Μητσοτάκης: Μετά το Πάσχα τελικά το άνοιγμα της εστίασης… Γιατί ανοίγουμε τη χώρα με 3.000 κρούσματα

3
3881

«Η εκτίμησή μου είναι ότι η εστίαση θα ανοίξει μετά το Πάσχα» είπε ο πρωθυπουργός στην τριτολογία του στην Βουλή.

Ο πρωθυπουργός απαντώντας στην κριτική που δέχτηκε από τους πολιτικούς αρχηγούς για μη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων τόνισε ότι το πρόγραμμα στήριξης που εξήγγειλε χθες για την εστίαση έχει σκοπό να δώσει τη δυνατότητα τους επαγγελματίες της εστίασης να προμηθευτούν τις πρώτες ύλες και να προετοιμαστούν μέχρι να ανοίξουν.

«Δεν είπαμε ότι η ανάκαμψη θα έρθει αυτόματα. Θα χρειαστεί σημαντική υποστήριξη από το κράτος η επόμενη μέρα. Το πιλοτικό πρόγραμμα της εστίασης εκεί κατατείνει. Η εστίαση θα ανοίξει κατά την εκτίμησή μου μετά το Πάσχα» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αναφερόμενος στην πρόσβαση των επιχειρήσεων στο πρόγραμμα στήριξης της εστίασης τόνισε ότι «δεν θα υπάρχει κόφτης με βάση τον αριθμό των εργαζόμενων. Αφορά όλες τις επιχειρήσεις αρκεί να έχουν μείωση τζίρου. Το πρόγραμμα αυτό δεν έχει κανέναν κόφτη».

Και προσέθεσε: Στον τομέα της εστίασης 6 στις 7 επιχειρήσεις πήραν κάποιου είδους μορφή επιστρεπτέας προκαταβολής. Παρά τις μεγάλες οικονομικές δυσκολίες και λαμβάνοντας υπ όψιν το μέγεθος της ύφεσης, η κυβέρνηση κινήθηκε γρήγορα και ανταποκρίθηκε σε μεγάλο βαθμό στις απαιτήσεις της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας».

Μητσοτάκης: Γιατί ανοίγουμε τη χώρα με 3.000 κρούσματα - Επίθεση σε Γεννηματά

Χαρακτηρίζοντας «άκομψη» την απουσία της Φώφης Γεννηματά από την αίθουσα της Βουλής κατά τις ομιλίες όλων των πολιτικών αρχηγών, ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την δευτερολογία του λέγοντας: «Θεωρώ άκομψο όταν έχεις προκαλέσει μία συζήτηση να απουσιάζεις από όλους τους ομιλητές, οι οποίοι ακολουθούν της δικιάς σου ομιλίας, Η κυρία Γεννήματα ακόμα απουσιάζει, ελπίζω να με ακούει από την ασφάλεια του γραφείου της».

«Ήρθα και τοποθετήθηκα στην πρωτολογία μου κάνοντας μια απόπειρα να μην διαφωνήσουμε για στοιχεία της πραγματικότητας και να έχουμε ένα ελάχιστο πλαίσιο συνεννόησης τουλάχιστον επί των δεδομένων, βάσει των οποίων μπορούμε να εξετάσουμε διαφορετικές επιλογές πολιτικής», είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε λέγοντας, «Τι εισέπραξα; Από την κυρία Γεννηματά μαξιμαλισμό, από τον κύριο Τσίπρα μηδενισμό, από τον κύριο Κουτσούμπα αρνητισμό, από τον κύριο Βελόπουλο λαϊκισμό και από τον κύριο Βαρουφάκη σουρεαλισμό», είπε ο πρωθυπουργός καταλήγοντας ότι εκείνος θα ακολουθήσει το δρόμο του ρεαλισμού.

Απευθυνόμενος στην κα Γεννηματά, ο πρωθυπουργός είπε πως «σε όλες τις μετρήσεις οι ψηφοφόροι του κόμματός σας στηρίζουν τις κυβερνητικές πολιτικές και εσείς χρεώνετε στην κυβέρνηση όλα τα στραβά στον τόπο». Μάλιστα, αναφερόμενος στην πρωτολογία της προέδρου του ΚΙΝΑΛ, επισήμανε «Δεν μπορώ να μην αφήσω ασχολίαστη κα Γεννηματά μια φράση. «… με μπίζνες από την Μαξίμου…». Αλήθεια; Αν έχετε κάτι συγκεκριμένο να ανεβείτε στο βήμα να τα πείτε. Δυστυχώς μου θυμίζετε ολοένα και περισσότερο τον κ. Τσίπρα ως προς τον καταγγελτικό σας λόγο», συμπλήρωσε.

Για τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πως «Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε το γνωστό μοτίβο, ότι λίγο πολύ όλα τα έχουμε κάνει θάλασσα και ότι αυτή είναι η αλήθεια».

Και ρωτώντας τον Αλέξη Τσίπρα του είπε: «Πώς προσδιορίζετε τον όρο αλήθεια, αν όχι επικαλούμενοι πραγματικά δεδομένα; Δείξατε ένα χάρτη που δείχνει όντως αυτή την εβδομάδα κόκκινη. Αλήθεια είναι. Δεν το κρύψαμε. Αυτό που περιέγραψα είναι τα στατιστικά στοιχεία στους 13 μήνες. Για αυτά θα κριθούμε και θα αξιολογηθούμε. Το κάνατε και για τα εμβόλια. Πλην όμως εδώ πρέπει να είστε πολύ πιο προσεκτικός όταν μιλάτε για δραστική αποτυχία της χώρας. Και τα δεδομένα δεν σας επιβεβαιώνουν και δεν είναι αυτή η εντύπωση που υπάρχει στους πολίτες».

Αναφερόμενος στην παγκόσμια ημέρα για τον αυτισμό, που είναι σήμερα, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως έχουν γίνει 4.500 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην ειδική αγωγή, λέγοντας πως ήταν παράλειψη να μην αναφερθεί στο συγκεκριμένο θέμα στην πρωτολογία του.

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην πανδημία υποστήριξε ότι δεν μπορεί κανείς να λέει ότι η κυβέρνηση έχει αποτύχει σε όλα, γιατί αυτομάτως προσβάλει τους γιατρούς, το ιατρικό προσωπικό αλλά και τους πολίτες.

Απαντώντας δε στο ερώτημα, γιατί «έκλεισε» η χώρα με 1.000 κρούσματα και ανοίγει με 3.000, ανέφερε:

«Η πραγματικότητα είναι ότι κλείσαμε τον Ιανουάριο βλέποντας την τάση των κρουσμάτων. Αν δεν είχαμε κλείσει τον Ιανουάριο, είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι η αύξηση θα ήταν εκθετική και η επιβάρυνση στο σύστημα υγείας θα ήταν τέτοια που πιθανώς να μην μπορούσαμε να την διαχειριστούμε», είπε και συνέχισε λέγοντας, «τον Ιανουάριο το βρετανικό στέλεχος, το οποίο έχουμε να αντιμετωπίσουμε σε συνδυασμό με τον κακό καιρό του Ιανουαρίου, του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου έκανε την μεταδοτικότητα του ιού πολύ πιο γρήγορη, πολύ πιο έντονη. Κρίναμε ότι έπρεπε να πάρουμε μέτρα τότε».

«Βάλαμε ένα φρένο, όχι τόσο αποτελεσματικό όσο θα περιμέναμε για δύο λόγους. Δεν θα αναφερθώ ούτε στις πορείες, ούτε σε άλλα γεγονότα που δεν βάλατε πλάτη, θα πω όμως μόνο ότι αυτή τη στιγμή ο κουρασμένος πολίτης είναι πολύ πιο εύκολο να ξεχάσει τη μάσκα του, να πάει στο σπίτι ενός φίλου και να πιει ένα καφέ χωρίς να τηρήσει τα απαραίτητα μέτρα και είναι πάρα πολύ δύσκολο και δεν επιδιώξαμε, το να έχουμε ελεγκτικούς μηχανισμούς παντού. Εμπιστευθήκαμε τους πολίτες και σε μεγάλο βαθμό οι πολίτες μας επέστρεψαν αυτή την εμπιστοσύνη, όμως ο βαθμός συμμόρφωσης δεν είναι ο ίδιος με αυτόν που ήταν τον Απρίλιο το Μάιο όταν υπήρχε μεγάλος φόβος», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Για τα σχολεία ο πρωθυπουργός τόνισε πως αυτά θα ανοίξουν «όταν θα έχουμε τη δυνατότητα όλοι οι μαθητές να κάνουν κάθε εβδομάδα τεστ».

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Αυτά τα λέγαμε από τον Δεκέμβριο. Να σας πω και κάτι ακόμα; Τουρισμός μετά τις 10 Ιουνίου.

  2. Να μη γινει καθολου τουρισμος για να ψωμολυσαξουν μερικοί φέτος γιατί το καλοκαίρι του 2017 που έγινε ο σεισμός δεν τους ταρακούνησε όσο θα έπρεπε…

  3. Μια κουβέντα είναι κύριε Άκη. Οι μόνοι που δεν θα ψωμολυσσαξουν είναι οι ξενοδόχοι-ες. Οι περισσότεροι έχουν λαμβάνει και από αλλού οπότε δεν θα πεινασουν. Το πολύ πολύ να μην κάνουν πλήρη ανακαίνιση γκαρνταρόμπας, ξέρεις τώρα, το νέο μοντέλο της Louis Vuitton handbags, να φοράνε το ίδιο Rollex, ξεφτίλα δηλαδή αλλά τι να κάνουν οι κακομοιροι. Οι υπόλοιποι κύριε Άκη? Ούτε χαρτοσακουλα για ψωμί δεν έχουν και δεν βλέπουν την ώρα που θα μπορέσουν να ξαναφέρουν ευρώ στο σπίτι τους. Μια κουβέντα είναι λοιπόν.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ