Στο τραπέζι ολικό lockdown και στη Θεσσαλονίκη – Η κρίσιμη συνεδρίαση των ειδικών

0
1150

Ποια τα δεδομένα που προκαλούν τον προβληματισμό τους και τί προβλέπεται για αγορά και σχολεία

Η ανησυχία είναι διάχυτη από το μεσημέρι της Τρίτης. Η Θεσσαλονίκη παρουσιάζει αύξηση σε όλους τους πρόδρομους δείκτες και το ενδεχόμενο επιβολής καθολικού lockdown είναι στο τραπέζι, ενόψει της συνεδρίασης των ειδικών το απόγευμα της Τετάρτης με θέμα, μεταξύ άλλων και αυτό: Θα ακολουθήσει η Θεσσαλονίκη την Αττική;

Το ιικό φορτίο, όπως καταγράφεται στα λύματα, παρουσιάζει αύξηση κατά 100%, όπως είπε ο πρύτανης του ΑΠΘ, κ. Παπαϊωάννου.

Τα κρούσματα της Τρίτης ήταν πολλαπλάσια αυτών της Δευτέρας, στα νοσοκομεία της πόλης η κατάσταση είναι πιεστική και την ίδια ώρα τα ευρήματα από τους ελέγχους στην περιφέρεια δείχνουν ότι και το βρετανικό μεταλλαγμένοι στέλεχος κυκλοφορεί στην κοινότητα: Από τα εννέα που εντοπίστηκαν την Τρίτη, μόνο τα δύο εντοπίστηκαν σε έλεγχο σε νοσοκομεία. Τα υπόλοιπα επτά, ανιχνεύθηκαν σε πολίτες που δεν νοσηλεύονται ή δεν προσήλθαν με συμπτώματα και ενδείξεις νοσηλείας σε κάποιο νοσοκομείο.

«Η εμπειρία από το πρώτο κύμα της πανδημίας, όπως και από το lockdown μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων, δείχνει ότι όσο πιο γρήγορα εφαρμόζονται περιορισμοί, τόσο πιο γρήγορα αίρονται. Και πως όσο δραστικότεροι είναι αυτοί, τόσο μεγαλύτερο είναι και το αποτέλεσμά τους», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο μήνυμα του προς τους πολίτες ανακοινώνοντας το lockdown δυόμισι εβδομάδων στην Αττική, επισημαίνοντας: «Δεν θα κρυφτώ: Στο δίμηνο που ακολουθεί η βεντάλια των περιορισμών ενδεχομένως θα ανοίγει και θα κλείνει ανάλογα με τα επίπεδα του συναγερμού. Από μας εξαρτάται τι θα συμβαίνει κάθε φορά. Όμως είναι και το τελευταίο μίλι προς την ελευθερία». Ο συνδυασμός των δύηο αποστροφών, μοιάζει φωτογραφικός για τη Θεσσαλονίκη…

Η εισήγηση των ειδικών θα κρίνει τα πάντα, σήμερα. Αν και εφόσον προταθεί ολικό lockdown και στη Θεσσαλονίκη, τότε αυτόματα αυτό σημαίνει:

Κλείσιμο της αγοράς και με τη διαδικασία του click away και λειτουργία μόνον ηλεκτρονικών πωλήσεων.

Κλείσιμο των σχολείων όλων των βαθμίδων και επιστροφή στην τηλεκπαίδευση.

Κλείσιμο κομμωτηρίων, κέντρων φυσικοθεραπείας, αισθητικής που λειτουργούσαν με ραντεβού.

Αν ισχύσει ότι και στο διάστημα Οκτωβρίου – Νοεμβρίου, θα υπάρξει απαγόρευση κυκλοφορίας στις έξι το απόγευμα και αντίστοιχη προσαρμογή του ωραρίου λειτουργίας για σούπερ μάρκετ και άλλα καταστήματα τροφίμων, που μαζί με φαρμακεία και βενζινάδικα θα συνεχίσουν να λειτουργούν.

Το τελευταίο όμως είναι κάτι που θα τεθεί σε συζήτηση από τους ειδικούς, μετά από μια ενδεχόμενη εισήγηση ολικού lockdown.

πηγή: makthes.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ