανάκης.
Ειδικότερα, μιλώντας στο protothema, o κ. Θάνος δήλωσε ότι από τα ελεγμένα δείγματα διαφαίνεται μια σταθερότητα ως προς τον αριθμό των νέων κρουσμάτων μετάλλαξης με την παραλλαγή Δέλτα και «αξιολογούνται ως αναμενόμενα», κρούοντας παράλληλα τον κώδωνα κινδύνου για ένα τέταρτο επιδημικό κύμα από τη χαλάρωση των μέτρων και τη μεγαλύτερη κινητικότητα του καλοκαιριού.
Ανήσυχος εμφανίστηκε από την πλευρά του και ο κ. Τζανάκης, δηλώνοντας νωρίτερα στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ότι «θα πρέπει 2%-5% των θετικών δειγμάτων να αναλύεται γονιδιωματικά τυχαία από όλη την Ελλάδα για να γνωρίζουμε τι στέλεχος κυκλοφορεί στην κοινότητα αυτή τη στιγμή. Αν αυτό το στέλεχος έχει τις ιδιότητες που προς στιγμήν δείχνουν τα στοιχεία, δεν αποκλείεται να έχουμε παρατράγουδα είτε σε μια περιοχή είτε σε όλη την Ελλάδα μέσα στο καλοκαίρι».
Σύμφωνα με τους ειδικούς, ένας από τους βασικούς στόχους του μεταλλαγμένου στελέχους είναι οι ανεμβολίαστοι.
Επιχείρηση «Ελευθερία»: Πώς εξελίσσεται η εμβολιαστική εκστρατεία
Οι αρμόδιοι για τη διαχείριση της επιδημίας στη χώρα έχουν επικεντρωθεί στην επιτάχυνση της εμβολιαστικής εκστρατείας, μετά το νέο στόχο για εμβολιαστική κάλυψη στο 80% του πληθυσμού για το τείχος ανοσίας.
Την ενίσχυση της επιχείρησης «Ελευθερία» που βρίσκεται στην 7η καλύτερη θέση στην Ε.E. ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό, κ. Άκης Σκέρτσος, με την προσθήκη γραμμών εμβολιασμών σε 19 νησιά.
Παράλληλα, από τις 6 Ιουλίου ξεκινά από την Κρήτη ο εμβολιασμός με τη συνδρομή των κινητών μονάδων του ΕΟΔΥ όσων ζουν σε δυσπρόσιτες περιοχές και δεν έχουν τη δυνατότητα είτε δεν έχουν αποφασίσει να εμβολιαστούν, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κικίλιας.
«Έχουμε επαφή με δημάρχους απομακρυσμένων δήμων που θα διαμορφώσουν αρχικά λίστες με τον πληθυσμό που θέλει να εμβολιαστεί, θα εφοδιάζουμε με εμβόλια και θα γίνεται εκεί ο εμβολιασμός. Ο κατ’ οίκον εμβολιασμός είναι ένα ξεχωριστό πρόγραμμα που ψηφίστηκε χθες και το κάλεσμα στους γιατρούς θα γίνει μέχρι την ερχόμενη εβδομάδα», πρόσθεσε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κ. Μάριος Θεμιστοκλέους.
Αναφορικά με τον κατ’ οίκον εμβολιασμό με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson&Johnson που αναμένεται να εκκινήσει μέσα στις επόμενες ημέρες για άτομα με βαριές αναπηρίες, μόνιμο κλινοστατισμό, βαριά νοητική ή ψυχική νόσο, υπενθυμίζεται ότι θα είναι δωρεάν για τους πολίτες, οι οποίοι θα μπορούν να καλούν τους ιδιώτες ιατρούς στο σπίτι τους ή να μεταβαίνουν στα ιατρεία τους.
Τέλος, για το φλέγον ζήτημα εμβολιασμών ανηλίκων 15-17 ετών από τον γενικό πληθυσμό, ο ομότιμος καθηγητής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμβολιασμών, κ. Γιώργος Χρούσος, δήλωσε ότι θα ξεκινήσει άμεσα και πιθανότατα μέσα στον Ιούλιο.
Κάτω από 200 οι διασωληνωμένοι
Έσπασαν το «φράγμα» των 200 οι διασωληνωμένοι ασθενείς με COVID-19 που, σύμφωνα με την έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ανέρχονται πλέον σε 196.
Τόσοι ακριβώς ήταν και στις 6 Νοεμβρίου 2020, οπότε η χώρα εισερχόταν στο τρίτο κύμα της επιδημίας, το πλέον σφοδρό όπως αποτυπώνεται από τα στοιχεία. Μέσα σε οκτώ περίπου μήνες από τότε, τα 52.254 συνολικά κρούσματα στη χωρά έφτασαν τα 422.456 μετά τα τελευταία 633 και στον μακρύ κατάλογο των νεκρών από τη νόσο του νέου κορωνοϊού που απαριθμούσε 715 θανάτους, σήμερα, μετά τους 11 νέους θανάτους, αναγράφονται 12.706 απώλειες συνανθρώπων μας.
Τη συνεχή υποχώρηση της επιδημίας επιβεβαιώνει ο μειωμένος και για αυτή την εβδομάδα δείκτης Rt από το 0,81 στο 0,8, όσο και οι εισαγωγές νέων ασθενών στα νοσοκομεία κάτω από 40 καθημερινά, 37 το περασμένο 24ωρο.
Σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση, τα 315 νέα κρούσματα εντοπίζονται στην Αττική, με την πλειοψηφία στο Κέντρο και τα Νότια Προάστια (85 και 76 αντίστοιχα), 31 στη Θεσσαλονίκη και 15 στη Ρόδο που για την οποία καταγράφονται 12,52 ανά 100.000 πληθυσμού, τρίτη υψηλότερη αναλογία μετά των Νοτίων Προαστίων Αθήνας (14,34) και του Ρεθύμνου (25,7).
Η Περιφερειακή Ενότητα του Ρεθύμνου αποτελεί το μελανό σημείο στην έκθεση του ΕΟΔΥ, καταγράφοντας τα μισά από τα συνολικά 44 κρούσματα της Κρήτης (20 στο Ηράκλειο και από 1 σε Λασίθι και Χανιά).
Η περίπτωση της μεγαλονήσου προβληματίζει έντονα τους ειδικούς. Όπως τόνισε ο κ. Τζανάκης, το μεταλλαγμένο στέλεχος Δέλτα «κυκλοφορεί» στην Κρήτη τρεις εβδομάδες ήδη, ξεκινώντας με τρία περιστατικά που διπλασιάζονται ανά δεκαήμερο σχεδόν. «Όλοι είναι κάτω από 30 ετών, υπάρχουν αρκετά κρούσματα κάτω από 15 ετών, ακόμα και παιδιά 8 ετών, ενώ τα περισσότερα είναι ηλικίας 16-24 ετών», επεσήμανε, υποδεικνύοντας τον υψηλότερο κίνδυνο που διατρέχουν οι ανεμβολίαστοι.
Υπενθυμίζεται ότι στην Κρήτη έχουν ανιχνευθεί τα 19 από τα 29 κρούσματα του μεταλλαγμένου στελέχους Δέλτα.