Αποστομωτική απάντηση της Αθήνας στους τουρκικούς ισχυρισμούς για τη μουσουλμανική μειονότητα

2
131

Προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου υφυπουργού Εξωτερικών Γιαβούζ Σελίμ Κιράν από τη Θεσσαλονίκη, σχεδόν τρεις εβδομάδες μετά την επεισοδιακή συνέντευξη Τύπου Δένδια – Τσαβούσογλου – Οποιαδήποτε προσπάθεια διαστρέβλωσης της πραγματικότητας «είναι αυτονόητα απορριπτέα και δεν χρήζει περαιτέρω σχολιασμού» τόνισαν διπλωματικές πηγές

Τη δύναμη του… αυτονόητου αναγκάστηκε να επιστρατεύσει για μία ακόμα φορά η Αθήνα προκειμένου να απαντήσει στους προκλητικούς τουρκικούς ισχυρισμούς αναφορικά με τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη.

Αφορμή στάθηκαν αυτή τη φορά η επίσκεψη του Τούρκου υφυπουργού Εξωτερικών Γιαβούζ Σελίμ Κιράν στη χώρα μας. Ο Τούρκος αξιωματούχος, αρμόδιος για θέματα «μειονοτήτων», βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη από όπου έκανε λόγο για «πιέσεις στους ομογενείς του».

Μάλιστα, ο ίδιος σε ανάρτησή του στο Twitter ισχυρίστηκε πως «στη Θεσσαλονίκη συναντηθήκαμε με τους εκπροσώπους της τουρκικής κοινωνίας, τους θρησκευτικούς λειτουργούς» και όπως είπε «δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές οι πιέσεις και οι περιορισμοί στην ελευθερία θρησκείας, γλώσσας και προσευχής των ομογενών μας. Είμαστε δίπλα στους ομογενείς μας που παρά τις δυσκολίες διατηρούν την ταυτότητα και την θρησκεία τους».

Διπλωματικές πηγές απάντησαν στον Τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών Εξωτερικών υπενθυμίζοντας ότι η Συνθήκη της Λωζάννης αναγνωρίζει την ύπαρξη θρησκευτικής μουσουλμανικής μειονότητας στην Θράκη, η οποία αριθμεί περίπου 120.000 Έλληνες πολίτες και ευημερεί.

«Η Ελλάδα παραμένει σταθερά προσηλωμένη στις διεθνείς της υποχρεώσεις, πλήρως σεβόμενη το Διεθνές Δίκαιο, το οποίο αποτελεί πυξίδα της εξωτερικής της πολιτικής. Στο πλαίσιο αυτό εφαρμόζει τις προβλέψεις που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάννης του 1923, η οποία αναγνωρίζει την ύπαρξη θρησκευτικής Μουσουλμανικής μειονότητας στην Θράκη. Η Μουσουλμανική Μειονότητα, η οποία ευημερεί, αριθμεί περίπου 120.000 κατοίκους, Έλληνες πολίτες. Στην περιοχή αυτή λειτουργούν σήμερα 127 μειονοτικά σχολεία, καθώς και 260 τεμένη. Οποιαδήποτε προσπάθεια διαστρέβλωσης της πραγματικότητας και παραποίησης των στοιχείων αυτών, από όπου και αν προέρχεται, είναι αυτονόητα απορριπτέα και δεν χρήζει περαιτέρω σχολιασμού» τόνισαν διπλωματικές πηγές.

Η επίσκεψη του Τούρκου αξιωματούχου, κατ’ εντολή Ερντογάν, πραγματοποιείται σχεδόν τρεις εβδομάδες μετά την επεισοδιακή συνέντευξη Τύπου των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, Νίκου Δένδια και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην Άγκυρα, όπου η τουρκική πλευρά έθεσε για μία ακόμη φορά θέμα «τουρκικής» μειονότητας στη Θράκη, για να λάβει ως απάντηση on camera τις πάγιες ελληνικές απαντήσεις για το θέμα.

«Υπάρχει στην Ελλάδα μουσουλμανική μειονότητα, αυτήν αναγνωρίζει η συνθήκη της Λωζάννης, αυτή είναι η άποψη του ελληνικού κράτους. Υπάρχουν δηλώσεις που δεν βοηθούν στο θετκό κλίμα το οποίο συμφωνήσαμε να προωθήσουμε» είχε τονίζει τότε από την Άγκυρα ο Νίκος Δένδιας.

ΔΕΝΔΙΑΣ_1_
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου με τον Τούρκο ομόλογό του, Τσαβούσογλου, προκλήθηκε και απάντησε αποστομωτικά χωρίς να διασαλεύσει τα διπλωματικά όρια.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του ο Γιαβούζ Σελίμ Κιράν θα βρεθεί στο Διδυμότειχο, προκειμένου να επισκεφθεί το τέμενος Βαγιαζήτ, στο οποίο συνεχίζονται οι εργασίες αποκατάστασης.

Ακόμα, θα επισκεφτεί και το 1ο μειονοτικό δημοτικό σχολείο της Κομοτηνής, ενώ αύριο θα αναχωρήσει για την Ξάνθη, όπου θα συναντηθεί με τον τοπικό ψευτομουφτή και θα επισκεφτεί και εκεί το μειονοτικό Γυμνάσιο-Λύκειο της πόλης.

Στη συνέχεια, αναμένεται να μεταβεί στο Διδυμότειχο και από εκεί θα επιστρέψει οδικώς στην Τουρκία, μέσω των Κήπων.

yp_exwterikwn_turk_thess3
yp_exwterikwn_turk_thess2
yp_exwterikwn_turk_thess

Ειδήσεις σήμερα: 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. να απαντά σε τέτοιες προκλήσεις, προσθέτοντας στοιχεία για την Ελληνική μειονότητα στην Πόλη, επί Συνθήκης της Λοζάνης, τον ξεριζωμό της από τις επιθέσεις των Τούρκων Εθνικιστών, αλλά και εξοντωτικών νόμων εναντίον της..
    Και βέβαια να απαιτεί αποζημιώσεις, διεθνή καταδίκη κλπ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ