Νίκος Πάλλης: Έφυγε ένας απ’ τους εκπροσώπους της παλιάς επιχειρηματικής Αθήνας

0
208

 Θεωρείτο η σημαντικότερη ίσως προσωπικότητα στον πιο εμπορικό δρόμο της πρωτεύουσας, την οδό Ερμού, αφού ήταν και ο παλαιότερος έμπορος – Μοιράστηκε επί 55 χρόνια τη ζωή του με την πρώην υπουργό Φάνη Πάλλη – Πετραλιά με την οποία απέκτησαν τέσσερα παιδιά και έντεκα εγγόνια

Ως ένας απ’ τους τελευταίους εκπροσώπους της «παλιάς επιχειρηματικής Αθήνας» θεωρείται ο Νίκος Πάλλης, ο οποίος απεβίωσε σήμερα σε ηλικία 99 ετών όπως γνωστοποίησε η σύζυγος του, πρώην υπουργός Φάνη Πάλλη – Πετραλιά. Οι δυο τους ήταν παντρεμένοι 55 ολόκληρα χρόνια και απέκτησαν 4 παιδιά και 11 εγγόνια.

Ο Νίκος Πάλλης ήταν επιχειρηματίας και κληρονόμος ενός εκ των ιστορικών βιβλιοπωλείων και χαρτοπωλείων της Αθήνας που όμως στο τέλος του επιχειρηματικού του βίου πούλησε στον νεοσύστατο τότε όμιλο Notos Com που «γεννήθηκε» με τη συνένωση αρκετών ακόμα γνωστών έως τότε εταιρειών, συμπεριλαμβανομένου και του «Λαμπρόπουλου». Μέχρι τότε θεωρείτο η σημαντικότερη ίσως προσωπικότητα στον πιο εμπορικό δρόμο της πρωτεύουσας, την οδό Ερμού, αφού ήταν και ο παλαιότερος έμπορος!

Η ιστορία της Πάλλης είχε ξεκινήσει το 1870 στην οδό Ερμού 8 από τον Αθανάσιο Πάλλη ως χαρτεμπορική εταιρία, χαρτοπωλείο και τυπογραφείο. Δέκα χρόνια αργότερα, το 1880, ο Αθανάσιος Πάλλης προχωρεί σε συνεργασία με τον Γεώργιο Κοτζιά και η εταιρεία μετονομάζεται σε «Πάλλης και Κοτζιάς».

Το 1900 η εταιρεία δημιουργεί μία σύγχρονη τυπογραφική μονάδα με πέντε ορόφους στην οδό Βουκουρεστίου. Το τυπογραφείο γίνεται ο αποκλειστικό προμηθευτής του Βασιλέως και προσωπικοτήτων της εποχής.

Ο Αθανάσιος Πάλλης αναδεικνύεται σε ενεργό μέλος του εμπορικού κόσμου της Αθήνας και σε ιδρυτικό μέλος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών το 1902, του οποίου πρόεδρος διατελεί ο Γιώργος Κοτζιάς.

Η συνεργασία Κοτζιά και Πάλλη διαρκεί έως το 1925. Τότε η επιχείρηση περνά και πάλι αποκλειστικά στα χέρια της οικογένειας Πάλλη, και συγκεκριμένα στα χέρια του Ιάκωβου.

Επί σειρά δεκαετιών παραμένει μια σχεδόν μονοπωλιακή εταιρία στον κλάδο, ενώ από τις αρχές του αιώνα τιμάται σε διεθνής εκθέσεις με αργυρά βραβεία για την ποιότητα των φακέλων που κατασκευάζει στο τότε… ατμοκίνητο εργοστάσιό της.

Με τον κλονισμό της υγείας του Ιακώβου και ενώ η Ελλάδα εισέρχεται στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το 1940

, τα ηνία της εταιρείας αναλαμβάνει η σύζυγος του Ιάκωβου, Αλεξάνδρα Πάλλη. Μεταπολεμικά και ενώ ο Νίκος Πάλλης έχει δραστηριοποιηθεί στην οικογενειακή επιχείρηση η «Πάλλης» θα αρχίσει να εισάγει εποχικά είδη ενώ παράλληλα παρακολουθεί στενά τις εκθέσεις στο εξωτερικό εισάγοντας νέες ιδέες και είδη και καθιστώντας το κατάστημα της Ερμού το πιο φημισμένο χαρτοπωλείο της τότε εποχής. Το 1953 ο Νίκος Πάλλης, που έχει στο μεταξύ αποφοιτήσει απ’ την Ανωτάτη Εμπορική Σχολή, διαδέχεται τη μητέρα του στην «κεφαλή» της οικογενειακής επιχείρησης.

Ο ίδιος θα ξεκινήσει την ανάπτυξη των τυπογραφικών εγκαταστάσεων με σύγχρονα μηχανήματα εκτύπωσης και βιβλιοδεσίας που είχαν εισαχθεί από το εξωτερικό. Έτσι η επιχείρηση έκανε πλέον η ίδια την παραγωγή των τετραδίων και των σχολικών ειδών.

Η εταιρεία παραμένει ακμάζουσα ακολουθώντας τις επιταγές της εποχής. Το 1964 είναι το έτος που ο Νίκος Πάλλης bon vivant της εποχής θα γνωρίσει την 21 ετών τότε Φάνη Πετραλιά, κόρη του Επαμεινώνδα Πετραλιά, διεθνούς προσωπικότητας τότε του αθλητισμού και του Ολυμπιακού Κινήματος και μέλος μιας οικογένειας που θεωρείται απ’ τα παλαιότερα «πολιτικά τζάκια» της χώρας. Ο γάμος θα γίνει σχετικά σύντομα και τα παιδιά, η Αλεξάνδρα, η Έλενα, η Ντόρα και ο Ιάκωβος θα έλθουν όλα μέσα σε μία περίοδο 5,5 ετών.

Ο Νίκος Πάλλης θα προτιμήσει να απέχει απ’ τις πολιτικές επιδιώξεις της γυναίκας του και θα παραμείνει επικεντρωμένος στην οικογενειακή επιχείρηση που όμως είναι αυτή που θα χρηματοδοτήσει και τα πολιτικά όνειρα της μετέπειτα υπουργού.

Το 1990 όταν πλέον η Φάνη Πάλλη Πετραλιά θα πάρει το πρώτο υπουργικό χαρτοφυλάκιο στην καριέρα της, αυτή του υφυπ. Αθλητισμού με αρμοδιότητα την διεκδίκηση των Ολυμπιακών Αγώνων του 1996, ο Νίκος Πάλλης θα αρχίσει να βάζει στην οικογενειακή επιχείρηση την τέταρτη γενιά. Μεταξύ των κινήσεων που θα γίνουν είναι να ανοίξουν δύο νέα καταστήματα στην Γλυφάδα και τον Πειραιά.

Ωστόσο ο ανταγωνισμός πλέον έχει ενταθεί. Αφενός με τα φθηνά προϊόντα made in China που αρχίζουν να κατακλύζουν την αγορά, αφετέρου με άλλους «παίκτες» που πάνω στη συρρίκνωση της αγοράς προσπαθούν να αποκτήσουν ζωτικό χώρο. Η πώληση στη Notos θα γίνει σταδιακά, μιας και η πρώτη είσοδος στο μετοχολόγιο της ιστορικής εταιρείας θα γίνει το 1998. Λίγα χρόνια μετά και καθώς θα εισέλθουν στην ελληνική αγορά τα καταστήματα Public και τα Fnac ο όμιλος Notos Com θα αποφασίσει να κλείσει πλέον τα καταστήματα της ιστορικής εταιρείας.

Ειδήσεις σήμερα:

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ