«Ο κόσμος, οι προσδοκίες και οι φόβοι των νέων μετά την πανδημία» το θέμα της Έκθεσης – Με Γκάτσο η Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία
Πρεμιέρα με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας, σήμερα για τους υποψηφίους των Πανελλαδικών εξετάσεων 2021, στα Γενικά Λύκεια. Συνολικά περίπου 100.000 υποψήφιοι διεκδικούν μία από τις 77.415 θέσεις στα Πανεπιστήμια της χώρας.
Η εξέταση ξεκίνησε στις 8.30 π.μ. ενώ οι υποψήφιοι πρέπει προσήλθαν στις αίθουσες στις 8.00 π.μ., με την εξέταση να διαρκεί τρεις ώρες.
Το θέμα που κλήθηκαν να αναπτύξουν στην έκθεση (άσκηση Δ1) είναι σχετικό με την ενότητα «Εφόδια και τις Δεξιότητες», ενώ το κομμάτι της λογοτεχνίας είχε να κάνει με ποίημα του Νίκου Γκάτσου.
Το φετινό «τοπίο» των Πανελλαδικών αναμένεται να έχει άνοδο των βάσεων εισαγωγής στα Πανεπιστήμια για τις περιζήτητες σχολές καθώς μειώνεται ο αριθμός εισακτέων στα κεντρικά ΑΕΙ, σε συνδυασμό με την καθιέρωση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) και συγκρατημένη πτώση σε συγκεκριμένες σχολές Περιφερειακών Πανεπιστημίων, όπου αυξάνεται ο αριθμός των φοιτητών που θα εισαχθούν εφέτος για πρώτη φορά.
Υπενθυμίζεται ότι η συμμετοχή στις Πανελλαδικές εξετάσεις προϋποθέτει την προηγούμενη διενέργεια αυτοδιαγνωστικού τεστ και την επίδειξη σχετικής βεβαίωσης από την πλατφόρμα https://self-testing.gov.gr ή χειρόγραφης δήλωσης.
Πανελλήνιες 2021 – Νεοελληνική Γλώσσα: Τι είναι το «Στον Σείριο υπάρχουνε παιδιά» του Νίκου Γκάτσου
Να σχολιάσουν το «Στον Σείριο υπάρχουνε παιδιά» του Νίκου Γκάτσου, κλήθηκαν οι υποψήφιοι σήμερα στην Έκθεση.
Το «Στον Σείριο υπάρχουνε παιδιά» έχει μελοποιηθεί από τον Μάνο Χατζιδάκι, σε στίχους Νίκου Γκάτσου.
«Στον Σείριο υπάρχουνε παιδιά
ποτέ δε βάλαν έγνοια στην καρδιά
δεν είδανε πολέμους και θανάτους
και πάνω απ’ τη γαλάζια τους ποδιά
φοράν τις Κυριακές τα γιορτινά τους.
Τις νύχτες που κοιτάν τον ουρανό
έν’ άστρο σα φτερό θαλασσινό
παράξενα παιδεύει το μυαλό τους
τους φαίνεται καράβι μακρινό
και πάνε και ρωτάν τον δάσκαλό τους.
Αυτή, τους λέει, παιδιά μου είναι η γη,
του σύμπαντος αρρώστια και πληγή:
εκεί τραγούδια λένε, γράφουν στίχους,
κι ακούραστοι του ονείρου κυνηγοί
κεντάνε με συνθήματα τους τοίχους.
Στον Σείριο δακρύσαν τα παιδιά
και βάλαν από εκείνη τη βραδιά
μιαν έγνοια στη μικρούλα τους καρδιά.
Νίκος Γκάτσος, Κείμενα της νεώτερης λογοτεχνίας (και απόψεις για την ποίηση), Γ. Σπανός κ.ά, 1987»
Οι μαθητές κλήθηκαν να απαντήσουν στο εξής:
«Γιατί, κατά τη γνώμη σας,
«Στον Σείριο δακρύσαν τα παιδιά
και βάλαν από εκείνη τη βραδιά
μιαν έγνοια στη μικρούλα τους καρδιά.»;
Να απαντήσετε, αξιοποιώντας τρεις (3) διαφορετικούς κειμενικούς
δείκτες του ποιήματος.
Θα ήσαστε ικανοποιημένοι/ες ή δυσαρεστημένοι/ες, αν ζούσατε, όπως
τα παιδιά στον Σείριο και γιατί;»
Σύνθετο αλλά αναμενόμενο θέμα
Πανελλαδικές 2021: Αυτές είναι οι απαντήσεις στη Νεοελληνική Γλώσσα και στη Λογοτεχνία
Στο κλίμα των ημερών και όπως ήταν αναμενόμενο οι πανελλαδικές εξετάσεις ξεκίνησαν σήμερα με ένα θέμα στην Έκθεση που αφορούσε το μέλλον της ανθρωπότητας και τους προβληματισμούς που γεννιούνται από τον συνδυασμό τεχνολογικών εξελίξεων και απειλών που κατά καιρούς παρουσιάζονται για το ανθρώπινο είδος. Σύνθετο αλλά αναμενόμενο θέμα το οποίο θεωρείται ότι οι προετοιμασμένοι υποψήφιοι […]
Στο κλίμα των ημερών και όπως ήταν αναμενόμενο οι πανελλαδικές εξετάσεις ξεκίνησαν σήμερα με ένα θέμα στην Έκθεση που αφορούσε το μέλλον της ανθρωπότητας και τους προβληματισμούς που γεννιούνται από τον συνδυασμό τεχνολογικών εξελίξεων και απειλών που κατά καιρούς παρουσιάζονται για το ανθρώπινο είδος. Σύνθετο αλλά αναμενόμενο θέμα το οποίο θεωρείται ότι οι προετοιμασμένοι υποψήφιοι μπόρεσαν να προσεγγίσουν με άνεση.
«Η κατάρρευση των μεγάλων αφηγήσεων για το μέλλον, οι ολοκληρωτισμοί του 20ού αιώνα και η ανάδυση σοβαρών παγκόσμιων απειλών ύψωσαν μαύρο τείχος στο αύριο, δίνοντας θέση μόνο στα ατομικά οράματα, συρρίκνωσαν όλες τις προσδοκίες στο τώρα. Όμως, η τελευταία κρίση κατάφερε ένα απροσδόκητο πλήγμα στο παρόν και στη λατρεία του, θυμίζοντας ότι το μέλλον νοηματοδοτεί κάθε μας πράξη, η απαλοιφή του σημαίνει και απαλοιφή όλης της παρελθούσας ανθρώπινης εμπειρίας» αναφέρεται στο κείμενο που δόθηκε στους υποψηφίους.
Το ποίημα του Νίκου Γκάτσου «Στον Σείριο υπάρχουνε παιδιά» από τη συλλογή «Αμοργός» ήταν το κείμενο στο οποίο διαγωνίστηκαν οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών στη Νεοελληνική Γλώσσα, συνδυαστικά με ένα δημοσίευμα του ημερήσιου Τύπου.
Ενδεικτικές απαντήσεις
Χωρίς παγίδες ήταν τα θέματα της νεοελληνικής γλώσσας και της λογοτεχνίας κατά τη πρώτη ημέρα των πανελλαδικών εξετάσεων, όπως εκτιμά το φροντιστήριο Ορόσημο.
Τα nea.gr σε συνεργασία με τους καθηγητές του Φροντιστηρίου Ορόσημο, δίνουν τις ενδεικτικές απαντήσεις των θεμάτων
A1. Η παράγραφος αναφέρεται στον επαγγελματικό προσανατολισμό των τελειοφοίτων. Πιο συγκεκριμένα, εκφράζεται η άποψη ενός τελειόφοιτου ότι ο επαγγελματικός προσανατολισμός αρμόζει να αποτελεί αδιάσπαστο τμήμα της σχολικής εκπαίδευσης. Ωστόσο, ο ανεπαρκής επαγγελματικός προσανατολισμός οδηγεί σε απαξίωση προς τα μη δημοφιλή επαγγέλματα και στην ανεργία. Σύμφωνα με άποψη άλλου τελειόφοιτου, εξαιτίας της επαγγελματικής υποβάθμισης στην Ελλάδα, πολλοί νέοι ασκούν επαγγέλματα που δεν επιθυμούν ή μεταναστεύουν σε κράτη του εξωτερικού.
Β1.
α. Σ
β. Σ
γ. Λ
δ. Σ
ε. Λ
Β2.α.
-Κυριολεκτική χρήση της γλώσσας: Η γνώμη των τελειοφοίτων για την επαγγελματική τους αποκατάσταση.
-Μεταφορική χρήση της γλώσσας: Το μελλοντικό επαγγελματικό ταξίδι των νέων.