Εμβόλιο AstraZeneca: Μαζικές ακυρώσεις για τη 2η δόση – Η παραδοχή μέλους της Επιτροπής Εμβολιασμών

0
1944

 

470.000 πολίτες περιμένουν να λάβουν τη δεύτερη δόση του εμβολίου της AstraZeneca κατά του κορονοϊού, ωστόσο –μετά τη χθεσινή σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών να εμβολιάζονται με το συγκεκριμένο σκεύασμα οι πολίτες από 60 ετών και πάνω– επικρατεί έντονος προβληματισμός, όπως αποδεικνύουν οι μαζικές ακυρώσεις των ραντεβού.

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, τόνισε ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, κάνει με αφοσίωση και επιστημονικού όρους τη δουλειά της και εμείς ακολουθούμε με απόλυτη σιγουριά τις οδηγίες της.

«Το εμβόλιο της AstraZeneca έχει χορηγηθεί σε εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες και σε περισσότερους από 60 εκατομμύρια Ευρωπαίους, με ελάχιστες περιπτώσεις παρενεργειών. Σε κάθε περίπτωση, τα οφέλη που έχουν προκύψει από τον εμβολιασμό είναι ασύγκριτα περισσότερα από τις εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις παρενεργειών».

Ο κ. Κικίλιας παραδέχτηκε ότι το εμβόλιο της AstraZenca αντιμετωπίζει κάποια προβλήματα, τα οποία, όμως, είναι κυρίως επικοινωνιακά από την πλευρά της εταιρείας, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι ένα ασφαλές εμβόλιο.

Στη συνέχεια, συμπλήρωσε ότι όσοι είναι κάτω των 60 ετών και έχουν κάνει ήδη το πρώτο εμβόλιο της AstraZeneca, θα κάνουν και τη δεύτερη δόση με το ίδιο εμβόλιο, εκτός κι αν ο γιατρός τους τους συμβουλεύσει διαφορετικά.

Απαντώντας στην κριτική που είχε ασκήσει στο παρελθόν ο κ. Τσίπρας για «ξεστοκάρισμα» εμβολίων και η οποία επανήλθε στο προσκήνιο μετά την νέα σύσταση για το εμβόλιο της AstraZeneca, απάντησε ότι από την πρώτη στιγμή έκανε λόγο για λαϊκισμό από την πλευρά του κ. Τσίπρα και ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε πως οι οδηγίες δίνονται από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, την οποία είχε διορίσει η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και η σημερινή κυβέρνηση τη διατήρησε στη θέση της καθώς απαρτίζεται από καταξιωμένους και επιτυχημένους επιστήμονες.

«Δεν παρουσιάστηκε σωστά η απόφαση»

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Χρούσος, καθηγητής Παιδιατρικής ΕΚΠΑ και Μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, μιλώντας στο Νίκο Ευαγγελάτο και την εκπομπή “Live News” τόνισε ότι η Επιτροπή πέτυχε το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που ήθελε, με τις χθεσινές ανακοινώσεις, καθώς η απόφαση δεν παρουσιάστηκε σωστά.

«Η Επιτροπή είχε το αντίθετο αποτέλεσμα απ’ ό,τι επιθυμούσε με τη σύσταση που έκανε. Έλαβε την απόφαση να μετακινήσει την ηλικία από τα 30 και άνω στα 60 και άνω, για να ελαττώσει τη φοβία κυρίως νέων γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας, που μπορεί πολύ σπάνια να πάθουν το περίεργο σύνδρομο της θρομβοπενίας και αιμορραγίας».

Σύμφωνα με τον κ. Χρούσο, η απόφαση ελήφθη βάσει της αλλαγής της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας και της αποκλιμάκωσης που παρατηρείται στην πανδημία. Ωστόσο, «με το σκεπτικό που παρουσίασε την απόφαση, που ήταν αρκετά δύσκολο να το καταλάβει κανείς, το αποτέλεσμα ήταν το αντίθετο από αυτό που επιθυμούσε η Επιτροπή». «Ο λόγος που το άλλαξε, ήταν για να απαλλάξει από τη φοβία τις νέες γυναίκες που έχουν τρομοκρατηθεί από το εμβόλιο της AstraZeneca».

Όπως σημείωσε ο καθηγητής, η απόφαση «ήταν καλή και σωστή για λόγους ψυχολογικούς, αλλά το σκεπτικό ήταν δύσκολο για τον κόσμο να το καταλάβει, δεν παρουσιάστηκε σωστά».

Πέρα από την ατυχή παρουσίαση της Επιτροπής, ο κ. Χρούσος τόνισε ότι και τα τέσσερα εμβόλια που υπάρχουν στη χώρα είναι αποτελεσματικά και έχουν συντελέσει στο χτίσιμο ενός ισχυρού τείχους ανοσίας.

Τόνισε ότι όλα τα εμβόλια έχουν επιπλοκές ωστόσο είναι ελάχιστες, ενώ σχετικά με τη 2η δόση του AstraZeneca σημείωσε ότι καλό θα ήταν όσοι έχουν λάβει την 1η χωρίς επιπλοκές, να κάνουν και τη 2η με το ίδιο σκεύασμα, καθώς η περίπτωση να εμφανιστεί παρενέργεια στη 2η δόση είναι μηδαμινή.

«Εγώ, αν είχα πάρει αυτό το εμβόλιο την 1η δόση, θα έκανα και τη 2η. Καταλαβαίνω τη φοβία. Πιθανόν αργότερα να ληφθεί η απόφαση να δοθεί ένα διαφορετικό εμβόλιο, όχι για ουσιαστικούς αλλά για ψυχολογικούς λόγους».

«Να δώσουν αμέσως εξηγήσεις»

Από τη δική της μεριά, η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος ΕΙΝΑΠ, σημείωσε στο “Live News” ότι η Επιτροπή των Εμβολιασμών θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις στους πολίτες για το σκεπτικό της απόφασης που έλαβε.

«Όταν αλλάζουν τα επιδημιολογικά δεδομένα θα πρέπει να δίνονται σαφείς οδηγίες από την Επιτροπή, γιατί δεν απευθύνεται σε γιατρούς, αλλά σε απλό κόσμο που τον τελευταίο καιρό ακούει μόνο για θρομβώσεις. Λογικά προβληματίστηκε, λογικά βρίσκεται σε πανικό».

Η κα Παγώνη τόνισε ότι «θα πρέπει άμεσα η Επιτροπή να δώσει σαφείς οδηγίες στον απλό κόσμο μετά από αυτό που έγινε χθες», ωστόσο υπογράμμισε πως όσοι έκαναν την 1η δόση με AstraZeneca και δεν αντιμετώπισαν πρόβλημα, θα πρέπει να κάνουν και τη 2η με το ίδιο σκεύασμα.

«Όσοι έχουν κάνει την 1η δόση με AstraZeneca και δεν είχαν θέμα θρόμβωσης ή θρομβοπενίας, καλό θα είναι η 2η δόση να γίνει από το ίδιο εμβόλιο».

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ επισήμανε πως «έχουν ακυρωθεί πολλά εμβόλια κάτι που θα πάει πίσω το θέμα του σχεδιασμού των εμβολιασμών. Αν πηγαίνουμε πίσω αντί μπροστά, τα πράγματα δε θα πάνε καλά».

 

Παναγιωτόπουλος: Το εμβόλιο της AstraZeneca έσωσε ζωές – Γιατί σταματά η χορήγηση σε κάτω των 60 ετών

Παναγιωτόπουλος: Το εμβόλιο της AstraZeneca έσωσε ζωές – Γιατί σταματά η χορήγηση σε κάτω των 60 ετών

 

    Στην απόφαση των ειδικών να μην χορηγείται το εμβόλιο της AstraZeneca σε ηλικίες κάτω των 60 ετών αναφέρθηκε ο Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος, μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

    Ο κ. Παναγιωτόπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΙ και στην ερώτηση για τη διακοπή της χορήγησης του εμβολίου της AstraZeneca στην ηλικιακή ομάδα που χορηγούταν κατ’ αποκλειστικότητα το τελευταίο διάστημα τόνισε πως «το δια ταύτα αλλάζει γιατί οι συνθήκες αλλάζουν» και επεσήμανε πως για τα εμβόλια ποτέ δεν μιλάμε απόλυτα, κρίνοντας από την ασφάλεια ή τον, πολύ μικρό εν προκειμένω, κίνδυνο.

    «Ο κίνδυνος από την νόσο, όταν κυκλοφορεί ο ιός είναι μεγαλύτερος κι έτσι αυτό στην ζυγαριά βαραίνει περισσότερο» είπε και πρόσθεσε πως «ο ιός κυκλοφορεί λιγότερο άρα ο κίνδυνος μικραίνει».

    Στην ερώτηση γιατί δεν άλλαξαν τα ηλικιακά όρια προ μερικών εβδομάδων όταν και το ζήτημα αυτό είχε τεθεί ξανά επί τάπητος και ειδικότερα το γιατί δεν ακολουθήθηκε η γραμμή των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, οι οποίες ήδη χορηγούσαν το εμβόλιο της AstraZeneca σε πολίτες άνω των 60 ετών ήδη από τον Απρίλιο, ο κος Παναγιωτόπουλος απάντησε πως τίποτα δεν κρίνεται εν κενώ.

    Συγκεκριμένα όπως αναφέρει το ΣΚΑΙ ανέφερε πως και στο εξωτερικό καταγράφηκε αντίστοιχη αλλαγή στα ηλικιακά όρια των πολιτών αναφορικά με σκευάσματα, όταν η πανδημία έδειξε σημάδια πτωτικής τάσης.

    ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

    ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ